Cím: Az 1999/2000. tanévben megrendezett fizika OKTV II. fordulójának feladatmegoldásai
Szerző(k):  Holics László 
Füzet: 2001/január, 44 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
A fizika I. kategória (szakközépiskolások) feladatai
 

 

 
1. feladat. Ideális gázzal végezzük az 1. ábra szerinti ABCA körfolyamatot, amelynek grafikonja a (V;T) térfogat ‐ hőmérséklet síkon derékszögű háromszög, a V és T tengelyekkel párhuzamos befogókkal. A gáz az A ponttal jellemzett állapotában 373K hőmérsékletű, térfogata 5dm3; a C ponttal jellemzett állapotában 273K hőmérsékletű és térfogata 12dm3. Határozzuk meg, hogy a körfolyamat CA szakaszában mely térfogatnál lesz a gáz nyomása éppen akkora, mint a B ponttal jellemzett állapotában volt!
 (Légrádi Imre) 

 
Megoldás. Gay-Lussac I. törvénye szerint a B-vel jelzett állapottal azonos nyomású állapotokra fennáll
T=TBVBV.(1)
A keresett állapotot jellemző pont rajta van az AC egyenesen, vagyis kielégíti a
V-VC=VA-VBTA-TB(T-TC)(2)
egyenletet. Az (1) és (2) egyenletrendszert V-re megoldva a keresett térfogatot kapjuk:
V=VCVATC-VCTAVATA-2VCTA+VCTC9,8dm3.
 

 
2. feladat. Egy hőszigetelő falú, elhanyagolható hőkapacitású hengerben A=100cm2 keresztmetszetű, m=0,5kg tömegű, c=210J/(kgC) fajhőjű anyagból készült dugattyú mozoghat függőleges irányban súrlódásmentesen. A t0=100C hőmérsékletű, súlyos dugattyú fölé n1=0,05 mólnyi t1=-90C-os nemesgázt, a dugattyú alá pedig n2=0,03 mólnyi t2=46C-os levegőt juttatunk. Ekkor a két rész térfogata éppen megegyezik.
a) Mennyi lesz a dugattyú végső hőmérséklete?
b) Mennyit mozdul el a dugattyú?

 (Jurisits József) 

 
Megoldás. a) A kezdeti nyomások és a térfogat kiszámíthatók az állapotegyenletek és a nyomások közötti kapcsolat felhasználásával:
p1V0=n1RT1,(3)p2V0=n2RT2,p2=p1+mgA.
Ezekből a két rész nyomása meghatározható:
p1=mgAn1T1n2T2-n1T1=10,69kPa,
az alul levő gáz nyomása pedig:
p2=p1+mgA=11,18kPa.

A két gázmennyiség azonos kezdeti térfogata a (3) egyenletből:
V0=n1RT1p1=AmgR(n2T2-n1T1)=7,12dm3.

A végső állapot T hőmérsékletének és a dugattyú (lefelé történő) x elmozdulásának kiszámításához felhasználhatjuk az állapotegyenleteket és az energia megmaradásának törvényét. Az állapotegyenlet a felső és az alsó gáz kezdeti és végállapota között:
p1V0T1=p(V0+xA)T,(4)p2V0T2=(p+mgA)(V0-xA)T.(5)
Az energia megmaradásának törvénye a teljes folyamatra a hőszigetelő edényben:
f12n1R(T-T1)+f22n2R(T-T2)+cm(T-T0)-mgx=0.(6)
A fenti három egyenlet egyértelműen meghatározza a T, p és x ismeretleneket. Az egyenletrendszer megoldása akkor egyszerű, ha észrevesszük, hogy a dugattyú súlyából származó nyomás nagyságrendekkel kisebb, mint a gázok nyomása, így az elhanyagolgató. (Míg a felső térrészben ható nyomás 10,7 kPa, az alsóban 11,2 kPa, addig a dugattyú nyomása 0,5 kPa, ami a gáznyomások 5%-át sem éri el!) Ebben a közelítésben (5) így írható:
p2V0T2=p(V0-xA)T.(5')
(4)-t (5')-vel osztva mind p, mind T kiesik. (Ez nem azt jelenti, hogy az eredmény független a hőmérsékletváltozástól és a nyomásváltozástól, mert a pontos összefüggésben még mg/A is szerepel!)
p1T2p2T1=V0+xAV0-xA,
ahonnan a dugattyú elmozdulása:
x=p1T2-p2T1p1T2+p2T1V0A18cm.

