Cím: Az 1997/98. tanévben megrendezett fizika OKTV II. fordulójának feladatmegoldásai
Szerző(k):  Holics László 
Füzet: 1999/január, 44 - 53. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
A fizika I. kategória (szakközépiskolások) feladatai
 
 


 
1. feladat. Rakéta modellünk egy kiskocsi, amelyen több rugós kilövő szerkezet van elhelyezve. Mindegyik rugó meg van feszítve, és így E=100J rugalmas energiát tárol. A M=100kg össztömegű rendszer kezdetben nyugalomban van. Mekkora lesz a kiskocsi sebessége, ha egymás után három, egyenként m=5kg tömegű golyót lő ki a szerkezet a kocsi hossztengelye mentén ugyanabba az irányba?
 (Arany Tóth László) 

 
Megoldás. Válasszuk vonatkoztatási rendszerül mindig a kocsi kidobás előtti sebességével haladó (tömegközépponti) vonatkoztatási rendszert! Legyen a kocsi sebessége az első kilövés után V1, a golyó sebessége pedig v1! A mechanikai energia és a lendület megmaradása miatt
E=12(M-m)V12+12mv12,(M-m)V1-mv1=0,
ahonnan a kiskocsi sebessége (sebességváltozása) az első kilövés után
V1=ΔV1=2mEM(M-m).

A második kilövés után a kocsi sebességváltozása pontosan a fenti képlet szerint számítható, azzal a különbséggel, hogy most M helyett M'=M-m szerepel:
ΔV2=2mE(M-m)(M-2m),
a harmadik kilövés után pedig M helyett M''=M-2m írandó:
ΔV3=2mE(M-2m)(M-3m).

A kiskocsi teljes sebességváltozása (a talajhoz viszonyított sebessége) három golyó kilövése után:
V3=ΔV1+ΔV2+ΔV3=1,03m/s.

 
2. feladat. Egyenáramú villanymotorunk álló- és forgórész tekercse sorba van kapcsolva, s összesen 62Ω ellenállása van. A motort 220V egyenfeszültségre kapcsoljuk. Leadhat-e ez a motor 200W mechanikai teljesítményt?
 (Légrádi Imre) 

 
Megoldás. A kapcsolás vázlata az 1. ábrán látható. Ha a motor forog, az armatúra vezetőiben az állórész mágneses mezeje elektromotoros erőt indukál. Jelölje a forgórészben mint generátorban keletkezett feszültséget E, az ohmikus ellenállásra eső feszültség pedig IR. Kirchhoff törvénye szerint: U-E-IR=0, ebből E=U-IR a motor feszültsége, amely a mechanikai teljesítmény szempontjából számít. A motor teljesítménye:
P=IE=I(U-IR)=-R(I-U2R)2+U24RU24R=Pmax=195,16W.
A motor tehát nem tud leadni 200W mechanikai teljesítményt.
 
3. feladat. 1 mól kétatomos gázzal a 2. ábrán látható körfolyamatot hajtunk végre. A gáz által felvett hőnek hány százaléka fordítódik hasznos munkára?
 (Jurisits József) 

 
Megoldás. Az 12 és 34 folyamatokban TV2, ahonnan a gáztörvény felhasználásával adódik, hogy p(T/V)V. A körfolyamat tehát a p-V diagramon is egy trapézzal szemléltethető, és az 1., 2., 3. és 4. pontok állapotjelzői a megadott adatokból, illetve a gáztörvényből kiszámítható (3. ábra). A hasznos munka:
W=p1+p22(V2-V1)-p3+p42(V2-V1)=615,7J.

A felvett hő:
Qfel=Q41+Q12=ΔE41+ΔE12-W12=f2nR(T2-T4)+p1+p22(V2-V1)=10,6kJ,  
A hatásfok: η=W/Q=5,81%.
 
