Cím: Központban a Nap
Szerző(k):  Simon Tamás 
Füzet: 1999/február, 125 - 127. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bár hazánkban most szinte mindenkinek az 1999. augusztus 11-én bekövetkező teljes napfogyatkozás jut eszébe a Napról, ne felejtsük el, hogy az utóbbi időkben számos újdonsággal gyarapítottuk központi csillagunkról szerzett ismereteinket. Tornádókat és naprengéseket figyeltünk meg a Nap felszínén, új rétegeket fedeztünk fel a Nap belsejében és légkörében. A két legfontosabb napkutató szondának, a SOHO-nak és a TRACE-nek köszönhetően soha nem látott részletességgel figyelhetjük meg a fotoszféra, a kromoszféra és a napkorona alakzatait, tanulmányozhatjuk annak mágneses terét.
Az 1995-ben pályára állított SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) közel 4 hónapos szünet után 1998 októberének első felében ismét működésbe lépett, s újabb remek felvételeket készített a Napról. A szondával 1998. június 24-én veszítettük el a kapcsolatot, s csak egy hónappal később találtuk meg újra az apró szerkezetet. A repülésirányító mérnökök a SOHO tizenkét műszerből kilencet tudtak aktiválni.
A SOHO a Nemzetközi Szoláris és Földi Fizikai (International Solar-Terrestrial Physics, ISTP) program egyik résztvevője. A NASA, az ESA (Európai Űrügynökség), valamint japán és orosz intézetek által működtetett ISTP egy világméretű kutatóprogram, amelynek célja csillagunk megfigyelése, viselkedésének értelmezése, földi környezetünkre gyakorolt hatásainak vizsgálata. A nagyszabású vállalkozás több mint 20 műhold, továbbá számos földi obszervatórium és kutatóintézet tevékenységét hangolja össze, lehetővé téve ezzel azt, hogy eddig példátlan részletességgel tanulmányozzuk a Napot, a Földet és a közöttük lévő tér fizikai tulajdonságait.
Ide tartozik a NASA új napkutató szondája, a Transition Region and Coronal Explorer (TRACE) is, amelynek műszerei az eddigieknél jóval jobb felbontásban vizsgálják a Nap távoli ultraibolya tartományú sugárzását, s ezáltal a naplégkör több millió fokon zajló fizikai jelenségeit. A korábbiaknál jóval nagyobb részletességű ‐ pár másodperces időközönként készített felvételeken ‐ követhetjük nyomon a napaktivitás alakulását. A szonda segítségével hamarosan megérthetjük, miként zajlik az energia áramlása a napfelszínről a külső naplégkörbe. Pontosan nyomon követhetjük a Nap mágneses mezejének tér és időbeli változásait is. A rövid élettartamúra tervezett szonda műszerei főképpen a Nap ún. átmeneti zónájára irányulnak, amely a viszonylag hideg napfelszín és a naplégkör alacsonyabb területei (kb. 10000 K), illetve a szélsőségesen forró felső légkör, a napkorona között (több mint 3 millió K) elhelyezkedő aktív övezet.
A Nappal kapcsolatos legfontosabb kérdések jelenleg a következők:

1. Mi okozza a napfoltok számának periódikus változását, vagyis a napfoltciklust?

2. Pontosan hogyan alakulnak ki és zajlanak le a napkitörések?

3. Milyen természetűek azok a folyamatok, amelyek több millió fokosra fűtik fel a napkoronát?

4. A Nap magjában zajló fúziós reakciók során keletkező becsült neutrínó-mennyiségnek mindössze harmadrészét tudjuk észlelni a Földön. Mi történik a ,,hiányzó neutrínókkal"?
A Nap jelenleg megfigyelése óta 23. napfoltciklus maximuma felé közelít, amely várhatóan 2000‐2001-ben következik be. A fokozódó naptevékenység nagy hatással lesz a földi magnetoszférára. A kutatók most olyan mikroszondák fellövését tervezik, amelyek segítségével pontosan feltérképezhetjük a magnetoszféra alakját és szerkezetét, megérthetjük a geomágneses viharok igazi természetét. Néhány éven belül pontosabb ,,űr-időjárás előrejelzést" végezhetünk, hasonlóan a légköri időjárás előrejelzéshez. Ennek gyakorlati jelentősége a mind bonyolultabb és ezért érzékenyebb távközlési- és számítógép hálózatok védelme szempontjából lehet.

