Cím: Rátz László Vándorgyűlés '99
Szerző(k):  Oláh György 
Füzet: 1999/október, 385 - 386. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1999. július 5‐8. között Szombathelyen gyűltek össze a matematikatanárok Magyarországról és a Felvidékről. Sajnos a Kárpát-medence más részeiből különböző nehézségek miatt kevesen tudtak eljönni.
Több, mint hatszáz általános-, közép- és főiskolai tanár vett részt a szakma legrangosabb rendezvényén, az immár 39. Rátz László Vándorgyűlésen. A Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett négynapos rendezvénynek a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola adott otthont. A nyitóünnepségen adták át a matematikatanárok legrangosabb kitüntetését, a Beke Manó díjat.
A Beke Manó Emlékdíj Bizottság a díj I. fokozatát ítélte oda 
Lajos Józsefnének, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium tanárának, az Országos Közoktatási Szolgáltató Iroda főmunkatársának, hosszú időn át végzett kiváló és eredményes oktató‐nevelő munkájáért.

A Beke Manó díj 2. fokozatában részesültek: 
Iker János főiskolai tanár, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Bolyai János Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma igazgatója; 
Kálmán László, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára; 
Lukács Mártonné, a zalaegerszegi Dr. Hamburger Jenő Általános Iskola matematika‐fizika tanára, szaktanácsadó; 
Thiry Imréné, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára; 
Végh Erika, a kőszegi Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola tanára; 
Zsinkó Erzsébet, a budapesti Tanítóképző Főiskola docense.

A főiskola dísztermében rendezett plenáris ülésen Nemetz Tibor a statisztikai becslések középiskolai tanításáról beszélt, Kajcsos Zsolt pedig a fizika ,,hétköznapi matematikáját'' mutatta meg. Nagy érdeklődés és több hozzászólás követte Környei László államtitkárhelyettes tájékoztatóját az új közoktatási törvényről és véleményét a matematika oktatásáról. A következő napokban párhuzamos előadásokat szerveztek az alsótagozaton, a felsőtagozaton, a középiskolában tanító tanároknak és a felsőoktatásban dolgozó oktatóknak. Az egyes szekciókban a szakma neves képviselői tartottak előadásokat. A teljesség igénye nélkül a következő előadásokat emelném ki: Dobos Sándor: Városok viadala; Kosztolányi József: Kérdezzünk tovább! (avagy kérdések, amelyeket a tanulók is feltehetnek); Rácz János: A parabola tanításáról; Szalay István: Feladatok kettős látásmódban; Pintér Klára: Beszédes ábrák; Hortobágyi István: Körülírt kör, beírt kör, burkoló kör; Hódi Endre: Adalékok a középiskolai matematikatanításhoz. A felsőoktatás képviselőinek Tusnády Gábor, az érdekes számelméleti problémák iránt érdeklődőknek Katz Sándor adott elő, és még sorolhatnánk a színvonalas szakmai programokat. A szokásos nagy sikert aratták a feladatmegoldó szemináriumok.
A Rátz László Vándorgyűlés ideje alatt a tankönyvkiadók is bemutatták legújabb, matematikaoktatással kapcsolatos termékeiket; helyet kaptak a matematika tanítását segítő számítógépes programokról és a grafikus számológépekről szóló bemutatók is. A résztvevők az előadások után Szombathellyel és a város környékével ismerkedhettek. A tanácskozás időtartama alatt az érdeklődők megtekinthették a Szimmetria a természetben című számítógépes kiállítást. A következő ‐ jubileumi ‐ vándorgyűlés valószínűleg Szegeden lesz.

Oláh György