A (6) energiaegyenletből (a -mgx tag elhanyagolásával) kifejezhetjük a kialakuló közös egyensúlyi hőmérsékletet:
T=(f1n1T1+f2n2T2)R+(2cT0-2gx)m(f1n1+f2n2)R+2mc(f1n1T1+f2n2T2)R+2cT0m(f1n1+f2n2)R+2mc=371,6K.

Megjegyzés. Amennyiben a (6) egyenletből indulunk ki (ott viszonylag kisebb elhanyagolás az x-et tartalmazó tag elhagyása), a kiszámított T hőmérsékletet a (4) és (5) állapotegyenletekbe írva a dugattyú elmozdulására egy másodfokú egyenletet kapunk, melynek megoldása: 18,7cm. Ez az előzőnél pontosabb érték, de mind a két számítás elfogadható.

 
3. feladat. Egy függőleges fal és egy vízszintes síkon álló α hajlásszögű, M tömegű derékszögű ék közé m tömegű golyót helyezünk úgy, hogy az ék lapja a legfelső pontjában éppen érintse a golyót a 3. ábra szerint. Az ék és a golyó is súrlódásmentesen csúszhat.
a) Hogyan kell megválasztanunk az M/m tömegarányt és az α hajlásszöget, hogy a golyó elengedése után a lejtő ne billenjen meg?
b) Mekkora sebességet ér el a golyó, miközben az éknek l=20cm hosszú szakaszán csúszik végig, ha α=60 és M/m=12?

 (Jurisits József) 

 
Megoldás. Írjuk fel a golyó és a lejtő mozgásegyenletét, valamint a gyorsulások kapcsolatát. Jelöljük a golyó adatait kis, az ék adatait nagy betűkkel! A 4. ábra alapján:
mg-Kcosα=ma,(7)Ksinα=MA,(8)a=Atgα.(9)
Az utóbbi összefüggés abból a kényszerfeltételből adódik, hogy a golyó mindvégig érinti az ék lapját. A golyó és az ék útja t idő alatt:
Δs=a2t2,illetveΔS=A2t2,
ugyanis az erők és így a gyorsulások is állandók. Az 5. ábráról leolvasható, hogy
Δs=ΔStgα,
vagyis
a2t2=A2t2tgα,
ahonnan t2/2-vel osztva (9) adódik.
A (7)‐(9) egyenletrendszert megoldva
a=tg2α(M/m)+tg2αg,(10)K=1(M/m)+tg2αMgcosα,(11)A=tgα(M/m)+tg2αg.(12)

Annak a feltétele, hogy az ék ne billenjen meg az ék tömegközéppontjára felírható forgatónyomaték-tétellel kifejezve a 4. ábra alapján:
23Khsinα+Kcosαh3tgα(Mg+Kcosα)h3tgα.(13)
(Felhasználtuk, hogy határesetben a talaj által az ékre kifejtett kényszererő hatásvonala az ék jobb szélére tolódik el.)
A (13) egyenlőtlenségből (11) felhasználásával a tömegarányra a
Mmtg2α
megszorítást, a golyó gyorsulására pedig az
ag2
felső korlátot kapjuk.
b) Ha α=60, akkor M/mtg260=3 szükséges, tehát a megadott M/m=12 esetén nem billen az ék. A mechanikai energia megmaradásának tétele szerint:
mglsinα=12mv2+12MV2.(14)
A sebességek kapcsolata (hasonlóan a gyorsulások kényszerkapcsolatához): V=v/tgα, melyet (14)-be helyettesítve a golyó sebességére (l lejtőmenti szakasz befutása után) a következő adódik:
v=2glsinα1+Mmtg2α0,82ms.

