Cím: 1997. évi Kürschák József Matemetikai Tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Kós Géza ,  Surányi János ,  Újváry-Menyhárt Zoltán 
Füzet: 1998/február, 66 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. Legyen p páratlan prímszám, és tekintsük a síkon azokat a pontokat, amelyeknek mindkét koordinátája a 0, 1, 2, ..., p-1 számok valamelyike. Mutassuk meg, hogy ezen rácspontok közül kiválasztható p darab, amelyek közül semelyik három nem esik egy egyenesre.
 
Megoldás. Bebizonyítjuk, hogy azok az A:(i,y(i)) pontok, amelyeknél y(x) az x2 (legkisebb nemnegatív) maradéka p-vel történő osztásnál (0ip-1), kielégítik a követelményt. Az értelmezés szerint y(x)=x2+cp alkalmas c egésszel.
Tegyük fel, hogy az AiAj és az AiAk szakaszok meredeksége egyenlő volna:
y(j)-y(i)j-i=y(k)-y(i)k-i.
A törteket eltávolítva, az értelmezést felhasználva és átrendezve:
(k-i)(j2-i2+(v-u)p)=(j-i)(k2-i2+(w-u)p),
továbbrendezve és alakítva
(k-i)(j-i)(j-k)=p((j-i)(w-u)-(k-i)(v-u)).
A bal oldali szorzatnak kellene tehát oszthatónak lennie p-vel. Ez azonban nem lehetséges, mert egy szorzat csak úgy lehet osztható egy prímszámmal, ha valamelyik tényezője osztható vele, itt pedig mindegyik tényező 0-tól különböző és abszolút értékük p-nél kisebb. Nem lehet tehát a két meredekség egyenlő.
 
Megjegyzések. 1. Az x2 helyett bármilyen egész együtthatós vagy egész helyeken egész értéket felvevő, másodfokú polinom megfelel. Érdekes, hogy a feladattal foglalkozó versenyzők többnyire az x(x+1)2 polinomot választották.
2. Többen használtak olyan pontatlan állításokat, mint különbség maradéka egyenlő a maradékok különbségével, vagy szorzat maradéka egyenlő a tényezők maradékainak szorzatával, amelyek csak kiegészítésekkel érvényesek.
3. Egy versenyző azokat az (x,y) pontokat adta meg, amelyekre xy1 (mod p) (1xp-1), maga is megjegyezve, hogy így csak p-1 pontot kap.
4. A kérdésnek kiterjedt irodalma van. A feladat állítása igaznak látszik prímszám helyett minden pozitív egész számra, sőt próbálgatások során n=32-ig és számos nagyobb páros n-re 2n pontot is sikerült találni úgy, hogy ne legyen közülük 3 egy egyenesen. Sikerült bebizonyítani, hogy tetszés szerinti pozitív h értékhez (3/2)-h)n pont is kiválasztható, ha n elég nagy.
A problémával kapcsolatban R. K. Guy és P. A. Kelly több érdekes sejtést fogalmazott meg. Így többek közt azt sejtik, hogy csak az 1. ábrán látható 3 esetben helyezhető el 2n pont egy n oldalhosszú négyzetben úgy, hogy rendelkezzék a négyzet összes szimmetriájával; azt sejtik továbbá, hogy nagy n-re legfeljebb (c+h)n pont helyezhető el a követelménynek megfelelően, ahol c=(2π2/3)1/31,85*R. K. Guy: Unsolved problems in number theory, 2. kiad. Springer, 1996. XVI + 285 old., közelebbről 242‐244. old.
 
1. ábra
 

 
2. Az ABC háromszög körülírt körének középpontja O. A beírt kör az oldalakat az A1, B1, C1 pontokban érinti, középpontja O1. Az A1B1C1 háromszög magasságpontja M1. Igazoljuk, hogy az O, O1, M1 pontok egy egyenesen vannak.
 
