Cím: Megjegyzések a C.461. gyakorlat ürügyén
Szerző(k):  Fried Ervin 
Füzet: 1997/november, 473 - 480. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/március: C.461

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat annak a bizonyítása volt, hogy a 21n+414n+3 tört egyetlen n egész szám esetén sem egyszerűsíthető.*
Egy tört egyszerűsíthetősége azon múlik, hogy mi a számláló és a nevező legnagyobb közös osztója. A gondot az jelenti, hogy egy ,,változó'' szám is szerepel. Ennek következtében lehet, hogy bizonyos esetekben nincs 1-től különböző közös osztó, máskor meg van.
Mindenekelőtt gondoljuk végig, miképpen lehet két szám legnagyobb közös osztóját meghatározni. Erre a legjobb és leggyorsabb módszer az úgynevezett Eukideszi algoritmus, amelyik a maradékos osztáson alapszik. A maradékos osztás a következőképpen szól:
Ha adott az a és a 0-tól különböző b egész szám, akkor mindig léteznek olyan q és r egész számok, hogy |r|<|b|, és fennáll az a=qb+r egyenlőség.
Maga a felírt egyenlőség igen érzékeny a legnagyobb közös osztóra (mindjárt kiderül mely számokéra). Tegyük fel, hogy d osztója a-nak és b-nek: a=da1 és b=db1. Ekkor r=d(a1-qb1), azaz d  b-nek és r-nek is közös osztója. Ha viszont d1 a b-nek és az r-nek közös osztója, azaz b=d1b2 és r=d1r2, akkor a=d1(qb2+r2). Eszerint az (a,b) pár közös osztói ugyanazok, mint a (b,r) pár közös osztói. Ez a megállapítás természetesen nem függ attól, hogy léteznek-e legnagyobb közös osztók.
Ha most a maradékos osztást a b és r számokra végezzük el, akkor a kapott r1 maradékra ismét teljesül az |r1|<|r|; továbbá az is, hogy az (r,r1) pár osztói megegyeznek a (b,r) pár osztóival; és így ugyanazok, mint az eredeti (a,b) pár osztói. Mivel pozitív egészek csökkenő sorozata csak véges lehet, ezért az eljárás egyszer véget ér. A legvégül kapott maradékra csak 0 adódhat. Az előző maradékot jelölje rs+1. Ekkor ennek és 0-nak a közös osztói ugyanazok, mint az (a,b) párnak. Tekintettel arra, hogy 0-nak minden szám osztója, ezért rs+1 lesz a két adott szám legnagyobb közös osztója.
Az eljárás során még valami öröklődik lépésról lépésre. Az első két szám felírható, mint a és b úgynevezett egész együtthatós lineáris kombinációja: a=a1+b0 és b=a0+b1. Ez a tulajdonság is végig öröklődik. Ha valamelyik két maradék (b a ,,nulladik" és a a ,,mínusz egyedik" maradék) ilyen alakú, akkor a következő is ilyen alakú lesz. Legyen rt-1=axt-1+byt-1 és rt=axt+byt. Az rt-1=qtrt+rt+1 összefüggésből:

