Cím: Informatikai Diákolimpia válogatóversenye
Szerző(k):  Zsakó László 
Füzet: 1999/november, 476 - 477. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Nemes Tihamér OKSzTV legjobb helyezést elért tanulói indulhatnak minden évben a diákolimpiák (a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia ‐ CEOI és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia ‐ IOI) válogatóversenyén. Az idei válogatóversenyt május 7‐8-án tartottuk az ELTE TTK Informatikai Tanszékcsoport számítógéplaborjaiban.
A válogatóversenyen a versenyzők a diákolimpiai szabályoknak megfelelően a Borland Pascal 7.0 vagy a Borland C++ 3.0 programozási nyelveket használhatják.
A válogatóverseny 4 fordulóból állt. Mindegyik fordulóban 3-3 programozási feladatot kellett megoldani 2 óra alatt. A programokat a diákolimpiák és a Nemes Tihamér OKSzTV szabályainak megfelelően automatikusan értékeltük, a tesztelési eredmények alapján pontoztuk.
A második forduló után a versenybizottság az indulók kb. 50%-ára, a harmadik forduló után pedig 30%-ára csökkentette a létszámot.
Ízelítőül bemutatunk két feladatot a válogatóverseny feladatai közül:

 
Bányászrobot. Egy robotot helyezünk egy labirintusba, megjelölve a kezdő- és a célpozícióját. A robotot el kell vezetni a célig, feltéve, hogy minden lépés 1 időegységbe kerül. A robot a labirintus járatain közlekedhet vízszintes vagy függőleges irányban a 4 szomszéd hely valamelyikére lépve, valamint képes a labirintus falait is kibontani. Egy egységnyi fal kibontása a robotnak F időegységbe kerül. Készíts programot (BANYASZ.PAS vagy BANYASZ.C), amely megadja, hogy minimum mennyi idő múlva érhet a robot a kezdőpozícióból a célpozícióba! A BANYASZ.BE állomány első sorában a négyzetrács magassága és szélessége (1N, M100), valamint a fal kibontásához szükséges idő (1F100) van, egy-egy szóközzel elválasztva. A következő N sor mindegyike pontosan M karaktert tartalmaz, az üres helyeken szóközt, a foglalt helyeken *-ot, a robot kezdőpozícióján K betűt, célpozícióján pedig C betűt. A BANYASZ.KI állományba egyetlen sort kell írni, azt a minimális időtartamot, ami alatt a robot a kezdőhelyről a célpozícióba érhet.
 
Képtár. A piripócsi kastély termeiben egy képkiállítást rendeztek be. N terem falain helyeztek el képeket. Egy bejárási útvonalat kell tervezni, amely az 1. teremből indul, és az összes termen végighalad úgy, hogy a látogatók az összes képet pontosan egyszer láthassák, majd az 1. teremben ér véget. Ha egy teremből egy szomszéd terembe átmegyünk, akkor csak a jobb oldalon, a bejárat és a kijárat közötti falon levő képeket látja a látogató. Készíts programot (KEPTAR.PAS vagy KEPTAR.C), amely az 1. teremből kiindulva megadja a bejárási útvonalat! A KEPTAR.BE állomány első sorában a termek száma (1N1000) van. A következő N sor az egyes termekkel szomszédos termek sorszámát tartalmazza (legalább 1, legfeljebb 20), az óramutató járásával ellentétes sorrendben. Minden sorban annyi szám van egy-egy szóközzel elválasztva, ahány teremmel szomszédos az illető terem. A KEPTAR.KI állományba egyetlen sort kell írni, a bejárás sorrendjében a bejárás során érintett termek sorszámát.

 
 
A verseny eredményei
 
 

A II‐III. kategória legjobb tíz 10‐11. osztályos helyezettje vett részt a CEOI válogatóversenyén, amelynek eredményeképpen kiválasztottuk az idei Közép-Európai Informatikai Diákolimpián, Brnoban (Csehország) résztvevő magyar csapat tagjait:

Sáfár Szilveszter Szeged Ságvári Endre Gimnázium
Rokob András Miskolc Földes Ferenc Gimnázium
Novák Ádám Eger Neumann János Szki.
Csillag Kristóf Püspökladány Karacs Ferenc Gimnázium

A Nemes Tihamér OKSzTV III. kategóriájának 1‐21. helyezettje vett részt a IOI válogatóversenyén, amelynek eredményeképpen az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, Antalyaban (Törökország) az alábbi tanulók indulnak:
Rácz Balázs Budapest Veres Péter Gimnázium
Sáfár SzilveszterSzeged Ságvári Endre Gimnázium
Felföldi Zsolt Budapest Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium
Förhécz András Székesfehérvár Teleki Blanka Gimnázium

Zsakó László