Cím: Forgásfelületek szappanhártyából (Charles Delaunay tételéről)
Szerző(k):  Gnädig Péter ,  Simányi Nándor 
Füzet: 1998/március, 173 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

\hbox{\rm ch}
Az alábbi dolgozatban rövid ismertetést szeretnénk nyújtani a differenciálgeometria egy nevezetes tételéről, amely Charles Eugene Delaunay francia matematikustól származik 1847-ből.*Ch. E. Delaunay (ejtsd: döloné) (1816‐1872) csillagászként is kiváló volt, elsősorban a Nap‐Föld‐Hold rendszer mozgásának számításával (az ún. háromtest-problémával) foglalkozott. Több évtizeden keresztül végzett nagyon pontos számításait nemrég számítógéppel ellenőrizték, és csak néhány jelentékleten hibát találtak benne. A tétel igen plasztikus leírását adja a háromdimenziós euklideszi térben mindazoknak az F forgásfelületeknek, amiknek az ún. Minkowski-görbülete állandó, avagy ‐ fizikai nyelvezetet használva ‐ amelyek (legalábbis elvben) megvalósíthatók szappanhártyából olymódon, hogy a hártya két oldalán különböző légnyomást hozunk létre.*E tétel színes illusztrációja díszíti ezekben a hónapokban a KöMaL címlapját!
A tétel ismertetéséhez, majd pedig bizonyításához szükségünk lesz egy rövid bevezetőre a háromdimenziós térben levő felületek (röviden: felületek) differenciálgeometriájának az elemeibe, valamint meg kell ismernünk a szappanhártyák sztatikájának az alapegyenletét. Mindezen felül, a bizonyításban felhasználjuk a tömegpontok Newton-féle mozgástörvényét és a körmozgás kinematikai leírásából a centripetális gyorsulás fogalmát; mindezt azzal a céllal, hogy bizonyos görbületek kiszámítását leegyszerűsítsük és szemléletesebbé tegyük az Olvasó számára. Emiatt joggal lesz mondható, hogy az itt következő bizonyítás ,,tiszta matematikai'' értelemben nem 100%-ig teljes, cserébe viszont bőségesen kárpótol bennünket a szemléletesség és a fizikai intuíció felhasználása.

 
 
Felületek görbületei. Minkowski-görbület
 
 

A következő dolgokat bizonyítás nélkül felhasználjuk a differenciálgeometriából:
Legyen F egy sima felület, ami áthalad az O referencia ponton. A derékszögű koordináta-rendszer alkalmas elmozgatásával feltehető, hogy O éppen az origó és az F felület O pontbeli érintő síkja a z=0 egyenletű sík. A tér z tengely körüli alkalmas elforgatásával még az is elérhető, hogy az F felületet legjobban (azaz harmadrendben kicsi hibával) közelítő z=q(x,y) kvadratikus függvénygrafikon egy
q(x,y)=12(κ1x2+κ2y2)(1)
ún. diagonális kvadratikus alakkal adható meg, azaz olyannal, amelyre q-ban nincs vegyes másodrendű (xy-nal arányos) tag.
Megjegyzés.*Az apróbetűs ,,megjegyzések'' nem tartoznak szorosan a cikk fő gondolatmenetéhez, ezért a részletek iránt kevésbé érdeklődő Olvasó először nyugodtan átugorhatja ezeket. Az itt fellépő κ1 és κ2 számokat az F felület, annak O pontja, és a felület ,,pozitív oldalának'', vagyis a z tengely irányának kiválasztása egyértelműen meghatározza, természetesen e két szám sorrendjétől eltekintve.

A κ1 és κ2 mennyiségeket a felület O-beli főgörbületeinek nevezik. E két szám szorzatát hívják az F O-beli Gauss-görbületének, míg e két szám összege a Minkowski-görbület.*A Minkowski-görbület (összgörbület) felét átlaggörbületnek is nevezik. A Gauss-görbület (szorzat-görbület) fontos szerepet játszik az általános relativitáselmélet matematikai megfogalmazásában. Végezetül, a q(x,y)=12(κ1x2+κ2y2) diagonális kvadratikus alakhoz tartozó x és y tengelyirányokat az F felület O pontbeli főirányainak nevezik.