rt+1=axt-1+byt-1-qt(axt+byt)=a(xt-1-qtxt)+b(yt-1-qtyt)
adódik; ami éppen a kívánt alakú felírás.
Megjegyezzük, hogy hasonló eljárás létezik például racionális vagy valós együtthatós polinomok esetében is: adott f(x) és 0-tól különböző g(x) polinomokhoz létezik olyan q(x) és r(x) polinom, amelyekre f(x)=q(x)g(x)+r(x), de itt nem az abszolút érték, hanem a fokszám csökken az eljárás lépéseiben: gr(r(x))<gr(g(x)), vagy r(x)=0, az azonosan 0 polinom. (Ez utóbbira azért van szükség, mert az azonosan 0 polinomnak nincs foka.)
Ezt az eljárást nevezik Euklideszi algoritmusnak. Ennek eredményeként azt láttuk be, hogy az a és b egész számok d legnagyobb közös osztóját d=ax+by alakba írhatjuk.
Az általában igaz, hogy ax+by mindig osztható a és b minden közös osztójával. Ha azonball nem ,,konkrét" számokról van szó, akkor nem feltétlen kapjuk meg a legnagyobb közös osztót. Eredeti példánkban 21n+4 és 14n+3 legnagyobb közös osztóját kerestük. 1=3(14n+3)-2(21n+4) miatt ez csak 1 lehet.
Kiindulási példánk helyett vegyük az n-et és 2-t. Egy nx+2y alakú szám csak úgy lehet tetszőleges n mellett osztója 2-nek, ha x=0. Egy 2y alakú szám viszont nem lehet tetszőleges n esetén az n osztója (például az n=1 esetben sem). Mégis, azt meg tudjuk mondani, hogy minden n-re csak 1 lehet közös osztó, míg páros n-re 2 a legnagyobb közös osztó. Persze itt csak azért lett minden viszonylag egyszerűbb, mert a két kiindulási szám is elég egyszerű volt. Általában egész a, b, c, d mellett kell keresni az an+b és cn+d legnagyobb közös osztóját. A c(an+b)-a(cn+d)=cb-ad összefüggésből azonnal látszik, hogy a legnagyobb közös osztó mindig osztója (bc-ad)-nek is. Nem biztos azonban, hogy e szám minden osztója közös osztó. Az eredeti példa alapján is látható, hogy itt ,,túl nagy" számokkal szoroztunk. Célszerűbb az a és b legnagyobb közös osztójától eltekinteni. Ennek megfelelően az alábbi kiindulást érdemes tekinteni: Legyen a két szám A=aun+bv és C=cun+dv, ahol a és c, valamint b és d relatív prímek (nincs 1-tó1 különböző pozitív osztójuk). Ekkor A-nak és C-nek minden közös osztója osztja a cA-aC=(cb-ad)v=V számot.
Jó lenne most emellé a V szám mellé egy olyan U számot találni, hogy U és V közös osztói megegyezzenek A és C közös osztóival. Ilyen számot találhatunk!
Mivel a és c legnagyobb közös osztója 1, azért ennek a lineáris kombinációként való előállíthatósága alapján vannak olyan x és y egész számok, amelyekre ax-cy=1. Azt állítjuk, hogy megfelelő lesz az ezekkel képzett U=xA-yC szám. Természetesen A és C minden közös osztója U-nak is osztója. A cU-xV=(-cy+ax)C=C, valamint az aU-yV=(ax-cy)A=A összefüggések alapján U és V valóban megfelelnek a kívánalmaknak. U-t kiszámítva az U=x(aun+bv)-y(cun+dv)=un+(bx-dy)v egyenlőséghez jutunk. Még abban is ,,szerencsénk van", hogy n együtthatója az eredeti két együttható legnagyobb közös osztója.
Az e=cb-ad és f=bx-dy jelöléssel tehát feladatunk az un+fv és az ev számok legnagyobb közös osztójának a meghatározása. Vegyük azonban észre, hogy e és f nem teljesen függetlenek egymástól. Fennállnak ugyanis a cf-xe=-dcy+dax=d és af-ye=abx-ycb=b összefüggések. Eszerint e és f minden közös osztója b-nek és d-nek is közös osztója lesz. Mivel ezek relatív prímek, azért e és f is relatív prímek.
Tehát az un+fv és az ev számok legnagyobb közös osztóját keressük, ahol e és f relatív prímek.
