Cím: Gravitációs lencsék - egy fontos érv Einstein általános relativitáselmélete mellett
Szerző(k):  Simon Tamás 
Füzet: 1997/december, 560. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Világegyetem egy távoli pontjáról felénk haladó fénysugár elgörbülhet. A gravitációs tér ugyanis befolyásolja a fény haladási irányát, ahogyan azt már Einstein feltételezte általános relativitáselméletében. Ha a fény véletlenül egy nagytömegű égitest közelében halad el, akkor az hatással van rá: eredeti irányától kissé eltéríti. Mivel egy nagy galaxishalmaz tömege óriási, a mellette elhaladó, illetve a belsején keresztülhaladó fénysugarak útja jelentősen megváltozhat. A halmaz lencseként működhet, és ,,mögötte", a távolban elhelyezkedő objektumról érkező fényt felénk fókuszálja, akárcsak egy optikai lencse. Az így keletkezett képeket szokták kozmikus délibáboknak, a jelenséget pedig gravitációslencse-hatásnak nevezni.
A gravitációslencse-hatás a távoli galaxisok fényességét is megnövelheti, és egyébként észrevehetetlenül halvány csillagvárosokat tehet láthatóvá. Felléphet a többszörös leképezés jelensége is: ilyenkor egy adott objektum képét megsokszorozva láthatjuk.
Néhány Internetes cím a témában:

http://oposite.stsci.edu/pubinfo/PR/96/10/A.html ‐ Egy gyögyörű gravitációs lencse a Hubble-űrtávcsőtől! Ráhangolódásként kezdjük ezzel a csodálatos képpel! 
(Rövid magyar nyelvű leírást olvashatunk a Magyar Csillagászati Egyesület Meteor c. folyóiratának elektronikus számából: 
http://www2.mcse.hu/mcse/new/meteor/text/9606_09.html 
http://vela.astro.ulg.ac.be/grav_lens/grav_lens.html ‐ A Gravitációs Lencse Honlap ‐ itt találhatjuk meg a legfontosabb publikációkat, képeket és linkeket; ez lehet a bázis a keresgéléshez.

http://oposite.stsci.edu/pubinfo/PR/97/25.html ‐ Egy nem mindennapi példa a felerősítő mechanizmusra: egy gravitációs lencse segítségével feltárul előttünk az ismert Univerzum legtávolabbi galaxisának képe!

http://oposite.stsci.edu/pubinfo/PR/95/43.html ‐ Egy fantasztikus Einstein-kereszt! 
(Rövid magyar nyelvű leírást olvashatunk a Magyar Csillagászati Egyesület Meteor c. folyóiratának elektronikus számából: 
http://iris.elte.hu/mcse/methir/9512.html)

http://oposite.stsci.edu/pubinfo/PR/95/14.html ‐ ,,Kozmikus kaleidoszkóp" ‐ az Abell 2218 jelű galaxishalmaz gravitációslencse hatása.

http://www.mpa-garching.mpg.de/Lenses/GRLens.html ‐ A Max Planck Intézet gravitációs lencse oldala; fotógaléria, szakirodalom, publikációk 1994‐1997 között.

http://www.iam.ubc.ca/spider/newbury/lenses/lenses.html ‐ Egy nagyon jó oldal, sok linkkel, amikből egyet ki is emelnék:

http://www.iam.ubc.ca/spider/newbury/lenses/lensdemo/demo.html ‐ Gravitációs lencse demonstráció ‐ interaktív játék egy gravitációs lencsével, ahol változtathatod a sugárzás forrásának helyzetét!
Mindenkinek jó kutatást kívánok! Írjátok meg a lapnak, miről szeretnétek információkat a következő számban, vagy küldjetek nekem E-mailt (tom@gedeon.akg.hu)!

Simon Tamás