Cím: IX. Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny 1999/2000-es tanév
Füzet: 1999/december, 552. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
kik indulhatnak? Egyénileg vagy legfeljebb három fős csoportba szerveződve, végzettségre való tekintet nélkül pályázhat minden 15 és 20 év közötti (1980. január 1. és 1985. december 31. között született) Magyarországon tanuló fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül azonban csak az elsőévesek vehetnek részt a versenyen. Pályázhatnak és díjakat nyerhetnek határon túli magyar fiatalok is, de az európai döntőn csak azok vehetnek részt, akik magyarországi iskolába járnak.
 
mit lehet nyerni?
I. díj: (összesen három) pályaművenként 200000 Ft
II. díj:(összesen három) pályaművenként 100000 Ft
III. díj: (összesen négy) pályaművenként 60000 Ft
A hazai verseny legjobb, max. három pályázata részt vehet 2000. szeptemberében Amszterdamban az Európai Unió által 30 ország részvételével rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén", ahol ovábbi értékes díjakat lehet nyerni:
I. díj: (összesen három) pályaművenként 5000 euro
II. díj:(összesen három) pályaművenként 3000 euro
III. díj: (összesen három) pályaművenként 1500 euro
A díjazottak felvételi vizsga nélkül tanulhatnak tovább az ELTE TTK fizikusi, fizika tanári, technika szakán, a JPTE Természettudományi és Műszaki Karán, a JATE Természettudományi Karán (kivéve: matematikus és közgazdasági programozó matematikus), ill. egyéni pályázóként a BME-n és 12 műszaki felsőoktatási intézményben.
 
mivel lehet pályázni? bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, ill. javaslattal elsősorban a természettudományok (biológia, fizika, kémia, földrejz), a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástecnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.
 
hogyan kell nevezni? A kidolgozsra javasolt ötlet/téma legfeljebb 2 oldalas vázlatának 3 példányban történő benyújtásával személyesen vagy levélben, lezárt borítékban, melyre rá kell írni: "INNOVÁCIÓS VERSENY".
 
beérkezési határidő: 2000. január 5. 16 óra
A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott problémát, a megoldásra irányuló ötletet, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját, továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, nyelvismeretét; iskolájának (munkahelyének) nevét, címét és telefonszámát; azon konzulensek, tanárok nevét, címét és telefonszámát, akik szakmai felügyelettel támogatják a pályázatot.
 
hová kell küldeni? A nevezések beérkezési helye a verseny titkársága: MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG 1117 Budapest, XI., Október huszonharmadika u. 16. tel.: 386-9615, fax: 385-2181; innovaci@matavnet.hu. A verseny titkára: dr. Antos László marketing menedzser. A versennyel kapccsolatban a titkárságon lehet érdeklődni.
 
kik döntenek? A nevezések elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. a színvonal és a kidolgozhatósági szempontok figyelembevételével határoz a zsűri, mely ismert tudósokból, egyeetemi tanárokból gazdasági szakemberekbúl áll. A zsűri elnöke dr. Keviczky László akadémikus, az MTA alelnöke. A döntésről minden pályázó 2000. február 1-ig értesítést kap.
 
hogyan tovább? Az elfogadott nevezésekben kitűzött célok tidományos alapossággal történő, részletes kidolgozását 2000. május 2-án 16 óráig beérkezően kell beküldeni. Feltétlenül csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, kísérleti berendezéseket, prototípusokat stb.
 
mit értékelnek? A kidolgozott pályázatok esetében: a probléma megközelítésének eredetiségét és kreativitását; a kidolgozás mélységét, tudományos színvonalát; a projekt befejezettségét (koncepció, koknklúzió), ill. hasznosíthatóságát; az eredmények ésszerű és világos értelmezését; az írásos anyag színvonlát. A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV Heuréka, megtaláltam c. műsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket kétnapos kiállításom tekinthetik meg az érdeklődők a Gellért Szállóban 2000. június 7-8. között.
 
egyéb tudnivaló? A pályázat kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői biztosítják a nyilvánosságot a támogatások elnyerése érdekében, ill. közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében.
 
a verseny támogatói: OKTATÁSI MINISZTÉRIUM, Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, Magyar Szabadalmi Hivatal, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt., EGIS Gyógyszergyár Rt., MATÁV Rt., Westel 900 GSM Rt., Intel Co. Volán Elektronika Rt. Alapítvány a Műszaki Haladásért, Covent Rt., ÉSZT, Medicor Holding Rt., Richter Gedeon Vegyészet Gyár Rt., SBGK Nemzetközi Szabadalmi Iroda, TÜV Reinland Hungaria.
Fő támogató: IPAR MŰSZAKI FEJLESZTÉSÉRT ALAPÍTVÁNY