Ha itt az u és v számok legnagyobb közös osztója 1-nél nagyobb, akkor ez természetesen mindig közös osztó lesz. A kérdés az, hogy lesz-e mindig vagy néha ennél nagyobb közös osztó is. Ennek megállapítása céljából egyszerűsítsünk u és v legnagyobb közös osztójával, és az ezután keletkező számokat vizsgáljuk. Tulajdonképpen így egy olyan esethez jutunk el, amelyikben az u és v is relatív prímek.
Az első kérdés most már az, hogy lehet-e az un+fv és az ev számoknak n-től független 1-nél nagyobb közös osztója. Ennek lehetetlenségét elég úgy megmutatni, hogy az n=0 és az n=1 esetet nézzük meg. A figyelembe veendő három szám ev, fv és u+fv. Az ev és fv számok legnagyobb közös osztója v. Ennek és (u+fv)-nek minden közös osztója az (u+fv)-f(v)=u számnak is osztója. Tekintettel arra, hogy u és v relatív prímek, tehát nem létezik 1-nél nagyobb közös osztó.
A második kérdés az, hogy lehet-e ,,néha" 1-nél nagyobb közös osztójuk. Amennyiben |v|1, akkor például az n=kv esetben un+fv is osztható v-vel, tehát végtelen sok ilyen számnak van 1-nél nagyobb közös osztója. Nézzük most a v=1 esetet (a v=-1 eset teljesen hasonló). A vizsgált számok az un+f alakúak, valamint az e.
Két esetet különböztetünk meg. Tegyük fel először, hogy e-nek minden prímosztója osztója u-nak is. Ha volna valamilyen n esetén az un+f és az e számoknak 1-nél nagyobb közös osztója, akkor volna közös osztója, amely persze osztója lenne e-nek; és feltételünk szerint u-nak is. Ekkor viszont osztója lenne un-nek és így az f=(un+f)-un számnak is, ami lehetelen, mert f és e relatív prímek. Ebben az esetben tehát soha sincs 1-nél nagyobb közös osztó.
A másik lehetőség az, hogy van az e-nek olyan p prímosztója, amelyik nem osztja u-t. Ebben az esetben u és p relatív prímek, tehát léteznek olyan x és y egész számok, amelyekre ux+py=1 teljesül. Nézzük most tetszőleges k egész szám mellett az n=pk-fx számokat. Ezekre un+f=upk-ufx+f=upk-f(1-py)+f=upk+fpy=p(uk+fy) ugyancsak osztható p-vel tehát ezeknek és e-nek a legnagyobb közös osztója nagyobb mint 1. Tekintettel arra, hogy u(pk-fx)+f alakú szám végtelen sok van, míg e osztóinak a száma véges, ezért biztosan található végtelen sok olyan n, amelyekre un+f és e legnagyobb közös osztója ugyanaz az 1-nél nagyobb szám.
Tulajdonképpen az egész bonyodalomnak a hátterében az egész együtthatós polinomok viselkedése van.
Tetszőleges S számkörbeli együtthatós polinomok a0+a1x+a2x2+...+anxn alakú formális kifejezések, ahol az a0, a1, a2, ..., an együtthatók az adott S számkörből valók, és nem minden együttható 0. Ha an0, akkor a polinomot n-edfokúnak nevezzük; és an neve a polinom főegyütthatója. Az S számkörről feltesszük, hogy nem üres; és zárt az összeadásra, kivonásra és a szorzásra. A polinomok ,,készen állnak arra", hogy az x határozatlan helyébe egy számot írjunk. Ennek megfelelően úgy számolhatunk velük, mintha x szám volna. Az együtthatókat leggyakrabban a racionális számok Q, vagy a valós számok R halmazából vesszük. Így vannak racionális vagy valós együtthatós polinomok, amelyek körében (mint említettük) elvégezhető a maradékos osztás; ezért az euklideszi algoritmus is. Ennek megfelelően létezik bármely két polinomnak legnagyobb közös osztója (ami azt jelenti, hogy olyan közös osztó, amely minden közös osztónak többszöröse). Ennek következménye az, hogy minden legalább elsőfokú polinom felírható tovább már nem bontható legalább elsőfokú polinomok szorzatára; és ez a felbontás lényegében egyértelmű. (Ezeknek a fogalmaknak a precíz tárgyalása túl messzire vezetne; maradjunk meg annál, amit könnyen elképzelhetünk.) Ezt úgy mondjuk, hogy érvényes az egyértelmű faktorziáció.