I. megoldás. Tekintsük az O, O1 és M1 pontok merőleges vetületeit az A1B1C1 háromszög oldalaira. Elegendő azt megmutatni, hogy az ezek közti szakaszok aránya két különböző oldalon megegyező. Határozzuk meg ezt az arányt pl. a B1C1 oldalon. F-fel jelölve az ABC háromszög köré írt kör A-t nem tartalmazó BC ívének felezőpontját, ezen átmegy az O-ból a BC oldalra emelt merőleges is és az A-ból induló szögfelező is. Jelöljük a köztük levő szöget δ-val (2. ábra). Az O1A1 érintési sugár szintén merőleges a BC oldalra.
 
2. ábra
 

O, O1 és M1 merőleges vetületét a B1C1 oldalon jelöljük O', O1' és M1'-vel. Az AB1C1 háromszög egyenlő szárú, ezért O1' AF-en van, tehát A1M1 párhuzamos AF-fel, és így O1A1M1=δ. Az O-ból AF-re és O1-ből A1M1'-re emelt merőleges szakaszok az O'O1', illetőleg O1'M1' szakasszal egyenlők, tehát hosszuk Rsinδ, illetőleg rsinδ, ahol R a háromszög köré írt kör sugara, r a beírt köré. Így
O'O1':O1'M1'=(Rsinδ):(rsinδ)=R:r.
Ez az arány azonban csak a két kör adataitól függ, a B1C1 oldaltól nem, így ugyanez az arány adódik a másik két oldalon levő vetületek közti szakaszokra is. Ezzel a feladat állítása bizonyítást nyert.
 
II. megoldás. A megoldáshoz felhasználunk a háromszögekre vonatkozó néhány összefüggést, amelyeket a megoldás végén bizonyítunk.
Jelöljük az A1B1C1 háromszög csúcsaiból húzott magasságok talppontját rendre A2, B2, C2-vel (3. ábra).
 
3. ábra
 

a) Egy háromszög magasságai felezik a talpponti háromszög szögeit, így a magasságpont a talpponti háromszögbe írt kör középpontja, esetünkben M1 az A2B2C2-be írté.
b) Ismeretes, hogy a háromszög (esetünkben az A1B1C1 háromszög) köré írt körnek a csúcsokhoz mutató sugarai merőlegesek a talpponti háromszög oldalaira. Esetünkben O1A1, O1B1, O1C1 érintési sugár is, tehát merőleges rendre a BC, CA, AB oldalra is, tehát az ABC és az A2B2C2 háromszög oldalai párhuzamosak.
c) A két háromszög hasonló helyzetű is, s így rájuk vonatkozóan megfelelő pontpárok összekötő egyenesei is párhuzamosak.
d) Az A2B2C2 háromszög köré írt kör az A1B1C1 háromszög ún. Feuerbach-köre, ez átmegy az oldalak felezőpontjain is, és középpontja az O1M1 szakasz F0 felezőpontja.
Az ABC háromszögre vonatkozóan O és O1 megfelelői az A2B2C2-re vonatkozóan F0 és M1, így összekötő egyeneseik párhuzamosak. A két egyenesnek azonban O1 közös pontja, így O, O1 és M1 egy egyenesen van, és ezt kellett bizonyítani.
 
Bebizonyítjuk a felhasznált összefüggéseket.
 

 

4. ábra
 

a) Jelöljük az ABC háromszög egymás utáni csúcsaiból húzott magasságainak talppontját Ta, Tb, Tc-vel (4. ábra). Az ABTaTb és az ACTaTc négyszög húrnégyszög, így TcTaB=CAB és TbTaC=BAC, tehát ATa szögfelező.
 

