Cím: 1995. Beszámoló az Eötvös-versenyről
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 1996/április, 236. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1995. október 20-án az országban 15 városban megtartott Eötvös versenyre az alábbi feladatokat tűzte ki a Versenybizottság (elnök: Radnai Gyula, tagok: Károlyházy Frigyes, Gnädig Péter):

 
1. feladat. Egy négyzet alakú, l=3m széles kísérletező asztal felszíne sík, d=1 m szélességű középső sávját azonban állandó v=3m/s sebességgel mozgó (végtelenített) gumiszalag képezi, amely pontosan illeszkedik az asztallap nyugvó felszínéhez. Az asztal egyik szélének közepére (az 1. ábrán látható A pontra) egy kicsi, lapos korongot fektetünk, és megütjük úgy, hogy u=4m/s sebességgel kezdjen csúszni (merőlegesen) a szalag felé. Az asztallap álló része és a korong közötti súrlódás elhanyagolható, a gumiszalag és a korong közötti súrlódási tényező μ=0,5.
Hol esik le a korong az asztalról?
 Károlyházy Frigyes 

 
Megoldás. Elvileg többféle lehetőség is elképzelhető, a súrlódástól és a sebességektől függően. Kis súrlódás és nagy kezdősebesség esetén a korong szinte átrepül az asztalon, alig változtatja meg a sebességét. Nagy súrlódás és kis kezdősebesség esetén viszont a korong át se jut a futószalagon, hanem ,,leragad'' rajta, és a mozgó szalag szépen elviszi és leejti a korongot az asztal jobb oldalán. Ez utóbbi lehetőség is sugallhatja azt az ötletet, hogy a jelenséget ne az asztalhoz, hanem a futószalaghoz rögzített koordináta-rendszerben vizsgáljuk. Látni fogjuk, hogy ez mennyire leegyszerűsíti a megoldást.
A futószalaghoz rögzített koordináta-rendszerben a korong ferdén csúszik rá az álló szalagra. A súrlódási erő hatására egyenesvonalú, egyenletesen lassuló mozgást végez a szalagon, és ha még marad energiája, le is csúszik róla. Ezt az esetet mutatja a 2. ábra.
az asztalhoz képest (a szalag mozog) a szalaghoz képest (a szalag áll)

A szalagon végigcsúszó korong 1,25m utat tesz meg, amíg átér rajta. Kezdősebessége 5m/s, lassulása μg5m/s2. Végsebessége (a szalag szélén)
vt=v02-2μgs522m/s.

Hol hagyja el a korong a szalagot? Ennek meghatározásáhon számítsuk ki, mennyi ideig volt a korong a szalagon:
t1=2sv0+vt12+2s.
Így már kiszámíthatjuk, hogy mennyit mozdult el a szalag, amíg a korong rajta volt:
Δx1=vszalagt132+2m.

az asztalhoz képest a szalaghoz képest
 
3. ábra

Továbbra is a g10m/s2 közelítést alkalmazva a szalagról lecsúszó korong sebességére a futószalag illetve az asztal koordináta-rendszerében a 3. ábrán látható értékeket kapjuk. Az 1m széles, súrlódásmentes sávon való átcsúszáshoz szükséges idő:
t2=1m22m/s=122s.
Eközben a korong elmozdulása jobbra:
Δx2=(3-32)122m.
Így a korong összes elmozdulása jobbra:
Δx=Δx1-351,25m+Δx2=32(2+2)m44cm.
Ha g=9,81m/s2-tel számolunk, Δx=42,6cm adódik.
A korong tehát az asztal szemközti oldalának közepétől 42,6cm-rel jobbra esik le az asztalról.
 
2. feladat. Két vékony, koncentrikus, szupravezető gyűrű a síkjukra merőleges, homogén mágneses térben helyezkedik el. A mágneses indukció vektorának nagysága B0, iránya az ábrán a papír síkjába befelé mutat. A belső gyűrű sugara sokkal kisebb a külsőénél (R1R2). Az egyes gyűrűk induktivitása L1 illetve L2, és a kölcsönös indukció sem hanyagolható el.
Mekkora és milyen irányú áramok indukálódnak az egyes gyűrűkben, ha a külső mágneses teret megszüntetjük?
 Varga István 