Beszélhetünk egész együtthatós polinomokról is. Nem meglepő, de elég nehezen bizonyítható, hogy ezek körében is érvényes az egyértelmű faktorizáció. Hasonló a helyzet többhatározatlanú polinomok esetében is.
A nehézségnek az az oka, hogy a legnagyobb közös osztó nem mindig írható fel ,,lineáris kombináció alakban". (Ebből persze következik, hogy nem is létezhet euklideszi algoritmus.) Tekintsük például az x és a 2 egész együtthatós polinomokat. Legyen d(x) ezeknek legnagyobb közös osztója, és tegyük fel, hogy felírható lineáris kombinációként: d(x)=f(x)x+g(x)2. A jobb oldalon egy olyan polinom áll, amelynek a konstans tagja páros. Mivel d(x) osztója 2-nek (az egész együtthatós polinomok körében!), azért d(x) csak konstans lehet; amely ráadásul 2-nek az egész számok körében osztója, azaz vagy 2, vagy -2. Ezt viszont bármely egész együtthatós polinommal szorozzuk is meg, mindig olyan polinomot kapunk, amelynek együtthatói párosak; tehát ennek nem többszöröse az x polinom.
Hasonlóképpen látható be, hogy az x és y határozatlanok racionális együtthatós polinomjai között az x és y polinomok legnagyobb közös osztója nem állítható elő ezek lineáris kombinációjaként.
A lineáris kombinációként való előállíthatóság igen fontos tulajdonság. Tekintsük az egész együtthatós polinomok Z[x] összességét; beleértve az összeadás (kivonás) és szorzás műveletét. (R jelöli az egész számok összességét a szokásos műveletekkel, és x jelöli a határozatlant.) Ennek egy I (nem üres) részhalmazát ideálnak nevezzük, ha zárt a Z[x]-beli lineáris kombinációra; azaz tetszőleges f(x), g(x)I és u(x0, v(x)Z esetén u(x)f(x)|v(x)g(x)I.
Könnyű belátni, hogy minden I ideálra teljesülnek az alábbiak:
(1) 0I,
(2) ha f(x), g(x)I, akkor f(x)+g(x), f(x)-g(x)I,
(3) Ha f(x)I és u(x)Z[x], akkor u(x)f(x)I.
Triviális, hogy az egyedül 0-ból álló halmaz, valamint az egész Z[x] ideálok. Z[x]-beli ideálokra igen fontos példa egyetlen f(x) polinom Z[x]-beli polinomokkal való szorzata (az {u(x)f(x)} polinomhalmaz, ahol u(x) végigfut Z[x] elemein). Az f(x)=0 és az f(x)=1 esetben éppen az előbb felírt két triviális ideált kaptuk.
Vannak azonban más ideálok is. Ugyancsak könnyű belátni, hogy tetszőlegesen adott f1(x), ..., fn(x) esetében az u1(x)f1(x)+...+un(x)fn(x) alakú polinomok ‐ ahol az u1(x), ..., un(x) polinomok egymástól függetlenül végigfutnak a Z[x] elemein ‐ mindig egy ideált alkotnak. Ezt az ideált az f1(x), ..., fn(x) generálta ideálnak nevezzük; és az f1(x), ..., fn(x) polinomhalmazt ezen ideál egy generátorrendszerének. Természetesen egy ideálnak több generátorrendszere is lehet. A fenti ideált (f1(x),...,fn(x)) fogja jelölni.
Ha csak egyetlen polinomot tekintünk, akkor éppen az előbb megadott példákat kapjuk. Az egyetlen elem által generált ideál neve főideál.
Ezek a fogalmak ‐ megfelelően ‐ kialakíthatók az egész számok körében. Könnyű belátni, hogy az euklideszi algoritmus következménye az, hogy ott minden ideál főideál. Ez annak a ténynek az átfogalmazása, hogy bármely két egész szám legnagyobb közös osztója előállítható ezek egész együtthatós lineáris kombinációjaként.
Az előzőekben megmutattuk, hogy az egész együtthatós polinomok körében ez nem igaz; nevezetesen az (x,2) ideál nem főideál. A továbbiakban belátjuk, hogy a helyzet még ennél is ,,rosszabb":
 