Megjegyzések. 1. A főirányokban vett görbületeknek egyszerű szemléletes jelentés is tulajdonítható. Ezek a számok a felületet (a megadott irányokban haladva) a legjobban közelítő körök, az úgynevezett simulókörök sugarainak reciprokai. Tekintsük például a felületet az y=0 síkban (2. ábra). A bejelölt derékszögű háromszögre felírhatjuk Pitagorász tételét: (r1-q)2+x2=r12, ahonnan q(2r1-q)=x2, azaz qr1 esetén q(x,y=0)x2/(2r1) adódik. Összehasonlítva a megadott kvadratikus alakkal látható, hogy κ1=1/r1, és hasonlóan adódik, hogy κ2=1/r2.
2. Ha a felület valamelyik főgörbülete negatív, akkor a megfelelő simulókör sugarának reciproka a görbület (-1)-szeresét adja.
3. A felület pozitív oldalának, azaz a felület irányításának megváltoztatásával κ1 és κ2 mindössze előjelet vált, így tehát ugyanez történik a Minkowski-görbülettel is, a Gauss-görbület viszont változatlan marad.

A főirányok és a főgörbületek fogalmát egy másik, geometriai úton is megvilágíthatjuk. Képezzük a felület n normálvektorát (vagyis az érintősíkra merőleges, a felület ,,pozitív'' oldala felé irányított egységvektort) a felület O pontjában, illetve annak kis környezetében. Ha az O referencia pontból egy kicsiny Δr vektorral elmozdulunk a felület (tehát lényegében az érintősík) valamely közeli pontjába, akkor az ottani normálvektor ‐ a felület görbültsége miatt ‐ egy kicsit el fog térni az eredeti normálvektortól (3. ábra). Jelöljük ezt az eltérést Δn-nel. n hosszának változatlansága miatt Δn merőleges n-re, tehát Δn is az érintősíkban fekszik. Vizsgáljuk meg, mi a kapcsolat Δr és Δn között! Ezen két vektor (mindkettő infinitezimálisan kicsiny) nagysága arányos egymással, de az irányuk általában különböző. Van azonban az éríntősíkban két olyan irány, amelyek mentén elmozdulva Δr és Δn párhuzamosak maradnak, tehát a kapcsolatuk így fejezhető ki:
Δn=-κΔr,(2)
ahol κ a megfelelő irányhoz (főirányhoz) tartozó főgörbület. Belátható, hogy a két főirány egymásra merőleges, és hogy a főgörbületek a megfelelő simulókörök sugarainak reciprokai.
 
 
Szappanhártyák Minkowski-görbülete
 
 

A mechanikából ismeretes Laplace-nak a következő, 1806-ból származó tétele: Egy egyensúlyi helyzetben levő F szappanhártya esetében az F felület minden pontjában
p+-p-=α(κ1+κ2),
ahol p+ és p- az F hártya pozitív illetve negatív oldalán mért gáznyomás, α>0 pedig csupán a hártyától függő állandó (4. ábra).*Az α állandó éppen a folyadékhártya felületi feszültsége (egységnyi szakaszon ható felületi erő, vagy ami ezzel egyenértékű: a hártya egységnyi felületére jutó energia). Tekintettel arra, hogy a szappanhártyának 2 oldala van, α megegyezik a folyadék (levegőre vonatkoztatott) felületi feszültségének kétszeresével. Így tehát (a Δp=p+-p- nyomáskülönbség állandó volta miatt) a szappanhártyák mindig konstans Minkowski-görbületű felületek.

Megjegyzés. Az idézett tétel a következőképpen szemléltethető. Tekintsük a felületnek kicsiny, a megfelelő simulókörök középpontjából Δφ1, illetve Δφ2 szögben látszó darabkáját (5. ábra). Ennek a felületdarabkának közelítőleg r1Δφ1r2Δφ2 a területe, a felületi feszültség következtében tehát αr1Δφ1r2Δφ2 energiával rendelkezik.
Képzeljük el, hogy a felület valamilyen ok miatt az eredeti helyzetéhez képest egy kicsiny ε távolságnyira elmozdul. A megadott szögek alatt látszó felületdarabka nagysága és ezzel együtt a hozzá tartozó felületi energia megváltozik, méghozzá
ΔEf==α(r1+ε)Δφ1(r2+ε)Δφ2-αr1Δφ1r2Δφ2α(r1+r2)Δφ1Δφ2ε
mértékben. Másrészt a felület két oldalán levő gázok a Δp=p+-p- nyomáskülönbség miatt
W=Δpr1Δφ1r2Δφ2ε
nagyságú munkát végeznek. A munkatétel értelmében W=ΔEf. (Ha ez nem teljesülne, akkor a felület valamilyen irányú elmozdulása során energia szabadulhatna fel, tehát a felület nem lenne stabil egyensúlyi helyzetben). Behelyettesítve ΔEf és W kifejezéseit, majd kihasználva a főgörbületek és a görbületi sugarak közötti kapcsolatot, éppen Laplace tételét kapjuk.

