Cím: Beszámoló az 1996-97. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyről
Szerző(k):  Holics László 
Füzet: 1998/február, 109 - 117. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fizika OKTV-t az előző évek gyakorlatához hasonlóan az elmúlt tanévben is három kategóriában és három fordulóban rendezték meg. Az első (iskolai) és a második (megyei) fordulón elméleti problémákat, a harmadik fordulón pedig mérési feladatokat oldottak meg a versenyzők. A végső sorrendet a második és a harmadik fordulóban elért pontszám összege alapján állapította meg a versenybizottság.

Az alábbiakban ismertetjük a verseny II. fordulójának feladatait és azok megoldását.* Az elméleti forduló feladatairól és azok megoldásairól Holics László: Versenyfeladatok II. című könyvében (TypoTeX Kiadó, 1997.) olvasható részletes beszámoló.

 
 
Az I. kategória (szakközépiskolások) feladatai
 
 

 
1. feladat. L=1m hosszúságú, vékony, homogén pálca egyik végéhez (A) a pálcára merőleges tengely van erősítve, amelynél fogva egy kampóra függesztettük. A pálcát a vízszintesig kitérítjük, majd kezdősebesség nélkül elengedjük. A kampó olyan (kisméretű) körívet alkot, hogy a pálca elhagyja a kampót amikor a függőlegessel α=30-os szöget alkot.
Mekkora szöget alkot a pálca a vízszintessel abban a pillanatban, amikor középpontja (S) a kampótól való elválás után a legmagasabbra kerül?

 (Holics László) 

 
Megoldás. Amikor a pálca elválik a kampótól, tömegközéppontja ferde hajítást végez. Közben a pálca a már megszerzett szögsebességével egyenletesen forog (a homogén nehézségi erőnek nincs a tömegközéppontra vonatkoztatva forgatónyomatéka). Meghatározzuk a tömegközéppont (S) elváláskori pillanatnyi sebességének nagyságát és irányát valamint a pálca szögsebességét, a hajítás emelkedési idejét, majd ebből a pálca szögelfordulását, végül a vízszintessel bezárt szögét.
A munkatételből:
mgΔh=12ΘAω2,
ahonnan a szögsebesség:
ω=3gLcosα.
Innen a tömegközéppont sebessége: v=Lω/2.
A hajítás szöge ugyancsak α. Ezzel a hajítás sebességének függőleges összetevője: vy=vsinα. Az emelkedés ideje (a maximális magasság elérésének pillanata a hajítás kezdetétől számítva):
Δtem=vyg=123Lgcosαsinα.
A pálca szögelfordulása ezalatt:
Δφ=ωΔtem=3gLcosα123Lgcosαsinα=32cosαsinα=34sin2α.
A pálca vízszintessel bezárt hajlásszöge a ferde hajítás kezdetén: ε=(π/2)-α=60, kérdéses pillanatban pedig:
ε=ε0-Δφ=π3-34sin2α=π3-34sin60=0,398rad=22,8.


 
2. feladat. Az AB=1m hosszú, szakasz végpontjaiban két Q=10-6C nagyságú pozitív töltés van rögzítve. A szakasz egyik felezőmerőlegesének valamely C pontjából nyugalomból elengedünk egy m=1g tömegű és Q*=-10-6C töltésű pontszerű testet. Ez a test az AB szakaszra v=3m/s sebességgel érkezik.
a) Milyen messze van a C pont az AB szakasztól?
*b) Milyen mozgást végez a test? Ábrázoljuk közelítően az erőt az AB szakasztól való távolság függvényében!
*c) A test mozgása során hol veszi fel a sebesség és a gyorsulás legnagyobb és a legkisebb értékét? Mekkorák ezek az értékek? (A folyamat légüres térben és súlytalanság állapotában megy végbe.)

 (Blészer Jenő) 

