Cím: METROPOLIS-DÍJ a KöMaL-ban 1999-től
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 1999/május, 300. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nicholas Metropolis görög származású, amerikai elméleti fizikus és matematikus alapítványt hozott létre a metematika iránt érdeklődő tehetséges fiatalok részére.
A Metropolis Alapítvány Kuratóriuma két nagymúltú folyóiratot, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokat, valamint a Természet Világa folyóiratot választotta e cél megvalósítására. A két folyóirat évente 1000 - 1000 dollárt fordíthat a legjobb eredményt elérő középiskolások és felkészítőik díjazására.
A Metropolis-díjazottakat először 1999. decemberében az 1998‐99-es tanévi pontverseny nyertesei közül választjuk ki.

 

Néhány szó Metropolisról

 

Nicholas Metropolis a számítógép-tudomány egyik úttörője. Elsőként használta Neumannal és másokkal együtt az ENIAC-ot, az első működő digitális számítógépet komplex fizikai problémák megoldására. Az ENIAC-ot hivatalosan 1946 februárjában avatták fel, de Metropolis S. Frankellel együtt akkor már hónapok óta "tesztelte" a gépet: óriási mennyiségú numerikus számítást végeztek el vele a teromnukleáris láncreakcióra vonatkozó szupertitkos kutatáshoz.
 

Így került szoros kapcsolatba Teller Edével is, akivel 1953-ban közösen publikálták az azóta "Metropolis-algoritmus"-nak nevezett eljárást sokrészecske-rendszerek állapot-egyenleteinek kiszámítására.
A Metropoli-algoritmus az akkoriban felfedezett ‐ és ma is fejlődő ‐, a számítógép-tudományban jól alkalmazható "Monte-Carlo-módszer" egyik alkalmazása. Az eljárást egymástól függetlenül fedezte fel több matematikus-fizikus a huszadik század közepén. J. E. Mayer a folyadékállapot statisztikus fizikai leírására alkalmazta. S. Ulam pedig egy optimalizálási moddellben vezette be a Monte-Carlo-módszert. A módszert legegyszerűbb formájában az utazó ügynök probléma megoldására használták. A problémában N pontot összekötő, minimális hosszúságú utat kell megtalálnunk. Hogy ne kelljen N! számú számítást elvégeznünk, és mégis eljussunk az ideálishoz közeli megoldáshoz, valószínűségszámítási módszereket lehet és kell bevezetnünk. * Az alkalmazott matematika legkülönbözőbb területein használják ma már a továbbfejlesztett Monte-Carlo-módszerekeet.
 

Az Egyesült Államokban már most is létezik a "Nicholas Metropolis Cíj Kiváló Doktori Munkáért" a számítógépes fizika területén. A díjat az Amerikai Fizikai Társulat és a Journal of Computational Phizics adja, az utóbbi szponzorálásában. Értéke 2000 dollár (ebből 500 utazásra), amelyet évente egyszer ünnepélyesen adnak át. Nevezni egy 18 hónapnál nem régebben elfogadott doktori disszertációval lehet, a világ bármely tájáról. A legutóbbi nyertes az argentín Luis Lehner volt, aki a pittsburgh-i egyetemen dolgozott négy évig egy olyan kutatócsoportban, ahol a mozgó fekete lyukak által kisugárzott gravitációs hullámok számítógépes szimulációját kutatták.
Nicholas Metropolis június 11-én tölti be 84-edik életévét.

*Mintha egy dobókockával végzett kísérletet használnánk az 1/6 értékének kiszámítására.