Cím: Beszámoló az 1999. évi Eötvös-versenyről
Szerző(k):  Gnädig Péter ,  Radnai Gyula 
Füzet: 2000/április, 240 - 246. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1999. október 15-én rendezte meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat hagyományos őszi tanulóversenyét, az Eötvös-versenyt, melyen 156 hazai, 3 szlovákiai és 1 romániai versenyző indult. Az első feladatot 15 versenyző tudta hibátlanul megoldani, a másodikat 40, a harmadikra azonban csupán egy tökéletes megoldás érkezett. Részben jó megoldás elég sok volt.
Ismertetjük a feladatokat, azok helyes megoldását, végül a verseny végeredményét.

 
1. Egy szuperszonikus vadászgép 900 m magasan repül el felettünk, vízszintes irányban. 1 km messze van tőlünk, amikor először meghalljuk a hangját. Milyen irányból halljuk a repülőgép hangját akkor, amikor már 2 km messze van tőlünk a gép?
 (Radnai Gyula) 

 
Megoldás. Az 1. ábrán az M megfigyelő fölött elhaladó repülőgépből egyenlő időközönként kibocsátott hanghullámokat ábrázoltuk.
A szuperszonikus repülőgép sebessége nagyobb, mint a hang sebessége a levegőben. Jól látszik, hogy a repülőgép már elhaladt a megfigyelő felett, de a hangja még nem ért el a megfigyelőhöz. Az 1. ábrán a repülőgép éppen a D pontban van, ez előtt τ idővel volt a C pontban, 2τ idővel előtte a B pontban, 3τ idővel előtte az A pontban. AB=BC=CD=vτ (v a repülőgép sebessége). Természetesen a közbülső pontokban is bocsát ki hangot a repülőgép, az áttekinthetőség kedvéért ezeket nem tüntettük fel.
Akármekkora τ időközt választhatunk az ábrázolásra, most azonban éppen akkorát választottunk, hogy az 1. ábrán ábrázolt helyzethez képest pontosan 2τ idő múlva érjen el az M megfigyelőhöz a repülőgép hangja; ezt mutatja a 2. ábra. Itt a repülőgép már az F pontban van, s a C pontból indult hanghullám éppen M-be ért. (A többi pontból jövő hang még nem érte el M-et.)
Mivel CMFM, a CMF háromszög derékszögű. Ameddig a gép megtette a CF utat, addig a hang a CM távolságot futotta be. (Ábránkon ez az idő 3τ.) Az összes pontból jövő hanghullán eredője az a kúp alakú ,,fejhullám-felület'', amelynek egyik alkotója a 2. ábrán az FM egyenes. E kúp fél nyílásszöge az ún. Mach-szög, amelyre
sinφ=cv
(c a hangsebesség, vc). Ennek az általánosan érvényes összefüggésnek a felhasználásával fogjuk megoldani a feladatot.
Tekintsük a 3. ábrát, melyen a balról jobbra haladó repülőgép az F pontban van, amikor először jut el a hangja az M pontba. Az ábrából leolvasható, hogy a Mach-szögre (a megadott adatok felhasználásával)
sinφ=0,9km1km=0,9,ahonnan φ=64,16.

Abban a pillanatban, amikor a repülőgép az M megfigyelőtől 2 km távol lévő R pontban van, a megfigyelő azt a hangot hallja, amit a gép egy korábbi időpontban adott ki. Ahol ekkor volt a repülőgép, azt a pontot jelöljük P-vel. Feladatunk tehát az MP irány meghatározása. Kérdezhetjük például azt, hogy ez az irány mekkora szöggel marad le az MR iránytól, vagyis hány fokkal hátrábbról halljuk a hangot, mint ahol látjuk a gépet. Ezt a szöget (melyet a 3. ábrán μ-vel jelöltünk) az MPR-ből a szinusztétel segítségével határozhatjuk meg:
sinϱsinμ=PMPR.
Mivel sinϱ=0,9km2km=0,45 (ahonnan ϱ=26,74), valamint
PMPR=ctvt=cv=sinφ=0,9,
ezért
sinμ=0,450,9=12,azazμ1=30,illetveμ2=150.