4. feladat. Egy fotocella katódját növekvő frekvenciájú fénnyel megvilágítva 31014s-1 frekvencia esetén indul meg az anódáram. Ezen fotocella anódja és katódja közé 1pF kapacitású kondenzátort kapcsolunk, és a katódot 425nm hullámhosszú fénnyel világítjuk meg. Elegendő hosszú ideig történt megvilágítás esetén hány elektron érkezik az anódra?
 (Blészer Jenő) 

 
Megoldás. Az anódáram megindulásakor a foton energiája a kilépési munkát fedezi: Wki=hf1=210-19J. A második esetben alkalmazott fény frekvenciája: f2=c/λ=71014s-1. A katódot elhagyó elektronok mozgási energiája: Em=hf2-Wki=2,6410-19J.
Miközben az elektronok a katódból kilépve az anódra jutnak, a katód pozitív, az anód negatív töltésűvé válik, és ezáltal egy ,,ellentér" alakul ki, amely elegendően hosszú idő múlva leállítja az elektronok anódra jutását. A kondenzátoron kialakult U ellenfeszültség mérhető a katód és az anód között is. Ez az elektromos mező az elektronok potenciális energiájának felemelésére elektrononként eU munkát végez, ami a munkatétel szerint (W=ΔEkin) megegyezik az elektron mozgási energiájának megváltozásával: eU=0-Em, ahonnan kiszámítható a katódnak az anódhoz viszonyított feszültsége: U=1,65V. A kondenzátor töltése: Q=CU=1,6510-12C, a kondenzátorra jutó elektronok száma: n=Q/e=1,03107 db. (A fotocella saját kapacitását elhanyagoltuk.)
 
 
A fizika II. kategória feladatai
 
 

 
1. feladat. Autó kerekének sugara R. A szelepsapka r távolságra van a kerék tengelyétől. Az autó álló helyzetből csúszásmentesen, állandó gyorsulással elindul. Megvalósítható-e valamilyen módon, hogy a szelepsapkának ne legyen gyorsulása
a) az alsó helyzet utáni 1/8 fordulatnál,
b) az alsó helyzet előtti 1/8 fordulatnál?

 (Jurisits József) 

 
I. megoldás. A kívánt gyorsulásmentes állapothoz az adott pillanatban az autó (keréktengely) gyorsulásának (a), a szelepsapka sugár irányú (normál) gyorsulásának (an) és érintőleges (tangenciális) gyorsulásának (at) zérus eredőt kell adnia. A 4. ábrából látszik, hogy az a) esetnek megfelelő A pontban ez nem teljesülhet.
A b) esetben (B pontban) fennállhat a kért gyorsulásmentesség, ha a tangenciális és normális gyorsulás egyenlő nagy, és a belőlük alkotott vektorparalelogramma olyan négyzet, amelynek az átlója éppen az autó gyorsulásával azonos nagyságú: at=an=a/2, azaz a/2=r(a/R), ahonnan R=r2. Eszerint a szelepsapka csak meghatározott távolságra (r=R/20,71R) lehet a tengelytől.
Mivel az indulás után t idővel an=r(at/R)2 és at=r(a/R), az at=an feltétel akkor teljesül, ha t=R/a, és így a kerék szögelfordulása az indulási helyzethez képest
φ=βt22=12aRt2=12rad=28,65.
Eszerint az indulás pillanatában a szelepsapkához húzott sugár a függőlegessel α+φ=73,65-os szöget kell bezárjon.
 
2. feladat. Egy f szabadsági fokú ideális gáz T0 hőmérséklettől 2T0-ig tartó folyamata esetén V=aT2 (a= konstans). Adjuk meg a mólhőt a hőmérséklet függvényében!
 (Szvetnik Endre) 

 
Megoldás. A hőtan első főtétele (ΔE=Q+W) kis megváltozásokra (amikor a nyomás állandónak vehető):
nCVΔT=nCΔT-pΔV.
Innen kifejezhetjük a T hőmérséklethez tartozó mólhőt:
C(T)=CV+1np(T)ΔV(T)ΔT.