1. Tétel. Minden n természetes számhoz található Z[x]-ben olyan In ideál, amely nem generálható n-nél kevesebb elemmel.
Azt is be fogjuk látni, hogy azért a helyzet nem ,,végtelenszer rosszabb", ugyanis igaz az alábbi:
 

2. Tétel. Minden Z[x]-beli I ideálhoz létezik olyan nI természetes szám, hogy I generálható nI számú elemmel.
Érdemes megjegyezni, hogy hasonló a helyzet a racionális vagy valós együtthatós kéthatározatlanú polinomok esetében is (még a bizonyítás is hasonlóképpen történhet). Sőt, mi több, három, négy stb. határozatlan esetében is hasonló eredmény igaz; a 2. Tétel bizonyítása viszont lényegesen bonyolultabb. Ha viszont a határozatlanok száma végtelen, akkor a 2. Tétel nem igaz: könnyen be lehet látni, hogy azok a polinomok, amelyeknek a konstans tagja 0, egy ideált alkotnak; és ez az ideál nem generálható véges sok elemmel.
A bizonyítás előtt előrebocsátunk néhány dolgot:
 

1. Állítás. Mint már láttuk, ha d az ad és bd egész számok legnagyobb közös osztója, akkor vannak olyan p és q egész számok, amelyekre adp+bdq=d, illetve ap+bq=1.
A rövidebb jelölés kedvéért, ha nem konkrét polinomokról van szó, akkor ezeket nagy betűkkel fogjuk jelölni. Így az (F1,...,Fn) ideál elemei az U1F1+...+UnFn polinomok.
 

2. Állítás. I=(F1,...Fn) az a legkisebb ideál, amely e polinomok mindegyikét tartalmazza.
Ha egy J ideál tartalmazza ezeket a polinomokat, akkor tartalmazza ezek lineáris kombinációt is, tehát I-t. Másrészt tetszőleges i indexre legyen Ui=1 és minden más j indexre Uj=0. Ekkor az ezekkel képezett lineáris kombináció pontosan Fi; így az adott polinomok mindegyike eleme I-nek.
 

3. Állítás. Ha a, b relatív prím egészek és a p, q egészekre ap+bq=1, akkor az U=aF+bG és V=qF-pG polinomokra
(F,G,H1,...,Hn)=(U,V,H1,...,Hn).

A 2. Állítás alapján elég azt belátni, hogy a generátorelemek mindegyike eleme a másik ideálnak. Csak az első két polinommal kell foglalkozni, mert a többiek mindkét ideálban benne vannak. U, V(F,G,H1,...,Hn) nyilvánvaló. F=pU+bV és G=qU-aV alapján F, G(U,V,H1,...,Hn) is igaz.
Mivel a=1 és tetszóleges b relatív prímek, azért ezekhez található alkalmas p és q; valóban p=1 és q=0 megfelelők. Ebben az esetben U=F+bG és V=-pG (illetve V=pG) megfelelőek. Ez a speciális eset b helyett tetszőleges B polinomra is átvihető:
 

4. Állítás. Tetszőleges B polinom esetén az U=F+BG polinomra
(F,G,H1,...,Hn)=(U,G,H1,...,Hn).

A 3. Állításhoz hasonlóan itt is minden igaz, csak azt kell még belátni, hogy F(U,G,H1,...,Hn). Ez viszont következik az F=U-BG összefüggésből.
Az a, b egész számok legnagyobb közös osztóját (a,b) szokta jelölni. Nem baj, ha ezt ,,összetévesztjük" az ideál-jelöléssel, mert, ha d a legnagyobb közös osztó, akkor éppen az (a,b)=(d) ideál egyenlőséget kapjuk.
Az a1, ..., an egész számok legnagyobb közös osztóját (a1,...,an) jelöli.
 