 

5. ábra
 

b) Az ABC háromszög köré írt O középpontú körben az AOB mint középponti szög az ACB kétszerese (5. ábra). Szögfelezője merőleges AB-re, és ACB nagyságú szöget zár be vele. A C pontból húzott magasság Tc talppontjából állítsunk merőlegest OA-ra, messe ez a CA oldal egyenesét a T* pontban. Ekkor ATcT* mint merőleges szárú szög ugyancsak ACB nagyságú, tehát BCT*TC húrnégyszög, benne a BC oldal TC-ből derékszögben látszik, tehát T*-ból is, vagyis T* a B-ből húzott magasság talppontja, Tb.
c) Azt kell belátnunk, hogy ha az ABC és az A2B2C2 háromszög megfelelő oldalai párhuzamosak, akkor AA2, BB2 és CC2 egy ponton megy keresztül, vagy párhuzamosak (6. ábra).
 

6. ábra
 

Ha pl. AA2 és BB2 metszi egymást egy T pontban, akkor ABT és A2B2T hasonló háromszögek, így AT:A2T=AB:A2B2=BT:B2T. Másrészt AB:A2B2=BC=B2C2. Ekkor azonban a BCT és a B2C2T háromszög is hasonló, mert egy szögük és az azt közrefogó oldalak aránya egyenlő. Ebből viszont következik, hogy C, C2 és T is egy egyenesen van.
d) A Feuerbach-körre vonatkozó állítások igazolására jelöljük a BC, CA, AB oldalak felezőpontjait rendre Fa, Fb, Fc-vel (7. ábra(.
 

7. ábra
 

Az A csúcs tükörképe az FbFc középvonalra a Ta magasságtalppont. FaFc mint középvonal FbA-val egyenlő és párhuzamos, a tükrözés folytán pedig FbTa-val egyenlő. Így FaTaFbFc szimmetrikus trapéz (lehet hurkolt, esetleg egyenlő szárú háromszög). Így kör írható köré, amelynek középpontja az FaTa szakasz felezőmerőlegesén van, az pedig felezi az O és az M magasságpont közti szakaszt.
A kör átmegy mind a három oldal felezőpontján, így a gondolatot a másik két oldalra megismételve, ugyanaz a kör adódik, sőt, azt is kapjuk, hogy a kör középpontja az OM szakasz F0 felezőpontja. Az oldafelezőpontok és a magasságtalppontok közül bármelyik 3 különböző már meghatározza a kört.
 
3. Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges síkba rajzolható gráf élei kiszínezhetők három színnel úgy, hogy a gráfban ne legyen egyszínű kör.
 
Megoldás. A feladat állítását hurokél és többszörös él nélküli gráfokra, ún. egyszerű gráfokra bizonyítjuk. (Hurokél minden színezésnél egyszínű körhöz vezetne, és egy négy éllel összekötött pontpár esetén már szintén keletkeznék kör.)
Szükségünk lesz a síkra rajzolható gráfok két ismert tulajdonságára (ezek bizonyításával kapcsolatban lásd megjegyzéseinket):
*1) Síkra rajzolható gráfban nem lehet teljes ötszög, azaz öt olyan pont, amelyek közül bármely kettőt él köt össze.
*2) Tetszőleges síkra rajzolható gráf tartalmaz legfeljebb 5-ödfokú pontot, azaz olyan pontot, amelyből legfeljebb 5 él indul ki.
Az állítást a pontok száma szerinti indukcióval bizonyítjuk. 1, 2 és 3 pontú gráfokra az állítás triviális. Tegyük fel, hogy az állítás igaz n csúcsú gráfokra, és tekintsünk egy tetszőleges n+1 csúcsú síkra rajzolható gráfot. Ennek létezik legfeljebb 5-ödfokú pontja, legyen P egy ilyen pont. A P pont foka szerint három esetet különböztetünk meg.

