Cím: 1996-97. Beszámoló a Téli Ifjúsági Matematika és Fizika Ankétról
Szerző(k):  Megyeri Csaba ,  Oláh Vera 
Füzet: 1997/február, 128 - 129. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Szerkesztősége 1996. december 20-21-én rendezte meg a matematika és fizika iránt érdeklődő diákok részére nagy hagyományokkal rendelkező Téli Ankétját. A rendezvénynek ez alkalommal a Villányi Úti Konferenciaközpont adott otthont.
Gnädig Péter rövid köszöntője után Perjés Zoltán előadását hallhattuk a MacMahon kockákról, amelyből a mesekirakó kockák érdekességeit ismerhettük meg. A szünetben mindenki megkapta a matematikai és fizikai "TOTÓ"-t, amelyen délután 5-ig lehetett gondolkodni.
Ezután Csabai István beszélt a neutronhálózatokról, majd a délelőtti utolsú előadó, Kós Géza a gömbfelületen végzett átdarabolásokat. Az előadások között az előtérben ki lehetett próbálni a jutalmak között is szereplő KöMaL CD-ROM-ot, és a TypoTex Kiadó könyveiből lehetett vásárolni.
Ebéd után a KöMaL 1995-96. évi pontversenyének a tavalyi évhez hasonló díjkiosztására került sor. A 150 helyezett a Nemzeti Tankönyvkiadó és a TypoTex Kiadó által ajándékozott értékes könyvekből és a Microsoft Hungary Kft. ajándékaiból: Home CD-ROM-jaiból válogathatott. A díjkiosztó ünnepség után leadtuk a TOTÓ-t, majd rövid szünet után Gnädig Péter ismertette a helyes válaszokat. A legjobbak itt is jutalomban részesültek.
Az esti program a híres Eötvös Collegiumban zajlott. Előbb Varga István tanár úr mutatott be érdekesnél érdekesebb kísérleteket, majd Dávid Gyula beszélt a táguló Világegyetemről, illetve annak megismerésének történetéről. Az előadás sok diák érdeklődését felkeltette, akik kapuzárásig folytatták a beszélgetést a népszerű előadóval.
Mi szállásunkon, a Táncsics Mihály Kollégiumban éjjel 2 óráig zongoráztunk, énekeltünk, kártyáztunk a szállásadók rendkívüli türelmének köszönhetően, mialatt új barátságok köttettek, a régiek pedig erősödtek.
Másnap reggel Groma Istvánt hallhattuk, a véges és végtelen kapcsolatáról, majd Etesi Gábor "matematikai szempontból" beszélt a spinről. ezután Jakucs Erika és Lénárt István tartott rendkívül érdekes előadást a gömbi geometriáról. a szünet után Csákány Antalt hallhattuk a késleltetés előnyeiről és néhány látványos mágneses játékról, végül Dávid Gyula Csoportelmélet és molekularezgések című előadásával fejeződött be a rendezvény.
jól éreztük magunkat, a változatos program, az ismerősök, barátok találkozása újabb élményekkel gazdagította a résztvevőket annak ellenére, hogy a tavalyi három napos rendezvény az idén kétnaposra zsugorodott. remélem, jövőre még többen juthatnak el a következő Téli Matematika és Fizika Ankétra!

Megyeri Csaba Nagykanizsa, Batthány Lajos gimnázium IV. oszt.

***

Az idei díjkiosztó ünnepségen ‐ versenyen kívül ‐ azokat is megemlítettük, akik matematikából is és fizikából is kimagasló eredményt értek el. A Természet Világa egyéves előfizetését kapták (betűrendben): Bérczi Gergely, Gueth Krisztián, gyakics Mihály, Hegy Barnabás, Lengyel Tímea, Mátrai Tamás, Méder Áron, Sarlós Ferenc, Várkonyi Péter, Végh László, Vörös Zoltán és Zawadowski Ádám.
Hasonló előfizetést nyertek a Téli Ankét TOTÓ-jában 13 találatot elért Major Zsuzsanna, továbbá a 11 találatos Horváth Gábor és Kurucz Zoltán.
Microsoft Sampler CD-t kapott kilenc iskola, amely legtöbb tanulójával a legtöbb pontot szerezte a KöMaL matematika és fizika pontversenyein. Betűrendben: Bonyhád, Petőfi S. Gimn.; Budapest, Berzsenyi D. Gimn.; Fővárosi Fazekas M. Gyak. Gimn. (matematikából első); szent István Gimn.; Miskolc, Földes F. Gimn.; Szekszárd, Garay J. Gimn. (fizikából első); Szolnok, Verseghy F. Gimn.; Veszprém, lovassy L. Gimn. és Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn.
Végül 1995-96-ban a KöMaL versenyében legjobban szereplő határon túli iskolák képviselői egy-egy KöMaL CD-t vehettek át: Dunaszerdahely, Magyar Tannyelvű Gimnázium; Marosvásárhely, Bolyai Farkas Líceum; Pozsony Magyar Gimnázium; Révkomárom, Selye János Gimnázium, Ipari középiskola; Sepsiszentgyörgy, Mikes Kelemes Líceum, Székely Mikó Kollégium; Temesvár, Barók Béla Líceum; Zseliz, Magyar Tannyelvű Gimnázium.
A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Szerkesztősége nevében nagyon köszönöm a Nemzeti Tankönyvkiadónak, a TypoTex Kft.-nek, a Microsoft Hungary Kft.-nek, a Természet Világa Szerkesztőségé-nek, a Villányi Úti Konferenciaközpont-nak, a cikkben felsorolt előadóknak és az ott levő diákok tanárainak a Téli Ifjúsági Ankét támogatását.
Oláh Vera