Cím: Peák István Matematikai Verseny
Szerző(k):  Marosszéky Gábor 
Füzet: 1997/december, 521 - 523. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat Nógrád megyei tagozata idén első alkalommal szervezte meg a Peák István Matematikai Versenyt Nógrád megye középiskolás tanulói számára. A verseny két fordulóból állt, egy levelezős és egy zárthelyi fordulóból. Az első forduló eredménye alapján 111 tanuló jutott be a döntőbe, ahol két kategóriában (gimnázium és szakközépiskola) versenyeztek. A döntőben a hat-hat, évfolyamonként különböző feladat megoldására három óra állt a rendelkezésükre. Az 1997. április 10-i és 11-i döntőnek a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Salgótarjáni Intézete adott otthont. A főiskolán április 25-én megtartott ünnepélyes eredményhirdetés díszvendége Dr. Peák Istvánné, a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium matematika-fizika szakos tanára volt. A versenyen elért eredményeket a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Salgótarjáni Intézete felvette a felvételivel kapcsolatos kedvezmények sorába. Az alábbiakban közöljük a versenyen a legjobb eredményt elért tanulók és iskolájuk nevét.

 
 
I. évfolyam: Gimnáziumok:
*1.Nagy Csilla, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium
*2.Budavári Renáta, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium
*3.Babcsány Péter, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium
*Balogh Zoltán, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium
 

Szakközépiskolák:
*1.Józsa Gábor, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*2.Havran Dániel, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*3.Balázs Viktória, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
 

 

II. évfolyam: Gimnáziumok:
*1.Dobos Gábor, Bátonyterenye, Váci Mihály Gimnázium
*2.Fűrész Edit, Balassagyarmat, Szent-Györgyi Albert Gimnázium
*3.Körtvélyesi Katalin, Balassagyarmat, Balassi Bálint Gimnázium
 

Szakközépiskolák:
*1.Becskereki Csaba, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*2.Holecz Hedvig, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*3.Sipos Lóránt, Salgótarján, Borbély Lajos Műszaki Középiskola
 

 

III. évfolyam: Gimnáziumok:
*1.Vincze Róbert, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium
*2.Tajti Rita, Salgótarján, Madách Imre Gimnázium
*3.Göröcs Zoltán, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium
 

Szakközépiskolák:
*1.Varga Dávid, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*2.Kovács Adrienn, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki
*3.Ozsgyáni Klaudia, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki
 

 

IV. évfolyam: Gimnáziumok:
*1.Csalogány Károly, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium
*2.Kállay Csilla, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium
*3.Lantos Zsuzsanna, Balassagyarmat, Balassi Bálint Gimnázium
*Várnagy Zoltán, Salgótarján, Bolyai János Gimnázium
 

Szakközépiskolák:
*1.Gyimesi Gábor, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*2.Kovács Julianna, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.
*3.Halaj Adrienn, Salgótarján, Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szki.

 
 
Peák István élete és munkássága
 
 