Meglepőnek tűnhet, hogy a μ szögre két érték is adódott, pedig csak egy hegyesszögre számítottunk. Vajon a tompaszög is megoldása az eredeti fizikai problémának? Bizony az! Már a 2. ábrából is látszik, hogy ha a repülőgép túlhaladt az F ponton, akkor nemcsak a C pont utáni helyekről (pl. D-ből és E-ből) induló hullámok érik el fokozatosan az M pontot, hanem egyidejűleg azok a hullámok is odaérnek, amelyeket még a C pontba érkezése előtt bocsátott ki a gép (pl. B-ből, A-ból). Egy ilyen helyzetet mutat a 4. ábra, ahol éppen a B és a D pontok közeléből indult hullámok érik el egyszerre M-et. (A C-ből indult hullám már túlhaladt M-en). Az első ,,hangrobbanás'' után tehát mindig két irányból halljuk a repülőgép hangját, igaz, általában az ,,elölről'' jövőt halljuk erősebben.
Megjegyzés. A megoldók a hallott hang MP irányának meghatározásakor általában a vízszintes vagy függőleges iránnyal bezárt szögeket adták meg. A helyes eredmények a vízszintessel bezárt szögekre: μ1+ϱ=56,74, illetve 180-(μ2+ϱ)=3,26; a függőlegessel bezárt szögek pedig: 90-(μ1+ϱ)=33,26 és μ2+ϱ-90=86,74.

 
2. Két egyébként egyforma lombik közül az egyiknek a nyaka egyenes, a másiké lefele görbül, az 5. ábra szerint. A két lombikba azonos mennyiségű
A) vizet,
B) étert

töltünk, és gondoskodunk róla, hogy mindkét lombikban a folyadék hőmérséklete
az A) esetben 100C,
a B) esetben 34,6C

legyen. Melyik lombikból fogy el hamarabb a folyadék az egyik, illetve a másik esetben?
 (Károlyházy Frigyes) 

 
Megoldás. A megadott 100C a víz, 34,6C pedig az éter normál nyomás melletti forráspontja. A víz móltömege 18 g/mol, az éter [(C2H5)2O] móltömege 74 g/mol. Igaz, a forráspont környékén egyetlen reális gáz sem viselkedik ideális gázként, az mégis joggal feltételezhető, hogy a vízgőz sűrűsége kisebb, az étergőz sűrűsége pedig nagyobb marad a levegő sűrűségénél. (A vízgőz ,,könnyebb'', az étergőz ,,nehezebb'' a levegőnél.)
Tekintsük először az A) esetet, amikor mindkét lombikba vizet töltöttünk. Ekkor az egyenes nyakú lombikban képződő vízgőz előbb-utóbb betölti a lombik nyakát, azonban nem maradhat stabilan a nála ,,nehezebb'' levegő alatt, hanem felszáll, helyet adva a levegőnek, valamint az újabb és újabb vízgőzképződésnek; így a víz hamarosan elforr.
A görbe nyakú lombik nyakát is betölti a vízgőz, innen azonban csak ,,lefelé'' tudna kiszabadulni, miközben a sűrűbb levegőnek kellene felfelé, a vízgőz helyére áramlania. Ez nem történik meg olyan hevességgel, mint az egyenes nyakú lombiknál, mert most csak diffúzióval tud eltávozni a vízgőz, ami viszont lassú folyamat. Az A) esetben tehát a vízgőz az egyenes nyakú csőből szabadul ki gyorsabban, vagyis ebből a lombikból forr el hamarabb a víz.
Nyilvánvaló, hogy a B) esetben, amikor a forráspontján tartott éter van a lombikokban, a helyzet éppen fordított. Az egyenes nyakú lombik nyakában megül az étergőz, nem fog felszállni a nála kisebb sűrűségű levegőbe. A nyak felső végénél diffundálnak az étermolekulák a levegőbe, ezért csak hosszú idő alatt forr el és távozik az éter a lombikból.
A lefelé görbülő nyakú lombik nyakából viszont ,,kifolyik'' a nehéz étergőz a levegőbe, helyére nemcsak levegő, hanem a lombikból újabb étergőz áramlik, gyorsítva ezzel az éter elforrását.
 
3. Hosszú, keskeny, függőleges üvegcsövet egy vele azonos tengelyű, de sokkal szélesebb, r külső sugarú másik üvegcső vesz körül. E szélesebb csövön sűrűn, egymástól h távolságra elhelyezkedő, R ellenállású körvezetők vannak.
Ha a keskeny csőbe egy m tömegű, d erősségű (mágneses dipólnyomatékú) kicsiny rúdmágnest ejtünk, az viszonylag hamar elér egy állandó v0 sebességet, amellyel egyenletesen süllyed.(6. ábra.)
További kísérleteink során a fenti öt mennyiség (m, d, h, R, r) közül az egyiket mindig a kétszeresére növeljük, miközben a másik négyet nem változtatjuk meg. Hányszorosára nő az egyes esetekben a kicsiny rúdmágnes állandósult végsebessége?
Az eredeti eset: m,d,h,R,r; ekkor v=v0.
a) (2m, d, h, R, r); va/v0=?
b) (m, 2d, h, R, r); vb/v0=?
c) (m, d, 2h, R, r); vc/v0=?
d) (m, d, h, 2R, r); vd/v0=?
e) (m, d, h, R, 2r); ve/v0=?