Felhasználhatjuk, hogy pl. a szabadesésnél gt2/2 változási gyorsasága gt, így az aT2 függvény (T változó szerinti) változási üteme 2aT. Eszerint
C(T)=CV+1np(T)2aT.
A nyomást az ideális gáz állapotegyenletéből kifejezve és V=aT2 -et felhasználva végül azt kapjuk, hogy a folyamat során mólhő állandó, értéke C=CV+2R=(f/2)R+2R.
 
3. feladat. Egy l hosszúságú, N menetes nyitott szolenoid felénél, belül lévő r sugarú körgyűrűben az áramerősség időben egyenletesen változik. A körgyűrű síkja merőleges a szolenoid tengelyére, az áramerősség változási gyorsasága ΔI/Δt.
a) Mekkora feszültség indukálódik a szolenoidban?

(Adatok: l=2m, N=2000, r=5cm, ΔI/Δt=40A/s, L12=L21.)
b) A fenti elrendezésnél a tekercs árama állandó I2 nagyságú, a körgyűrű árama pedig kezdeti zérus értékről egyenletesen I1-re nő. A körgyűrű önindukciós együtthatója L1. Mennyivel változik a mágneses mező energiája a folyamat során?

(Adatok: I1=2A, I2=4A, L1=0,3μH.)

 (Szvetnik Endre) 

 
Megoldás. a) A szolenoid feszültsége: U2=L21(ΔI/Δt) módon számítható; feladatunk tehát L21, vagy a vele megegyező L12 kölcsönös indukciós együttható meghatározása.
Tekintsük azt az elrendezést, amikor a körgyűrű nyitott, és a szolenoidon átfolyó áram tetszőleges ΔI2/Δt tempóban változik! Ekkor a körgyűrű feszültsége a kölcsönös indukciós együtthatóval és a Faraday-féle indukciós törvénnyel felírva:
U1=L12ΔI2Δt=ΔΦΔt=μ0Nr2πlΔI2Δt,
ahonnan L12=μ0Nr2π/l, és szolenoidban indukálódó feszültség U20,4mV.
b) Határozzuk meg először a körgyűrű telepének a Joule-féle hőn felüli energiaváltozását! A szolenoid által keltett mágneses mező (állandó lévén) nem hoz létre fluxusváltozást a körgyűrűben, így a keresett energia úgy számítható, mintha a szolenoid nem lenne jelen. A körgyűrű telepének energiája tehát a mágneses mező keltése miatt ΔW1=-L1I12/2 értékkel megváltozott (lecsökkent). Mivel a körgyűrű változó árama fluxusváltozást hoz létre a szolenoidban, így annak állandó árama egy megfelelő telep működtetésével biztosítható. Keressük meg ennek a telepnek a fluxusváltozás miatti energiaváltozását:
ΔW2=U2I2t=L12(I1/t)I2t=L12I1I2.
(Az előjel attól függően pozitív vagy negatív, hogy a köráram és a szolenoidban folyó áram azonos vagy ellentétes irányú.)
A két telep együttes energiaváltozásának (-1)-szerese természetesen egyenlő a mágneses mező energiaváltozásával (a Joule-féle hőhöz szükséges energiaváltozástól eltekintve, amit itt nem is számítottunk bele.) Ezzel a mágneses mező keresett energiaváltozása:
ΔWm=-(ΔW1+ΔW2)=12L1I12±L12I1I2=(0,6±79)10-6J.

