Cím: Beszámoló az 1997. évi Téli Ifjúsági Ankétról
Füzet: 1998/március, 170 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a KöMaL szerkesztősége 1997. december 20. és 22. között rendezte meg a matematikai és fizikai Téli Ifjúsági Ankétot.
A pénteki megnyitón a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója, Zawadowski Alfréd akadémikus köszöntötte a matematika és fizika iránt érdeklődő diákokat, tanárokat. Utána egy érdekes kísérleteket mutatott be az intézet munkatársa, Härtlein Károly Délután a Csodák Palotája új kiállítására, az ,,Illúziók"-ra 65-en, a Planetárium ,,Betlehemi csillag" bemutatójára 39-en látogattak el.
A ország minden részéből, Erdélyből és Szlovákiából érkezett résztvevők száma összesen 200 körül volt. Az előző tanévi országos matematika vagy fizika versenyeken elért jó eredményeik alapján 87 diák és tanár költségeit ‐ a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága jóvoltából ‐ a MATFUND Alapítvány fedezte. Részvételi díjat 32-en fizettek. Az MKM Felsőoktatási Programfinanszírozási Pályázata járult hozzá az ankét étkezési és szállásköltségeihez, valamint az ajándék könyvutalványok megvásárlásához.
Előadó: 
Pelikán József
Szombaton program szerint 3 kiváló előadót hallhattunk a Villányi úti Konferenciaközpontban: Pelikán József és Laczkovich Miklós matematikusokat és Marik Miklós fizikust. Ebéd után került sor a KöMaL díjkiosztó ünnepségére, melyen a szerkesztőség munkatársain kívül a BJMT, az ELFT elnökségének képviselői és a MATFUND Alapítvány kuratóriumi tagjai is részt vettek. A korábbi évek kisebb értékű ajándékaihoz képest néhányan nagyobb pénzjutalmat vehettek át pályadíjként. Erre az alapítványt támogatók biztosítottak lehetőséget. A legnagyobb összeget ‐ az eredményhirdetésen is megjelent ‐ dr. Párkány Mihály, lapunk valamikori feladatmegoldója és nővére ajánlották fel édesapjuk, Pollák Simon emlékére, aki éppen 90 évvel ezelőtt küldte be rendszeresen a Középiskolai Matematikai Lapok példáira megoldásait. Fia, unokái és dédunokái is követték ezt a hagyományt. A pályadíjak egy részét a Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért Alapítvány pályázatán nyert összegből fizettük ki.
A pontverseny eredmények alapján (KöMaL 1997. évi 6. sz.) 25‐25 ezer Ft jutalmat kapott Gyenes András és tanára, Drozdy Győzőné dr. (Bp., Apáczai Csere J. Gimn.); 
Megyeri Csaba és tanára, dr. Pintér Ferenc (Nagykanizsa, Batthyány L. Gimn.); Braun Gábor és tanára, Halek Tamás (Bp., Szent István Gimn.); Terpai Tamás és Lippner Gábor 25-25 ezer Ft-ot, tanáraik: Táborné Vincze Márta és Dobos Sándor 20 ezer Ft-ot, Thiry Imréné 10 ezer forintot (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn.). A matematika műveléséért és a matematika oktatásáért Alapítvány Beleznay Ferencet sikeres tanári, Pósa Lajost többéves kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért 10 ezer Ft-tal, illetve 25 ezer Ft-tal jutalmazta.
A MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány pályadíjaiban részesültek még a következő tanulók: Kacsuk Zsófia és Ravasz Mária Magdolna (20 eFt), Sarlós Ferenc (18 eFt), Balogh Tímea, Juhász András és Várkonyi Péter (10 eFt), Bérczi Gergely, Pintér Dömötör, Frenkel Péter, Pap Gyula, Zábrádi Gergely, Papp Dávid, Szalai Gábor, Laudisz Balázs, Kormos Márton, Ivády Balázs és Ronyecz Andrea (5 eFt), Babos Attila, Pápai Péter, Hegedűs Ágnes, Csige Sándor, Erdélyi Ildikó, Sebestyén Zsolt, Zágoni Csaba, Józsa Imre Gergő, Péterfalvi Csaba és Rudolf Gábor (3 eFt). A további helyezettek könyvutalványokat kaptak, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Typotex Kiadó által ajándékozott (összesen több, mint 200 eFt értékű) könyv és egy sorozat Calibra kiadású tankönyv közül válogathattak.
A Természet Világa c. folyóirat egyéves előfizetését 10 díjazott nyerte el, közülük hatan, Braun Gábor, Páles Csaba, Sarlós Ferenc, Várkonyi Péter, Végh A. László és Zawadowski Ádám azért, mert egyaránt sikeresen szerepeltek a matematika és a fizika pontversenyekben.
A délután folyamán lehetett játszani Kovács Zoltánnak a Játék‐Tanszer Stúdióból hozott különleges játékaival, és sor került a TOTÓ eredményhirdetésére is, melyre az ajándékot az ERICSSON Rt.-től kaptuk. Nagy érdeklődés kísérte az esti programot, az Eötvös Collegiumban Gnädig Péter beszélt változó tömegű rendszerekről.
A harmadik nap előadásain a hallgatók főként geometriai ismereteiket gyarapíthatták Reiman István, Bogdán Zoltán és Lóránt László feladatain keresztül. Jól sikerültek Varga István ,,katasztrofális" kísérletei az előcsarnokban. A fizika előadók, Tasnádi Péter, Szvetnik Endre és Groma István sok érdekességet mondtak el a mozgó koordinátarendszerekről, mozgásegyenletekről, változó tömegű testekről, az ekvivalenciaelvről és a hullámtanról.
Az ankét legtöbb előadása rávilágított a matematika és a fizika szoros kapcsolatára.