A mechanikai súrlódástól és a közegellenállástól, továbbá a körvezetők önindukciójától és kölcsönös indukciójától eltekinthetünk.
 (Gnädig Péter) 

 
Megoldás1. Számítsuk ki, mennyi energia disszipálódik (mennyi Q hő fejlődik) egyetlen körvezetőben, miközben a mágnes keresztülesik rajta. Kétféleképpen is következtethetünk erre a Q mennyiségre: egyrészt az energiaviszonyok összevetéséből, másrészt dimenzionális megfontolásokból.
Ha az m tömegű mágnes egyenletesen mozog függőlegesen lefelé a csőben és L utat tesz meg, helyzeti energiája mgL értékkel csökken. Eközben áthalad L/h darab körvezetőn, mindegyikben Q hőt fejleszt, és mivel a mágnes mozgási energiája nem változik, fenn kell álljon, hogy
mgL=QL/h,  azazQ=mgh.

Milyen fizikai mennyiségektől és milyen módon függhet Q? Nyilván függ a hőfejlődés a kicsiny mágnes jellemzőitől (a d dipólnyomatéktól és a v sebességtől), továbbá a körvezető adataitól (az r sugártól és a vezető R elektromos ellenállásától):
Q=F(d,v,r,R),
ahol F valamilyen négyváltozós függvény, melynek pontos (vagy legalább arányossági tényezők erejéig határozott) alakja megadná a feladat valamennyi kérdésére a választ.
Ha dimenzionális megfontolásokkal akarjuk ,,kitalálni'', hogyan függ F(d,v,r,R) az egyes változóitól, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Q a felsorolt mennyiségek mellett függhet még μ0-tól (a vákuum permeabilitásától), ami ugyan nem változó, hanem egy meghatározott mértékegységű és nagyságú mennyiség, de a hőfejlődés képletében (lévén az mágnességgel kapcsolatos folyamatok eredménye) ez a fizikai állandó is felbukkanhat. A keresett összefüggés tehát
Q=G(d,v,r,R,μ0),
alakú, ahol G egy ötváltozós függvény, melyet azonban az SI itt előforduló négy alapmértékegységének (kg, m, s, A) vizsgálatából nem lehet meghatározni.
A feladat mégis megoldható a dimenzióanalízis módszerével, ugyanis a hőfejlődés és az R ellenállás közötti összefüggés (a többi adat rögzített értéke mellett) fordított arányosság kell legyen (azaz Q1/R), hiszen az áram hőhatása (adott módon változó indukált feszültség mellett) az ellenállás reciprokával arányos. Mondhatjuk tehát, hogy
Q1Rf(d,v,r,μ0),
ahol f(d,v,r,μ0) már csak 4 fizikai mennyiségtől függ.
Írjuk fel az egyes fizikai mennyiségek mértékegységét:
[Q]=kg m2s2,[1/R]=s3 A2kgm2[v]=ms,[d]=m2,[r]=m,[μ0]=kg mA2s2.
Ha a keresett f függvényt hatványfüggvény alakban próbáljuk felírni2:
h(d,v,r,μ0)dαvβrγμ0δ,
akkor a 4 független mértékegység hatványainak összehasonlításából a kitevőkre
α=2,β=1,γ=-3,δ=2
adódik. Ezek szerint
Q=mgh(μ0d)2vRr3,
vagyis a mágnes esési sebességének és a többi paraméternek a kapcsolata:
vmhRr3d2.

Ez a formula a feladat valamennyi kérdésére megadja választ: akár a tömeget, akár a menettávolságot, vagy a körvezetők elektromos ellenállását növeljük az eredeti érték kétszeresére, a mágnes esési sebessége 2-szer nagyobb lesz. Kétszer erősebb mágnes az eredetinél 4-szer lassabban fog mozogni, végül pedig a körvezetők sugarának kétszerezése a sebességet az eredeti érték 8-szorosára növeli.
 