http://www-istp.gsfc.nasa.gov/istp/ ‐ ISTP (International Solar-Terrestrial Physics) ‐ A világméretű kutatóprogram célja központi csillagunk megfigyelése, természetének megértése és földi környezetünkre gyakorolt hatásainak vizsgálata. Erről az oldalról számos napkutató küldetés elérhető.
http://enlil.elte.hu/ ‐ ELTE TTK Csillagászati Tanszék ‐ A tanszék egyik kiemelt kutatási területe a Nap tanulmányozása.
http://www.mcse.hu ‐ Magyar Csillagászati Egyesület ‐ Az egyesület Nap Megfigyelő Csoportjának munkájába mindenki bátran bekapcsolódhat. Bőséges anyagot találunk itt az 1999-es napfogyatkozásról is.
http://www.sunspotcycle.com ‐ Sunspot and the Solar Cycle ‐ Egy kitűnő, vadonatúj oldal, ahol a legfrissebb tudásra tehetünk szert a Napról. Közérthető, rövid szövegek jó képekkel és ábrákkal. Az idegen nyelvű oldalakat ezzel érdemes kezdeni!
http://umbra.nascom.nasa.gov/spd/spd.html ‐ Sun-Earth Connections Home Page ‐ A NASA Nap-Föld kapcsolatok honlapja. További hivatkozások szempontjából a legjobb indulóoldal: minden napkutatáshoz kapcsolódó intézmény és küldetés címe megtalálható.
http://umbra.gsfc.nasa.gov/sdac.html ‐ Solar Data Analysis Center ‐ A NASA Goddard Space Flight Center hatalmas adatbázisa, képgyűjteménnyel és szinte minden lehetséges csatlakozással, ami a napkutatáshoz kapcsolható.
http://www510.gsfc.nasa.gov/SMEX/tracepg.htm ‐ TRACE (Transition Region and Coronal Explorer) ‐ A NASA új, rövid élettartamú napszondája máris a napkutatás sztárja. Soha nem látott képek a Nap mágneses erővonalai mentén áramló forró plazmáról.
http://sohowww.nascom.nasa.gov/ ‐ SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) ‐ Az eltűnt, de szerencsére megtalált szonda forradalmasította a napkutatást.
http://umbra.gsfc.nasa.gov/eclipse.html ‐ Solar eclipse information ‐ Napfogyatkozás információk minden mennyiségben!
http://www.spaceweather.com/ ‐ The Space Weather Bureau ‐ ,,Űr-időjárás előrejelzés"! Napszél intenzitás, geomágneses viharok előrejelzése és követése.
http://science.msfc.nasa.gov/newhome/headlines/ast29oct98_1.htm ‐ The Weatherman in Space ‐ A NASA űrradar rendszert épít ki az ,,űr-időjárás" pontosabb előrejelzésére (NASA News).
http://science.msfc.nasa.gov/ssl/pad/sppb/default.htm ‐ Marshall Space Flight Center Plasma Physics ‐ A naptevékenység hatása természetes és mesterséges anyagokra.
http://image.gsfc.nasa.gov/ ‐ IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration) A 2000 januárjában induló szonda feladata a földi magnetoszférában áramló plazma eredetének, természetének és hatásainak tanulmányozása.
http://ulysses.jpl.nasa.gov/ ‐ The Ulysses Mission ‐ Az Ulysses napkutató szonda honlapja ‐ poláris pályán a Nap körül! ‐
http://umbra.gsfc.nasa.gov/spartan/ ‐ SPARTAN 201: NASA's mission to explore the Sun's corona ‐ A Spartan műholdsorozat feladata a napkorona és a napszél vizsgálata.

Simon Tamás