Cím: Könyvajánló
Füzet: 1999/december, 513. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
Bergengóc Példatár
Typotex Kiadó Budapest, 1999
 
 

 
97. feladat. A Bergengóc parlamentben 10 bizottság működik. Minden honatya két bizottságban dolgozik, és bármely két bizottságnak egy közös tagja van. Hány tagú a Bergengóc Parlament?
 
78. feladat. Egy űrhajós ,,lakást" épít magának az űrben. A lakás ,,szobái" egybevágó téglatestek. Csak akkor kap az űrhatóságtól lakhatási engedélyt, ha bármely 2 szoba közvetlenül egymásba nyílik. (Ehhez elég az, hogy a 2 téglatest ,,kicsit" fedje egymást ‐ a közös él viszont még kevés!) Hány szobás lakást tudsz építeni?
 

Ízelítőül két feladat abból a 120-ból, amelyeken a budapesti Fazekas Gimnázium 7.c. osztályos diákjai tavaly gondolkodtak. Ők megoldották a feladatokat, megoldásaik pedig most könyv alakban is megjelentek, és mindannyian tanulhatunk abból, amit és ahogyan ők tanultak egy év alatt: egyfelől matematikát ‐ erről szól a könyv ‐, másfelől azt, hogy ilyen könyv megszülethet. Fazakas Tünde és Hraskó András tanárok megtanították ezt az osztályt, hogyan tehető közhasznúvá a szellemi teljesítmény, és arra is, milyen kaland valamit létrehozni.
Lovász László akadémikus, a magyar matematika kimagasló képviselője ‐ maga is a Fazekas egykori diákja ‐ írja a könyv hátsó borítóján:
,,Szeretettel és örömmel ajánlom a tisztelt Olvasónak a Fazekas Gimnázium tanárai és tanulói által összeállított feladatgyűjteményt... Ez a kötet azt tanúsítja, hogy a tanár és a diákok a ,,matekot'' továbbra is olyan szeretettel és lelkesedéssel ápolják, mint amikor oda jártam.''
 
 
Újra kapható a Természet Világa MATEMATIKA különszáma
 
 

Több évi szervező és előkészítő munka után a tavalyi év karácsonyi meglepetéseként jelent meg a Természet Világa MATEMATIKA különszáma. A Császár Ákos akadémikus szakmai felügyeletével Staar Gyula főszerkesztő gondozásában megjelent kiadvány széles ívű áttekintést ad a magyar matematika múltjáról és jelenéről: Bolyai János, Riesz Frigyes, Rényi Alfréd, Erdős Pál portréja mellett az élő magyar matematika reprezentatív képviselőinek írásait is olvashatjuk. Emellett a nagyvilág matematikájára is kitekinthetünk.
A tartalomból:
Babai László: Erdős Pál, barátai és kora; Lovász László: Egységes tudomány-e a matematika; Halász Gábor: Elemi és analitikus számelmélet; Szász Domokos: Matematikai biliárdok; Rimányi Richárd: A csomók elmélete; Reiman István: Matematikai diákolimpiák; AndrŠ Weil: Bourbaki születésének története
A Matematika különszám ismét kapható a Természet Világa Szerkesztőségében (Budapest, VIII. Somogyi Béla u. 6.) és Szerkesztőségünkben is.