 

Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztásra az ELTE új, lágymányosi épületének egyik nagyobb előadótermében került sor 1999. november 19-én. Itt először a Versenybizottság elnöke megemlékezett Sztrókay Pálról (1899‐1965) és Náray-Szabó Istvánról (1899‐1972), akik éppen száz évvel ezelőtt születtek, s az 1917. évi tanulóversenyen az 1. és 2. díjat nyerték. Sztrókay Pál Kossuth-díjas mérnök lett, a Ganznál a villamos vontatás fejlesztésén dolgozott, Kandó Kálmán utáni második emberként. Náray-Szabó István nemzetközi tekintélyű vegyészprofesszor lett, a fizika és a kémia határterületén alkotott: röntgendiffrakcióval kutatta az anyag kémiai-fizikai szerkezetét.
A rövid megemlékezések után került sor idei feladatok megoldásának diszkussziójára. Az első feladat megoldását Radnai Gyula, a másodikat az egyik versenyző (Tóth Bálint), a harmadikat Gnädig Péter mutatta be. A harmadik feladathoz kapcsolódóan, azt modellezve kísérleteket is láthattak a megjelentek: más-más falvastagságú, más-más fémből készült csöveknél különböző erősségű rúdmágnesek esési idejét figyelhették meg, s így összehasonlíthatták különféle körülmények között kialakuló örvényáramok fékező hatását.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen Fehér István, az ELFT alelnöke adta át (a feladatok kitűzőiből álló) Versenybizottság által odaítélt díjakat. A Társulat által biztosított pénzjutalmak mellett a Nemzeti Tankönyvkiadótól könyvutalványokat kaptak a díjazott versenyzők, akiknek jelen levő tanárai a Műszaki Kiadó és a Tankönyvkiadó ajándék-könyveiből válogathattak. Sajnos nem mindenki tudott eljönni: az éppen a díjkiosztás napján kitört hóvihar miatt maradt le az ünnepségről néhány régi Eötvös-verseny nyertes is.
 

7. ábra

Az 1999. évi Eötvös-verseny díjazottai (fentről lefelé, balról jobbra): Péterfalvi Csaba Géza, Terpai Tamás, Gáspár Merse Előd, Buruzs Ádám, Katona Gergely, Csillag Kristóf, Hegedűs Ákos, Patay Gergely, Tóth Bálint, Pesti Gábor és Czigler István.

 

A mostani verseny eredménye a következő:


Első díjat kapott: Terpai Tamás, az ELTE matematikus hallgatója, aki a Fazakas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett mint Horváth Gábor tanítványa.

Második díjat kapott a verseny 2‐6. helyezettje: Hegedűs Ákos, a pécsi ciszterci Nagy Lajos Gimnázium 12. osztályos tanulója, Orovica Márkné tanítványa; Katona Gergely, az ELTE fizikus hallgatója, aki a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában érettségizett mint Szörényi Zoltán tanítványa; Pesti Gábor, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 11. osztályos tanulója, Piriti János tanítványa; Péterfalvi Csaba Géza, az ELTE geofizikus hallgatója, aki a szekszárdi Garay János Gimnáziumban érettségizett mint Bayer József tanítványa; Tóth Bálint, az ELTE fizikus hallgatója, aki a Fazakas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett mint Horváth Gábor tanítványa.

Harmadik díjat kapott a verseny 7‐10. helyezettje: Béky Bence, a Fazakas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium 10. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa; Csillag Kristóf, a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium 12. osztályos tanulója, Lajtosné Buzási Márta tanítványa; Gáspár Merse Előd, a Fazakas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium 12. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa; Patay Gergely, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium 12. osztályos tanulója, Kovács Miklós és Szegedi Ervin tanítványa.

Dicséretben részesült a verseny 11‐13. helyezettje: Buruzs Ádám, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium 12. osztályos tanulója, Mike János tanítványa; Czigler István, a budapesti Lauder Javne Gimnázium 12. osztályos tanulója, Tóth Eszter tanítványa; Kenyeres Péter, a POTE orvostanhallgatója, aki a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett mint Pálovics Róbert tanítványa.
Az 1. díjas versenyző 10 000 Ft pénzjutalmat és 5 000 Ft értékű könyvutalványt, a 2. díjasok 6 000 Ft pénzjutalmat és 4 000 Ft értékű könyvutalványt, a 3. díjasok 4 000 Ft pénzjutalmat és 4 000 Ft értékű könyvutalványt, a dicséretben részesültek 3 000 Ft értékű könyvutalványt kaptak.
Gratulálunk a nyerteseknek és tanáraiknak!

Gnädig Péter, Radnai Gyula

 

 

 

 

 

 

1Terpai Tamás dolgozata alapján

2Belátható, hogy ezt az általánosság megszorítása nélkül megtehetjük.