5. Állítás. A legnagyobb közös osztó képzése ,,asszociatív", azaz (a1,...,an,an+1)=((a1,...,an),an+1). Az a1, ..., an egész számok legnagyobb közös osztóját elő tudjuk állítani n-1 lépésben úgy, hogy mindig egy már megkapott legnagyobb közös osztónak és a következő egész számnak relatív prím egész együtthatókkal képezett lineáris kombinációját vesszük.
Az első állítás azonnal következik abból, hogy d pontosan akkor osztója a fenti n+1 számnak, ha az első n számnak osztója, és ezen kívül az (n+1)-ediknek is. A második állítást teljes indukcióval igazoljuk. Az n=2 eset az 1. Állítás szerint igaz. Tegyük fel, hogy az állítás igaz n-re, és legyen dn=(a1,...,an). Az 5. Állítás első része szerint dn+1=(a1,...,an,an+1)=(dn,an+1). Az 1. Állítás alapján viszont ehhez léteznek olyan relatív prím p és q egész számok, amelyekre dn+1=pdn+qan+1.
 

6. Állítás. Legyen d=(a1,...,ak), és tekintsük az I=(F1,...,Fn) ideált, ahol k<n. Ekkor léteznek olyan p1, ..., pk egész számok, hogy d=p1a1+...+pkak, és I-nek van olyan G1, ..., Gn generátorrendszere, amelyre G1=p1F1+...+pkFk.
Alkalmazzuk az 5. Állításban leírt eljárást az adott a1, ..., ak számokra. Ugyanezt az eljárást elvégezhetjük az adott polinomokra is. Az első lépésben d2=pa1+qa2. A 3. Állítás szerint a H1=pF1+qF2 és alkalmas a', b' egészekkel képezett G2=a'F1+b'F2 polinomokra I=(H1,G2,F3,...,Fn). Most folytatjuk az eljárást d2-vel és a3-mal párhuzamosan H1-re és F3-ra. Ezeket helyettesítve egy H2, G2, G3, F4, ..., Fn generátorrendszert nyerünk. Az utolsó lépésként kapott G1=Hk-1 polinom pontosan úgy lett előállítva az F1, ..., Fk polinomokból, mint d az a1, ..., ak számokból. Mivel G1, ..., Gk, Gk+1, ..., Fk is generátorrendszer, azért az állítás valóban igaz.
Az 1. Tétel bizonyítása. Tekintsük az
I={2n,2n-1x,2n-2x2,...,22xn-2,2xn-1,xn}
ideált. Azt fogjuk megmutatni, hogy n darab polinommal nem generálható az I ideál.
Mivel egy ideál elemei a generátorelemek polinomegyütthatós lineáris kombinációi, azért I elemei pontosan az
an2n+an-12n-1x+an-22n-2x2+...+a222xn-2+a12xn-1+Fxn
alakú polinomok, ahol an, ..., a1 tetszőleges egész számok és F egy egészegyütthatós polinom. Tegyük fel tehát, hogy az ilyen alakú F0, F1, ..., Fk polinomok I-nek egy generátorrendszerét alkotják. Ez azt jelenti, hogy e polinomok lineáris kombinációjaként az eredeti generátorrendszer minden eleme előállítható. Az F0, F1, ..., Fk polinomrendszert lépésről lépésre meg fogjuk változtatni úgy, hogy az elemszám változatlanul marad, és rendre felhasználjuk, hogy ebből elő tudjuk állítani az eredeti generátorrendszer elemeit.
Tekintsük először az U0F0+...UkFk=2n előállítást. Ha a fellépő polinomok konstans tagját a megfelelő kisbetűkkel jelöljük, akkor ebből ‐ a konstans tagok figyelembevételével ‐ az u0f0+...+ukfk=2n egyenlőséghez jutunk. Tekintettel arra, hogy minden egyes fi együttható osztható 2n-nel, ezért 2n ezeknek az együtthatóknak a legnagyobb közös osztója. A 6. Állítás szerint tehát vannak olyan p0, ..., pk egész számok, hogy G0=p0F0+...+pkFk, G1, ..., Gk ismét generátorrendszer és p0f0+...+pkfk=2n. Ez a szám viszont éppen a G0 konstans tagja, ami azt jelenti, hogy a kapott generátorrendszer egyik elemének a konstans tagja pontosan 2n. Ennek a polinomnak a megfelelő egész-számszorosát a generátorrendszer többi eleméből levonva a 4. Állítás alapján ismét generátorrendszert kapunk, és a kapott többi polinom konstans tagja 0 lesz.
A most kapott generátorrendszer elemeinek lineáris kombinációjaként előállítható a 2n-1x polinom is. Mivel G0 konstans tagja nem 0, míg a többié 0, azért az előállításban az ehhez tartozó szorzó konstans tagja csak 0 lehet, mert különben a lineáris kombináció konstans tagja nem volna 0. Így a következő alakú előállításhoz jutunk:
xU0G0+U1G1+...+UkGk=2n-1x.
x-szel osztva és a konstans tagokra áttérve az u0g0+...+ukgk=2n-1 egyenlőséghez jutunk, ahol a kisbetűk a megfelelő polinomok konstans tagját jelölik. Mivel mindegyik gi osztható 2n-1-gyel, azért a fenti egyenlőségből az következik, hogy 2n-1 a g0, g1, ..., gk számok legnagyobb közös osztója.