 
 

 
A fizika II. és III. kategória (valamennyi gimnazista) feladatai
 
 

 
1. feladat. Elhanyagolható tömegű, közepén tengelyezett, könnyen forgó rúd két végén szimmetrikusan egy-egy R=10cm sugarú, m=4kg tömegű homogén tömör korong van vízszintes tengelyhez erősítve a 6. ábra szerint. A korongok tengelyei egymástól d=25cm-re vannak. A korongok palástján elhanyagolható tömegű pöckök közé D=1800N/m direkciós erejű rugó van elhelyezve Δl=5cm-rel összenyomott állapotban. Mekkora lesz a korongok szögsebessége, miután a rugót feszesen tartó fonalat elégetjük, ha a pöckök eredetileg a 6.a, illetve a 6.b ábra szerint helyezkednek el? (A rugók teljes megnyúlásig érintkeznek a pöckökkel, s ezután leesnek.)
 (Holics László) 

 
Megoldás. a) eset. Mivel a külső forgatónyomatékok összege nulla, a perdület megmarad. A rugó kitágulása után a két egyforma korong egymással ellentétes irányban, azonos nagyságú szögsebességgel kezd forogni. A rugó teljes energiája a két korong forgási energiájába alakul át:
12D(Δl)2=212Θωa2.
Felhasználva, hogy a korongok tehetetlenségi nyomatéka Θ=12mR2, a keresett szögsebesség:
ωa=ΔlRDm=10,61s.

b) eset. A két korong most azonos irányban kezd el forogni, de mivel a külső forgatónyomatékok összege most is nulla, a rendszer teljes perdületének meg kell maradnia. Ez csak úgy lehetséges, hogy a két korongot tartó (elhanyagolható tömegű) rúd elfordul a korongokkal, azok szögsebességével ellentétes irányban. Így a korongok ‐ azonos irányú ‐ sajátperdülete, és a rendszer forgása miatt keletkező ‐ a sajátperdülettel ellentétes irányú ‐ pályaperdülete egyenlő abszolút értékű. Az energia megmaradása:
12D(Δl)2=212Θωb2+212mv2,(15)
a perdület megmaradása:
2Θωb-2mvd2=0,(16)
ahol v a korongok tömegközéppontjának sebessége. (16)-ból v-t kifejezve és (15) egyenletbe helyettesítve megkapjuk a korongok szögsebességét:
ωb=ΔlRdd2+2R2Dm=9,231s.(17)

 
2. feladat. Egyenes körkúp alakú, vékonyfalú üvegedény alsó, nyitott vége higannyal telt kádba merül. Az üvegkúp csúcsa H=76cm magasan van a kádbeli higanyszint felett. Az üvegedényt részben higany tölti ki. A higany feletti zárt térrészben n=0,01mol levegő van. A külső légköri nyomás H=76cm magasságú higanyoszlop hidrosztatikai nyomásával egyenlő. Mennyi hőt vesz fel az elzárt levegő, ha hőmérséklete lassan ΔT=10C-kal emelkedik? (A kádbeli higanyszint változása elhanyagolható, a kúpbeli higanyszint nem süllyed a kádbeli higanyszint alá.)
 (Szegedi Ervin) 

 
Megoldás. Határozzuk meg, hogyan függ a kúpba bezárt gáz nyomása a gázkúp magasságától! Mivel a külső légnyomás H magasságú higany hidrosztatikai nyomásával tart egyensúlyt, a kúpba zárt higany magassága pedig H-x (8. ábra), a bezárt levegő nyomása a hiányzó x magasságú higany nyomását kell, hogy pótolja, vagyis p=ϱgx, azaz a bezárt gáz nyomása egyenlő az általa alkotott kúp magasságával azonos magasságú higany hidrosztatikai nyomásával. Tudjuk viszont, hogy a külső nyomás
pk=ϱgH,(18)
a kádbeli higany felületénél pedig a nyomás mindenhol (tehát a kúpon kívül és azon belül is) ugyanakkora:
pk=p+ϱg(H-x).(19)


(18) és (19) alapján valóban igaz
p=ϱgx.(20)

