Cím: Néhány kombinatorikus geometriai feladat
Szerző(k):  Bogdán Zoltán 
Füzet: 1997/december, 514 - 519. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1
Az alábbi problémák megoldásához analízisből vett eszközöket használunk. Ezek a feladatok középiskolás diákok számára is hozzáférhetőek, és jelentősen mélyíthetik a függvény és a folytonosság fogalmát.

 
1. Bizonyítsuk be, hogy bármely korlátos, konvex síkbeli alakzat adott irányú egyenessel két egyenlő területű részre vágható szét.
 
Megoldás. Az 1. ábrán e az adott iránnyal párhuzamos egyenes, e1 és e2 pedig ugyanilyen irányú támaszegyenesek. Legyen P az e1 egyenes és a konvex alakzat közös pontja, P és e távolságát pedig jelöljük x-szel. Az e egyenes az alakzatot két részre vágja, legyen a két rész területe az ábra szerint t(x) és t1(x). Feltehetjük, hogy t(x)<t1(x), azaz t(x)-t1(x)<0. Ha e1 és e2 távolsága x1, akkor nyilván t(x1)-t1(x1)>0. Ezért, ha t(x) és t1(x) x-nek folytonos függvényei, akkor Bolzano tétele2 szerint az (x;x1) intervallumban van olyan x0, amelyre t(x0)-t1(x0)=0, ami a feladat állítását jelenti. Megmutatjuk, hogy t(x) (és t1(x)) folytonos függvénye x-nek.
 
 

Ehhez definíció szerint azt kell belátnunk, hogy tetszőleges ε pozitív számhoz található olyan δ>0, hogy minden Δx<δ esetén |t(x+Δx)-t(x)|<ε. A korlátosság feltétele szerint létezik olyan R sugarú kör, amely a konvex alakzatot magába foglalja. Ezért
|t(x+Δx)-t(x)|2RΔx<2Rδ<ε,
ha δ=ε2R
 
Feladat. Bizonyítandó, hogy a feladat állítása adott irányú egyenes helyett adott ponton átmenő egyenessel is érvényes.
 
2. Bizonyítsuk be, hogy minden korlátos, konvex síkbeli tartományhoz létezik két egymásra merőleges egyenes, amelyek a tartományt négy egyenlő területű részre vágják.
 
Megoldás. Legyenek e1 és e2 a konvex halmaz területét felező egymásra merőleges (irányított) egyenesek. Ilyenek az előző feladat szerint léteznek. Jelöljük az e1 és az x tengely szögét α-val, az e1 és e2 létrehozta négy síkrész területét ti(α)-val, és használjuk a 2. ábra további jelöléseit is. Tekintve, hogy t1(α)+t2(α), valamint t2(α)+t3(α) is a konvex alakzat területének a fele, t1(α)=t3(α), és hasonlóan t2(α)=t4(α). Ezért a feladat állításának igazolásához elegendő megmutatni, hogy van olyan α0 szög, amellyel t1(α0)=t2(α0). Ha α már ilyen, akkor készen vagyunk. Egyéb esetben feltehetjük, hogy t1(α)>t2(α), azaz t1(α)-t2(α)>0. Forgassuk el e1-et és e2-t 90-kal úgy, hogy eközben mindig területfelező egyenesek maradjanak.
 
 

Ekkor t1(α+90)=t4(α), t2(α+90)=t1(α), és így
t1(α+90)-t2(α+90)=t2(α)-t1(α)<0.

Azt nyertük, hogy a t1(α)-t2(α) függvény az [α;α+90] intervallumban előjelet vált. Ezért, feltéve, hogy t1(α) és t2(α) folytonos, Bolzano tétele szerint létezik olyan α0, amellyel t1(α0)=t2(α0). Forgassuk el e1-et és e2-t egy Δα szöggel. Az elforgatott egyenesek e1' és e2', Megmutatjuk, hogy pl. t1(α) folytonos. Ehhez meg kell becsülnünk t1(α+Δα) és t1(α) különbségét. Az ábrán bevonalkázott területek mindegyike kisebb (2R)2Δα2-nél, ahol R egy olyan kör sugara, amely magába foglalja a konvex alakzatot. Ilyen kör a korlátosság következtében létezik. Könnyen belátható, hogy
|t1(α+Δα)-t1(α)|<4(2R2)Δα2<ε,haΔα<ε8R2<δ,aholε>0.

 
3. Bizonyítsuk be, hogy bármely korlátos síkbeli ponthalmaz belefoglalható egy négyzetbe úgy, hogy a négyzet mindegyik oldalán van az alakzat határának pontja.
 
Megoldás. Először konvex tartományokra bizonyítjuk az állítást. Legyenek a konvex alakzat támasztéglalapjának oldalai a(γ), b(γ), ahol γ az a oldal egyenesének az x tengellyel bezárt szöge (3. ábra).
 