 
4. feladat. Magas lejtőről csúszásmentesen gurul le egy golyó a törésmentesen csatlakozó vízszintes síkra. A golyó útjában egy fal áll. Melyik esetben ér előbb a pálya végén levő falhoz, ha van a vízszintes síkon súrlódás, vagy ha nincs? Adja meg és indokolja a válaszát arra az esetre, ha a folyamat a) levegőben, illetve b) vákuumban megy végbe!
 (Holics László) 

 
Megoldás. a) A leguruló golyó a hosszú lejtőn viszonylag nagy sebességre tesz szert, tehát a közegellenállás jelentős. A két eset összehasonlításában csak ez okozhat különbséget.
A golyó mindkét esetben azonos végsebességgel érkezik a lejtő aljára. Ha nincs súrlódás a vízszintes síkon, akkor csak a közegellenállás fékezi a golyót, és az valamennyire csökkenő sebességgel valamennyi idő alatt eléri a falat, miközben változatlan szögsebességgel forog.
Ha van súrlódás a vízszintes síkon, akkor a tömegközéppontot fékező közegellenállás tapadó súrlódási erőt provokál ki a talajból (u.i. a csúszásmentesség kezdeti a=rβ kényszerkapcsolata mindvégig megmarad), és ez a kényszerkapcsolat a szögsebességgel ellentétes irányú (fékező) szöggyorsulást kell hogy eredményezzen. Így a forgási energia egy része áttevődik a haladási szabadsági fokra, illetve a haladás irányába előremutató S tapadó súrlódási erő segíti a golyót a haladásában (6. ábra). Lassabban csökken a tömegközéppont sebessége, és így előbb éri el a falat.
b) Ha nincs közegellenállás, a gördülő golyó lényegében mindkét (súrlódásos és súrlódásmentes) esetben azonos idő alatt éri el a falat, mivel hiányzik a tömegközéppont sebességét csökkentő erőhatás. A golyó tehát mindkét esetben csúszásmentesen gördül, még a tapadási erő hiányában is. Ha azonban figyelembe vesszük ─ az egyébként rendszerint elhanyagolható ─ gördülő ellenállást, a súrlódásos esetben ér egy hajszálnyival később ér a falhoz a golyó, ui. a gördülő ellenállás a talaj benyomódásának következménye (feltehetjük, hogy sima és érdes talajon azonos érték), és mint ilyen fékező forgatónyomatékot fejt ki a golyóra, azaz most a tömegközéppont gyorsabban halad, mint a sugár és szögsebesség szorzata, így a talajra előre mutató súrlódási erőt fejt ki. Ennek az erőnek az ellentettje hat a golyóra, tehát kis mértékben fékezi azt, míg a súrlódásmentes talajon ez az erő nem lép fel.
 
 
A fizika III. kategória feladatai
 
 

 
1. feladat. Egy könnyen forgatható m tömegű szerencsekerék R sugarú, R/2 magasságú hengerének alapja és palástja azonos vastagságú és anyagú lemezből készült. A kezdetben nyugvó kerék belsejében r=R/6 sugarú, ugyancsak m tömegű tömör golyó a henger aljától R/4 magasságban érintkezik a henger felületével, és a kezdőpillanatban nyugalomban van.
a) Mekkora forgatónyomatékot kell a szerencsekerékre kifejtenünk, hogy a benne levő gömb tömegközéppontja nyugalomban maradjon?
b) Mekkora munkát végzünk így 2s alatt?
c) Mekkora a golyó és a szerencsekerék szöggyorsulása? (A golyó csúszásmentesen gördül. Legyen R=0,54m és m=2kg. A hajtókar tömege elhanyagolható.)

 (Holics László) 