Számítsuk ki (a hőtan a I. főtételének alkalmazásával) a gáz hőfelvételét:
Q=ΔE+Wgáz.
Az energiaváltozást a hőmérsékletváltozás egyértelműen megadja. Az ekvipartíció tétele alapján:
ΔE=f2NkΔT=f2nNAkΔT=f2nRΔT.
A gáz által felvett hő tehát (mivel levegőre f=5):
Q=52nRΔT+Wgáz.(21)

Határozzuk meg a gáz által végzett munkát! (Ez okozza az igazi nehézséget a megoldás során.) Mivel a gáz nyomása a térfogat függvényében nem lineárisan változik, ezért az elemi munkák összegezése csak integrálással tehető meg. Keressünk más megoldást!
Alkalmazzuk a munkatételt a kádbeli és kúpbeli higany rendszerére a kezdeti és végállapot között! A higanyon a kitáguló kúpbeli levegő, a nehézségi erő és a külső levegő végez munkát. (A kádbeli higany ugyan elhanyagolható mértékben emelkedik, de nagy felületen, ezért az általa kiszorított levegő térfogata nem elhanyagolható!) A bezárt gáz és a nehézségi erő munkája pozitív, a külső levegőé pedig negatív. Mivel a higany mozgási energiája nem változik, ezért az összes munkák összege zérus:
Wgáz+Wnehézségi+Wkülső=0.
Tekintve, hogy a nehézségi erő munkája a helyzeti energia megváltozásának ellentettjével egyenlő, a bezárt gáz munkájára a következő összefüggést kapjuk:
Wgáz=ΔEhelyzeti-Wkülső=0.
A külső, állandó nyomású levegő munkavégzése könnyen kapható, hiszen térfogatváltozása az elzárt levegő térfogatváltozásának ellentettje:
Wkülső=pkΔV=-pk(V2-V1).
Az elzárt gáz munkája tehát ezzel így írható:
Wgáz=ΔEhelyzeti-pk(V2-V1).(22)

Hátra van még a higany helyzeti (,,magassági'') energiája megváltozásának meghatározása. E célból első lépésként írjuk fel ezt az energiát általános helyzetben! Válasszuk a helyzeti energia nullszintjét úgy, hogy akkor legyen nulla a helyzeti energia, amikor a higany teljesen kitölti az üvegkúpot!

A vizsgált helyzetben (9. ábra) a higany helyzeti energiája a nulla energiánál
ϱVg(H-34x)
értékkel kevesebb, hiszen a V térfogatú részt kezdetben kitöltő higany tömegközéppontja Δh=(H-34x) értékkel mélyebbre került (mintha a kúp csúcsában levő higanymennyiség került volna ki az üvegből és terült volna szét a nagy felületű kádban), a többi higany energiája nem változott. (Felhasználtuk a Függvénytáblázatból is kiolvasható ismeretet, hogy a homogén anyaggal kitöltött x magasságú egyenes körkúp tömegközéppontja az alaplap felett x/4 magasságban van. Az x magasságú higanykúp helyzeti energiája tehát:
Ehelyzeti=-ϱVg(H-34x),
vagy (18) és (19) szerint:
Ehelyzeti=34ϱgxV-ϱVgH=34pV-pkV.(23)
A vizsgált folyamatban a higany helyzeti energiájának megváltozása tehát (22) szerint:
Ehelyzeti=34(p2V2-p1V1)-pk(V2-V1).(24)
A gáz munkája tehát (22) alapján, (24) felhasználásával:
Wgáz=ΔEhelyzeti-pk(V2-V1)=34(p2V2-p1V1),
ami a pV=nRT állapotegyenlet szerint
Wgáz=34nRΔT(25)
alakba írható.
A folyamatban felvett hő (21) és (25) alapján tehát:
Q=(52+34)nRΔT=134nRΔT=2,70J.



