Cím: Rácspontok a körben
Szerző(k):  Ruzsa Z. Imre 
Füzet: 1999/január, 1 - 8. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A számsíkon az egész koordinátájú pontokat rácspontoknak nevezzük. Megpróbáljuk megmondani, hány rácspont van az origú középpontú, r sugarú körben. Ezt a számot a továbbiakban N(r) fogja jelölni.
Mivel általában egységnyi területre esik egy rácspont, azt várjuk, hogy N(r) körülbelül akkora lesz, mint a kör területe, vagyis πr2. Ez a gondolat az alábbi módon önthető egzakt formába. Minden egyes rácspont köré írjunk a tengelyekkel párhuzamos oldalú egységnégyzetet. Ezek hézagtalanul lefedik a síkot. Ha közülük csak azokat tekintjük, amelyek középpontja az r sugarú körbe esik, ezek összterülete éppen N(r). Mivel egy ilyen négyzet pontjainak legnagyobb távolsága a négyzet középpontjától 22, a fenti alakzat benne lesz az origó körüli r+22 sugarú körben. Hasonlóan, mivel a körön kívüli középpontú négyzetek csak 22 mélységig tudnak a körbe benyúlni, alakzatunk tartalmazza az r-22 sugarú kört. Így

π(r-22)2N(r)π(r+22)2,
vagyis a Δ(r)=N(r)-πr2 jelöléssel
|Δ(r)|2πr+12<5r.(1.1)

Ez az érvelés alig használt valamit a kör tulajdonságaiból, és csipetnyi változtatással szinte minden alakzatra elmondható. Vessük össze pl. a kört a köré írt, 2r oldalú négyzettel. Ennek területe 4r2, és azon rácspontok vannak benne, amelyek koordinátái 0, ±1, ±2, ..., ±[r], számuk (2[r]+1)2. A terület és a rácspontok száma különbsége ekkor
Δ*(r)=(2[r]+1)2-4r2=4r(1-2{r})+(1-2{r})2.
Mivel r 0 és 1 között változik, (1-2{r}) bármi lehet -1 és 1 között, Δ*(r) pedig -(4r-1) és 4r+1 között van, a felső határt néha (r egész értékeinél) felvéve, az alsót csak megközelítve. Ilyen általános gondolatmenettől tehát lényegesen jobb eredményt nem várhatunk.
Annak okát, hogy a négyzetnél ekkora eltérés lehet a terület és a rácspontok száma között, abban vélhetjük fellelni, hogy amikor r áthalad egy egész számon, a rácspontok száma egyszerre 8r-et ugrik. Szemléletünk azt sugallja, hogy a kör ilyen disznóságot nem csinál. A körvonalra eső rácspontok száma, vagyis azon (x,y) egész számpárok száma, amelyekre
x2+y2=r2(1.2)
felírható képlettel, mégpedig az alábbi módon. Ilyen pont persze csak akkor van, ha r2=n is egész szám. Bontsuk fel n-et prímtényezőkre, különválasztva a 2-t, a 4k+1 és 4k-1 alakú prímeket:
n=2ap1b1...pkbkq1c1...qlcl,pi1(mod4),qj3(mod4).
E jelölésekkel az (1.2) egyenlet megoldásainak száma, ϱ(n)=0, ha a cj számok között van páratlan, és
ϱ(n)=4(b1+1)...(bk+1),(1.3)
ha az összes cj páros. Erről a ϱ(n) mennyiségről belátható, hogy nemcsak r=n-nél lesz kisebb, de n akármilyen kicsi pozitív kitevőjű hatványánál is, ha n elég nagy. Ha tehát csak ezen múlna, Δ(r) lehetne kisebb, mint rε akármilyen kicsi pozitív ε-nal.
A valóság kevésbé idilli; be lehet látni, hogy
lim sup|Δ(r)|r=.(1.4)

A továbbiakban megmutatjuk, hogyan lehet elemi geometriai eszközökkel (kihasználva, hogy a kör nem szögletes) túllépni (1.1)-en, és belátni, hogy
|Δ(r)|<Cr2/3(1.5)
alkalmas C konstanssal.
 
 
2. Bizonyítás
 
 

A továbbiakhoz bevezetjük az alábbi konvenciót: c, indexszel vagy anélkül, pozitív konstanst jelöl (amelyet kiszámolhatnánk, de nem tesszük); a ,,van olyan pozitív c, hogy" szavakat tehát elblicceljük.
A rácspontok alábbi tulajdonságai, amelyeket használni fogunk, fellelhetők az Erdős‐Surányi könyv 4. fejezetében. *Erdős Pál, Surányi János: Válogatott fejezetek a számelméletből, Polygon könyvtár, Szeged, 1996.
Ha egy egyenesen legalább két rácspont van, akkor már végtelen sok van, és ezek egyenlő távolságban követik egymást (az ilyen egyenes neve rácsegyenes). Ha ez a távolság v, akkor az egyenessel párhuzamos rácsegyenesek egymást 1v távolságban követik.
Rácssokszögek azon egyszerű sokszögek, amelyeknek minden csúcsa rácspont. Ezek területe és a bennük lévő rácspontok száma között az alábbi kapcsolat van:
T=B+H2-1,(2.1)
ahol T a terület, B a sokszög belsejében, H pedig a határán lévő rácspontok száma.
A (2.1) képletet írjuk fel a körben lévő legnagyobb rácssokszögre, vagyis a körben lévő rácspontok konvex burkára. Tegyük még hozzá, hogy a keresett szám
N(r)=B+H,
és a kör területe
πr2=T+T',
ahol T' a sokszög és a körvonal közti sáv területe. A fentiekből
Δ(r)=H2+1-T';
(1.5) bizonyításához tehát elég belátni, hogy
H<c1r2/3(2.2)
és
T'<c2r2/3.(2.3)

