Cím: A 29. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Szerző(k):  Honyek Gyula ,  Vankó Péter 
Füzet: 1998/november, 497 - 504. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az elméleti feladatok megoldása *

 
1. feladat. a) A hasáb gördülése közben, az egymást követő becsapódásokkor nagy erők lépnek fel a lejtővel érintkező élek (pl. az 1.1 ábrán A-val jelölt él) mentén. Ezek az erők pillanatszerűen lecsökkentik a hasáb érintés előtti ωi szögsebességét a becsapódást közvetlenül követő ωf értékre. Észrevehetjük azonban, hogy a hasábra ható erők nem változtatják meg az A pontra számítható perdületet, ami saját- és pályaperdületből áll:
Iωi+Ma12aωi=Iωf+Maaωf.
Az I tehetetlenségi nyomaték megadott értékének behelyettesítése után azonnal megkapjuk az eredményt:
s=ωfωi=1117.
 


1.1. ábra

 

b) A test K mozgási energiája az ütközés előtt is és a becsapódást követően is a hasáb egy-egy oldaléle körüli forgásból számítható. A mozgási energiák aránya:
r=KfKi=12I'ωf212I'ωi2=ωf2ωi2=s2=121289.

c) A hasáb következő éle akkor érinti a lejtőt, ha energiája elegendő ahhoz, hogy súlypontját ,,átemelje" pályájának legmagasabb pontján. Az 1.2 ábráról leolvasható, hogy a súlypont emelkedése a-acos(30-θ), ahol θ a lejtő hajlásszöge. Ha az érintés előtti minimális energiát δMga alakban írjuk fel, akkor a kritikus esetre a következő egyenlet adható:
Mga[1-cos(30-θ)]=rδMga,amibőlδ=1-cos(30-θ)r.

 


1.2. ábra
 

d) Tegyük fel, hogy a hasáb úgy mozog, hogy az érintés előtti mozgási energiája már felvette az állandósult Ki,0=κMga értéket. Az állandósult mozgásnak az a feltétele, hogy a becsapódásonként a mozgási energia vesztesége éppen egyenlő legyen az egy-egy lépésre eső helyzeti energia csökkenéssel. Az 1.3 ábra alapján:
Mgasinθ=(1-r)κMga,azazκ=sinθ1-r.



1.3. ábra

 

e) Minél kisebb egy lejtő hajlásszöge, annál kisebb egy-egy lépésben a hasáb helyzeti energiájának csökkenése, másrészt annál nagyobb a súlypont emelkedéséből származó ,,fékező korlát''. A kettő egyenlősége (a két előző alkérdés eredményének egybevetése) adja meg az állandósult mozgásra még alkalmas θ0 minimális hajlásszöget:
sinθ01-r=1-cos(30-θ0)r,
amiből a kérdéses szögre meglepően kicsiny érték, θ0=6,6 adódik.
 

Megjegyzés. A feladat a) része úgy is megoldható, hogy felírjuk a a becsapódáskor bekövetkező sebesség- és szögsebesség-változásokat a fellépő erők és forgatónyomatékok segítségével. Ezek az erők olyan nagyok, hogy mellettük a hasábra ható nehézségi erő elhanyagolható.

 

 
2. feladat. a) A jég megolvasztásához szükséges hőt a Föld mélyéből érkező hőáram fedezi: LjϱjAd=JQAt  (t=1 év), amiből az évente megolvadó jégréteg vastagsága: d6mm.
b) A jégtábla alján a nyomás a külső légnyomás (p0) és a jég súlyából származó hidrosztatikai nyomás összege:
pj(x)=p0+ϱjg[y2(x)-y1(x)]=p0+ϱjgh0+ϱjgx(tgβ-tgα).
A jégtábla alján vékony vízréteget képzelhetünk el, ami akkor nem folyik egyik irányba sem, ha a felette lévő jégréteg nyomása megegyezik a víz nyomásával. x=0-nál a víz nyomása pj(0)=p0+ϱjgh0, magasabban pedig a hidrosztatikai nyomásnak megfelelően kisebb:
pv(x)=p0+ϱjgh0-ϱvgxtgα.
A víz és a jég nyomása akkor lesz x-től függetlenül egyenlő, ha ϱj(tgβ-tgα)=-ϱvtgα, azaz
s=tgβtgα=ϱj-ϱvϱj=-0,091.
Egyensúlyi állapotban tehát a jégréteg felső felületének süllyednie kell, ha az alatta lévő talaj emelkedik (2.1 ábra).
Ha a sziklatalaj menetét az y1=0,8x egyenlet írja le, továbbá a jég vastagsága az x0=0 helyen h0=2km, akkor a jégfelszínt leíró egyenlet: y2=2km-0,073x (2.2 ábra). A két egyenes az xP=2,3km, yP=1,8km koordinátájú pontban metszi egymást.



