Cím: Naprendszerkutatás
Szerző(k):  Simon Tamás 
Füzet: 1998/május, 317. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az eddigi cikkekben mindig valamilyen érdekes jelenség vagy égitesttípus után nyomoztunk. Ezek Naprendszeren túli tartományokba, kozmikus messzeségekbe vezettek minket. Pedig szűkebb kozmikus környezetünkben is nagyon izgalmas dolgok történnek. A felfedezések korát éljük! A bolygókutató űrszondáknak köszönhetően új világok tárulnak fel a szemünk előtt, soha nem látott képeket csodálhatunk meg Naprendszerünk bolygóiról, holdjairól és más objektumairól. A következő címek a legfontosabb kozmikus küldetések honlapjaihoz vezetnek benneteket. Érdemes böngészni a friss híreket szolgáltató oldalakat is, ahonnan elindulva aztán részletesebben utánanézhettek a benneteket jobban érdeklő eseményeknek.

http://www.jpl.nasa.gov ‐ A NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory). Bolygókutató űrszondák a múltban, a jelenben és a jövőben.
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/discovery.html ‐ A Discovery-program, a NASA új naprendszerkutató jelszavaival: olcsóbban, gyorsabban, jobban!
http://www.jpl.nasa.gov/galileo/ - A Jupiter körül keringő Galileo-űrszonda küldetése, naprakész információkkal. Fantasztikus képek az óriásbolygóról és holdjairól.
http://www.jpl.nasa.gov/cassini - A Szaturnusz felé tartó Cassini-űrszonda honlapja ‐ az igazi izgalmak csak 2004-ben kezdődnek, de érdemes nyomon követni a küldetést.
http://oposite.stsci.edu/pubinfo/pictures.html ‐ A Hubble-űrtávcső Naprendszeren belüli felvételei. Különösen izgalmasak a Marsról és az óriásbolygókról készített fotók.
http://station.nasa.gov/core.html ‐ Az épülő Alfa Nemzetközi Űrállomás honlapja.
http://lunar.arc.nasa.gov/ - A Hold körül keringő Lunar Prospector honlapja. Az első nagy eredmény: égi kísérőnkön vízjég található!
http://mars.jpl.nasa.gov/origindex.html ‐ A Mars meghódítása folyamatosan zajlik! A Mars Pathfinder, a Mars Global Surveyor, a Mars Surveyor 98 és a Mars Surveyor 2001 honlapjaival.
http://mars.webdesign.hu/nav.html ‐ Az előző cím magyar tüköroldala.
http://www.abcnews.com/sections/science/ - Az ABC tudományos hírei ‐ minden fontos tudományos eredmény és esemény rövid, közérthető leírása.
http://www.cnn.com/TECH/space ‐ A CNN tudományos hírein belül külön kategória a csillagászat és az űrkutatás. http://pds.jpl.nasa.gov/planets/ ‐ Egy gyönyörű válogatás a NASA bolygókutató programjai során készített képekből.
http://seds.lpl.arizona.edu/nineplanets/nineplanets/ ‐ A Naprendszer égitesteinek mitológiája, megismerésük története és a legfrissebb tudás, szépséges képek kíséretében ‐ az egyik legjobb Naprendszer válogatás!
http://cass.jsc.nasa.gov/research/stereo_atlas/SS3D.HTM ‐ Egy fantasztikusan izgalmas oldal ‐ a Naprendszer térhatású atlasza!
Ezeket az oldalakat csillagászati szakkörünk is rendszeresen használja őket, és sok fordítást készítünk az itt fellelhető anyagokból. Talán nem bánjátok, hogy a végén a saját címünket is megadjuk:
http://www.supernova.akg.hu ‐ az AKG Csillagászati szakköre.
Remélem, a nyár elég lesz arra, hogy alaposan végigböngésszétek ezeket a címeket. Nagy élményekben lesz részetek, de a szép nyári estéken ne felejtsétek megnézni az igazi égboltot! Mindenkinek kellemes szünetet és jó kutatást kívánok!

Simon Tamás
(tom@gedeon.akg.hu)