Cím: Az 1998. évi William Lowell Putnam Emlékverseny feladatai
Füzet: 1999/március, 138 - 140. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
A1. Egy egyenes körkúp alapkörének sugara 1, a kúp magassága pedig 3. A kúpba egy kockát írunk oly módon, hogy az alapkör tartalmazza a kocka egy lapját. Mekkora a kocka éle?
 
A2. Az egységnyi sugarú kör s íve teljes egészében az első síknegyedben fekszik. Az ív és az x-tengely közti tartomány területe A, az ív és az y-tengely közti tartomány területe pedig B. Bizonyítsuk be, hogy A+B csak az s ív hosszától függ, annak helyzetétől nem.
 
A3. Legyen az f olyan függvény, amelynek a harmadik deriváltja folytonos. Bizonyítsuk be, hogy van olyan a szám, amelyre
f(a)f'(a)f''(a)f'''(a)0.

 
A4. Legyen A1=0 és A2=1. Ha n>2, akkor An-et az An-1 és az An-2 számok tízes számrendszerbeli alakjának a felírás szerinti összefűzésével kapjuk. Például A3=A2A1=10, A4=A3A2=101, A5=A4A3=10110 és így tovább. Az n milyen értékeire lesz An osztható 11-gyel?
 
A5. Az F olyan nyílt körlemezek egy véges rendszere a síkban, amelyek egyesítése lefedi a sík egy E részhalmazát. Bizonyítsuk be, hogy F-nek létezik olyan páronként diszjunkt D1, ..., Dn körlemezekből álló részrendszere, hogy
j=1n3DjE.
A fenti jelölésben, ha D az r sugarú P középpontú kör, akkor 3D a 3r sugarú P középpontú kör.
 
A6. Legyenek A, B és C a sík különböző, egész koordinátájú pontjai. Bizonyítsuk be, hogy ha
(|AB|+|BC|)2<8[ABC]+1,
akkor A, B és C egy négyzet három csúcsa. A fentiekben |XY| az XY szakasz hosszát, [ABC] pedig az ABC háromszög területét jelöli.
 
B1. Mekkora az (x+1x)6-(x6+1x6)-2(x+1x)3+(x3+1x3) tört minimuma, ha x>0?
 
B2. Adott (a,b) koordinátájú pontra, ahol 0<b<a keressük meg azon háromszögek kerületének a minimumát, amelyek egyik csúcsa az (a,b) pont, a másik az x-tengelyen, a harmadik pedig az y=x egyenesen van. Bizonyítás nélkül föltehető, hogy a szóban forgó minimum létezik.
 
B3. Legyen H az egységnyi sugarú félgömb, {(x,y,z):x2+y2+z2=1,z0}, C az egység sugarú kör {(x,y,0):x2+y2=1}, P pedig a C-be írt szabályos ötszög. Mekkora a H azon részének a felszíne, amelyik a síkbeli P tartomány ,,fölött'' van? A választ írjuk Asinα+Bcosβ alakban, ahol A, B, α és β valós számok.
 
B4. Mi annak a szükséges és elégséges feltétele, hogy az n és m pozitív egészekre fennálljon a
i=0mn-1(-1)im+in=0
egyenlőség?
 
B5. Az N pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakja 1998 darab egyesből áll: N=111...111998 jegy. Mi N ezredik tizedesjegye?
 
B6. Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges a, b, c egész számokhoz létezik olyan pozitív egész n, amelyre n3+an2+bn+c nem egész.