 
Megoldás. a) A testre ható erők eredője az AB szakaszra merőleges, tehát a test az AB szakaszt az F felezőpontban éri el. Keressük a CF szakasz hosszát.
Írjuk fel a C és F pontbeli energiákat! (A numerikus számításnál SI egységeket használunk.) C-ben a mozgási energia nulla, a helyzeti energia pedig
EC(h)=2kQQ*d2+x2=-1810-30,52+x2,
ahol d=12AB. Az F pontban a mozgási energia:
EF(m)=12mv2=4,510-3J,
a helyzeti energia pedig
EF(h)=2kQQ*d=-3610-3J.
Az energiamegmaradás törvénye szerint
-3610-3+4,510-3=-1810-30,52+x2,
ahonnan a keresett x=FC távolságra 0,277m=27,7cm adódik.
b) A test az F pontot elhagyva az energiamegmaradás törvénye alapján a felező merőlegesen továbbhaladva egy olyan C' pontig jut el, amelyre FC'=27,7cm, és ott visszafordul. A mozgás ezután ismétlődik, azaz 27,7cm amplitúdójú rezgőmozgás jön létre, amely azonban nem harmonikus rezgés, mert az eredő erő a kitéréssel nem egyenesen arányos.
Az Fe eredő erő az y kitérés függvényében így adható meg:
Fe(y)=1,810-2y(0,25+y2)3/2.
Zsebszámológép segítségével értéktáblázatot készíthetünk és ábrázolhatjuk is az eredő erőt (6. ábra). Látható, hogy viszonylag nagy kitérés-tartományban az erőfüggvény lineárisnak tekinthető, itt tehát harmonikus rezgést végezhet a test.
c) A sebesség a szélső helyzetekben zérus, az AB szakasz felezőpontjában pedig maximális, 3m/s nagyságú. Az y=0 értékhez tartozó eredő erő Fe=0, itt a gyorsulás a=0. A legnagyobb kitéréshez (y=0,277m) tartozó eredő erő: Femax=0,0267N, és itt a legnagyobb a gyorsulás: amax=Femax/m=26,7m/s2.

 
3. feladat. Egy ideális gázzal körfolyamatot végzünk. Az egyes részfolyamatokhoz tartozó hőkapacitások a következők:
1. részfolyamat:  T4T, a hozzá tartozó hőkapacitás 13 egység (nem állandó, hőmérsékleti átlagérték);
2. részfolyamat:  4T2T, a hozzá tartozó hőkapacitás 10 egység (állandó);
3. részfolyamat:  2TT, a hozzá tartozó hőkapacitás 14 egység (állandó).

A részfolyamatok között van egy izochor és egy izobár.
a) Hány atomos a gáz?
b) Mekkora a körfolyamat hatásfoka?
c) Hányszorosa a gáz kezdeti T hőmérséklettől a második részfolyamat 3T hőmérsékletéig végzett munkája az egész körfolyamat alatt végzett munkájának?
 (Szvetnik Endre) 


 
Megoldás. a) Mivel
cpcV=f+2f=1410=75,
f=5-nek kell lennie, tehát a gáz 2 atomos.
b) Az állandó nyomáshoz tartozó hőkapacitás minden ideális gáznál nagyobb, mint az állandó térfogathoz tartozó, így a második részfolyamat az izochor, a harmadik részfolyamat pedig az izobár. (Az első azért nem lehet izobár, noha nagyobb a második folyamat hőkapacitásánál, mert nem állandó érték.)
A p-V állapotsíkon az első részfolyamat nem ábrázolható egyértelműen a hőkapacitás átlagértékének a részletekre vonatkozó információszegénysége miatt, a gázzal közölt hő azonban így is meghatározható. Mivel a körfolyamat során ΔE=0, a gáz által végzett munka a felvett hővel egyenlő. Az I. főtétel szerint: ΔEb=Qgázzal+Wgázon=0, azaz Wgázon=-Qgázzal, és így Wgáz  által=Qgázzal. Ezzel a hatásfok:
η=Wgáz általQfel=QgázzalQfel==13(4T-T)+10(2T-4T)+14(T-2T)13(4T-T)=5390,13=13%.
(Az η=Qfel-QleQfel összefüggésből is ez adódik, hiszen a negatív közölt hő nagysága a leadott hő.)
c) A gáz által végzett munkát az első főtételből határozzuk meg.
ΔEb=-Wgáz  által+Qgázzal,Wgáz által=Qgázzal-ΔEb==13egységK(4T-T)+10egységK(3T-4T)-10egységK(3T-T)=9egységKT.
Kihasználtuk, hogy ΔEb=CVΔT bármilyen folyamat esetén. A hatásfok meghatározásánál már meghatároztuk a gáz által az egész körfolyamat alatt végzett munkát: Wgáz  által=5egységT, tehát a kérdezett hányados:
Wgáz  által(T3T)Wgáz  által (kör)=9T5T=95=1,8.

 
 
A II. és III. kategória (valamennyi gimnazista) feladatai
 
 

 
1. feladat. Egy m tömegű, könnyen gördülő kiskocsihoz l hosszúságú, lazán lelógó fonalat kötöttünk, amelynek a másik vége egy 2m tömegű kiskocsihoz szerelt D direkciós erejű csavarrugóhoz csatlakozik az ábra szerint. A rugó összenyomásra is működik és tengelye mindig egyenes marad. A 2m tömegű kocsit v0 sebességgel meglökjük.
a)  A fonál megfeszülésétől számítva
mennyi idő múlva ér a hátsó kocsi a rugóhoz?

b) Mennyi idő múlva feszül meg ismét a fonál?
(m=8kg, D=23,3N/m, l=1m, v0=2m/s.)
 (Holics László) 

 
Megoldás. a) A fonál első megfeszülésétől első meglazulásáig tulajdonképpen egy ,,rugalmas ütközés'' megy végbe (nem a szokásos rugalmas ,,tolás'', hanem rugalmas ,,rántás'' formájában). Erre külső erők hiányában az impulzus, disszipatív erők hiányában pedig a mechanikai energia megmaradása érvényes.

