Cím: Könyvismertető
Füzet: 1998/szeptember, 343 - 345. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Matematika Versenytételek, összeállította Surányi János (TypoTeX kiadó, Budapest, 1998. 97 oldal)
Immár a Kürschák-versenyek példáit és részletes megoldásait ismertető sorozat IV. kötete is megjelent az 1988‐1997 évek feladataival. Versenyzőknek nagyon ajánljuk!
Bencze Mihály: Erdélyi és nemzetközi magyar matematikai versenyek 1984‐1997 (Fulgur Kiadó, Brassó, 1997; 452 oldal)
A szerző által kezdeményezett és 1992-től megrendezésre kerülő nemzetközi magyar matematikai versenyek feladatain és megoldásain kívül a Wildt József és Székely Mikó Matematikai Verseny hét-, ill. ötévi ,,termését'' kínálja az olvasónak, az ezekhez kapcsolódó Márton Áron, Bolyai János és Bolyai Farkas nevét viselő versenyek feladatainak és eredményeinek bemutatásával együtt.

A Szegeden kiadott Polygon Jegyzettár, illetve Polygon Könyvtár sorozatban több olyan könyv is megjelent a közelmúltban, amely a ,,hivatalosan" megcélzott egyetemista‐főiskolás olvasóközönség mellett méltán tarthat számot a középiskolások és tanáraik figyelmére is. Az alábbiakban ezek közül ismertetünk néhányat.

A könyvek megrendelhetők:

JATE Bolyai Intézet, Szeged, 6720, Aradi vértanúk tere 1.

 
1. Czédli Gábor‐Szendrei Ágnes: Geometriai szerkeszthetőség (329 oldal)
A könyv elsősorban NEM geometriai szerkesztési feladatok gyűjteménye! Ismerteti azt az algebrai apparátust, amelynek segítségével megállapítható, hogy egy szerkesztési feladat megoldható-e euklideszi eszközökkel, és ennek több nevezetes alkalmazását mutatja be. Ezen kívül foglalkozik olyan speciális kérdésekkel, mint a körző és a vonalzó korlátozott használatával, ill. bizonyos nem-euklideszi eszközökkel végezhető szerkesztések. Bemutat továbbá számítógépes módszereket is a szerkesztési feladatok algebrai megoldására.
 
2. Hajnal Péter: Elemi kombinatorikai feladatok (457 oldal)
Címéhez hűen olyan kombinatorikai feladatok bőséges kínálatát találhatjuk a könyvben, amelyek megoldásához, ill. a közölt megoldások megértéséhez általában nincs szükség a középiskolai tananyagon túlmutató ismeretekre. A feladatok a következő témakörök szerint vannak csoportosítva: skatulyaelv, teljes indukció, részhalmazok ‐ binomiális együtthatók, sorbaállítások, leképezések, lineáris rekurzió, szitamódszerek, összeszámlálások, gráfok (vonalak, körök, utak, összefüggőség, síkgráfok, színezés, élek és pontok függetlensége), halmazrendszerek, kombinatorikus algoritmusok.
 
3. Hajnal Péter: Gráfelmélet (293 oldal)
A könyv a szegedi JATE matematikus és programozó matematikus hallgatói számára tartott előadások gráfelméleti része alapján készült. Ez helyenként természetesen feltételezi bizonyos egyéb ismeretek (lineáris algebra, lineáris programozás, stb.) meglévő vagy majdani ismeretét. A tárgy jellegéből adódóan azonban a könyv anyagának igen nagy része könnyen követhető pusztán középiskolai matematikai ismeretek alapján is, és hasznos eszköz lehet a mai matematikában nélkülözhetetlen gráfos‐algoritmikus szemléletmód kialakításában.
 
4. Hatvani László‐Pintér Lajos: Differenciálegyenletes modellek a középiskolában (166 oldal)
A könyv elsődleges forrása a szegedi JATE matematika tanárszakán szereplő
,,Differenciálegyenletek a középiskolában" című tárgy anyaga volt. Témája talán távolinak tűnik a mai középiskolai matematikától, amelyben nemhogy differenciálegyenletekről nem nagyon esik szó, de még a differenciál- és integrálszámítás alapjairól is csak hellyel-közzel. Hasznosan forgathatja azonban az, aki ‐ némi deriválási és integrálási ismeretek, ill. készségek birtokában ‐ szeretné mélyebben megérteni a középiskolai fizikát; ez ugyanis legjobban a differenciálegyenletek nyelvén lehetséges.
 
5. Megyesi László: Bevezetés a számelméletbe (184 oldal)
Ez is egyetemi tankönyv, természetesen. Mivel azonban a számelmélet tárgya, az egész, ill. a természetes számok mindenkinek közeli ismerőse, aki matematikával kapcsolatba kerül, így fölösleges hangsúlyozni, hogy egy ilyen könyv nagyon sokak érdeklődésére tarthat számot. Ízelítőül néhány címszó a tartalomból: kongruenciák, számelméleti függvények, tökéletes számok, primitív gyök, négyzetes maradékok, Waring problémakör, elemi prímszámelmélet, lánctörtek, algebrai számtestek, transzcendens számok, a számelmélet és a számítógép.
 
6. Szabó László Imre: Ismerkedés a fraktálok matematikájával (64 oldal)
Idézet a könyv előszavából: ,,A fraktálokkal kapcsolatban számos népszerűsítő cikk jelent és jelenik meg. Magyar nyelven azonban keveset lehet olvasni a szép és érdekes ábrák mögötti matematikai háttérről. Ez a könyv a fraktálok tanulmányozásához szükséges egyes matematikai alapfogalmakkal szeretné megismertetni az olvasót."
 

7. Totik Vilmos: Halmazelméleti feladatok és tételek (131 oldal)
Bőséges feladatgyűjtemény a (matematika alapját képező) halmazelmélet következő területeiről: alapműveletek, ekvivalencia, a megszámlálható és a kontinuum számosság, rendezett halmazok és rendtípusok, rendszámok, számosságok, végtelen kombinatorika, kiválasztási axióma, kontinuum hipotézis, vegyes feladatok. A feladatok többségéhez a megoldást segítő útmutatás is található.

További két könyvre hívjuk fel figyelmüket, mindkettőt Róka Sándor állította össze, kiadójuk a Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft, 4034 Debrecen, Huszár Gál u. 31‐33.
Egypercesek  Feladatok matematikából 14‐18 éveseknek
30 feladatsort (több, mint 350 feladatot) tartalmaz a könyv, mindegyikük megoldása 1 perc alatt ismertethető (maga a megoldás persze lehet, hogy tovább tart ...).
A matematika humora
Aki a vicceket szereti és még nem ismeri az összes, matematikával vagy számítástechnikával kapcsolatos régi és mai viccet, biztosan talál újat a gyűjteményben. A könyv természetesen mindenkinek ajánlható, annak is, aki nem tudta, hogy a matematikának humora is van!