Cím: A csillagok fényessége - A Kuiper öv
Szerző(k):  Csaba György Gábor 
Füzet: 1998/március, 187 - 188. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Már az i.e. 2. sz.-ban élt Hipparkhosz görög csillagász feltüntette csillagkatalógusában a csillagok fényességét. Ehhez egy ún. fényrend-skálát kellett definiálnia: elsőrendűnek nevezte a legfényesebbnek látszó csillagokat, hatodrendűnek az éppen észrevehetőket. A többi ‐ közepes fényességű ‐ csillag fényességét becsléssel határozta meg.
Ez a fényrendskála a mai követelményeknek már természetesen nem felel meg, de hagyománytiszteletből a ma használatos fényrendskálát úgy definiálták, hogy illeszkedjék a Hipparkhosz-féle skálához (és persze érzékszerveinknek ahhoz a tulajdonságához is, hogy az érzet szubjektív erőssége nem lineárisan, hanem logaritmikusan függ az inger erősségétől [Weber‐Fechner-féle pszichofizikai alaptörvény]). Eszerint két tetszőleges csillag látszó fényessége magnitúdó egységekben (m1 és m2) és a róluk érkező fény intenzitása (I1 és I2) között fennáll:

m1-m2=-2,5lgI1I2.
Ha még megadjuk egy tetszőleges csillag látszó fényességét is, azaz definiáljuk a skála nullpontját, akkor most már bármely csillag mért fényintenzitása alapján kiszámítható annak fényrendje. Így pl. a Betelgeuze (α Orionis) látszó fényessége 0,50 magnitúdó (0m,50), az égbolt legfényesebb csillagáé, a Sziriuszé (α Canis Maioris) -1m,46. Látható, hogy a fényesebb égitestek magnitúdó-értéke kisebb, a nagyon fényeseké már negatív érték. Földi távcsövekkel észlelhető leghalványabb csillagok kb. 24‐25 magnitúdósak, a Hubble űrtávcső ezeknél jóval halványabb égitesteket is képes észlelni.
A látszó fényesség azonban semmit sem mond arról, hogy a csillag valójában milyen fényes, azaz mekkora teljesítménnyel sugároz a látható tartományban. Ugyanis a csillagok a legkülönbözőbb távolságokban helyezkednek el, és ezért lehetséges pl, hogy két csillag egyforma fényesnek látszik, miközben az egyik jóval fényesebb, de jóval messzebb van. Ezért az asztrofizikában, ha lehet, a csillagok ún. abszolút fényességével dolgozunk. Egy csillag abszolút fényessége az a látszó fényesség, amit akkor mérnénk, ha a csillag nem a valódi távolságában lenne, hanem pontosan 10 parsec távolságban. (1 parsec [pc] az a távolság, ahonnan merőleges rálátás esetén a földpálya fél nagytengelye 1 ívmásodperc látószög alatt látszik, azaz kb. 3,26 fényév.) Ha eltekintünk a csillagközi fényelnyelés hatásától, akkor a tőlünk r parsec távolságra levő csillag m látszó és M abszolút fényesség közt fennáll:
m-M=-5+5lgr.
A mért fényességértékek függnek attól is, hogy az érzékelő berendezés (pl. emberi szem, fotólemez, fotódióda stb) érzékenysége hogyan függ a hullámhossztól, ezért a különböző műszerekkel mért fényességeket nagyon nehéz összehasonlítani. Ennek megkönnyítésére a csillagvizsgálókban szabványos színszűrőket, fényképező lemezeket stb. használnak.
Csaba György Gábor

Feladatok a fényességgel kapcsolatban:
1. Az éggömb északi felén kb. 2000 db 6m körüli fényességű csillag van. Ezek együttes fényessége hányszorosa a Sziriuszénak? (1,8)
2. Egy kettőscsillag tőlünk 100 pc távolságban van. Komponenseinek abszolút fényessége 2m és 4m. Mekkora a rendszer (együttes) látszó fényessége? (6m84)
3. Az α Centauri egy kettőscsillag, melynek komponenseit azonban nem látjuk külön-külön (csak nagy távcsővel). A rendszer együttes látszó fényessége 0m,06. A fényesebb komponens látszó fényességét 0m,33-nak mérték. Mennyi a halványabb komponens látszó fényessége? (1m70)
Mérési feladatok a fényesség témaköréhez
1) Keressük meg a Nagy Medve csillagképet és állítsuk fel a fényességi sorrendet a jellegzetes szekeret alkotó csillagok között. Készítsünk vázlatot a megfigyeléshez, amelyen a csillagok becsült szögtávolságát is feltüntetjük.
2) Keressük meg az égbolt 5 legfényesebb csillagát (csillagokat, nem bolygókat), azonosítsuk őket, s tegyük sorrendbe fényesség szerint.
Dán András (javítást is vállal)
 
Újdonságok A Kuiper-öv


Századunk elején a csillagászok remélték, hogy van a Naprendszerben a Neptunuszon túl is nagybolygó. Sokáig hiába keresték, végre 1930-ban a keresés eredményre vezetett: C. Tombaugh felfedezte a Plútót. E bolygó kis mérete, szabálytalan pályaelemei azonban nagyon elütnek a többi nagybolygóétól, ezért sok vita folyt a Plútó eredetéről; sokan úgy vélték, hogy a Neptunusz megszökött holdja. 1992-ben felfedeztek egy égitestet (1992 QB1), amelynek pályája sokban hasonlít a Plútóéra, majd nagyjából ugyanilyen távol a Naptól még több hasonlót találtak. Kiderült, hogy a Plútó nem más, mint egy nagyra nőtt kisbolygó, amely a Naprendszer újonnan felfedezett külső kisbolygóövezetében, a Kuiper-övben kering. Ma kb. 60 Kuiper-objektumot ismerünk, köztük az 1996TO66-ot, amelynek átmérője 600‐700 km lehet, így az ismert összes kisbolygó közt a második legnagyobb ‐ csak a Ceres, az 1800 január 1-jén, legelsőnek felfedezett kisbolygó nagyobb nála. Az elméleti számítások szerint a Kuiper-övben nagyon sok anyag van; a felfedezéseknek tehát még nincs vége.
Csaba György Gábor