Cím: Tréfás feladatok
Füzet: 1894/április, 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tréfás feladatok.
 
1. Három király és három szolgája egy folyó partjához érkezett. A szolgák elhatározták, hogy megölik a királyokat. A parton csak akkora csónak van, hogy egyszerre legfeljebb két ember ülhet bele. Hogyan kell az átkelést eszközölni, hogy a folyó egyik partján se legyenek a szolgák túlnyomó számban?
 
Először átmegy két szolga, az egyik visszatér s átviszi a harmadik szolgát. Ismét visszatér s átmegy két király, kik közül az egyik egy szolga kíséretében tér vissza. A szolga itt marad s a király a harmadik királlyal átmegy. Ezután a tulsó parton lévő szolga viszi át kétszeri járással az innenső parton lévő kettőt.
(Berzenczey Domokos, Déva; Jankovich György, Losoncz)-
 

2. Valaki 12 literes edényből, mely telve van borral, 6 litert ki akar tölteni. De a mérésre csak 8 és 5 literes edénnyel rendelkezik. Hogyan kell a 8 literes edénybe 6 litert töltenie.
 

A 12 literes hordóból teletöltöm a 8 litereset; marad az elsőben még 4 liter. A 8 literesből teletöltöm az 5 litereset, marad benne 3 liter. Az 5 literes hordót a 12 literesbe ürítem, mely utóbbiban most 9 liter lesz. Viszont a 8 literes hordóban foglalt 3 litert az 5 literesbe töltöm. A 12 literes hordóban foglalt 9 liter borból teletöltöm a 8 litereset, melyből most végre a már 3 litert tartalmazó 5 literes edényt teletöltöm. Marad ekkor a 8 literes edényben 6 liter.
(Mikó Lőrincz, unit. főgymn. IV. és Nagy Elemér, V. oszt. tanulók, Kolozsvár).
 

3. Hány baraczk volt a kosárban, melynek tartalmát 3 gyermekemnek osztottam szét? Az első kapta a baraczkok felét meg egy fél baraczkot; a második a maradék felét meg egy fél baraczkot; végre a harmadik ismét a maradék felét, meg egy fél baraczkot. Maradt ekkor nekem 4, s egy baraczkot sem kellett elvágnom.
 

Az utolsó maradék fele kissebbítve egy féllel 4-gyel egyenlő. Tehát az annyi mint 9. Ez a második maradéknak egy féllel kissebbített fele, tehát a második maradék 19. Ez meg az egésznek féllel kissebbített fele lévén, az egész 39-et tesz ki. Valóban
(392+12)+(192+12)+(92+12)+4=39

(Berzenczey Domokos, Déva.)
 

4. Egy kaliczkában nyulak és fáczánok vannak, melyeknek együttesen 35 fejük és 94 lábuk van. Kérdés, hány állat van mindegyik fajtából?
 

Az összes állatok száma 35, ha ez mind nyúl volna, a lábak száma 140-et tenne ki. Minden fáczánnal felcserélt nyúl a lábak számát kettővel apasztja, hogy 140-ből 94 maradjon, a 35-ből 23 nyulat kell elvennem és fáczánnal pótolnom. Marad tehát 12 nyúl és 23 fáczán, melyeknek összesen valóban 35 fejük és 94 lábuk van.
(Berzenczey Domokos, Déva. Jankovich György Losoncz.)