Cím: Nagy Károly Matemaikai Diáktalálkozó
Szerző(k):  Bogdán Zoltán 
Füzet: 1999/február, 74 - 75. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A VIII. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozót a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének matematika szakcsoportja rendezte meg 1998. november 20‐22. között Rév-Komáromban. A házigazdák a komáromi Selye János Gimnázium és az Ipari Középiskola voltak, a fő szervező ezúttal is Oláh György tanár úr, akinek a megnyitón elhangzott, Nagy Károly munkásságát méltató előadásának egy részét a következőkben olvashatjuk. A több, mint 160 szlovákiai és magyarországi diák szívesen látott vendégként élvezhette a testvéri fogadtatást, az érdekes előadásokat és szemináriumokat. A rendezvény legfőbb célja a matematika iránti érdeklődés felkeltése, ébrentartása, és a tanulmányi versenyekre, továbbtanulásra fölkészülés segítése.
A három nap alatt 32 előadás hangzott el öt, korosztály szerinti szekcióban. Az előadók kiváló matematikatanárok, matematikusok ‐ közöttük főiskolai, egyetemi oktatók ‐ és a tanulmányi versenyeken jól szereplő diákok voltak.
A három nap alatt lehetőség nyílt baráti beszélgetésekre, szakmai tapasztalatcserékre, sőt egy színházi estére is hivatalosak voltunk a komáromi Jókai Színházba.

Bogdán Zoltán

A rendezvény névadójára, Nagy Károlyra tavaly, születésének 200. évfordulóján emlékeztek meg Budapesten, Bicskén és Komáromban.
A szülővárosában évente megrendezett diáktalálkozón, amelyen a Kárpát-medence különböző régióiból összesereglett ifjú matematikusok vettek részt, immár nyolcadik alkalommal emlékezünk a reformkor kiemelkedő gondolkodójára.