Cím: Matematikán innen, fizikán túl...
Füzet: 1997/október, 426. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A KöMaL-ban a MATEMATIKÁNAK és a FIZIKÁNAK (így, csupa nagybetűvel) csak egy kis részével tudunk foglalkozni, pedig bizonyára vannak olyanok, akik e tudományokat mélyebben vagy másképp szeretnék megismerni. Akinek nem idegen a matematika és a fizika, azt sokszor a többi természettudomány is érdekli. Szerkesztőségünk néhány folyóiratot ajánl a kíváncsiak figyelmébe ‐ hátha valaki nem ismeri!
Például a FIZIKAI SZEMLE cikkei változatosak, olvasmányosak, közérthetőek, és nemcsak fizikusoknak szólnak! Népszerű rovata a Fizika tanítása. Kedvcsinálóként néhány téma a közelmúltból: 12 milliárd éves galaxisok, radioaktív bomlás; ,,marslakók'', a 14 éves tanulók tudásszintje, biológiai fizika, ... A lap előfizethető az Eötvös Loránd Fizikai Társulatban, ugyanott, ahol a KöMaL is.
Ha valaki veszi a fáradságot, és elmegy az ELFT-be a budai Fő utca 68-ba, a korábbi évfolyamok számait is átlapozhatja. Ugyancsak megtalálható itt a FIRKA című folyóirat néhány ingyenes példánya:

 
A FIRKA (Fizika, InfoRmatika, Kémia Alapok) az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság ‐ EMT ‐ kéthavonta megjelenő kiadványa, amely diákoknak, tanároknak és a természettudomány iránt érdeklődőknek szól.

Fő rovatai a következők:
Ismerd meg! ‐ hosszabb (6‐8 oldalas), egy-egy témakört részletesebben körüljáró, leíró, adott esetben folytatásokban megjelenő cikkek rovata.
Tudománytörténet ‐ tudósok életrajzi adatait, munkásságuk leírását, jelentős eredményeit ismertető cikkek; technikatörténeti leírások.
Tudod-e? ‐ érdekes jelenségek magyarázatát tartalmazó, rövid, figyelemfelkeltő ismertetések.
Kísérlet, labor ‐ laboratóriumi gyakorlatok, otthon is elvégezhető kísérletek bemutatása.
Firkácska ‐ kisdiákok rovata, amely elsősorban V‐VIII. osztályosoknak szól, és az általuk írt cikkeket is tartalmazza.
Feladatmegoldók rovata ‐ kitűzött és megoldott feladatok.
Híradó


A lap előfizethető az EMT titkárságán, Kolozsvár, December 21. sugárút 116.  Levélcím:
RO‐3400‐Cluj, C.P. 1‐140. Tel./fax: +40‐64‐194 042, 190 825, e-mail: emt@emt.org.soroscj.ro
 
Ugyancsak az EMT támogatásával jelenik meg a 45. évfolyamába lépett, idén megújult, szintén magyar nyelvű ifjúsági matematikai lapok, a KöMaL ,,testvére'', olyannyira, hogy új neve ugyanaz, mint a mi lapunk régebbi beceneve. A MatLap feladatait is érdemes tanulmányozni kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
A MatLap Kiadója a Radó Ferenc Matematikaművelő Társaság, a szerkesztőség címe: 3400 Cluj-Napoca, Of. poştal nr. 9. C. P. 542. e-mail: matlap@math.ubbcluj.ro
OCTOGON ‐ Mathematical Magazine 
Ötödik évfolyamába lépett a Bencze Mihály (Brassó) által szerkesztett, évenként két alkalommal (áprilisban és októberben) megjelenő angol nyelvű folyóirat. A számos új eredményt és ismertető jellegű cikket közlő lap számaiban bőven találhatók megoldásra kitűzött feladatok és megoldatlan problémák. Mindezeket jó szívvel ajánljuk diák és tanár olvasóink figyelmébe is, nem elhallgatva, hogy a feltételezett előismeretek helyenként (elsősorban az analízis tárgyú anyagok esetében) némileg túlmennek az átlagos középiskolai matematika anyagának keretein. A folyóirat szerkesztőbizottsága nemzetközi, tagjai között szerepelt az egy éve elhunyt Erdős Pál professzor is. Az Octogon legutóbbi száma róla is közöl egy cikket. A feladatokat kedvelők bekapcsolódhatnak a lapban folyó Wildt József nemzetközi matematikaversenybe. A korábban megszűnt GAMMA szellemét továbbvivő laptársunknak sok sikert kívánunk. Az érdeklődők közvetlenül a szerkesztőnek írjanak (akinek egyébként a KöMaL is több cikket és sok feladatot köszönhet):
Bencze Mihály, Str. Harmanului 6, RO-2212 Sacele, jud. Brasov, Románia
 
Akik pedig egyéb természettudományos cikket is szívesen olvasnak, bizonyára ismerik az Élet és Tudomány vagy a Természet Világa c. lapokat. Mindkettő tele tudományos újdonságokkal, hírekkel a földrajz, kémia, biológia, de sokszor a művészetek, a történelem témáiban is, sok-sok fekete-fehér és színes fényképpel, illusztrációval.
 
A hetente megjelenő ÉLET ÉS TUDOMÁNYBAN van rejtvény, orvosi rovat, diákoldal, rengeteg érdekes hír és a Reiman István vezette Gondolkodás iskolája című feladatmegoldó rovat. A megoldások beküldhetők, a legjobbak évente egyszer jutalomban részesülnek.
 
A TERMÉSZET VILÁGA folyóirat egyik legérdekesebb része a melléklet, amely a Természet‐Tudomány Diákpályázat címet viseli. Öröm olvasni, hogy 14‐18 éves diákok milyen széleskörű ismerettel rendelkeznek a természettudományok legkülönbözőbb területeiről. Az idei pályázati felhívás az augusztusi, szeptemberi számokban is olvasható: október 31-ig küldhetők be a cikkek. (Matematikai különdíj is van!) A folyóirat internet címe: http://www.ch.bme.hu/chemonet/termvil/
Mindkét lap a Magyar Hivatalos Közlöny Kiadónál (1394 Budapest 62. Pf. 357) fizethető elő, s a Közlönyboltban (1085 Budapest, Somogyi Béla u. 6.) megvásárolható.