Cím: A gyönyörű természet tudománya
Szerző(k):  Varga Márton 
Füzet: 1999/január, 56 - 57. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Herschel Úrnak többßzeri jobbítgatását a' Newton névű moßtani tsőn nem lehet elegendőképpen mind tsudálni, mind magaßstalni. Olly nagy, hogy a' tsillagvisgáló toronyban helye nem lehet, hanem Londontól 20. angulus mértföldre Houngban, a' ßzabad levegő alatt vann, 40. mázsát nyom, 's még is a' meßterséges kéßzület miatt könnyen fel 's alá tsak fél kézzel is lehet mozdítni, 's a' tsillagok állásához alkalmaztatni. Evvel találta fel Herschel az Urania bajdosót 1781-ben, 's ezután pedig az ő hat holdgyait, vagy is darabanttyait. A' fenekén lévő értz tükör 2118. ff. nyom, az általérője pedig 49. hüvelyknyi.

Mivel tapaßztallyuk, hogy a' sötétes ßzobába ha valamelly lyukon, vagy hasadékon béjöhetnek a' teßtektől vißßzaütött fugárak, a' teßteknek képeit leírják a' ßzobában, nem tsuda, ha a' meßterség is követte, a' mit a' terméßzet majd mindennap mutogat. Ez illyen meßterségeßßen sötétté tett ßzobáknak feltalálója Nápoly orßzági Porta János volt, ki az ő ßzép terméßzeti esméreteiért az Olaßzoktól Ördönges Jánosnak tartatott.
Mivel tudgyuk, hogy a domború üveg, ha valamelly teßt elejbe tétetik, azt nem tsak távúl mutattya, hanem még meg is nagyobbítya, könnyű volt kigondolni illyen üveggel valamelly ládát, mellybe tétetvén valamelly jól lerajzolt kép, 's megvilágosíttatván égőlámpásokkal, gyönyörűen látassék a' domború üvegen által. Az illyen láda üveg lentsés ládának mondatik. Illyent játßzanak az ollyan hoßßzú karafina, vagy hoßßzú nyaku gömbölyű oldalú üvegetskék is, mellyekben a' lentse, borsó a' domború üveg által távúl a' ßzemtől, és megnagyítva láttatnak.