Cím: 1998. évi Kürschák József Matemaikai Tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Károlyi Gyula 
Füzet: 1999/február, 70 - 74. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. feladat. Megmutatjuk, hogy létezik a feladat követelményeinek eleget tevő sorozat. Legyen ugyanis p1=2, p2=3, p3, ... a prímszámok (végtelen) növekvő sorozata, és tekintsük az a1=6, a2=10, an=15pn+1 (n3) sorozatot.
Ebben a sorozatban an páratlan szám, ha n3, így nem osztható sem a1-gyel, sem a2-vel, hiszen azok páros számok. Az is világos, hogy a1 és a2 közül egyik sem osztója a másiknak. Ha pedig n3, akkor pn+1 osztója an-nek, de nem osztója a sorozat egyetlen további tagjainak sem, tehát an nem lehet osztója a sorozat egy másik elemének. Az első feltétel tehát teljesül.
A sorozatban bármely két számnak van 1-nél nagyobb közös osztója. Valóban: a1 és a2 esetén ez a szám 2; a1 és an esetén 3, ha n3, végül ha n, m2, akkor an és am is osztható 5-tel. Tehát a második feltétel is teljesül.
Végezetül, ha egy pozitív egész osztója a sorozat minden elemének, akkor osztója a1-nek és a2-nak is, és így csak 1 vagy 2 lehet. A második lehetőség azonban könnyen kizárható, hiszen a3 páratlan szám. Ezzel igazoltuk, hogy a sorozat a harmadik feltételt is kielégíti.
 
Megjegyzések. 1. A fenti sorozatban a második tagtól kezdve minden elem osztható 5-tel. Olyan sorozat is megadható, amelyben a sorozat elemeinek semelyik tagtól kezdve nem létezik
1-nél nagyobb közös osztója. Ilyen sorozat például az a3n+1=6pn+4, a3n+2=10pn+4, a3n+3=15pn+4 (n0) összefüggésekkel definiálható. Az is világos azonban, hogy bármely, a feladat feltételeinek eleget tevő sorozatban lesz végtelen sok elem, amelynek van 1-nél nagyobb közös osztója. (Miért?)
2. A sorozat konstrukciójánál mindenképpen szükség van végtelen sok különböző prímszám segítségére. Nem lehet ugyanis megadni véges sok prímszámot úgy, hogy legyen olyan pozitív egészekből álló végtelen sorozat, amelyben egyik szám sem osztója egyetlen másiknak sem, és amelyben minden szám összes prímosztója az adott prímszámok közül való.
Feladat. Bizonyítsuk be a fenti állítást.

 
2. feladat. Először olyan p polinomot mutatunk, amely az egymástól különböző a1, a2, ..., an helyeken rendre az egymástól nem feltétlenül különböző b1, b2, ..., bn értékeket veszi fel. Ehhez tekintsük i=1, 2, ..., n esetén a következő pi polinomot:
pi(x)=ji1jnx-ajai-aj.
Világos, hogy pi(ai)=1 és pi(aj)=0, ha ji. Ezért a p(x)=b1p1(x)+...+bnpn(x) összefüggéssel definiált polinom, az ún. Lagrange-féle interpolációs polinom, megfelelő lesz. Könnyen látható, hogy ezen p polinom fokszáma legfeljebb n-1. Azonban p még akkor sem lesz mindig egész együtthatós, ha a1, ..., an és b1, ..., bn egész számok.
Legyen most a1=1, a2=2, ..., an=n. Milyen b1, ..., bn egész értékek mellett tudunk egyszerűen következtetni arra, hogy a p polinom együtthatói egész számok? A p polinom minden együtthatója olyan racionális szám, amelynek a nevezője valamilyen 1in indexre
ji1jn(ai-aj)=(i-1)(i-2)...(i-(i-1))(i-(i+1))...(i-n)==(-1)n-i(i-1)!(n-i)!
alakú, számlálója pedig ugyanekkor bi-vel osztható egész szám. Könnyen látható, hogy az így adódó nevezők mindegyike osztója az N=[(n-1)!]2 számnak. Ha tehát a bi értékek mindegyike osztható N-nel, akkor a fenti konstrukcióval létrehozott p polinom egész együtthatós lesz.
Az általunk keresett polinomnak azonban az előírt helyeken 2-hatvány értékeket kell felvennie, azok pedig nem oszthatók N-nel, ha n4. Hogyan lehet ezen segíteni? Válasszunk ki n darab különböző 2-hatványt, ami ugyanannyi ‐ mondjuk m ‐ maradékot ad N-nel osztva. Ezt megtehetjük, hiszen végtelen sok különböző 2-hatvány van. Legyenek ezek c1, c2, ..., cn, és tekintsük a bi=ci-m (1in) számokat. Ezekre igaz, hogy bi osztható N-nel, létezik tehát olyan egész együtthatós polinom, amelyre p(i)=bi minden 1 és n közé eső i egész számra. Ennek a p polinomnak konstans tagját m-mel megnövelve olyan, továbbra is egész együtthatós p* polinomhoz jutunk, amelyre p*(i)=ci. Ezzel a feladat állítását igazoltuk.
 

