Cím: Visszapillantó tükör: Az Égi Testek Influxusairól
Szerző(k):  K. Mátyus István 
Füzet: 1998/december, 556 - 557. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

*Szemelvény az Ó és Új DIAETETICA az az: AZ ÉLETNEK és EGÉSSÉGNEK fenn-tartására és gyámolgatására... című könyvből, az eredeti írásmód megtartásával.
A' Régiek, nem vehetvén-fel a' dolgoknak valóságos okait, e' világon majd minden változásokat az idők járásiban, az egéßségben és betegségben, a' jó és roßz ßzerentsében, sőt az életben és halálban - is a' tsillagok', kivált a' Planeták' influxusaiból, vagy azokból e' mi földünkre jövő nem tudom mitsoda láthatatlan erőből magyaráztanak: az honnan ma-is gyakron forog az emberek' ßzájakon: Bóldog vagy bóldogtalan tsillag alatt ßzülettetni. De ma más közelebb való és nyilvánságosabb okait találván-fel a' Terméßzet munkáit ßzorgalmatoßabban vi'sgálók mind azoknak, mellyeket a' Régiek a' Planeták' influxusának tulajdonitottak; és egyßzer'smind éßzre-vévén azon influxusnak lehetetlenségét-is, a' Régieknek ez iránt való tudományát, mint babonás, haßzontalan kőlteményt, egéßzen megvetették...
Hogy a' Nap és a' Hóld mind az idő járásában, mind az egéßség'dolgában nagy változásokat tégyenek, azt nyilvábban tapaßztalhatjuk. De azt-is nem a'féle képzelt influxusßal tselekßzik, hanem tsupán tsak a' rajtunk fekvő Aërnek meg-könnyitéße és meg-nehezitése által; midőn t. i. azt bizonyos időben, bizonyos hellyeken nyomják, vagy magokhoz húzzák. Innen, minden délben, minden Újságra, és Aequinoßtiumokra különös ßzellők-is ßzoktak gerjedni. Az új hóld a' ráknak, tsigának húsát, és az állatok' tsontjainak velejét meg-lágyitja, és apaßztja; a' teli hóld ellenben, meg-tőlti és keményíti. Az aßzßzonyi nemen a' havi tißztulás; a' férjfiak közűl is ßokakon az arany-ér többire az új hóldat tartja.

 
K. MÁTYUS ISTVÁN. M. D.
Nemes Küküllő és Maros-Székből egyesűlt
Vármegyének R. Phyßicußa.
POSONY, M.DCC.LXXXVII

**