 
Megoldás. a) Ahhoz, hogy a golyó tömegközéppontja helyben maradjon, a rá ható összes erők összege zérus kell hogy legyen. A golyóra a nehézségi erő, a kényszererő és a tapadó súrlódási erő hat (8. ábra). A tapadási erő S=mgsinα kell legyen (hiszen a golyó érintő irányban nem gyorsul). A megadott feltétel szerint sinα=d/R=7/4, innen α=41,4, a tapadási súrlódási erő pedig 13,23N.
A golyó kerületi gyorsulása
ak=rβgolyó=rSr25mr2=5gsinα2.
(Természetesen ugyanekkora a szerencsekerék palástjának kerületi gyorsulását is.) A szerencsekerék szöggyorsulása: βszk=ak/R. Ezt a kerékre ható forgatónyomatékok, vagyis az általunk kifejtett M forgatónyomaték és a tapadó súrlódási erő SR forgatónyomatékának különbsége okozza: M-SR=Θszkβszk.
Meghatározandó még a szerencsekerék tehetetlenségi nyomatéka. Mivel (a megadott adatok mellett) a palást területe éppen megegyezik egy-egy körlap területével, a tömegek aránya is ennek megfelelő: mpalást=13m, illetve malap=23m. Így
Θszk=Θpalást+Θalap=mpalástR2+malapR22=m3R2+2m3R22=23mR2.
Az általunk kifejtendő forgatónyomaték tehát M=83mgRsinα19,1Nm.
b) Munkavégzésünk a kerék és a golyó mozgási energiáját növeli:
W=ΔEszk+ΔEgolyó=12Θszkωszk2+12Θgolyóωgolyó2=815mR2(βszkt)2=1,17kJ.

c) A szerencsekerék szöggyorsulása βszk=aszk/R30,6s-2, a golyóé pedig βgolyó=6βszk184s-2.
 
2. feladat. R=8cm sugarú, A=2mm2 kör keresztmetszetű rézkarika egyenletesen változó indukciójú, a síkjára merőleges homogén mágneses mezőben van. Az indukció t=0-kor B0=0, és t=0,2s alatt B=2T értékre nő. Mekkora ω szögsebességgel kell a karikát egyenletesen forgatnunk, hogy t1=0,1s időpillanatban ne legyen benne rugalmas feszültség? Megoldható-e ez a feladat 2T-ról 0-ra csökkenő mágneses indukció esetén? (Az önindukciós hatás elhanyagolható.)
 (Holics László) 

 
I. megoldás Az időben változó mágneses mező elektromos mezőt kelt, amely a fémgyűrűbe hatol és abban áramot indít meg. Erre az immár áramtól átjárt vezetőre ugyanettől (az időben növekvő indukciójú) mezőtől az indukcióvonalakra és a körvezetőre merőleges, az indukált áram iránya miatt a kör középpontja felé irányuló Lorentz-erő hat (9. ábra), amely a körvezetőt összeroppantani igyekszik. Ezáltal abban rugalmas feszültséget hoz létre. (Ha időben csökkenő indukciójú mágneses mezőben lenne a karika, akkor arra szétfeszítő erő hatna!) Meg kell határoznunk ezt az erőt. Mivel a mező időben egyenletesen változik, az indukált elektromos térerősség és így a körfeszültség is időben állandó, az önindukció nem játszik szerepet. Az indukált áram erőssége (Ohm törvényét alkalmazva esetünkre):
I=U0r=ΔΦrΔt=ΔBR2π(2Rπϱ/A)Δt=ΔBΔtRA2ϱ.

A keletkező rugalmas feszültséget úgy számíthatjuk ki legegyszerűbben, hogy meghatározzuk az egy félkörre ható eredő mágneses erőt, és azt osztjuk a vezeték keresztmetszetének kétszeresével. A félkörre ható erő pedig nyilván akkora, mint egy félkörből és átmérőjéből álló áramjárta vezeték 2R átmérőjére ható erő, hiszen a vezető a homogén mezőben semerre sem gyorsul, így a rá ható Lorentz-erő eredője nulla kell legyen (10. ábra). Ezzel a félkörre ható erő: F=B1I2R, ahol B1 a t1 időpillanatban a mágneses indukció nagysága. Mivel a félkör végpontjaiban az egyik félkört a másikkal összenyomó erők egymással párhuzamosak, az egyik keresztmetszetre az eredő fele jut: F1=F/2=B1IR, ahol B1=(ΔB/Δt)t1=Bmax/2. Így a rugalmas feszültség, amit a Lorentz-erő okoz:
σ=F1A=1ABmax2ΔBΔtRA2ϱR=Bmax4ϱR2ΔBΔt.

