Cím: Könyvismertetés
Füzet: 1999/október, 397. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kántor Sándorné‐Kántor Sándor:
Nemzetközi Magyar Matematikai Versenyek-3mm

Ebben a könyvben a szerzők az 1992 és 1999 között megrendezett Nemzetközi Magyar Matematikai Versenyek anyagát dolgozzák fel.
A könyv ellentmondásos címe mindenkinek feltűnik, pedig a megjelölés pontos. Valóban nemzetközi versenyekről van szó, mert a Kárpát-medence különböző országaiban élő tehetséges középiskolások versenye ez, mégis magyar, mert a résztvevők anyanyelve magyar, a feladatokat magyar nyelven tűzik ki, a megoldásokat pedig magyarul írják a résztvevők. Ez a verseny a matematika révén fűzi össze a magyarországi, a délvidéki, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a horvátországi középiskolásokat. Évente egy alkalommal hol az egyik régióban, hol az anyaországban mérik össze tudásukat a versenyzők. A verseny magas színvonalú, hiszen az eddigi helyezettek közül már kilencen nyertek aranyérmet a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákon.
A könyv szerzői évfolyamonkénti és évenkénti bontásban közlik az egyes versenyeken az elmúlt 8 év alatt kitűzött feladatokat, ismertetik a feladatok megoldásait, közlik az egyes résztvevők által elért eredményeket, helyezéseket, feltüntetve a tanulók iskoláit is.
A feladatok szerzői tapasztalt matematikatanárok, a feladatok skálája széles, bemutatja az egyes régiók matematikai hagyományait. A kötet közel 200 versenyfeladatot ismertet. Segítséget jelent, és a könyv használhatóságát növeli, hogy a feladatok tematikus besorolását is tartalmazza. Ezenkívül az egyes versenyeken elhangzott előadásokból, érdekes feladatokból is ízelítőt ad.
A Nemzetközi Magyar Matematikai Versenyek című könyv érdekes színfolt a könyvkiadásban, a feladatok feldolgozása révén a diákok jobban fel tudnak készülni a hazai versenyekre, de a felvételi vizsgára is.
Minden matematika iránt érdeklődő diáknak és minden versenyre, felvételire felkészítő tanárnak ajánljuk ezt a kötetet.

Kántor Sándorné‐Kántor Sándor: Nemzetközi magyar matematikai versenyek, Studium 96 Bt., Debrecen, 1999. 179 oldal. Ára: 800 Ft (+ postaköltség) Megrendelhető: az 52‐345-364 telefonszámon vagy a következő címen: Kántor, Debrecen, Pf. 12. 4010. KLTE Matematikai és Informatikai Intézet.