Igen lényeges észrevétel az, hogy g0 osztható 2n-nel is, és ezért már a g1, ..., gk számok legnagyobb közös osztója is 2n-1. Ismét a 7. Állítást használjuk fel. Eszerint a G1, ..., Gk polinomok helyettesíthetőek H1=p1G1+...+pkGk, H2, ..., Hk polinomokkal úgy, hogy H1 konstans tagja 0, elsőfokú tagjának együtthatója 2n-1, és a többi polinomban a konstans is és az elsőfokú tag együtthatója is 0. Emellett a G0 változatlanul maradt. Mivel G0 is I-beli, azért H1 alkalmas egész-számszorosát levonva belőle egy olyan H0 polinomot nyerünk, amelyben az elsőfokú tag együtthatója 0. A 4. Állítás miatt ez ismét egy H0, H1, ..., Hk generátorrendszert szolgáltat. Az eljárást folytatva végül egy olyan M0, M1, ..., Mk generátorrendszert nyerünk, amelyben Mi=2n-imixi+xk+1Ni alakú. Ezeknek a lineáris kombinációjaként pedig csak úgy állítható elő az eredeti generátorrendszer, ha k>n.
A 2. Tétel bizonyítása. Legyen I a Z[x]-nek egy tetszőleges ideálja. Minden n természetes számhoz tekintsük az egész számoknak azt a Hn halmazát, amely az I-beli n-edfokú polinomok főegyütthatóit és még a 0-t tartalmazza. Mivel I ideál és 0Hn, azért Hn zárt az egész számokkal való lineáris kombináció képzésére. (Minden egyes Hn a Z-nek ideálja.) Tetszőleges I-beli F polinommal együtt xFI is igaz, és ezért Hn+1Hn.
Legyen dn a Hn legkisebb pozitív eleme, ha ilyen létezik; és legyen dn=0 egyébként. Ez utóbbi esetben persze Hn-ben nem is lehet más szám.
Tekintettel arra, hogy Hn zárt a lineáris kombináció képzésére, ezért bármely két Hn-beli elemmel együtt azok legnagyobb közös osztója is Hn-ben van. Ha dn0, akkor ennek minden pozitív osztója nála kisebb; s mivel dn a Hn-beli legkisebb pozitív egész szám, ezért dn-nek és bármely Hn-beli számnak csak dn lehet a legnagyobb közös osztója. Másszóval, Hn pontosan a dn többszöröseiból áll. Mint láttuk Hn+1Hn; és így dn is többszöröse dn+1-nek.
Lehetséges, hogy minden egyes dn=0. Ekkor persze I-ben nincs is 0-n kívül más polinom. Ebben az esetben 0 természetesen generátorrendszere I-nek. Egyébként van a dn számok között pozitív; legyen egy ilyen a dk. A pozitív számok oszthatósági tulajdonságainak alapján ekkor dkdk+1... teljesül. Mivel pozitív egész számok csökkenő sorozata csak véges lehet, azért van olyan természetes szám, hogy minden i természetes szám esetén már dm+1=dm.
A Hn halmazok megadása szerint minden n-hez van olyan Fn polinom, amelynek a főegyütthatója pontosan dn. Megmutatjuk, hogy az F0, F1, ..., Fm polinomok I-nek egy generátorrendszerét alkotják. Tekintsük a J=(F0,F1,...,Fn) ideált. Legyen F tetszőleges I-beli polinom. Az f fokára vonatkozó teljes indukcióval bizonyítjuk, hogy FI.
Ha F konstans, akkor H0 definiciója szerint F egész-számszorosa d0-nak, azaz valóban FJ. Tegyük fel, hogy az állítás igaz minden olyan polinomra, amelynek a foka kisebb mint n, és legyen F=anxn+... egy n-edfokú polinom. A Hn definicója szerint an többszöröse dn-nek: an=bdn. Ha nm, akkor tekintsük a G=F-bFn polinomot, ha n>m, akkor meg a G=F-bxn-mFm polinomot. Az ideál-tulajdonság következtében GI; és mindkét esetben G-nek a foka kisebb, mint F-é. Az indukciós feltétel szerint tehát GJ; s az ideáltulajdonság alapján FJ is igaz.
Ez a gondolat átvihető annak a bizonyítására, hogy a 2. Tétel igaz véges sok határozatlanú polinomokra is. Igaz, a bizonyítás lényegesen hosszadalmasabb. Fogalmazzunk egy kicsit általánosabban.
Számok vagy polinomok egy (nem üres) halmazát gyűrűnek nevezzük, ha zárt az összeadásra, kivonásra és szorzásra. Tetszőleges gyűrűben hasonlóan definiálhatók az ideálok, mint ahogy fentebb tettük. Az algebrai geometriában alapvető fontosságúak azok a gyűrűk, amelyekben minden ideál véges sok elemmel generálható. Az ilyen gyűrűk neve Nöther gyűrű1. Az az alapvető tulajdonság, amit a 2. Tétel bizonyításánál használtunk általában a következőképpen fogalmazható:
 