A karika megforgatásával azt érjük el, hogy a mágneses mező okozta nyomófeszültség mellett egy húzófeszültség is fellép, amelyek ─ megfelelő fordulatszám esetén ─ éppen kompenzálhatják egymást. Ezért nem sikerülne a kísérlet csökkenő indukciójú mezőben, ahol a mágneses erők is széthúzó jellegűek (a karikában az áram iránya ellentétesre változna, de a B vektor iránya ugyanaz maradna, s így a Lorentz-erő iránya megfordulna).
A mechanikai feszültség kétféle gondolatmenettel is meghatározható. A középpontján átmenő, síkjára merőleges tengely körül megforgatott gyűrű kicsiny, d sűrűségű, Δm=dARφ tömegű darabjára
Fc=ΔmRω2=AR2dφω2
nagyságú centripetális erőnek kell hatnia, ha a kis tömegelemet egyenletes körmozgásra kényszerítjük. Ezt az erőt a vele érintkező szomszédos rétegek fejtik ki (rugalmas kölcsönhatás útján) a 11. ábrának megfelelően. A φ középponti szög a kétfelé húzó erővektorok által bezárt szöggel is egyenlő (merőleges szárú szögek), ezért az erők eredője (a tömegelemre ható centripetális erő):
Fc=2F1sinφ22F1φ2.
Fc kétféleképpenm felírt alakjának összevetéséből a húzóerőre F1=AR2ω2d, a rugalmas feszültségre pedig σr=F1/A=R2ω2d adódik.
A két különböző okból keletkező, ellenkező irányú rugalmas feszültség megkívánt egyenlőségéből meghatározhatjuk a szükséges szögsebességet:
ω=12BmaxϱdΔBΔt177s-1,
illetve a megfelelő fordulatszámot: n=ω/(2π)=28,2s-1.
 
II. megoldás. Abból is kiindulhatunk, hogy akkor nem keletkezik rugalmas feszültség a karikában, ha annak egy tetszőleges kis tömegelemére ható mágneses Lorentz-erő éppen az R sugarú körpályához tartozó normálerőt biztosítja (ekkor ui. akár egymástól mechanikailag független körívdarabkákra oszthatnánk a karikát, részei megmaradnának az R sugarú pályán, a karika alakja nem változna meg rugalmas feszültség hiányában sem).
A rézkarika kicsiny Δl hosszúságú, Δm tömegű darabkájának mozgásegyenlete (csak sugár irányú erő hat): BiΔl=ΔmRω2. Δl-lel osztva a lineáris tömegsűrűség jelenik meg, ami az össztömegből és a kerületből kiszámítható:
Bi=ΔmΔlRω2=m2RπRω2=mω22π.
A pillanatnyi indukció és a pillanatnyi áramerősség értékét beírva:
ΔBΔttUindr=mω22π.
Az indukált feszültség és a körvezető ellenállása az adatokból meghatározható, a karika tömege pedig a sűrűségével és a geometriai adataival kifejezhető. Ezeket is felhasználva mozgásegyenletünk így írható:
(ΔBΔt)2tRA2ϱ=RAω2d,
ahonnan a keresett szögsebesség (a karika sugarától és vastagságától függetlenül)
ω=ΔBΔtt2ϱd177s-1.

 
3. feladat. T0=300K hőmérsékletű héliumgáz 2T0-ig tartó folyamatában a mólhő 2R= állandó. A folyamatban szereplő gáz anyagmennyisége n=5 mol, a T0-hoz tartozó térfogat V0=0,2m3. Ábrázoljuk a folyamat p-V diagramját!
 (Szvetnik Endre) 