Megjegyzések. 1. A megoldásból kitűnik, hogy különböző 2-hatványok helyett különböző 3-hatványokat vagy éppen különböző prímszámokat is előírhattunk volna a keresett polinom 1, 2, ..., n helyen felvett értékeiként. Sőt, még ennél is tovább mehetünk. Mivel
(n-1i-1)=(n-1)!(i-1)!(n-i)!
egész szám, az a1=1, a2=2, ..., an=n alappontokra épített Lagrange-féle interpolációs polinom együtthatói már akkor is egész számok, ha minden bi osztható (n-1)!-sal. A skatulya-elv szerint (n-1)(n-1)!+1 szám között mindig található n olyan, amelyik (n-1)!-sal osztva ugyanolyan maradékot ad. Megfogalmazhatjuk tehát a következő, a feladatban szereplőnél erősebb állítást.
Legyen H egy legalább (n-1)(n-1)!+1 elemű egész számokból álló halmaz. Ekkor létezik olyan, legfeljebb (n-1)-ed fokú egész együtthatós polinom, amelynek az 1, 2, ..., n helyeken felvett értékei a H különböző elemei.

 
3. feladat. Tekintsünk egy N elemű H ponthalmazt, amely megfelel a feladatban szereplő feltételeknek. Tegyük fel, hogy H konvex burkának n csúcsa van. Ezt a konvex n-szöget egy csúcsából kiinduló átlói segítségével n-2 háromszögre bonthatjuk, amelyek mindegyikében H-nak pontosan egy pontja helyezkedik el, a második feltétel értelmében. Egy ilyen háromszög határára ‐ az első feltétel miatt ‐ H-nak nem eshet más pontja, mint a szóban forgó háromszög 3 csúcsa. A H halmaz tehát pontosan a konvex burkának a csúcspontjaiból és az előbb említett n-2 pontból áll. Ennek következtében N=2n-2=2(n-1), azaz páros szám.
A következőkben megmutatjuk, hogy minden 3-nál nagyobb N páros szám esetén megadható a síkon N pont a követelményeknek megfelelően. Legyen n=N+22, ekkor n3. Tekintsünk egy tetszőleges P0P1...Pn-1 konvex n-szöget. Ennek a belsejében vegyünk fel n-2 további pontot a következőképpen. Minden 1in-2 esetén legyen Qi a P0PiPn-1 és Pi-1PiPi+1 háromszögek közös részének tetszőleges belső pontja. Azt állítjuk, hogy a H={P0,P1,...,Pn-1,Q1,...,Qn-1} ponthalmaz megfelel a feltételeknek.
Legyen 0i<j<kn-1. Azt állítjuk, hogy a PiPjPk háromszög belseje H pontjai közül egyedül a Qj pontot tartalmazza. Először azt mutatjuk meg, hogy Qj valóban a PiPjPk háromszög belső pontja. A PiPjPk szögtartomány tartalmazza a P0, Pj, Pn-1 pontokat, és így a P0PjPn-1 háromszög minden pontját is. Minthogy Qj ennek a háromszögnek belső pontja, Qj a PiPjPk szögtartomány belsejében van (1. ábra).
Hasonlóképpen látható, hogy Qj a PiPk egyenesre támaszkodó, Pj-t tartalmazó félsík belsejében található, hiszen ez a félsík tartalmazza a Pj-1, Pj, Pj+1 pontokat, és Qj a Pj-1PjPj+1 háromszög belső pontja (2. ábra).
A Qj pont tehát az 1. ábrán látható nyílt szögtartomány és a 2. ábrán látható nyílt félsík közös részében van, ez pedig éppen a PiPjPk háromszög belső pontjainak halmaza. Most megmutatjuk, hogy ez a halmaz H pontjai közül a Qj-n kívül egyetlen pontot sem tartalmaz. A P0P1...Pn-1 sokszög konvex, ezért egyik csúcsa sem eshet a PiPjPk háromszög belsejébe. Tekintsük most valamelyik Ql pontot, ahol lj. Ez a pont a Pl-1PlPl+1 háromszög belsejében helyezkedik el. Ha l<i, akkor a P0Pi egyenes elválasztja ezt a háromszöget a PiPjPk háromszögtől, tehát Ql valóban nem eshet az utóbbi háromszög belsejébe. Az i<l<j, j<l<k, illetve k<l esetekben a megfelelő elválasztó egyenesek rendre a PiPj, PjPk és PkPn-1 egyenesek. A 3. ábra az l=j-1 esetet szemlélteti. Ezzel állításunkat bizonyítottuk.
Hátravan még annak igazolása, hogy H pontjai közül semelyik három nem esik egy egyenesre. A konstrukcióból azonnal következik, hogy semelyik PiPj egyenes nem illeszkedhet H-nak egyetlen további pontjára sem. Ha tehát egy egyenes H pontjai közül hármat is tartalmazna, akkor tartalmaznia kellene legalább két Q típusú pontot. Legyenek ezek Qs és Qt. A QsQt egyenes a P0P1...Pn-1 sokszög kerületét két pontban metszi, jelöljük ezeket U-val és V-vel. Ha ezek közül az egyik, mondjuk U a sokszög Pi csúcsa volna, akkor V szükségképpen a sokszög valamely PjPk oldalának belső pontja lenne. Ekkor a PiPjPk háromszög a Qs és a Qt pontokat is tartalmazná, fenti állításunkkal ellentétben. Ha pedig U és V rendre a sokszög PiPj és PkPl oldalainak lenne belső pontja (feltehető, hogy Pi, Pj, Pk és Pl ilyen sorrendben, egy konvex négyszög csúcsai), akkor H-nak összes pontja, amely a QsQt egyenesre illeszkedik, a PiPjPkPl négyszög belsejébe esne. Ez azonban lehetetlen, hiszen a fenti állításból könnyen levezethető, hogy ez a négyszög H-nak pontosan két pontját tartalmazza.
Ezzel a feladat megoldását befejeztük.
 
