Cím: Egy hagyományos amerikai matematikaverseny (PUTNAM)
Füzet: 1998/április, 203 - 205. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A William Lowell Putnam nevét viselő matematikaverseny 1938-ban indult. Az Egyesült Államok és Kanada főiskoláin és egyetemein minden évben megrendezik. A névadó az egykori harvardi diák 1921-ben cikket írt az iskola folyóiratába, amelyben egy főiskolák közötti szellemi vetélkedés előnyeire hívta fel a figyelmet. Halála után özvegye hozta létre a William Lowell Putnam főiskolák közötti emlékalapítványt. Az első versenyt angol nyelvből rendezték, és csak pár évvel később indult matematikából. Az özvegy 1935-ben bekövetkezett halála óta az Amerikai Matematikai Társulat szervezi a vetélkedőt.
Résztvevő lehet minden Egyesült Államokbeli és kanadai egyetemi és főiskolai hallgató, aki még nem szerezte meg a diplomáját, de minden diák összesen csak négy alkalommal vehet részt ezen a versenyen.
Érdekes a verseny lebonyolításának rendje: Három fős csapatok indulnak, de minden versenyző egyénileg írja a dolgozatát. Két részből áll a verseny, mindkettő három órás, közötte két óra szünettel. Minden városban egyszerre kell megírni, ezért a kontinens időeltolódásait is figyelembe vevő általános időbeosztást készítettek. A tavaly december 6-án megrendezett Putnam versenyen Magyarországon tanuló amerikai diákok is résztvettek a szigorú szabályoknak megfelelően.
A legutóbbi tíz évben a Harvard és a Duke Egyetem csapatai felváltva nyertek. A tavalyi versenyen az első öt helyzett a Harvard, a Duke, a Princeton, a Massachusetts és a Washington egyetem volt. Az első helyezett csapat díja 25 000 dollár és minden csapattag külön 1000 dollárt kap.
A múlt évi versenyen egy Amerikában tanuló magyar diák, a KöMaL matematika és fizika pontversenyeiből már jól ismert Katz Sándor dicséretben részesült.

 
 
Az 58. William Lowell Putnam matematikaverseny feladatai, 1997. december 6.
 
 
 

 
A1. A HOMF téglalapban HO=11 egység, OM=5 egység. Egy ABC háromszögben a magasságvonalak metszéspontja a H, a körülírt körének középpontja az O, a BC szakasz felezőpontja az M, az A-ból húzott magasság talppontja az F. Milyen hosszú a BC szakasz?
 
A2. Egy kerek asztal körül n játékos ül, mindegyiknek van 1 pénzérméje. Az első játékos átad 1 pénzérmét a második játékosnak, aki ezután átad 2 érmét a harmadiknak. A harmadik játékos ismét 1 érmét ad a negyediknek, aki megint 2-t ad az ötödiknek. És így tovább, a játékosok felváltva 1 vagy 2 érmét adnak át a következő olyan játékosnak, akinek még van pénze. Akinek elfogy a pénze, az kiesik a játékból. Keressünk végtelen sok olyan n számot, amelyre valamelyik játékos birtokába kerül mind az n pénzdarab.
 
A3. Számítsuk ki az integrál értékét:
0(x-x32+x524-x7246+...)(1+x22+x42242+x6224262+...)dx.

 
A4. Legyen G egy csoport, e az egységeleme, és φ:GG olyan függvény, amelyre
φ(g1)φ(g2)φ(g3)=φ(h1)φ(h2)φ(h3)
teljesül, valahányszor g1g2g3=e=h1h2h3. Bizonyítsuk be, hogy létezik G-nek egy olyan a eleme, amelyre a ψ(x)=aφ(x) leképezés homomorfizmus. (Azaz ψ(xy)=ψ(x)ψ(y) minden x, yG-re.)
 
A5. Jelölje Nn az olyan (a1,a2,...,an) pozitív egész rendezett n-esek számát, amelyekre 1a1+1a2+...+1an=1. Határozzuk meg, hogy N10 páros-e vagy páratlan.
 
A6. A pozitív egész n és tetszőleges c valós számra definiáljuk xk-t a következő rekurzióval: x0=0, x1=1, és minden k0-ra
xk+2=cxk+1-(n-k)xkk+1.
Rögzítsük az n-et, és tekintsük azt a legnagyobb c értéket, amelyre xn+1=0. Adjuk meg xk-t n és k függvényében (1kn).
 
B1. Jelölje {x} az x valós számnak a legközelebbi egész számtól való távolságát. Tetszőleges pozitív egész n-re határozzuk meg az
Sn=m=16n-1min({m6n},{m3n})
értéket. (min(a,b) jelöli az a és b minimumát.)
 
B2. Legyen f egy kétszer differenciálható valós értékű függvény, amelyre teljesül az
f(x)+f''(x)=-xg(x)f'(x)
egyenlőség, ahol g(x)0 minden valós x-re. Bizonyítsuk be, hogy |f(x)| korlátos.
 
B3. Tetszőleges pozitív egész n-re írjuk fel a m=1n1m összeget pnqn alakban, ahol pn és qn relatív prím pozitív egészek. Határozzuk meg az összes olyan n-et, amelyre a qn nem osztható 5-tel.
 
B4. Jelölje az (1+x+x2)m hatványban az xn együtthatóit am,n. Bizonyítsuk be, hogy minden k0 esetén
0i=02k/3(-1)iak-i,i1.

 
B5. Bizonyítsuk be, hogy minden n2-re
22...2}n22...2}n-1(modn).

 
B6.
Egy háromszög feldarabolásakor képezzük az összes olyan pontpár távolságát, amelyek ugyanazon részbe esnek. A kapott távolságok halmazának legkisebb felső korlátját nevezzük a feldarabolás átmérőjének.
A 3, 4, 5 oldalú derékszögű háromszög ábra szerinti feldarabolásában például az ,,átmérő'' 5/2.
Mennyi a lehető legkisebb ,,átmérő'', amelyet e háromszög 4 részre darabolásával kaphatunk?