Peák István 1936 április 8-án született Solton. A kalocsai I. István Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel. Tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetemen, a Természettudományi Kar matematika-fizika szakán folytatta, ahol kitüntetéses matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet kapott. Az egyetemi évek alatt nagy hatással voltak rá Rédei László, Szőkefalvi-Nagy Béla és Kalmár László professzorok előadásai. Az egyetemi tanulmányai során elsősorban az algebra érdekelte. Első, félcsoportelméleti tárgyú dolgozata még hallgató korában született.
Az egyetem elvégzése után fél évig a dunaújvárosi Kohó- és Gépipari Technikumban tanított, majd a szegedi József Attila Tudományegyetem Bolyai Intézetébe került az Algebra és Számelmélet Tanszékre. 1965-ben eredményes tudományos munkássága elismeréseként a Bolyai János Matematikai Társulat Grünwald Géza Emlékdíjjal tüntette ki. 1966 januárjában Kijevben védte meg Automaták és félcsoportok című kandidátusi értekezését. Kalmár László professzor irányítása mellett részt vett a Matematikai Logikai és Automataelméleti Akadémiai Kutatócsoport munkájában, ahol az automataelméleti kutatások témafelelőse volt.
Részben egészségi, részben családi okok miatt 1972-ben Salgótarjánba költözött, ahol a Pénzügyi és Számviteli Főiskola akkor létesített Salgótarjáni Tagozatán a Matematika-Statisztika Tanszéki Csoportot főiskolai tanárként vezette. 1978 szeptember közepétől pedig ‐ továbbra is Salgótarjánban lakva ‐ a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Matematikai és Számítástudományi Intézetében dolgozott, ahol 1980 elejétől az Intézet Számítástudományi Osztályának vezetője lett. Emellett, az ELTE Matematikai Intézete Általános Számítástudományi Tanszékén tudományos tanácsadóként is tanított, és a tanszéken alakult Automataelméleti Kutatócsoport munkáját irányította.
Szegeden az Algebra és Számelmélet című tárgyat adta elő, az ELTE-n pedig automataelméletből és a formális nyelvek elméletéből tartott előadásokat. A Közgazdaságtudományi Egyetemen az Algebra, a Véges automaták elmélete, A számítástechnika matematikai alapjai, Algoritmusok és rekurzív függvények, valamint a Formális nyelvek és a Lindenmayer rendszerek című tárgyakat adta elő és az egyetemen folyó számítástechnikai képzést irányította. Oktatói munkája elismeréseként 1975-ben oktatási miniszteri dicséretben részesült, 1988-ban pedig a Kiváló munkáért kitüntetést kapta meg.
Ő volt az egyik kezdeményezője a hazai automataelméleti kutatások beindításának. 1989. május 25-én bekövetkezett haláláig közel félszáz publikációja jelent meg, nagy részben világnyelveken. Az Akadémiai Kiadónál 1972-ben megjelent a Bevezetés az automaták elméletébe, melyet Gécseg Ferenccel közösen írt, a nemzetközi szakirodalomban is gyakran idézett automataelméleti monográfia, amely egy 600 oldalas, háromkötetes egyetemi jegyzet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ezenkívül megjelent a Közgazdaságtudományi Egyetemen egy Algebra című jegyzete, amely az algebra módszereit és számítástudományi alkalmazásait mutatja be.
Kezdetben félcsoportelmélettel, később pedig automaták algebrai elméletével foglalkozott. Pontosabban azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet a félcsoportelméleti eszközöket az automaták szerkezetének és viselkedésének leírására felhasználni. Az általa elindított kutatásokba több hazai és külföldi kutató is bekapcsolódott. 1984-ben Az automaták vizsgálata félcsoportelméleti eszközökkel címmel védte meg az akadémiai doktori disszertációját, ami után, 1985-ben egyetemi tanári kinevezést kapott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen.
Rendszeresen részt vett a tudományos minősítő munkában. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástudományi Bizottságának. Részt vett az algebrai, illetve számítástudományi kutatások hazai helyzetének vizsgálatára összehívott ad hoc bizottságok munkájában. Tagja volt a Bolyai János Matematikai Társulatnak, a Neumann János Számítógéptudományi Társaságnak, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak és az European Association for Theoretical Computer Science elnevezésű számítástudományi társaságnak. Referense volt a Mathematical Reviews és a Zentralblatt für Mathematik című folyóiratoknak. A TIT-ben végzett munkájáért 1978-ban és 1983-ban a TIT Országos Elnöksége dicsérő oklevelét kapta. Szerkesztője volt a Közgazdaságtudományi Egyetem Matematikai és Számítástudományi Intézete Papers on automata and Languages és a Papers on Computation című, rendszeresen megjelenő kiadványainak. Szép Jenő, illetve Gécseg Ferenc professzorokkal együtt megszervezte és elindította a kétévenként Salgótarjánban megrendezésre kerülő, részben nemzetközi, számítástudományi-programozáselméleti konferenciát, amelyet most már 1991 óta az ő emlékére rendeznek.
Gyakran hívták külföldre. 1980-ban előadásokat tartott Finnországban a Turkui és a Tamperei Egyetemeken, és Hollandiában az Utrechti Egyetemen. 1984-ben a Sienai és a Firenzei Egyetemeken, 1987-ben pedig az Oberwolfachi Matematikai Kutató Intézetben és a Darmstadti Műszaki Egyetemen tartott előadásokat.
Országszerte számos, kutatómunkát is végző tanítványa dolgozik. Több külföldi és magyar aspiránsa védte meg kandidátusi értekezését, és több egyetemi doktori disszertációnak volt az inspirálója. Szívesen foglalkozott diákokkal, akiket nem csak a szakmai tudása, hanem közvetlensége és embersége is magával ragadott. Élete végéig ez a rendkívül szerény, csendes tudós fáradhatatlanul tanult és dolgozott. A Közgazdaságtudományi Egyetemen egy előadótermet neveztek el róla, mi pedig a verseny névadásával áldozunk az emlékének és munkájának.
Marosszéky Gábor tanár