Megjegyzés. A gáz munkája integrálással is kiszámítható. Határozzuk meg a gáz állapotváltozásának p(V) függvényét! A gázkúp térfogata V=πr2x/3, ahol r a kúp alapkörének sugara, amely a kúp fél nyílásszögével és magasságával is kifejezhető: r=xtgα. Ezek szerint
V=π3x3tg3α,
ahonnan a gázkúp magassága térfogatával kifejezve:
x=3πtg2α3V13.(26)
(20) és (26) alapján:
p=ϱg3πtg2α3V13,
azaz
p=βV13,(27)
ahol
β=ϱg3πtg2α3.
A gáz nyomása tehát arányos térfogatának köbgyökével.
A gáz munkája a kezdeti- és végállapot között az elemi munkák összegezésével kapható:
Wgáz=V1V2pdV=βV1V2V13dV=34β(V243-V143).
Az eredményt alkalmasan tagolva és (27) alapján alakítva:
Wgáz=34(βV213V2-βV113V1)=34(p2V2-p1V1)=34nRΔT,
ami megegyezik az előző gondolatmenetben adódó alakkal.

 
3. feladat. A 10. ábra szerinti áramkörben a tekercs önindukciós együtthatója L=10mH, a kondenzátor kapacitása C=0,2mF. Az áramkörre váltakozó feszültséget kapcsolunk. Mekkora a váltakozó feszültség frekvenciája, ha azt tapasztaljuk, hogy a főágba kapcsolt ideális áramerősségmérő műszer által mutatott érték független az ohmos ellenállás nagyságától?
 (Szegedi Ervin) 

 
Megoldás. Ha a főág áramerőssége független az ohmos ellenállás R nagyságától, akkor speciálisan a nagyon kicsiny és a nagyon nagy ellenállásoknál ugyanakkora értéket kell mutasson az árammérő műszer.
Rövidzárnál (R=0) a tekercsre és a kondenzátorra egyaránt U (effektív) feszültség jut, a rajtuk átfolyó áram
Itekercs=U1Lω,illetveIkondenzátor=UωC.
Ez a két áram ellentétes fázisú, a főág effektív áramerőssége tehát
I1=U|ωC-1Lω|.
Ha viszont az ohmos ellenállást nagyon nagy értékre állítjuk be, netán megszakítjuk az áramkört (R), áram csak a tekercsen folyhat, így a műszer által mutatott érték
I2=U1Lω.
A feladatban megfogalmazott feltétel szerint I1=I2, ami akkor teljesül, ha
ω=2LC=1000Hz,
a frekvencia tehát f=ω/(2π)=159,2Hz.
 

Megjegyzés. Forgóvektorokkal vagy komplex impedanciákkal számolva belátható, hogy a fenti frekvencia-feltétel teljesülése esetén az impedancia a teljes R tartományban független lesz az ohmos ellenállástól, nagysága: Z=Lω.
 
4. feladat. Tapasztalatból tudjuk, hogy ha egy nyitott szájával lefelé tartott szemeteszsákot megtöltünk meleg levegővel, akkor a zsák ‐ a hőlégballonhoz hasonlóan ‐ felemelkedik. Hol a hiba a következő gondolatmenetben: ,,A zsák szája nyitott, ezért a külső és a belső levegő nyomása egyenlő. A zsák (felül levő) zárt alját ezért a belső levegő ugyanakkora erővel nyomja felfelé, mint a külső levegő lefelé. Mivel ezek az erők kiegyenlítik egymást, azért a zsák anyagára ható nehézségi erő miatt a zsák leesik.''
 
Megoldás. A zsák szájánál valóban azonos a meleg és a hideg levegő nyomása (p0). A h magasságú zsák zárt alja h-val magasabban van a zsák szájánál, ezért a levegő nyomása kívül is, belül is kisebb p0-nál. Jelölje ezt a nyomást a külső, hidegebb levegőben pH, belül pedig pM.
A légnyomás változása a magassággal kis szintkülönbségek esetén közelítőleg a Δp=-ϱgh összefüggés alapján számolható. Esetünkben a külső és belső levegő sűrűsége számottevően eltér (közel azonos a nyomásuk, de hőmérsékletük jelentősen különbözik), ϱH>ϱM. Ez azt eredményezi, hogy a belső meleg levegőben ugyanazon h távolságon kevesebbet csökken a nyomás, mint a külső, hideg levegőben, így a zsák felül levő zárt alján belül nagyobb a nyomás mint kívül: pM>pH, a nyomáskülönbség pedig felfelé mutató emelőerőt eredményez. Ha ez meghaladja a zsák anyagára ható nehézségi erőt, akkor a zsák felemelkedik.

