Cím: 1996. Matematika és fizika TOTÓ a Téli Ankéton
Szerző(k):  Szerkesztőség 
Füzet: 1997/február, 127. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

*
1. Nyílt tengeren haladó hajó zászlója a hajó menetirányára merőlegesen lobog. Mi nagyobb sebességű: a szél (1), a hajó (2); csak vitorálhajók esetén állíthatjuk, hogy a szél (x).
2. Hány olyan pont van egy szabályos 12-sög belsejében, amélyen legalább két átló átmegy? 205 (1), 265 (2) vagy 289 (x)?
3. Egy gömb felületén 8 darab egyforma elektromos töltésű, sálytalan golyócska mozoghat. hogyan helyezkedhetnek el a stabil egyensúlyi helyzetükben? Szabályis hatszög az egyenlítők mentén és 1-1 golyócska a pólusokon (1), a gömbbe írható kocka csúcsaiban (2) vagy valahogy másképp (x)?
4. milyen n-ekre létezik olyan háromszög, amelyet fel lehet darabolni (osztani) n darab egybevágó (és az eredetihrz hasonló) háromszögre? Csak akkor, ha n négyzetszám vagy 4k+1 alakú prímszám (1), ha n négyzetszám vagy két négyzetszám összege vagy egy négyzetszám háromszorosa (2); ha n négyzetszám vagy osztható 7-tel (x)?
5. Mikor kel fel legkésőbb Budapesten a Nap? A KöMaL Téli Ankétja hetében (1), Karácsony és Szilveszter között (2), januárban (x).
6. A Föld negatív elektromos töltéssel rendelkez óriási gömb. Töltése a nap folyamán úgy ingadozik, hogy londoni idő szerint este 7 órakor (19h) a legnagyobb. Vajon miért? Ekkor zajlik a Földön a legtöbb zivatar, és ez szállítja a Földre a negatív töltést (1). A nagykiterjedésű szárazföldek felett ekkor éjszaka van, és a hőmérséklet csökkenése miatti légáramlatok szállítják a negatív töltést a Földre (2). Ekkor működik a legtöbb TV-adó a Földön, és a működésük okozza a Föld feltöltődését (x).
7. Legyen a egész szám, amely nem egy négyzetszám ellentettje. Az x2+ay2=1 egyenletnek végtelen sok pozitív egész megoldása van (x;y)-ban: minden (ilyen) a-ra (1), semilyen a-ra (2), végtelen sok a-ra igen és végtelen sok a-ra nem (x).
8. Lehet-e sztatikus, szobahőmérsékletű mágneseket oly módon egymáshoz erősíteni, hogy az így kapott merev test rögzített, sztatikus (nem szupravezető) mágnesek terében stabilan lebegjen? Igen, ha elég ügyesen helyezzük el a mágnesekeet (1). Nem, ez lehetetlen (2). Igen, de csak a súlytalanság állapotában (x).
9. Feltalálták az új csavart, amely kevesebb menetet tatalmaz, mint a hagyományos, így gyorsabban becsavarható. Miért nem adtak rá szabadalmat? A becsavarozáshoz nagyobb erőre lenne szükség, és ez csökkentené a csavarok élettartamát (1). Mert a menetvágó munkások számának csökkenése növelné a munkanélküliséget (2). A túlságosan nagy menetemelkedés miatt a csavarok kicsi rázkódásra, vagy akár maguktól is kicsavarodnának (x).
10. Egy űrszondát úgy akarnak elindítani, hogy az hajtómű nélkül szabadon mozogva elhagyja a Naprendszert. Három űrvállalkozó is pályázatot nyújtott be a program megvalósítására. Az egyik 8km/s sebességgel (1), a másik 13 km/s sebességgel (2), a harmadik pedig mintegy 20km/s (x) kezdősebességgel akarja indítani a szomdát a Földről. Melyik tervezetnek van esélye az elfogadásra?
11. Hány {x;y;z} megoldása van a következő egyenletrendszernek a nemnegatív egészek körében?

x+11y+21z=55,2x+12y+22z=60,3x+13y+23z=65.
csak egy megoldás (1), végtelen sok (2), három megoldás van (x).
12. Malacka gondolt 20 egész számot, amit Micimackónak a következő kérdésekből kell kitalálnia: megkérdezheti, hogy egy általa tetszólegesen választott egész együtthatós (20 változős) polinom milyen helyettesítési értéket vesz fel a kérdéses helyeken. Hány kérdésre van szüksége Micimackónak? Legalább 20 (1), [log220]+1=5 (2), netán egyetlen kérdésre adott válaszbúl is kitalálhatja (x).
13. A kristályos anyagok alakja változatlan, az amorf anyagoké változó: folynak. Az üveg a legismertebb amorf anyag. miért nem változtathatja az alakját az ablaküveg? valamilyen kristályos nyagot kevernek bele (1), változtathatja, de igen lassan (2), mert bekeretezik (x).
13+1. Egy végtelen számsorozat részlete: ...,7,9,12,?,24,36,56,90... (A sorozat egyszerű (10 írásjellel leírható) képlettel megadható) milyen szám kívánkozik a kérdőjel helyére: 6 (1). 16.635532 (2) vagy 17 (x)?
*A helyes válaszokat a jövő havi számunkban közöljük.