Ez az ütközés egy fél harmonikus rezgésből áll. Térjünk át tömegközépponti koordináta-rendszerre! A fonál megfeszülése pillanatától az m1, illetve m2 tömegű kiskocsi valamekkora t idő alatt Δx1, illetve Δx2 utat tesz meg. A tömegközéppont mozgásának tétele alapján:
Δx1Δx2=m2m1.(1)
Ugyanakkor a rugó által (mindkét testre) kifejtett erő nagysága:
F=D(Δx1+Δx2).(2)
(1)-ből Δx2-t kifejezve és (2)-be írva:
F=D(Δx1+m1m2Δx1)=Dm1+m2m2Δx1=D1*Δx1.(3)
Ezzel az m1 tömegű (és hasonlóképpen szimmetrikusan az m2 tömegű) kocsi fél rezgésideje:
t1=T2=πm1D1*=m1m2D(m1+m2)=2m3D=16kg323,3N/m=1,5s.

Megjegyzés. Ugyanezt a számszerű eredményt kapjuk az m2 tömeg kocsira is, amelyre D2*=3D, míg D1*=32D volt.

A két kocsi egymáshoz viszonyított (relatív) sebessége a félrezgés kezdetéig vrel=v0=2m/s volt, így a félrezgés befejezésekor a szimmetria miatt ennek -1-szerese, tehát a hátsó kocsinak a rugóval való ütközéséig még eltelik
t2=lv0=1m2m/s=0,5s
idő. A fonál megfeszülésétől a rugóval való ütközésig tehát összesen t=t1+t2=1,5s+0,5s=2s telik el.
b) Mivel a folyamat tükrös (a rugó összenyomódásától ellazulásáig a periódusidő másik fele telik el,) és a relatív sebesség -1-szerese a kezdeti értéknek, a fonál a kocsi rugóval való érintkezésétől számítva a fonál másodszori megfeszüléséig ugyancsak 2 s, a fonál első megfeszülésétől számítva pedig összesen 4 s idő telik el.

 
2. feladat. Egy téglalap alakú, homogén tömegeloszlású, elhanyagolható ellenállású zárt vezetőkeret egyik szimmetriatengelye körül foroghat. A keret homogén, síkjára merőleges, B indukciójú, időben állandó mágneses mezőben nyugszik és benne nem folyik áram. A keret egyik oldalát meglökjük és a keret forogni kezd. A keret területe A, önindukciós tényezője L. A tengely súrlódása elhanyagolható.
a) Hogyan változik a keretben folyó áram erőssége az elfordulás szögének függvényében?
b) Határozza meg, hogy a keret mely helyzetében maximális a mágneses mezőnek a keretre ható forgatónyomatéka!

 (Szegedi Ervin) 


 
Megoldás. a) A megoldás egyik kulcsa, hogy a keret ellenállása elhanyagolható. Ez azt jelenti, hogy a keret anyagának belsejében az elektromos térerősség (makroszkópikusan értve) nulla, mert különben végtelen nagy áramnak kellene folynia. Alkalmazzuk Maxwell II. törvényét a keret mentén:
EΔs=-ΔΦΔt=0.


A keret által körülvett teljes mágneses fluxus tehát nem változhat a mozgás során. Mivel a kezdeti fluxusérték Φ=BA volt, ezért ugyanennyi kell legyen a keret bármely helyzetében.
Egy φ szögű helyzetben a keret fluxusa egyrészt a B indukciójú mezőtől származik (BAcosφ), másrészt a keretben indukálódott i áram által keltett mágneses tértől (Li). A teljes fluxus tehát: BAcosφ+Li. A fluxus állandósága miatt azonban: BA=BAcosφ+Li. Innen az áramerősség: i=BAL(1-cosφ). A maximális áramerősség cosφ=-1-nél, azaz φ=π-nél adódik:
imax=2BAL.

 
Megjegyzés. A φ=π-nél létrejövő imaxL=2BA összefüggés érthető is, hiszen a külső tértől származó fluxus (a keret átfordulása miatt) -BA, ezért a ,,saját'' fluxusnak +2BA-nak kell lennie, hogy a teljes fluxus +BA maradjon.

b) A keretre mozgás közben M(φ)=-BAisinφ forgatónyomaték hat. Felhasználva az áramerősségre kapott összefüggést, a forgatónyomaték így írható:
M(φ)=-(BA)2Lsinφ(1-cosφ).