A kérdés mármost az, hogy melyek az állandó Minkowski-görbületű forgásfelületek, azaz mely forgásfelületek hozhatók létre (legalábbis elvben) szappanhártyából? A választ Delaunay már említett tétele adja meg:
 

TÉTEL Az állandó Minkowski-görbületű forgásfelületek úgy származtathatók, hogy egy S sík e egyenesén gördítünk egy C kúpszeletet, majd pedig C-nek a kiválasztott F1 fókusza által leírt γ görbét megforgatjuk az e egyenes körül. Az így kapható γ-k által söpört F felületek a keresett forgásfelületek.
 


Megjegyzések. 1. Az alábbiakban mi csupán az ellipszisek gördítésével nyerhető F felületekről látjuk be azt, hogy azok állandó Minkowski-görbületűek. A dolgozat végén rövid utalásokat teszünk arra, hogy az egyéb kúpszeletek esete miként tárgyalandó, illetve hogy azoknak milyen sajátosságaik vannak.
2. Azzal nem foglalkozunk bővebben, hogy a fenti eljárással miért is kapható meg az összes, kivánt tulajdonságú forgásfelület. Ezt a megfelelő differenciálegyenlet felírásával és a szabad paraméterek analízisével kaphatnánk meg.

 
 
Forgásfelületek főgörbületei
 
 

Forgassuk meg az y=f(x) grafikont (itt f egy pozitív, sima függvény) az x tengely körül. Így kapjuk az F forgásfelületet.*f(x) grafikonját az F felület vezérgörbéjének nevezik.
Bizonyítás nélkül felhasználjuk a differenciálgeometriából a következő, egyébként eléggé szemléletes eredményeket: Az F felület F1=(x0,y0)-pontbeli főirányait az alábbi egyenletrendszerű egyenesek adják meg:
x=x0,y=y0,
tehát z tengellyel párhuzamos egyenes, illetve
z=0,y-y0=f'(x0)(x-x0),
ami nem más, mint a vezérgörbe F1 pontbeli érintője.*f'(x0) az y=f(x) függvény x0 pontbeli differenciálhányadosát (deriváltját) jelöli, ami közelítőleg Δy/Δx módon is kiszámítható. A továbbiakban ‐ a differenciálszámításban nem eléggé jártas Olvasók kedvéért ‐ nem teszünk különbséget a derivált és a differenciahányados között, ez utóbbit azonban mindig ,,infinitezimálisan kicsiny'' mennyiségek arányaként értjük.
Az elsőnek megfelelő κ1 főgörbület r1=1/κ1 reciproka (vagyis a görbületi sugár) az
r1=y01+(f'(x0))2(3)
képlettel, míg a másik főgörbület r2=1/κ2 reciproka az
r2=[1+(f'(x0))2]3/2|f''(x0)|(4)
formulával kapható meg.*f'' az f(x) függvény második deriváltját jelöli.
(Vigyázat: f''>0 esetén a kétféle görbület ,,ellentétes irányú'', emiatt Laplace tételében ellentétes előjellel veendők figyelembe.)