2.1. ábra

 


2.2. ábra

 

c) Mivel a víz sűrűsége nagyobb a jégénél, így olvadáskor a keletkezett víz kisebb térfogatot foglal el, és a jégtábla felszínén (éppen a megolvadt kúp alakú víztömeg felett) fordított kúp alakú bemélyedés jön létre. A behorpadás legnagyobb h mélységét a b) alkérdésre adott válasz alapján számíthatjuk ki:
h=|rtgβ|=Δϱϱjrtgα91m.
A felszínen kialakult bemélyedést a 2.3 ábra mutatja.
 


2.3. ábra
 

d) A jégréteg aljára behatoló forró magma miatt nagy mennyiségű jég olvad meg. A folyamatot három lépésben képzelhetjük el. Először a magma-benyomulás helyén lévő V1=13πr2h1 térfogatú jég olvad meg, és a keletkező víz elfolyik. Második lépésben fordított kúp alakú benyomódás jön létre a jégréteg felszínén, miközben a magma-benyomulás felett keletkező víz folyamatosan elfolyik. Ez a szakasz a nyomás-egyensúly kialakulásáig tart, a horpadás h2 mélységét az előző alkérdésekre adott válaszok alapján számíthatjuk ki:
V2=13πr2h2=13πr2h1Δϱϱj.
Feltételezhetjük, hogy a magma-benyomulás anyaga még ekkor is igen meleg, tehát a magma további jégmennyiséget olvaszt meg, ami viszont már nem folyik el, hiszen a megolvadása nem befolyásolja a kialakult nyomás-egyensúlyt. A harmadik lépésben elolvadó jég térfogatát is kezelhetjük egy kúp térfogataként: V3=13πr2h3, amelyből a magma-benyomulás felett h3'=ϱjϱvh3 magasságú ,,vízkúp" jön létre. A ,,vízkúp" tovább növeli a felszíni behorpadás mélységét, amit szintén az előző alkérdésekre adott válaszok szerint határozhatunk meg. Az olvadási folyamat végére létrejövő horpadás teljes h mélységét így írhatjuk fel:
h=Δϱϱj(h3+h3')=ΔϱϱjH,
amelyből a vízkúp tetőpontjának H magasságát a jégtábla alapjának eredeti szintjéhez képest már könnyen kiszámíthatjuk: H=1,1km. A magma-behatolás h1 magasságát kalorimetrikus egyenlet alapján határozhatjuk meg (a magma belső energiacsökkenése fedezi a jég megolvasztásához szükséges hőt):
(Lk+ckΔT)13πr2h1ϱk=Lj13πr2(h1+h2+h3)ϱj==Lj13πr2[h1ϱj+h2Δϱ+(H-h1)ϱv].
A szükséges behelyettesítések és számítások elvégzése után a magma-behatolás magasságára h1=103m adódik. A magma-behatolás és a visszamaradt víztömeg alakját a 2.4 ábra mutatja. A keletkezett és elfolyt víztömegeket ezek után már igen könnyű meghatározni, hiszen V1+V2+V3 adja a teljes elolvadt jégtérfogatot, míg V1+V2 azt a jégtérfogatot, amiből a megolvadt víz elfolyt. A numerikus számítások szerint a keletkezett teljes víztömeg: mt=2,91011kg, míg az elfolyt víz tömege: m'=2,71010kg.
 