A forgatónyomatékot vizsgálva látható, hogy 180-os elfordulásig fékező nyomaték hat, ezt követően pedig átfordulást segítő. Megállapítható tehát, hogy a φ=π helyzet a ,,holtpont'', ha a keret ezt a helyzetet (instabil egyensúlyi helyzet) eléri, akkor már túl is fordul. Az M(φ) kifejezés szélsőértékeit megkaphatjuk, ha függvény néhány helyettesítési értékét zsebszámológéppel kiszámítjuk, és ezek alapján ábrázoljuk a függvényt. A 12. ábrán látható, hogy a ,,maximális fékező forgatónyomaték'' a függvény minimumhelyénél, kb. 120-nál lép fel.
 

Megjegyzés. A függvény szélsőértéke differenciálszámítással is megkereshető. A dMdφ=0 egyenlet megoldása megadja a minimum (és a maximum) helyét. Ez a feltétel a 2cos2φ-cosφ-1=0 másodfokú egyenletre vezet, amelynek (számunkra lényeges) megoldása: cosφ=-12, azaz φ=2π3rad=120.

 
3. feladat. Egy henger belsejébe jó hővezető, rögzített fal p0 nyomású, V0 térfogatú, T0=280K hőmérsékletű héliumgázt zár be. A fal másik oldalán ugyancsak p0 nyomású, V0 térfogatú, T0 hőmérsékletű héliumgáz van, amelyet egy dugattyú zár el a külső levegőtől. A henger és a dugattyú hőszigetelő anyagú és elhanyagolható hőkapacitású. A dugattyú lassú benyomásával a jobb oldali gázt V0/2 térfogatra nyomjuk össze. Határozzuk meg ebben az állapotban a gázok hőmérsékletét!
 (Szegedi Ervin) 

 
Megoldás. A jó hővezető fal és a lassú benyomás biztosítja, hogy a két gáz hőmérséklete egymással mindig megegyezik. Közbenső állapotban az állapothatározókat jelöljük az ábra szerint! Vizsgáljuk az összenyomás egy elemi részfolyamatát!
A teljes rendszerre felírt I. főtétel alapján (mivel Qösszes=0):
f22NkΔT=-pΔV,
ami átrendezve ilyen alakot ölt:
2f2NkΔT=-pΔV.(1)
Írjuk fel még a jobb oldali gáz állapotegyenletét is:
pV=NkT.(2)
Vegyük észre, hogy az (1) és (2) egyenletek egy N részecskés, 2f szabadsági fokú ideális gáz adiabatikus állapotváltozásának egyenletei.
Megjegyzés. A bal oldali gáz termikus kölcsönhatása a jobb oldalival abban nyilvánul meg ‐ a jobb oldali gáz szempontjából ‐ , hogy megduplázódik a részecskék energiatároló szabadsági fokainak száma. Gondoljuk meg, hogy ez elég természetes, hiszen a gázok közötti energiaátadás miatt a munkával közölt energia fele akkora hőmérsékletváltozást okoz a jobb oldali gáznak, mint a tiszta adiabatikus kölcsönhatásban.

A vizsgált folyamatban tehát a jobb oldali gázra: pVκ= állandó, vagy más alakban: TVκ= állandó, ahol most
κ=2f+22f=f+1f.
Héliumra f=3, vagyis κ=43. A keresett hőmérséklet tehát:
T=T0(V0V)13=T0213=1,26T0=352,8K.

 
 
A verseny végeredménye
 
 


I. kategória: 1. Szénási Tamás (Budapest, Puskás Tivadar Távközlési Techn., IV. o.t.), tanára: Beregszászi Zoltán; 2. Brezniczky János (Eger, Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola, IV. o.t.), tanára: Nagyné Fodor Zsuzsanna; 3. Schieber András (Budapest, Puskás Tivadar Távközlési Techn., IV. o.t.), tanára: Beregszászi Zoltán.
 

II. kategória: 1. Kersch Péter (Aszód, Petőfi S. Gimn., III. o.t.), tanárai: Kovács István, Kersch Gyula; 2. Frenkel Péter (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 3. Zawadowski Ádám (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.), tanára: Horváth Gábor.
 
III. kategória: 1. Kovács Gábor (Sopron, Berzsenyi D. Evangélikus Líceum, IV. o.t.), tanárai: dr. Lang Jánosné, Piacsek István; 2. Sexty Dénes (Eger, Neumann J. Közgazd. Szki. és Gimn, IV. o.t.), tanára: Pecsenye Pálné; 3. Nyakas Péter (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., IV. o.t.), tanára: Vadvári Tibor.

Holics László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

**