Cím: Ericsson-díj tanároknak
Füzet: 2000/szeptember, 321. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ericsson cég magyarországi Kutatás‐Fejlesztési Igazgatósága által tavaly alapított díjat általános és középiskolai fizika- és matematikatanárok nyerhetik el, az alább részletezett feltételek szerint. A díjalapítás célja, hogy támogassa és erősítse a magyarországi természettudományos alapképzés világviszonylatban is kiemelkedő színvonalát, igényességét. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása megfelelő szellemi értéket képvisel az igényes hazai és külföldi befektetők előtt és vonzóvá teszi Magyarország bekapcsolását a távközlés és egyéb csúcstechnológiák nemzetközi kutatási fejlesztési láncába.
Az ERICSSON-DÍJAKAT minden évben két kategóriában ítélik oda, általános iskolában, szakközépiskolában, gimnáziumban, illetve speciális tagozaton tanító tanárok körében, 2000-ben a következő kiírás alapján.

*1. ,,Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' díj 
4 matematika- és 4 fizikatanár részére egyenként 200 000 Ft-tal járó díj, melyet olyan tanárok kaphatnak, akiknek tanítványai a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok versenyein vagy a Varga Tamás, Arany Dániel matematikaversenyek, matematika vagy fizika OKTV, Öveges József, Mikola Sándor, Fényes Imre, Szilárd Leó fizikaversenyek, a Nemzetközi Matematika vagy Fizika Diákolimpiák, a Kürschák József matematikai tanulóversenyek vagy az Eötvös Loránd fizikaversenyek valamelyikén az 1996‐97-es tanévtől kezdődően I‐III. díjat nyertek.
*2. ,,Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért" díj 
4 matematika- és 4 fizikatanár részére egyenként 150 000 Ft-tal járó díj, melyet olyan tanárok kaphatnak, akik tanítványaikkal az 1999-2000. tanévben aktívan bekapcsolódtak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok pontversenyeibe (korábban iskolájukból egyáltalán nem vagy csak csekély eredménnyel versenyeztek a tanulók), vagy évek óta elismerten a legtöbbet teszik a tantárgyuk iránti érdeklődés felkeltéséért és megszerettetéséért.
A díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány ítéli oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottságainak ajánlása alapján. A díjazandókra írásos javaslatot nyújthatnak be szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok.
A javaslatokat legkésőbb 2000. október 1-ig kell eljuttatni a Bolyai János Matematikai Társulathoz, illetve az Eötvös Loránd Fizikai Társulathoz, mindkettő címe: 1027 Budapest Fő u. 68.
A bizottságok a beérkezett javaslatok és a versenyek eredményei alapján teszik meg ajánlásaikat a díjazottakra 2000. november 1-ig.