Megjegyezések: 1. r2 éppen az y=f(x) grafikon F1=(x0,y0) pontbeli simulókörének sugara, míg r1 éppen az F1 pont távolsága az y=f(x) görbe F1-beli normálisának az x tengellyel vett Q metszéspontjától. A könnyebb érthetőség kedvéért megemlítjük továbbá, hogy a Q középpontú, r1 sugarú gömb másodrendben (azaz harmadrendűen kis hibával) simul az F felülethez az x=x0,y=y0 egyenes irányában.
2. A (4) formula könnyen igazolható a következő, fizikai gondolatmenettel. Tekintsük egy tömegpont síkbeli, r(t)=(x(t),y(t))=(t,f(t)) vektorfüggvénnyel leírt mozgását, ahol t az idő paraméter. (Ez az x tengely irányában egységnyi sebességű, tehát egyenletes, y irányban pedig megadott módon változó mozgás.) Ennek a mozgásnak a sebességvektora v(t)=(1,f'(t)), gyorsulása pedig a(t)=(0,f''(t)). Képezzük ezután az a(t) gyorsulásnak a skaláris szorzatát a v(t)-re merőleges, alkalmasan irányított
n(t)=1|v(t)|(f'(t),-1)=1(1+(f'(t))2)(f'(t),-1)
egységvektorral, azaz vegyük a gyorsulásnak a sebességre merőleges komponensét! A megfelelő körmozgással vett analógia alapján ez a skaláris szorzat nem egyéb, mint |v(t)|2/r2, ahol r2 éppen a függvény grafikonja simulókörének a keresett sugara. A mondott egyenlőséget felírva és r2-re megoldva kapjuk (4)-et.


3. A következő fizikai érveléssel szemléltethetjük, hogy a forgásfelületek összgörbülete valóban a fentebb megadott r1 és (a megfelelő előjellel vett) r2 reciprokának összege.
Vágjuk el a felületet az x tengelyre merőlegesen két közeli síkkal (7. ábra). Az így adódó ,,abroncs'' felülete 2πy0r2Δφ, ahol Δφ a vezérgörbe kimetszett kicsiny AB szakaszának látószöge a simulókör O középpontjából nézve.
Gondoljuk meg, mi történik, ha a vezérgörbét a szóban forgó AB szakaszon egy kicsiny ε távolsággal közelebb hozzuk a vezérgörbe simulókörének O középpontjához (az A'B' pontokig), majd az így adódó (eldeformált) görbét forgatjuk meg az x tengely körül. Az abroncs felülete egy kicsit megváltozik, méghozzá két ok miatt: egyrészt az AB=r2Δφ távolság lecsökken εΔφ-vel, másrészt az abroncs ,,sugara'' y0-ról y0+εcosφ-re növekszik. Így a felület nagysága
(r2-ε)Δφ2π(y0+εcosφ)-r2Δφ2πy0
ε2πΔφ(r2cosφ-y0),
a felületi energia pedig
ΔEf=αε2πΔφ(r2cosφ-y0)
értékkel megváltozik. Másrészt a görbe eltorzítása miatt a vizsgált térrész térfogata is egy kicsit megváltozik. A térfogat növekedése közelítőleg a bevonalkázott terület és az abroncs kerületének szorzata, tehát
ΔV=εr2Δφ2πy0.
Ha a felület két oldalán levő gázok nyomáskülönbsége Δp, a tágulási munka W=ΔpΔV. Az egyensúly feltétele most is ΔEf=W, ahonnan
Δp=α(cosφy0-1r2)=α(1r1-1r2)
adódik. Összehasonlítva ezt az eredményt a Laplace-törvénnyel (és megfontolva a görbületek előjelét) láthatjuk, hogy a Minkowski-görbület valóban a megadott kifejezéssel egyenlő.
4. A főgörbületek (2) definíciója alapján is be lehet látni, hogy a forgásfelületek összeggörbülete valóban az (3) és (4) összefüggésekkel megadott sugarak reciprok-összege. Vegyük fel a forgásfelület normálvektorát a 6. ábrán látható F1 pontban, majd nézzük meg, hogyan változik a normálvektor, ha kicsit kimozdulunk az F1 pontból. A vezérgörbe mentén mozogva Δn nyilván arányos az elmozdulásvektorral és az arányossági tényező nagysága (a simulókör sugarának definíciója alapján) 1/r2.
Ha viszont a normálvektor talppontját az x tengely körül (egy y0 sugarú kör mentén) mozgatjuk el egy kicsit, a normálvektor végpontja egy cosφ sugarú kör mentén mozdul el (hiszen ekkora a normálvektor y komponense). Az elmozdulások aránya (vagyis a görbület) a megfelelő körök sugarainak arányával egyezik meg:
κ1=cosφy0=1r1.