 
 
 
A fizika I. kategória végeredménye
 
 


1. Tomon Sándor (Budapest, Puskás Tivadar Távközlési Technikum, 12. évf.), 
tanára: Beregszászi Zoltán;
2. Gyurcsek Tamás (Szolnok, Pálfy J. Műszerip. és Vegyip. Szakközépisk., 12. évf.), tanára: Báthori Attila;
3. Laczkó Péter (Budapest, Egressy Gábor Kéttannyelvű Műsz. Szakközépisk., 12. évf.), 
tanára: Berta Magdolna;

 

4. Oláh Gusztáv (Debrecen, Mechwart A. Gépip. és Informatikai Középisk., 12. évf.), tanárai: Gál Annamária, Szegedi Ervin; 5. Perge István (Eger, Neumann János Közgazd. Szki. és Gimn., 11. évf.), tanára: Fátrai Éva; 6. Hoffer János Pál (Kecskemét, Kandó K. Műszaki Szki., 11. évf.), tanára: Jusztin Zsuzsanna; 7. Magyar Máté (Vác, Boronkay Gy. Műszaki Középisk. és Gimn., 12. évf.), tanára: Csomó József; 8. Tóth Árpád (Jászberény, Liska J. Erősáramú Szki. és Gimn., 12. évf.), tanára: Máthéné Barabássy Judit.
 
 

 
A fizika II. kategória végeredménye
 
 


1. Horváth György (Fazekas M. Fővárosi Gyakorló Gimn., 12. évf.), 
tanárai: Takács Lajos, Horváth Gábor;
2. Gáspár Merse Előd (Fazekas M. Fővárosi Gyakorló Gimn., 12. évf.), 
tanára: Horváth Gábor;
3. Buruzs Ádám (Szeged, Radnóti M. Kísérleti Gimn., 12. évf.), 
tanárai: Mike János, Hilbert Margit;

 

4. Varjú Péter (Szeged, Radnóti M. Kísérleti Gimn., 11. évf.), tanára: Dudás Zoltánné; 5. Pozsgay Balázs (Pécs, Magyar-német Nyelvű Iskolaközp. 11. évf.), tanárai: Baumgartner Annamária, Kotek László; 6. Nagy István (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 12. évf.), tanára: Dudics Pál; 7. Kiss Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. évf.), tanára: Horváth Gábor; 8. Horváth Balázs (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 12. évf.), tanára: Horváth Henrietta; 9. Sáfár Szilveszter (Szeged, JATE Ságvári E. Gyak. Gimn., 12. évf.), tanára: Tóth Károly; 10. Jurányi Zsófia (Pécs, Leöwey Klára Gimn. 11. évf.), tanárai: Simon Péter, Kádár Gézáné, Kotek László.
 
 
 
A fizika III. kategória végeredménye
 
 


1. Patay Gergely (Debrecen, Tóth Árpád Gimn., 12. évf.), 
tanárai: Kovács Miklós, Szegedi Ervin;
2. Schmidt András (Budapest, Szent István Gimn., 11. évf.), 
tanára: Moór Ágnes;
3. Máthé András (Budapest, ELTE Apáczai Csere J. Gyakorló Gimnáziuma 12. évf.), 
tanára: Flórik György;

 

4. Hegedűs Ákos (Pécs, Cisztersi Rend Nagy Lajos Gimn. 12. évf.), tanárai: Orovica Márkné, Kotek László; 5. Nagy Ádám (Budapest, Szent István Gimn., 11. évf.), tanára: Moór Ágnes; 6. Szilágyi Tamás (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 11. évf.), tanárai: Szegedi Ervin, Szegediné Nagy Judit; 7. Nagy Zsombor (Tata, Eötvös J. Gimn. 12. évf.), tanárai: Ádám Árpád, Maknics Gyula; 8. Jung János (Bonyhád, Petőfi S. Evang. Gimn., 12. évf.), tanárai: Erdélyesi Sándor, Kotek László; 9. Bankó Krisztián (Budapest, ELTE Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., 12. évf.), tanára: Flórik György; 10. Csige Sándor (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 12. évf.), tanára: Szegedi Ervin.

Holics László