Cím: Kepler egyenlete
Szerző(k):  Horányi Gábor 
Füzet: 2000/február, 110 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A bolygók ‐ Kepler I. törvénye szerint ‐ olyan ellipszispályán mozognak, melynek egyik (F) fókuszpontjában a Nap található. A bolygó pillanatnyi helyzete pl. az ábrán látható α szöggel jellemezhető. A mozgás időbeli leírása, vagyis az α szöghöz tartozó CB ív befutásához szükséges idő megadása (a körpálya speciális esetét leszámítva) általában nem könnyű feladat.

 
 

Kepler ‐ még a differenciálszámítás ismerete előtt ‐ levezetett egy olyan összefüggést, melynek segítségével kiszámítható egy tetszőleges ellipszis-ív befutásához szükséges idő. Az egyenlet Kepler II. törvényén, a területi sebesség állandóságán alapszik.
Tekintsünk egy a és b féltengelyű ellipszist, és használjuk az
e=1-b2a2,ba=1-e2
összefüggéseket. (e az ellipszis ,,excentricitása'', kör esetében e=0, parabolává fajuló ,,ellipszisre'' pedig e1.)
Nagyítsuk meg az ellipszist a kistengelye mentén a/b-szeresére, így egy a sugarú kört kapunk. Jelöljük a B helyen levő bolygónak megfelelő pontot a körön B'-vel, a COB' szöget pedig E-vel. (Ezt a szöget az égi mechanikában excentrikus anomáliának nevezik.)
Kepler II. törvénye szerint a BC ív befutásához szükséges t idő úgy aránylik a T keringési időhöz, mint a vezérsugár által súrolt AFCB terület (az ábrán satírozott rész területe) az ellipszis teljes területéhez. Ugyanez az arány a nagyítás után adódó körön is leolvasható:
tT=AFCB'a2π.
Másrészt viszont az AFCB' terület az OCB' körcikk a2E/2 területének és az OFB' háromszög területének különbsége. Mivel az ellipszis középpontjának és a fókuszpontjának távolsága
OF=a2-b2=a1-b2a2=ae,
az OFB' háromszög B' csúcsponthoz tartozó magassága pedig asinE, felírhatjuk, hogy
tT=12a2E-12aeasinEa2π,ahonnant=TE-esinE2π.
Ez Kepler egyenlete.
Az egyenlet gyakorlati alkalmazhatóságához meg kell határoznunk még a bolygó helyzetét jellemző α szög és az E szög közötti kapcsolatot. Elemi trigonometriai átalakítások segítségével belátható, hogy a kérdéses összefüggés a következő:
tgα2=1+e1-etgE2.
Tekintsük ugyanis az FAB háromszöget:
tgα=BAFA=1-e2B'AFA=asinE1-e2acosE-ea=tgE1-e21-e1+tg2E.
Fennáll továbbá, hogy
tgα=2tgα21-tg2α2éstgE=2tgE21-tg2E2,
amelyeket a fentebbi összefüggésbe helyettesítve némi átalakítás után
tgα21-tg2α2=1+e1-etgE21-1+e1-etg2E2
adódik. Jelöljük tgα2-t n-nel, 1+e1-etgα2-t pedig m-mel, akkor a fenti összefüggés így néz ki:
n1-n2=m1-m2,ahonnan(n-m)(1+nm)=0.
Ez utóbbi viszont csak n=m, vagyis
tgα2=1+e1-etgE2
fennállása esetén teljesülhet, hiszen nm sosem negatív.
A fenti összefüggés segítségével adott α esetén könnyen kiszámíthatjuk az excentrikus anomáliát (E-t), abból pedig a t időt, így a t(α) függvényt, a bolygó mozgását megadó α(t) függvény inverzét.
Horányi Gábor