 
Megoldás. A hőtan első főtétele kis megváltozásokra egyatomos gáz esetén:
32RnΔT=2RnΔT-pΔV,vagyis2pΔV=nRΔT.
Az ideális gáz egyenlete kis megváltozásokra:
Δ(pV)=Δ(nRT),azazpΔV+VΔp=nRΔT.
A pV szorzatot egy téglalap területének véve azonnal látszik, hogy egy kis területnövekedés a fenti módon kiszámítható (12. ábra). A fenti két egyenletből
ΔpΔV=pV,
és mivel az okoskodás a folyamat bármely részén érvényes, a p-V diagram egyenes arányosságot fejez ki (lásd a 13. ábrát).
A kezdeti nyomást a p0V0=nRT0 gáztörvényből lehet számolni: p0=6,2104Pa. A végső térfogat (V') és a végső nyomás (p') között a következő összefüggések állnak fenn: p'V'=nR(2T0) (gáztörvény), valamint p/V=p'/V' (p és V arányossága). Ezekből V'=2V0=0,28m3 és p'=2p0=8,8104Pa adódik. A folyamat a p-V diagramon a kezdő- és a végállapotnak megfelelő pontok közötti egyenessel írhatjuk le (14. ábra).
 
 
A fizika I. kategória végeredménye
 
 
 

1. Mihajlik Gábor (Vác, Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, 11. évf.), tanára: Arany Tóth László;
2. Nagy Péter (Budapest, Egressy Gábor Ipari Szakközépiskola, 12. évf.), tanára: Zentai Magdolna;
3. Orbán József (Budapest, Bolyai János Elektronikai Szki., 12. évf.), tanára: Csapó Mária;

4. Hegedűs Miklós (Debrecen, Gábor D. Elektr. Műsz. Középisk., 12. évf); 5. Csibra Norbert (Jászberány, Liska J. Erősáramú Szki. és Gimn., 12. évf.); 6. Bíró Előd (Budapest, Puskás T. Távközl. Techn., 12. évf.); 7. Lovas László (Szeged, Déri M. Ip. Szki., 12. évf.); 8. Sipos Péter (Budapest, Trefort Á. Kéttannyelvű Műsz. Szki. és Gimn., 11. évf); 9. Lugosi Attila (Budapest, Puskás T. Távközl. Techn., 12. évf.); 10. Bodonyi Gábor (Jászberény, Liska J. Erősáramú Szki. és Gimn., 12. évf.).
 
 
A fizika II. kategória végeredménye
 
 

1. Tóth Bálint (Budapest, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimn., 11. évf.) tanárai: Dvorák Cecília, Horváth Gábor;
2. Karádi Richárd (Győr, Révai Miklós Gimn., 12. évf.) tanárai: dr. Somogyi Sándor, Nagy Attila;
3. Józsa István Gergő (Debrecen, KLTE Gyakorló Gimn., 11. évf.) tanárai: Farkas József, dr. Szegedi Ervin;

4. Lippner Gábor (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. évf.); 5. Németh András (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. évf.); 6. Tóth Ádám (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. évf.); 7. Császár Balázs (Szombathely, P. R. Szent Norbert Gimn., 12. évf.); 8. Boja Bence (Budapest, Árpád Gimn., 12. évf.); 9. Gáli Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. évf.); 10. Bérczi Gergely (Szeged, JATE Ságvári E. Gyak. Gimn., 12. évf.).
 
 
A fizika III. kategória végeredménye
 
 

1. Bálint Imre (Szeged, JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimn., 12. évf) tanára: Homolya Ernő;
2. Kormos Márton (Debrecen, KLTE Gyakorló Gimn., 12. évf.) tanárai: Farkas József, dr. Szegedi Ervin;
3. Somogyi Gábor (Debrecen, Tóth Árpád Gimn., 12. évf.) tanárai: Baló Péter, dr. Szegedi Ervin;

4. Hegedűs József (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. évf.); 5. Váry Mátyás (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., 12. évf.); 6. Szöllősi Gergely (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 12. évf.); 7. Nagymányoki Zoltán (Budapest, Veres Péter Gimn., 12. évf.); 8. Vasvári Gergely (Pannonhalma, Bencés Gimn., 12. évf.); 9. Pál András (Budapest, Eötvös J. Gimn., 11. évf.); 10. Pandur Sándor (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn., 11. évf.).

 
Holics László