A továbbiakban bebizonyítjuk (2.2)-t, és vázoljuk (2.3) bizonyítását. Legyen k a sokszög oldalainak száma. Egy oldalt a rajta levő rácspontok egyenlő szakaszokra osztanak; legyen ni az i-edik oldalon levő szakaszok száma (tehát ni-1 belső pont van az oldalon; ha csak a két csúcspont van, akkor ni=1). A két szomszédos osztópontot összekötő vektor legyen vi, ennek hossza vi; az oldal hossza tehát nivi, (1. ábra) a sokszög kerülete pedig
nivi2πr(2.4)
(miért is?).

Az oldalegyenes által meghatározott húr hossza legyen li, a (kisebbik, a sokszögön kívül eső) körszelet magassága pedig hi. Az li hosszú húrt a rácspontok ni+2 részre osztják, amelyek közül a középső ni hossza vi, a két szélsőé kisebb, így
nivili<(ni+2)vi3nivi.(2.5)

A továbbiakban az i indexeket általában elhagyjuk.
Eddig nem használtuk ki, hogy nem akármilyen rácssokszög van a körben, hanem a lehető legnagyobb. Ezt pedig így tehetjük meg. Húzzuk meg az oldallal párhuzamos szomszédos rácsegyenest, mégpedig a kör középpontjától távolabbit (2. ábra). Ennek távolsága az oldalegyenestől 1v. Ha h>1v, akkor ez metszi a kört, és egy olyan körszeletet vág le, amelynek magassága
h'=h-1v.
A húr hossza Püthagorasz tételéből számolható:
r2=(l2)2+(r-h)2=(l'2)2+(r-h')2,(2.6)
tehát
l2-l'24=(r-h')2-(r-h)2=(h-h')(2r-h-h')=1v(2r-h-h')<2rv.
Számolás nélkül is észrevehetjük viszont, hogy l'<v, hiszen a rácspontok egymást v távolságban követik, és erre a húrra nem jut rácspont. Emiatt
l2<l'2+8rv<v2+8rv.(2.7)
Ha h1v, akkor ez az egyenes a kört nem metszi. (2.7) ekkor is igaz, mert
l2=4(r2-(r-h)2)=4h(2r-h)<8rh8rv.
Mivel lnv, ezért (2.7) azt adja, hogy
(n2-1)v28rv.(2.8)
Innen
n28rv3+1.(2.9)
Foglalkozzunk először azokkal az oldalakkal, ahol v<2r1/3. Itt (2.9)-ben az első tag a nagyobb, és így n216rv3, n4r1/2v3/2.

Legyen
H1=vi<2r1/3ni;
ekkor tehát
H1<4rvi<2r1/3vi-3/24rv<2r1/3v-3/2,(2.10)
ahol a második összegzés az összes legfeljebb 2r1/3 hosszú vektorra kiterjed, nemcsak azokra, amelyek valamelyik oldal irányába mutatnak.
Egy ilyesféle összeget így lehet becsülni. Legyen az összegzés határa a (most tehát a=2r1/3). Nézzük először azokat a vektorokat, amelyek hossza a2v<a. Ezek száma legfeljebb annyi, mint az origótól különböző rácspontok száma az origó körüli a sugarú körben, tehát kisebb, mint c3a2 (most a legdurvább becslés is elég nekünk), egy összeadandó pedig kisebb, mint (a2)-3/2, ez a részösszeg tehát kisebb, mint c4a. Ezt a becslést a helyett elvégezzük az a2, a4, ..., a2j számokra, amíg csak a2j<1 nem lesz, és az eredményt összeadjuk:
v-3/2<c4i=1a2i=c5a.
Ezt (2.10)-be helyettesítve
H1<c6rr1/3=c6r2/3.