2.4. ábra
 

3. feladat
a) A közös centrumtól távolodó két objektum látszólagos szögsebességét könnyen meghatározhatjuk, ha látószögüket az idő függvényében ábrázoljuk, és a kapott egyenesek meredekségét leolvassuk. Ha 1-es index jelöli a bal oldali, 2-es index pedig a jobb oldali forrást, akkor ω1=9,5410-13 rad/s, illetve ω2=4,8810-13 rad/s értékekre jutunk. A rádióforrások v' transzverzális (keresztirányú) sebességét a szögsebesség és az R=12,5kpc=3,861020 m távolság szorzataként számíthatjuk ki: v'1,=3,68108m/s1,23c, v'2,=1,88108m/s0,63c, ahol c a fénysebesség.
b) Egyszerű számításaink alapján arra a meglepő eredményre jutottunk, mintha a bal oldali objektum fénynél sebesebben (!) mozogna. A probléma körültekintőbb tárgyalása érdekében képzeljünk el egy fényforrást, ami v sebességgel mozog egy tőle távoli O megfigyelő irányához képest φ szögben (3.1 ábra). A sebesség nagyságát jelölje v=βc. A fényforrás távolságát a megfigyelő R-nek méri, szögsebességét ω-nak észleli. Tekintsük a forrás mozgását Δt ideig, miközben az A pontból az A' pontba jut: rAA'=rA'-rA=vΔt.
 



3.1. ábra
 

Jelölje Δt' az A-ból, illetve A'-ből induló jelek beérkezésének időbeli különbségét az O pontban. Mivel A és A' távolsága különböző, a fénysebesség pedig véges:
Δt'=Δt+rA'-rAc.
Kis Δt idők esetén vΔtrA=R, tehát
rA'-rA-vΔtcosφ.
Mindezek figyelembe vételével
Δt'Δt(1-βcosφ),(β=v/c).
Így a forrás O-beli látszólagos keresztirányú sebessége
v'=ΔxΔt'=ΔxΔt(1-βcosφ)=cβsinφ1-βcosφ,
ahol felhasználtuk, hogy a megfigyelő vonatkoztatási rendszerében a valódi keresztirányú sebesség v'=Δx/Δt=cβsinφ. Az O-ban észlelhető szögsebesség:
ω=v'R=cβsinφR(1-βcosφ).

c) Ha feltételezzük, hogy a két objektum egy egyenes mentén, azonos nagyságú sebességgel távolodik egymástól, akkor a következő összefüggéseket írhatjuk fel a látszólagos szögsebességekre:
ω1=cβsinφR(1-βcosφ),ω2=cβsinφR(1+βcosφ).
A megadott, illetve mért numerikus értékek segítségével a fenti két kifejezésből egyszerű algebrai átalakításokkal φ és β értéke kiszámítható: φ=68,8, β=0,89. Megnyugodhatunk tehát, hiszen az észlelt rádióforrások mindössze a fénysebesség 89%-ával mozognak.
d) A látszólagos keresztirányú sebesség akkor lehet nagyobb vagy egyenlő a fénysebességnél, ha a βsinφ1-βcosφ feltétel teljesül, ami a vizsgált esetben fenn is áll. Ez a feltétel a következő alakba írható át:
βf(φ)=[2sin(φ+π/4)]-1.
A (β,φ) síkon az egyenlőség jelöli ki azt a tartományt, amin belül a feltétel teljesül (3.2 ábra).
 



3.2. ábra
 

e) Könnyen meggyőződhetünk arról, hogy a b) alkérdés válaszában megadott
v'=cβsinφ1-βcosφ
kifejezésnek a fizikailag értelmes szögtartományban adott β esetén akkor van maximuma, ha φmax=arc cosβ. Eszerint a látszólagos keresztirányú sebesség végtelenhez tarthat, ha β megközelíti az 1-et, ami persze azt is jelenti, hogy φ nullához tart, vagyis a mozgó objektum a megfigyelő felé mozog közel fénysebességgel.
f) A relativisztikus Doppler-eltolódás egyenleteit kell kezelnünk:
λ1,2λ0=1±βcosφ1-β2.
A szög kiejtésével kell β-t kifejeznünk, amit a két egyenlet összeadásával, majd rendezésével tehetünk meg:
β=1-4λ02(λ1+λ2)2,
tehát a kérdéses szám: α=4. A c) alkérdésre adott válasz két egyenletében φ és β voltak az ismeretlenek, R-et más mérésekből meghatározott, adott értéknek vettük. Ha viszont a legutóbbi összefüggésünket harmadik egyenletnek tekintjük, ami közvetlenül megadja β értékét, akkor φ mellett az R távolság is meghatározható.
Honyek Gyula