Megjegyzések. 1. Páros N esetén a keresett ponthalmaz létezésére indukciós bizonyítás is adható, amelyet csak vázolunk. Tegyük fel, hogy a P0P1...Pn-1 konvex sokszöget, és annak Q1, ..., Qn-2 belső pontjait már meghatároztuk úgy, hogy semelyik 3 pont nem esik egy egyenesre, és minden PiPjPk háromszög belsejébe pontosan egy Q pont esik. Vegyük fel a Pn pontot úgy, hogy P0P1...Pn-1Pn konvex (n+1)-szög legyen, semelyik PnPiPn+1 háromszög ne tartalmazzon egyetlen Qj pontot sem, továbbá Pn ne legyen rajta egyik olyan egyenesen sem, amely az eddigi pontok közül kettőre már illeszkedik. ,,Látszik'', hogy ezt mindig megtehetjük. A szabatos bizonyítás megfogalmazása azonban egyáltalán nem magától értetődő. Ezek után vegyük fel a Qn-1 pontot a Pn-1PiPn (0in-1) háromszögek közös részeinek belsejében, ami éppen a Pn-1P0Pn és Pn-1Pn-2Pn háromszögek közös részének belseje. Eközben vigyázunk arra, hogy Qn-1 ne essék egyetlen olyan egyenesre sem, amelyeket az eddigi pontok meghatároznak. A keletkező {P0,P1,...,Pn,Q1,...,Qn-1} ponthalmaz konvex burka éppen a P0P1...Pn sokszög, és semelyik 3 pontja nem esik egy egyenesre. Az indukciós feltevésből adódik, hogy a PiPjPk belsejébe pontosan egy pont esik, ha n{i,j,k}. A Qn-1 pont konstrukciója alapján ugyanez elmondható a Pn-1PnPi háromszögekről is. Végül tekintsük bármelyik PiPjPk háromszöget, ahol i<j<n-1. A PiPjPn-1Pn négyszögbe, melyet annak PjPn-1 átlója a PnPn-1Pj és a Pn-1PjPi háromszögekre bont, az előzőek alapján pontosan 2 pont esik. Ezek egyike a Qn-1 pont, amely a Pn-1PnPi háromszög egyetlen belső pontja a tekintett pontok közül. Ezért a másik pont szükségképpen a PiPjPn-1 háromszögbe esik, és oda más pont nem is eshet (4. ábra).
2. Ha az n=3 esetén felrajzolható, lényegében egyértelmű konstrukcióból kiindulunk, és arra a fenti indukció lépéseit alkalmazzuk, akkor az első megoldásban ismertetett konstrukcióhoz hasonló pontrendszerhez jutunk. Felmerülhet az a gondolat, hogy lehetséges-e ,,geometriailag más szerkezetű'' ponthalmazokat is mutatni, amelyek a feltételeknek szintén megfelelnek. Ilyen ponthalmazokat is képezhetnénk az indukciós eljárás segítségével, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a P0, P1, ..., Pn csúcspontokkal rendelkező konvex sokszög csúcsai éppen ilyen sorrendben kövessék egymást.
Az 5. ábrán három különböző konstrukciót mutatunk N=10 (n=6) esetén.

Károlyi Gyula