 

Itt fölhasználjuk azt a tényt, hogy korlátos síkbeli ponthalmaz belefoglalható két adott irányú támaszegyenes közötti sávba. Ha a(γ)=b(γ), akkor a feladat állítása igaz. Tegyük fel ezután, hogy a(γ)>b(γ), azaz a(γ)-b(γ)>0. Tekintsük a γ+90 szöghöz tartozó támasztéglalap oldalait:
a(γ+90)=b(γ);b(γ+90)=a(γ).
Ezekből
a(γ+90)-b(γ+90)=b(γ)-a(γ)<0.
Ezért, ha a(γ) és b(γ) folytonos, akkor Bolzano tétele szerint a [γ;γ+90] intervallumban létezik olyan γ0 hely, amelyre a(γ0)-b(γ0)=0, tehát a támasztótéglalap négyzet.
Ha a ponthalmaz nem konvex, akkor konvex burkára létezik körülírt négyzet. Mivel egy alakzat konvex burka éppen a támaszegyenesei által meghatározott félsíkok közös része, a konvex burok minden támaszegyenese az eredeti alakzatnak is támaszegyenese. Ezért a konvex burok körülírt négyzete az eredeti alakzatnak is körülírt négyzete. 
 
Feladat. Mutassuk meg, hogy a(γ) és b(γ) a γ-nak folytonos függvénye.
 
4. Bizonyítandó, hogy a sík bármely korlátos, konvex halmazához található olyan egyenes, amely a konvex alakzat területét és határvonalát is felezi.
 
Megoldás. Legyen a halmaz határvonalának hossza k. Legyen P(x) az a pont, amelyre rögzített P és P(x) közötti kisebbik kerület darab hossza x, ahol 0xk2. Legyen a P(x)-szel szemben levő pont Q(x), ami azt jelenti, hogy a két pontot összekötő (irányított) egyenes a konvex halmaz határvonalát két egyenlő hosszú részre vágja. Ennek az egyenesnek a ,,jobb'' oldalán lévő területrész legyen Tj(x), a másik Tb(x) (4. ábra). Ha Tj(x)=Tb(x), akkor a feladat állítása igaz. Egyébként feltehető, hogy pl. Tj(0)-Tb(0)>0.
 
 

Mivel
Tj(k2)=Tb(0)  és  Tb(k2)=Tj(0),
azért
Tj(k2)-Tb(k2)=Tb(0)-Tj(0)<0.

Így, ha Tj(x) és Tb(x) x-nek folytonos függvényei, akkor Bolzano tétele szerint létezik olyan x0, amelyre Tj(x0)-Tb(x0)=0. Az x0-hoz tartozó P(x0) és Q(x0) pontokat összekötő egyenes a konvex alakzat területét és kerületét is felezi.
 
 

Be kell még bizonyítanunk, hogy Tj(x) (és Tb(x) is) x-nek folytonos függvénye. Használjuk az 5. ábra jelöléseit. A P(x), P(x0) pontok és a velük szemköztiek belefoglalhatók egy |x-x0| szélességű és 2R hosszúságú téglalapba, ahol |x-x0| a P(x) és P(x0) közötti kerület darab hossza, R pedig egy a konvex halmazt magába foglaló kör sugara. Mivel Tj(x) megváltozása a bevonalkázott területek különbségeinek abszolút értéke, érvényes a következő becslés:
|Tj(x)-Tj(x0)|<|x-x0|2R<ε,
ha |x-x0|<ε2R=δ, ahol ε>0. Tehát Tj(x) valóban folytonos. 
 
Megjegyzés. Ebben a feladatban ‐ és az előbbiekben is ‐ fölhasználtuk, hogy korlátos, konvex síkbeli alakzatnak van területe. Az 1. feladatban a konvexség feltétele csak a terület létezése miatt kellett. Ebben a feladatban fölhasználtuk azt is, hogy korlátos és zárt, konvex síkbeli alakzat határvonala mérhető.
 
5. Van-e olyan sík, amely egy adott tetraédert két egyenlő felszínű és térfogatú részre vág szét?
 
1. megoldás. Először bebizonyítjuk, hogy a tetraéder két szemközti élének felezőpontján átmenő sík felezi a tetraéder térfogatát. Két esetet különböztetünk meg.
a) Legyen az ABCD tetraéder AB élének felezőpontja E, a CD él felezőpontja pedig G (6. ábra). Az E és G pontokon átmenő CED sík a tetraédert két egyenlő térfogatú részre vágja. Ugyanis a CE súlyvonal felezi az ABC háromszög területét, ezért az AECD és EBCD tetraéderek AEC és EBC alapterülete megegyezik, továbbá egybeesik a D-ből húzható magasságuk is.
 