 
 
A számolás
 
 

Gurítsuk tehát a C ellipszist az e egyenesen a 8. ábrán látható módon: Szokás szerint a féltengelyek hosszát a-val és b-vel jelöljük (0<ba), c=a2-b2 a fókuszoknak az ellipszis középpontjától mért távolsága. Az F1 kiválasztott fókusz leírta γ görbét forgatjuk meg az e egyenes körül, és így kapjuk az F forgásfelületet. Legyen Q a C ellipszis és az e egyenes közös érintési pontja (ami az e egyenesen ,,jobbra'' mozog), valamint x a változó |F1Q| távolság. Jelölje továbbá s a mozgó Q pontnak az e-n levő, rögzített O referencia ponttól mért távolságát, ami nem egyéb, mint a C ellipszisen mozgó Q pontnak az ellipszisen mért ívhossz paramétere. Végezetül legyen a QF1 vektor és az e egyenes n (C felé mutató) normálisa által bezárt szög a változó φ.
 


1. A cosφ kifejezése.
 

A QF1F2 háromszög 2φ szögére vonatkozó koszinusztétel szerint
4c2=x2+(2a-x)2-2x(2a-x)cos2φ.
Felhasználva a cos2φ=2cos2φ-1 azonosságot, az egyenletet rendezve és a továbbiakban hasznos
u=1cosφ(5)
mennyiség négyzetére megoldva
u2=1a2-c2(2ax-x2)(6)
adódik.
 

2. Változási arányszámok kiszámítása.
 

Elemi geometriai észrevétel (9. ábra), hogy az x=|QF1| távolság s ívhossz szerinti megváltozási rátája éppen sinφ, azaz
ΔxΔs=sinφ,(7)
a φ szög alkalmas, előjeles értelmezése mellett.
Írjuk fel a (6) egyenletet egy kicsit megváltozott u+Δu és x+Δx értékekkel, majd vonjuk ki belőle az eredeti egyenletet. A kicsiny mennyiségek négyzetének elhanyagolásával
uΔu=1a2-c2(a-x)Δx(8)
adódik.
Másrészt a 10. ábráról leolvashatjuk, hogy Δu=tgφuΔφ, azaz
ΔuΔφ=u2sinφ.(9)
Összevetve a (7), (8) és (9) egyenleteket, továbbá felhasználva (5)-öt és (6)-ot is végül azt kapjuk, hogy
ΔsΔφ=ΔsΔxΔxΔuΔuΔφ=2ax-x2(a-x)cosφ.(10)


Megjegyzés. Ugyazezt az eredményt természetesen megkaphatjuk a differenciálszámítás összefüggéseinek alkalmazásával is. Ha deriváljuk (6)-ot az s változó szerint, felhasználjuk (5)-t és a ,,láncszabályt'', továbbá a (7)-nek megfelelő x'(s)=sinφ összefüggést, némi számolás után (10)-hez jutunk.

 


3. A κ2 görbület kiszámítása.
 

A forgásfelületek főgörbületeiről korábban mondottak szerint κ1=1|F1Q|=1x. Számítsuk most ki a γ görbe F1-beli simulókörének r2=1κ2 sugarát, hogy megkaphassuk a κ2 főgörbület értékét is!
Vegyük először is észre, hogy minden egyes pillanatban az F1Q egyenes merőleges az F1 pont leírta γ görbére. Ez úgy látható be a legegyszerűbben, hogy az F1 és Q pontokat egy pillanatra úgy interpretáljuk, mintha azok az ellipszis alakú lemez peremére festett pettyek volnának, és e két felfestett pont mozgását, pontosabban a sebességeiket vizsgáljuk. Az ellipszis gördülése miatt a felfestett Q pont sebessége nulla, valamint az F1Q szakasz hossza állandó. Ebből már következik, hogy az F1 pont sebessége merőleges az F1Q egyenesre.
Teljen el egy kicsiny idő, miáltal a Q pont menjen át a Q', az F1 pont pedig az F1' pontba (11. ábra)! Az r2 görbületi sugár ‐ definíció szerint ‐ az F1Q és F1'Q' egyenesek (amik a γ görbe normálisai) H metszéspontjának és az F1 pontnak az előjeles távolsága. A Q'QH kicsiny háromszögben a H-nál levő szög éppen -Δφ, a vele szemben fekvő oldal Δs, míg a Q csúcsnál levő szög (π/2)-φ. Így tehát a szinusztétel értelmében és (10) szerint
|QH|Q'H=Δscosφsin(-Δφ)-ΔsΔφcosφ=2ax-x2x-a,
továbbá
1κ2=r2=x+|QH|=x+2ax-x2x-a=axx-a.
Innen és a κ1=1/x azonosságból azonnal látszik, hogy
κ1+κ21a=állandó,
s éppen ezt akartuk bizonyítani.
A 12. ábra kvalitatív képet ad a γ görbe alakjáról. Látszik, hogy γ fel-alá ,,hullámozva'', periodikusan halad az e egyenes irányában; a periódus hossza éppen a C ellipszis kerülete.
 
