Cím: Surányi János 80 éves
Szerző(k):  Császár Ákos 
Füzet: 1998/szeptember, 339. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1998. május 29-én töltötte be nyolcvanadik életévét Surányi János nyugalmazott egyetemi tanár, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok volt főszerkesztője és szerkesztőbizottságának elnöke.
Életműve ‐ amellett, hogy sikeres és elismert kutatója a matematika több ágának (matematikai logika, számelmélet, kombinatorika, gráfelmélet) ‐ végig szorosan kapcsolódik a matematika oktatásának, a matematikai tehetséggondozásnak problémáihoz. A háború után az 1894-ben megindított és a háború következtében 1939-ben megszűnt folyóirat második világháború utáni újjáélesztésében meghatározó szerepet vitt, majd később elvállalta és sikeresen ellátta a lap főszerkesztőjének, utóbb a szerkesztőbizottság elnökének teendőit. Számos cikkben gazdagította a lap olvasóinak ismereteit, feladatok kitűzésével inspirálta őket önálló gondolkodásra, munkára.
Lapunk olvasói jól ismerik nevét, hiszen évtizedek óta elnöke a lapban évenként rendszeresen ismertetett Kürschák József tanulóverseny bizottságának, s ő fogalmazza meg a verseny feladatainak megoldásait, amelyeket a Bolyai János Matematikai Társulat ülésén ad elő.
Talán a fiatal olvasók közül kevesebben tudják, milyen döntő szerepet vitt Surányi János a gimnáziumok általános tantervénél lényegesen több matematikai ismeretet nyújtó speciális matematikai osztályok megindításában, tantervük kidolgozásában, az ott oktató pedagógusok felkészítésében, irányításában, továbbképzésében. Ugyanő vállalt oroszlánrészt annak az oktatási kísérletnek megtervezésében, amelyben ‐ mintegy 25 éve a Bolyai János Matematikai Társulat szervezésében ‐ az általános iskolák Varga Tamás részéről kidolgozott tantervére épülő gimnáziumi oktatás formáit alapozták meg.
Surányi János benne van a matematikai közéletben. Főtitkára, elnöke volt a Bolyai János Matematikai Társulatnak, jelenleg igen aktív tiszteletbeli elnöke, vezető szerepet vitt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat matematikai szakosztályában.
Amikor büszkén olvasunk a magyar iskolák tanulóinak különféle nemzetközi versenyeken mutatott eredményes szerepléséről, mindig gondoljunk arra, hogy ebben Surányi János munkásságának is mennyit köszönhetünk!
Jó egészséget, munkakedvet és ehhez erőt kívánunk Neki!

Császár Ákos