 

b) Forgassuk el a CED síkot az EG egyenes körül. Az elforgatott sík a tetraédert az EFGH négyszögben metszi. Azt állítjuk, hogy az elforgatott sík is felezi a tetraéder térfogatát. Tekintsük az EBCD tetraédert. Ebből az elforgatott sík egyrészt levágja az EFG alapú C csúcsú gúlát, másrészt hozzáveszi az EGH alapú D csúcsú gúlát. Mivel a tetraéder AD és BC éle egy-egy EG-vel párhuzamos síkba foglalható, az F és H pontok egyenlő távolságra vannak EG-től. Ezért az EFG és az EGH háromszögek területe egyenlő. Tekintve, hogy a G pont a CD él felezőpontja, a C és D pontoknak az EFGH síktól való távolsága ugyanakkora, ezért az említett két gúla magassága is egyenlő, tehát térfogatuk egyenlő. Ez azt jelenti, hogy az elforgatott sík felezi a tetraéder térfogatát. A CED sík GE körüli forgatása közben pl. az F pont a DA szakaszon mozog A felé. Ha F egybeesik A-val, újra előáll a megoldás a) részében leírt helyzet. Ha az ABG síkot EG körül tovább forgatjuk, a megoldás b) részében leírtak ismétlődnek.
Tekintsünk ezután egy, a tetraéder térfogatát felező S síkot. A két résztest felszíne ‐ a metszetlap területe nélkül ‐ legyen A1(γ), illetve A2(γ), ahol γ  S-nek és egy rögzített síknak a hajlásszöge. Ha A1(γ)=A2(γ), akkor készen vagyunk. Tegyük fel ezután, hogy A1(γ)>A2(γ), azaz A1(γ)-A2(γ)>0. Forgassuk el S-et a tetraéder két szemközti élének felezőpontját összekötő egyenes körül 180-kal. Ekkor A1(γ+180)=A2(γ) és A2(γ+180)=A1(γ), hiszen az S sík 180-os forgatás után önmagába megy át. Ezért
A1(γ+180)-A2(γ+180)=A2(γ)-A1(γ)<0.

Feltéve, hogy A1(γ)-A2(γ) folytonos, Bolzano tétele szerint lesz a [0;180] intervallumban olyan γ0 szög, amelyre A1(γ0)-A2(γ0)=0, tehát A1(γ0)=A2(γ0)
 
Feladat. Bizonyítsuk be, hogy A1(γ) és A2(γ)  γ-nak folytonos függvényei.
 
2. megoldás. A feladat elemi úton is megoldható. Az elemi megoldásnak további szépsége, hogy megad egy olyan síkot, amely a tetraéder felszínét és térfogatát is felezi, míg az első megoldásban csak létezést bizonyítottunk.
Legyen a V térfogatú, A felszínű tetraéder beírt gömbjének középpontja O. Az O pontot a csúcsokkal összekötve a tetraédert olyan gúlákra bonthatjuk, amelyek alapterülete a tetraéder egy-egy lapja, magassága pedig a beírt gömb r sugara. Ezeknek a gúláknak a térfogatát összeadva a tetraéder térfogatát kapjuk. Ezért V=Ar3. Vegyünk fel ezután egy O-n átmenő tetszőleges síkot. Ez a sík a tetraédert egy V1, illetve V2 térfogatú részre vágja, legyen a V1 térfogatú testhez tartozó felszínrész A1, a másik A2. A szóban forgó sík az előbb említett gúlák némelyikét nem metszi, másokat pedig két O csúcsú gúlára vág szét, ezért V1=A1r3 és V2=A2r3.
Az 1. megoldásban bebizonyítottuk, hogy a tetraéder két szemközti élének felezőpontján átmenő sík felezi a tetraéder térfogatát. Tekintsük azt a síkot, amely két szemközti él felezőpontján és az O ponton megy át. Ez a sík felezi a tetraéder térfogatát, azaz V1=V2, ezért az előbbi képletekből A1=A2
 
6. Bizonyítsuk be, hogy a tér bármely korlátos, konvex halmazához található olyan sík, amely a test térfogatát és felszínét is felezi.
 
Megoldás. A feladat megoldását az Olvasóra bízzuk. Mutassuk meg, hogy a tér egy adott egyenesén átmenő síkok bármelyikéhez található vele párhuzamos sík, amely a korlátos, konvex halmazt két egyenlő térfogatú részre vágja. Egy ilyen sík és a 180-os elforgatottja egybeesik. (Mindig csak olyan síkokat tekintünk, amelyek az adott egyenesre illeszkedő síksor valamelyik elemével párhuzamosak.) A [0;180] intervallumban lesz olyan szög, amellyel egy, a térfogatot felező síkot elforgatva, az elforgatott sík a felszínt is felezi. Végül meg kell mutatni, hogy a felszín a forgatás szögének folytonos függvénye.
Bogdán Zoltán

1A cikk megjelent a Polygon folyóirat 1992. májusi számában (115‐123. o.)

2E tétel a következőt állítja: ha f az [a,b] intervallumon folytonos függvény, akkor ott f minden f(a) és f(b) közötti valós értéket felvesz.