 
 
A kísérleti feladat megoldása
 
 

 
I. rész. Mágneses árnyékolás vizsgálata.
A mérésnek ebben a részében a versenyzők feladata az árnyékolást leíró (a feladat szövegében megadott) képletben szereplő α együttható frekvenciafüggésének meghatározása volt. Ehhez különböző frekvenciákon különböző vastagságú aluminium fóliával kellett méréseket végezni. A mérés maga nagyon egyszerű: a rendelkezésre álló digitális műszerekkel a frekvenciát és a mérőtekercsben indukálódott feszültséget lehetett mérni ‐ itt legfeljebb a helyes méréstartomány megválasztására kellett figyelni. A versenyzőknek talán azt volt a legnehezebb eldönteni, hogy a rendelkezésre álló idő alatt hány különböző frekvencián és hány különböző fóliavastagság esetében mérjenek.
A mérési adatok kiértékelése is elég hosszadalmas munka. A megadott képlet alapján egy adott frekvencián
e-αd=BB0=UU0,azazlnU=lnU0-αd
kifejezést kapjuk, tehát ha lnU-t d függvényében ábrázoljuk, akkor az elmélet szerint a mérési pontoknak a mérés hibahatárán belül egy -α meredekségű egyenesen kell lenniük. Ezt a grafikont minden egyes mért frekvenciánál el kell készíteni, a mérési pontokra egyenest kell illeszteni, az egyenesek meredekségét le kell olvasni. Ezután lehet ábrázolni α-t f függvényében.
 
II. rész Mágneses fluxus-csatolás vizsgálata.
A feladat második részében a versenyzők a méréssel kapcsolatos elméleti feladatokat is kaptak. Az 1. kérdésben az önindukciós együtthatókat és a csatolási tényezőt megadó összefüggéseket kellett igazolniuk. Az önindukciós együtthatók definiciója közismert, a csatolási tényező képletét pedig a feladat szövegében megadott összefüggésekkel könnyen igazolhatjuk:
εB=cωNB(NBIB-kNAIA)=0,
amiből k=(NBIB)/(NAIA) adódik.
A definiáló összefüggések alapján könnyen összerakhatóak a mérési kapcsolások:
 



4. ábra

 

Megjegyzés. A kapcsolás megtervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy a digitális feszültségmérők 1 MΩ-nál nagyobb belső ellenállásukkal ,,sokkal ideálisabbak", mint az árammérők.

A 2. és 3. kérdésre ehhez hasonlóan, a feladat szövegében megadott összefüggésekbe való behelyettesítéssel és rendezéssel lehet válaszolni. Ezt az olvasóra bízzuk. A keresett összefüggések:
Ip=IA=εAωLA(1-k2),UAUB=NA2-kNANBNB2-kNANB.

A 4. és az 5. feladat két korábbi feltevés számszerű igazolása volt. Az önindukciós együttható menetszámtól való függését három eredmény (LA, LB és LA+B) összevetésével igazolhatjuk. Az L/N2 érték mindhárom esetben hibahatáron belül megegyezik. A primer tekercs 2‐3 Ω-os ohmos ellenállása pedig valóban elhanyagolható a tekercs ωL(1-k2) induktív ellenállásának kb. 100Ω-os értékéhez képest.
A 6. feladat a ferritmag relatív permeabilitásának meghatározása volt. A ferritmagon vékony papírlapok segítségével két rést lehetett létrehozni. Az AmpŠre-féle gerjesztési törvényt alkalmazva mindkét esetre:
NI1=1μBdl=2lμ0μrB1a rés nélküli esetben,
illetve
NI2=1μBdl=(2lμ0μr+2dμ0)B2a rést tartalmazó mag esetére.
Felhasználva, hogy U1=ωNB1A, illetve U2=ωNB2A és hogy L1=U1/ωI1, illetve L2=U2/ωI2 azt kapjuk, hogy
μr=ld(L2L1-1),
ahol l a ferritmag középvonalának hossza, d pedig a papír vastagsága. μr numerikus értékének meghatározásához a geometriai adatokon kívül már csak a rést tartalmazó vasmagon lévő tekercs önindukciós együtthatóját kellett megmérni.
Vankó Péter

*A feladatok szövege múlt havi számunkban olvasható.