Cím: Rátz László Vándorgyűlés 1997-1998
Szerző(k):  Oláh György 
Füzet: 1998/december, 513. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Minden nyáron Magyarország más-más városában rendezi a Bolyai János Matematikai Társulat a Fasori Evangélikus Gimnázium egykori tanáráról, Rátz Lászlóról elnevezett vándorgyűlését. Tavaly Eger adott otthont a rendezvénynek, idén Nyíregyháza volt a helyszíne az általános és középiskolák, valamint a felsőfokú intézmények matematikatanárai részére szervezett vándorgyűlésnek. Az ünnepélyes megnyitón adták át a matematikatanárok legnagyobb kitüntetését, a Beke Manó Emlékdíjat azoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a matematika oktatásában és népszerűsítésében.
A Bolyai János Matematikai Társulat 1997-ben a Beke Manó emlékdíj I. fokozatában részesítette Freud Róbertet, az ELTE TTK kiváló és népszerű oktatóját.
A tavalyi vándorgyűlésen a Beke Manó díj II. fokozatát kapta Ács Katalin, a budapesti Dob utcai általános iskola tanára, Bíró Bálint, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára, Deli Lajos, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanára, Kothencz Jánosné, a szegedi Tiszaparti Általános Iskola vezető pedagógusa, Nagy Józsefné, a Fővárosi Pedagógiai Intézet gyakorlóiskolájának nyugdíjas tanítója és Peresztegi László, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanára.
A Bolyai János Matematikai Társulat 1998-ban a Beke Manó Emlékdíj I. fokozatával tüntette ki Békefi Zsuzsát, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárát. A Beke Manó Emlékdíj II. fokozatával tüntette ki Cselyuszka Antalnét, a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola tanárát, Csordás Mihályt, a kecskeméti Berkes Ferenc Szakközépiskola tanárát, Doleszák Magdolnát, a rátkai Általános Iskola tanárát, Freller Miklóst, a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium tanárát, Róka Sándort, a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola docensét és Szilágyiné Oravecz Mártát, a Fővárosi Pedagógiai Intézet vezető tanítóját.
Az idei megnyitó után a Bessenyei György Tanárképző Főiskola dísztermében több problémakörről hangzottak el előadások.
Ezek közül néhány: Visszamaradottak; A fogolydilemma; Egy gyakorlat-orientált matematikaoktatási modell a közoktatásban; Híres ókori problémák; Matematikatanításunk hatékonysága; Matematikatörténeti érdekességek; Magyar matematikai eredmények századunk első feléből; Matematika, fizika, számítástechnika, sakk, gondolkodás; A didaktikai PhD képzésről; A tanár-továbbképzésről. A szokásos nagy sikert aratták a feladatmegoldó szemináriumok, amelyeket az általános iskolai szekcióban Deli Lajos (Hajdúszoboszló), Kubatov Antal (Kaposvár), Mészáros József (Galánta), a középiskolai szekcióban Mihályi Gyula (Székesfehérvár), Peresztegi László (Szombathely) és Veres Pál (Miskolc) tartottak.
A szakmai programok mellett alkalmunk volt megismerkedni Nyíregyháza és a környék nevezetességeivel (Szabolcs, Tállya, Tokaj, Szatmárcseke, Nyírbátor és Máriapócs).
A vándorgyűlés 456 résztvevője között felvidéki, erdélyi, délvidéki és kárpátaljai tanárok is voltak.
A jövő évi Rátz László Vándorgyűlés helyszíne előreláthatólag Szombathely lesz.

Oláh György