A v2r1/3 esethez tartozó H2 összeget pedig (2.4)-ből becsülhetjük azonnal:
H2=vi2r1/3ni12r-1/3niviπr2/3.
H1 és H2 becslését összeadva (2.2)-t beláttuk.
Foglalkozzunk most T' becslésével. Egy körszelet területe
ti<lihi;
a körszeletek lefedik (átfedéssel) a sokszög és a körvonal közti sávot, tehát
T'<ti<lihi.
h és l között kapcsolat van: Püthagorasz (2.6) alatt felírt tételéből
h=l24(2r-h)<l24r.
Tehát t<hl<r3r, és (2.5) miatt 1<3nv, ezért végül
t<c7n3v3r.(2.11)

Ha v2n1/3, akkor az n4r1/2v3/2 egyenlőtlenség miatt t<c9n, úgyhogy az ehhez az esethez tartozó területek összege <c9B<c10r2/3.
A hátralevő eset ‐ azon szeletek területét becsülni ‐ ahol v nagy, komplikáltabb az eddigieknél. Mindenesetre (2.9)-ből látszik, hogy n=1, de t nem lesz általában korlátos. Ha pl. r alig nagyobb egy n egész számnál, n2<r2<n2+1, akkor az (n,0) pontot az (n-1,[2n-1]) ponttal egy kb. 2n hosszú oldal köti össze, amely egy n nagyságrendű szeletet jelent. Ez az oldal ,,közel függőleges"; be lehet bizonyítani, hogy általában azok a hosszú oldalak, amelyeken csak a két csúcspont van, közel párhuzamosak egy kicsi vektorral. Ezt csak felszínesen vázoljuk, a számítások elvégzése nélkül.
Mivel v nagy (>2r1/3), lv is nagy és hl2/r nagy 1v-hez képest. Ekkor a szomszédos rácsegyeneshez tartozó l' húr alig rövidebb l-nél. Mivel pedig rajta a rácspontok vl távolságra vannak, a húr két oldalán levő rácspontok a körvonaltól legfeljebb l-l' távolságra vannak (3. ábra). Erről kiszámolható (újra Püthagorasz tételével), hogy kisebb, mint crv2. A két csúcspontból ehhez a két rácsponthoz vezető w vektornak v irányú komponense tehát legfeljebb ekkora, a rá merőleges komponens pedig pontosan 1v, jóval kisebb. Ez a ,,közel párhuzamos" kicsi vektor (az ábra erősen torzít).

Mivel v<crw és t<cv3r, ezért t<crw3/2. Ez ugyanarra az összegre vezet, amit már egyszer kiszámítottunk; a baj csak az, hogy egy w vektor többször is előfordulhat. Némi fejtöréssel bizonyítható, hogy nemcsak egy körszelet területe becsülhető rw3/2-nel, hanem az adott w-hez tartozó összes körszeletek területeinek összege is.

 
 
3. Megjegyzések
 
 

1. Az (1.3) képlet bizonyítása megtalálható pl. a Turán‐Gyarmati jegyzetben*Gyarmati Edit: Számelmélet, Nemzeti Tankönyvkiadó (ELTE-jegyzet). Ez a képlet mutatja, hogy ϱ(n)4τ(n), ahol τ az osztók száma. τ(n)<nε nagy n-re.*l. Erdős Pál‐Surányi János: Válogatott fejezetek a számelméletből, Polygon, Szeged, 1996. 8. fejezet X. tétel.
2. (1.4)-nél több is igaz, éspedig
lim supΔ(r)r=,lim infΔ(r)r=-.
Az első eredmény G. H. Hardytól származik 1915-ből, a második A. E. Inghamtől 1940-ből. Azóta mindkét tételt némileg erősítették, mégpedig a nevezőbe betettek egy-egy végtelenhez tartó függvényt (logr hatványát).
3. A kiinduló r-es becslés Gausstól származik; az r2/3-os javítás Sierpińskitől 1906-ból. W. Sierpiński bizonyítása hosszú; többen készítettek egyszerű bizonyítást, rendszerint többé-kevésbé analitikus módon.
Az r2/3-os becslés javításával sokan küszködtek, egy-egy hajszálnyit csökkentve a kitevőn. A rekord 46730,630137. Általában azt sejtik, hogy az igazság 12, vagyis |Δ(r)|rt bármely t>12 kitevőre korlátos. Ez irányban ismert, hogy Δ(r) ,,rendszerint" nem nagyobb, mint r abban az értelemben, hogy
0RΔ(r)2<cR2
Ez az eredmény E. G. H. Landautól származik.
Az itt leírt bizonyításnak r2/3 a természetes határa. Δ(r)r2/30 bizonyítása elképzelhető volna úgy, hogy belátjuk, hogy Hr2/30 és T'r2/30; ezek viszont nem igazak, sőt az sem, hogy
Hr2/3a,T'r2/3a2
valamely a konstanssal. H és T' között tehát nemtriviális kapcsolat van, amelynek jellegéről nem tudunk semmit.
4. Lehetséges, hogy Q nagy pozitív és negatív kilengései máshogy viselkednek. Mindenesetre a pozitív és negatív becslések bizonyítása gyakran másmilyen és nem is ugyanolyan erősek. A mi bizonyításunkban is, amikor beláttuk (2.2)-t, ezzel már megkaptuk, hogy Δ(r)<cr2/3, míg az alsó becslés további kínlódással jár.
Ruzsa Z. Imre


 

 

 

**

***

****