3. Tétel. Egy S gyűrű ideáljai pontosan akkor generálhatók véges sok elemmel, ha ideáljainak minden I1I2... sorozatában valahonnét kezdve mindegyik ideál megegyezik.
 

Bizonyítás. Tegyük fel először, hogy S minden ideálja véges sok elemmel generálható, és tekintsünk egy I1I2... ideálsorozatot. Legyen I ezeknek az ideáloknak az egyesítési halmaza. Tekintsük e halmaz a és b elemeit; illetve ezek egy c=ua+vb leneáris kombinációját. I definiciója alapján vannak olyan i, j indexek, hogy aIi és bIj. Feltehető, hogy ij, amikor is a, bIj, tehát cIj; és így cI. Így I ideál. Eszerint generálható véges sok elemmel; legyenek ezek u1, ..., ur. Mivel I az adott ideálok egyesítési halmaza, ezért vannak olyan indexek, hogy utIit. Ha n a fenti indexek maximuma, akkor u1, ..., urIn; így IIn, tehát minden i-re In+i=In.
Tegyük most fel azt, hogy minden I-1I2... ideálsorozat valahonnét kezdve ugyanabból az ideálból áll. Legyen I az S egy ideálja, és vegyük I-beli elemek egy v1, ..., vs, ...sorozatát a következó'képpen:
v1 legyen tetszőleges. Ha már a v1, ..., vi elemeket kiválasztottuk, akkor tekintsük az Ii=(v1,...,vi) ideált. Ha van az I-ben olyan elem, amelyik nincs az Ii-ben akkor ezek valamelyikét válasszuk vi+1-nek. Így egy növekvő ideálsorozatot kapunk, amelynek feltétel szerint vége szakad. Ez csak azért történhet meg, mert valamilyen n index esetén már In tartalmazza I minden elemét. Ez viszont pontosan azt jelenti, hogy I=(v1,...,vi).
Fried Ervin

*Megoldását ld. a cikket követően a a 481. oldalon.

1A század első felében élt Emmy Nöther matematikus tiszteletére.