I. eset: P legfeljebb 3-adfokú. Hagyjuk el P-t a belőle induló élekkel együtt. A megmaradó G' gráf továbbra is síkra rajzolható, és az indukciós feltétel szerint jól színezhető, azaz nem lesz benne egyszínű kör. Ezután G' egy jó színezéséhez a P-ből induló éleket színezzük különbözőre. Egyszínű kör G'-ben nincs, és a P-n átmenő körök is tartalmaznak két P-ből induló, különböző színű élt, a kapott színezés tehát jó.
II. eset: P 4-edfokú. Legyenek a P-vel összekötött pontok A, B, C és D. Ezek között van kettő ‐ mondjuk A és B ‐, amelyek között nincs él, mert P-vel együtt nem alkothatnak teljes ötszöget. Hagyjuk el a P pontot a belőle kiinduló élekkel együtt, és húzzuk be az AB élt (Ez lehetséges, pl. az eredeti AP, PB élekhez elég közel, (ld. 8. ábra).
 

8. ábra
 

A keletkező G' gráfot színezzük jól. Tegyük fel, hogy az AB él az 1-es színt kapta. Ezután színezzük G-ben az AP, PB éleket az 1-es színnel, PC-t és PD-t pedig a 2-es és a 3-as színnel. A G' jó színezése miatt egyszínű kör csak P-n keresztül haladhatna, és csak a P-ből kiinduló két egyszínű élen, AP-n és PB-n keresztül. Akkor azonban G' is tartalmazna 1-es színű kört az AB élen keresztül.
III. eset: P ötödfokú. Legyenek a P-ből kiinduló élek a körüljárás sorrendjében PA, PB, PC, PD és PE. Ha az AB, BC, CD, DE és EA élek valamelyike nem szerepelne G-ben, akkor húzzuk be. (Ez lehetséges, mert például ha AB nem szerepel, akkor az A és B pontokat összeköthetjük az AP és PB élekhez elég közel.) Ha ezt a bővített gráfot jól színezzük, az az eredeti gráfnak is egy jó színezését adja. A továbbiakban feltehetjük tehát, hogy az AB, BC, CD, DE és EA élek szerepelnek a gráfban.
Ezután megmutatjuk, hogy a P és a belőle induló élek elhagyása után az ABCDE ötszögnek meghúzható két, egy csúcsból induló átlója. Ha egyik átló sem szerepel G-ben, akkor behúzhatjuk AC-t és AD-t az AP és PC, illetve AP és PD élekhez elég közel. Az új élek csak a PB és PE élt metszik, így a keletkező G' gráf síkra rajzolható. Ha például a BE él szerepel G-ben, akkor a BEP háromszög elválasztja A-t C-től és D-től, így G-ben nem szerepelhet sem az AC, sem az AD él. Húzzuk meg ezeket az előbbi módon, majd hagyjuk el P-t a belőle induló élekkel együtt, így most is síkra rajzolható G' gráfot kapunk. Az indukciós feltevés szerint G' jól színezhető (9. ábra).
 

9. ábra
 

Színezzük jól a G' gráfot. Ha a színezésben AC és AD ugyanolyan, mondjuk 1-es színű, akkor G-nek a G'-ben is szereplő élei színét megtartva színezzük az AP, CP és DP éleket 1-es színnel, a BP és EP éleket 2-es, illetve 3-as színnel (10. ábra).
 

10. ábra
 

Ha az így kapott gráfban van egyszínű kör, akkor az ismét csak 1-es színű lehet, P-n keresztül halad az AP és PC, az AP és PD vagy pedig a CP és PD éleken keresztül. Ezekben az esetekben viszont G' is tartalmaz egyszínű kört az AC, az AD, illetve a CA és AD éleken keresztül. A továbbiakban ezért feltesszük, hogy AC és AD színe különböző: 1-es, illetve 2-es.
Hagyjuk el az AC és AD átlókat, és vizsgáljuk meg, hogy az ötszög csúcspárjai milyen színű utakkal köthetők össze. Ha létezik két olyan csúcspár: X, Y és U, V, amelyek közül X és Y nem köthető össze 1-es, U és V pár pedig nem köthető össze 2-es színnel, akkor színezzük ki PX-et és PY-t 1-es színnel, PU-t és PV-t 2-es színnel, a P-ből kiinduló ötödik élt pedig 3-as színnel (11. ábra).
 

