Cím: Könyvismertetés (Rákóczi Ferenc: Életünk a légkör)
Füzet: 1999/április, 243. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rákóczi Ferenc: Életünk a légkör. A könyv 15 fejezeten keresztül tárgyalja a légkörre vonatkozó valamennyi lényeges ismeretet. Foglalkozik a levegőfizika (sugárzások, termodinamika, kinematika, fény- és akusztikai jelenségek, légköri elektromosság) főbb kérdéseivel, tárgyalja a turbulencia problémáit és a szennyező anyagok diffúz terjedését is.
A levegőkémia területéről olvashatunk a légkört alkotó alap- és vendéggázok mennyiségéről, a légköri ózon problémáiról, a savas esőkről, a radioaktivitás kérdéseiről, beleértve ezek biológiai hatásait is.
Kimondottan meteorológiai tárgyú részeknek tekinthetők a légtömegekről, a frontokról, a ciklonokról és anticiklonokról, valamint a légkör általános cirkulációjáról írott fejezetek. Az időjárás előrejelzésének klasszikus módszerei mellett megismerkedhet az Olvasó a számítógépes numerikus előrejelzés módszereivel, a meteorológiai radarral és a meteorológiai mesterséges holdak nyújtotta információk hasznosságával.
A Föld légkörének jobb megismerését és a többi bolygókéval való összehasonlítását célozza a két utolsó fejezet, amely a Vénusz és a Mars légköréről szól.
A jó stílusban megírt könyv hasznos segítséget adhat a fizika, kémia, földrajz és biológia szakos tanároknak a tanításhoz és a szakköri munkához, a légköri folyamatok iránt érdeklődő tanulók pedig önállóan is forgathatják.

(Mundus Kiadó, 1083 Bp., Ludovika tér 2., 302 oldal, 78 ábra.)