 
Záró megjegyzések (bizonyítások nélkül)
 
 


1. A hiperbola esete. Az x2a2-y2b2=1 hiperbolának az e egyenesen való gördítése során az F1(a2+b2,0) fókusz leírta γ görbét az e egyenes körül megforgatva a konstans -1/a Minkowski-görbületű F forgásfelületet kapjuk. Ennek az igazolása az ellipszis esetéhez teljesen hasonló módon történhet, mindössze a szükséges előjelcseréket kell végrehajtani a megfelelő képletekben. Két dologra azonban különös figyelmet kell fordítani a hiperbola esetében:
a) Amikor a gördülő hiperbolának az e egyenessel való Q érintkezési pontja határátmenetben kimegy az egyik hiperbola-ág ,,végére'', akkor a hiperbola az egyik ideális pontjában érinti az e egyenest, azaz az e egyenes lesz az egyik aszimptota. Ilyenkor a gördítést logikusan úgy kell folytatni, hogy áttérünk a hiperbola másik ágára, miközben a kiválasztott fókuszt ‐ természetesen ‐ változatlanul hagyjuk.
b) A γ görbe hurkolt lesz ugyan, de továbbra is periodikusan az e egyenes irányában halad, amint azt a 13. ábra kvalitatívan mutatja. Vigyáznunk kell azonban a Minkowski-görbület előjelezésével! A γ görbének továbbra is az e egyenes felőli oldalát (azaz az F belsejének megfelelő oldalt) deklarálva pozitív oldalnak, a Minkowski-görbület negatív: κ1+κ2=-1/a<0. Ez azt jelenti, hogy (az egyszerűség kedvéért) az e egyenes körül nulla gáznyomást véve, a szappanhártya egyensúlyban tartásához p>0 külső nyomás, a hurkok által bezárt térrészekben pedig 2p nyomás szükséges, alkalmas p értékkel.
2. A parabola. Ez az egy ideális ponttal rendelkező kúpszelet, ami úgy is felfogható, mint egy a= fél nagytengely hosszú ellipszis, azaz 1/a=0 lesz. Ennek megfelelően, a parabolák gördítésekor kapható F felületek lesznek a nulla Minkowski-görbületű (az ún. minimál- ) forgásfelületek. Az ilyen felületek egy hasonlóság erejéig egyértelműen meghatározottak és a nevük: katenoidok. A név eredete a latin catena (jelentése: lánc), mivel a megfelelő γ görbék az y=p2ch2xp egyenletű úgynevezett láncgörbék, ahol p a parabolánk paramétere, chx=(ex+e-x)/2 pedig a hiperbolikus koszinusz függvény. A láncgörbe elnevezés onnan származik, hogy a két pont között függő, homogén tömegeloszlású lánc ilyen alakot vesz fel.
3. A kör. Ekkor kapjuk a hengerfelületet.
4. Az egyenes szakasz, mint elfajult ellipszis. A 2a hosszúságú egyenes szakasz felfogható, mint egy 2b=0 kistengely-hosszú elfajult ellipszis, a szakasz két végpontjával, mint fókuszokkal. Világos módon ekkor az F felület 2a sugarú gömböknek egy végtelen füzére lesz: a gömbök középpontjai egymástól 4a távolságra lesznek felfűzve az e egyenesre.


Simányi Nándor Szeged, JATE Bolyai Intézet,
Gnädig Péter Budapest, ELTE Atomfizikai Tanszék
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*1

*2

*3

*4

*5

*6

*7

*8