11. ábra
 

Ezzel a G gráf egy jó színezését kapjuk.
Mivel az AC él 1-es színű volt, A és C nem köthető össze 1-es színnel; hasonlóképpen A és D nem köthető össze 2-es színnel. Ha a B, D, E csúcsok közül valamelyik kettő nem köthető össze 2-es színnel, akkor azt a kettőt U, V-nek, A, C-t pedig X, Y-nak választva, az előbbiek szerint G-nek egy jó színezését nyerjük. Ha viszont B, D és E összeköthető 2-es színnel, akkor A nem köthető össze B-vel és E-vel 2-es színű úton, mert akkor A és D is összeköthető lenne 2-es színnel. Hasonlóképpen feltehetjük, hogy a B, C és E csúcsok összeköthetők 1-es színnel, míg az A csúcs nem köthető össze a B és E csúcsokkal 1-es színű úton sem (12. ábra).
 

12. ábra
 

Az A csúcs tehát nem köthető össze a B, és E csúcsokkal sem 1-es, sem 2-es színű úton. Ebből következik, hogy az AB és AE élek színe 3-as, és az A, B, E csúcsok között csak ezek az élek alkotnak 3-as színű utat. Színezzük át AB-t 1-esre, AE-t pedig 2-esre. Ezzel a változtatással nem keletkezhet egyszínű kör. Ezután színezzük ki a PA, PB és PE éleket 3-asra, a PC és PD eleket pedig 1-esre, illetve 2-esre (13. ábra).
 

13. ábra
 

Ha lenne egyszínű kör, akkor az csak P-n keresztül haladhatna, és csak 3-as színű lehetne, és azt jelentené, hogy az A, B és E csúcsok közül valamelyik kettő között még egy 3-as színű út halad, ami ellentmondás.
Ezzel minden n+1 csúcsú gráfra igazoltuk az állítást.
 

Megjegyzések. 1. Az, hogy a teljes ötszög nem síkra rajzolható, például a következőképpen mutatható meg: Kössük össze a pontokat valamilyen sorrendben egymást nem metsző élekkel. A keletkező ötszög belsejében is, rajta kívül is csak két-két pontpárt köthet össze él, ezek a megmaradó csúcspárt elválasztják egymástól (14. ábra).
 

14. ábra
 

2. Síkra rajzolható gráfok a síkot lapokra bontják, ezekhez hozzávéve a gráfon kívüli tartomát is. Ha a gráf összefüggő, akkor a lapok l, az élek é és a csúcsok c száma között fennáll az Euler-féle l-é+c=2 összefüggés. Ha a csúcsok száma legalább 3, akkor egy lapnak legalább 3 oldala van, másrészt minden él két lapnak oldala, így 3l2é. Ezt az Euler-tételbe helyettesítve az é3c-6 egyenlőtlenség adódik. Ha minden csúcs legalább 6-odfokú lenne, akkor ‐ mivel minden él két csúcshoz tartozik ‐, éc teljesülne.
3. Könnyen igazolható, hogy ha egy k csúcsú gráf nem tartalmaz kört, akkor legfeljebb k-1 éle van. Ha azt vizsgáljuk, hogy egy tetszőleges G gráf élei mikor színezhetők ki 3 színnel úgy, hogy ne legyen benne egyszínű kör, akkor szükséges, hogy tetszőleges k pozitív egészre G bármely k csúcsa között legfeljebb 3k-3 él haladjon. Ez a feltétel gyengébb, mint a síkra rajzolhatóság, és be lehet bizonyítani, hogy nemcsak szükséges, hanem elégséges is.

 
Surányi János, Kós Géza, Ujváry-Menyhárt Zoltán


*1