 
Megoldás. A megoldás alapgondolata az, hogy a szupravezető gyűrűkben nem indukálódhat eredő feszültség, mert az végtelen nagy áramot eredményezne. Ez azt jelenti, hogy a külső mágneses tér leépülésével egyidejűleg olyan áramoknak kell indukálódniuk, hogy az áramváltozás miatti önindukciós és külcsönös indukciós feszültségek éppen kioltsák a külső mágneses tér változása miatt indukálódó körfeszültséget. Másképp fogalmazva: a szuravezető gyűrű által körülölelt mágneses fluxus nem változhat meg. Ha megszűnik a külső tér fluxusa, fellép helyette az indukált áramok fluxusa.
Felírhatjuk tehát az alábbi egyenlőségeket:
B0R12π=L1I1+MI2ésB0R22π=L2I2+MI1,
ahol M a két gyűrű közti kölcsönös indukciós együttható. A fenti két egyenletből I1 és I2 kifejezhető:
I1=B0(R12πL2-R22πM)L1L2-M2,illetveI2=B0(R22πL1-R12πM)L1L2-M2.
Ezekben a kifejezésekben B0, R1, R2, L1 és L2 megadott értékek, M-et azonban meg kell még határoznunk.
Hogyan számíthatjuk ki a két gyűrű közötti kölcsönös indukciót? Használjuk ki, hogy R1R2! Feltételezhetjük, hogy az R1 sugarú, kicsi belső gyűrű belsejében az I2 áram által átjárt nagy, külső gyűrűből származó mágneses mező jó közelítéssel homogénnek tekinthető. Így a külső gyűrűtől származó fluxus
MI2=BR12π,
ahol B-t a nagy gyűrűben folyó áram hozza létre a gyűrű közepén, nagysága a Biot‐Savart-törvény alapján:
B=μ0I22R2.
Behelyettesítés után M-re a következőt kapjuk:
M=μ0π2R1R1R2.

Hasonló megfontolással kaphatunk nagyságrendi becslést az L1 és L2 önindukciós együtthatókra is. Egy R sugarú körvezetőben folyó áram által létrehozoztt Bátlag nagyságrendileg közelíthető a középpontban mérhető B értékkel. Ennek megfelelően a fluxus BR2π, s ezt az árammal osztva az önindukciós együtthatóra Lμ0Rπ/2 adódik.
 
Megjegyzés. Nem tartozik a megoldáshoz, de az érdekesség kedvéért megemlítjük, hogy a körgyűrű induktivitására jó közelítéssel igaz az alábbi formula:
Lμ0RlnRr,
ahol R a körgyűrű sugara, r pedig a kör keresztmetszetűnek képzelt drót vastagságának a fele. Mivel a logaritmus lassan változó függvény, a gyűrű önindukciós együtthatóját durva közelítésben μ0R-rel arányosnak vehetjük.

R1R2 miatt ML1L2, ezért az áramokra kapott kifejezéseket tovább egyszerűsíthetjük. A nevezőben M2 elhanyagolható L1L2-höz képest, de elhanyagolható az I2 számlálójában szereplő második tag is az elsőhöz képest. Így kapjuk:
I2=B0R22πL2,illetveI1=B0R12πL1(1-μ0π2R2L2).

Hátra van még az áramok irányának meghatározása. I2 nyilván a 4. ábrán látható elrendezésben az óramutató járásával megegyező irányban folyik, hogy a papír síkjába befelé mutató indukcióvektort hozzon létre. I1 iránya nem ennyire magától értetődő, azt a zárójelben álló kifejezés előjele dönti el. Ennek megállapítására ─ Tóth Gábor Zsolt ötlete nyomán ─ használjuk fel, hogy egy körvezetőben folyó áram mágneses tere a kör síkjában fekvő belső pontokat vizsgálva a kör középpontjában a leggyengébb. Felírhatjuk tehát a következő egyenlőtlenséget:
Φ2=L2I2>μ0I22R2R22π=μ0π2I2R2.
Ebből következik, hogy 1>μ0π2R2L2, vagyis az I1 áram is az óramutató járásával megegyező irányban folyik.
 
3. feladat. Lézerből jövő, keskeny, vízszintes fénynyalábbal világítjuk meg a függőleges, nagyon keskeny rés középső tartományát.
a) Mit látunk a rés mögötti, a lézersugár irányára merőlegesen elhelyezett ernyőn?
b) Hogyan változik meg az ernyőn látható kép, ha a rést vízszintes középvonala körül φ szöggel elforgatjuk? (Legyen például φ=45.)
(A rést tekinthetjük egymáshoz nagyon közeli, egymástól egyenlő távolságra levő piciny lyukak sorozatának. Az ernyő elég távol van a réstől.)
 Radnai Gyula 

 
Megoldás. Jelöljük a rés szélességét a-val, míg a rés megvilágított, középső tartományának függőleges mérete ─ a lézerből jövő keskeny nyaláb ,,átmérője'' ─ legyen b. (Szokásos iskolai kísérleti összeállítás esetén például b2‐3 mm, míg a ,,nagyon keskeny'' rés szélessége biztosan kisebb 0,1mm-nél.) Úgy tekinthetjük, hogy egy b magasságú és a szélességű, téglalap alakú nyílás diffrakciós képe jelenik meg a réstől elég távol elhelyezett ernyőn.
Ebben az esetben vízszintes síkban a
sinαk=kλa(k=±1,±2,...)
egyenlet által meghatározott αk irányokban kioltást tapasztalunk. Ha az ernyő l távolságra van a réstől (lba), akkor az ernyőn megjelenő kép leginkább egy vízszintes, szaggatott vonalra emlékeztet, ahol a ,,szakaszok'' (függőleges) vastagsága b, vízszintes hosszuk pedig mintegy λl/a. (Kivételt képez a középső szakasz, amely kétszeres hosszúságú, mivel α=0 irányban is erősítik egymást a hullámok.) Ahogy szűkítjük a rést, a kioltási minimumhelyek egyre távolodnak, és így az ernyőn megfigyelhető szakaszok is egyre hosszabbak lesznek. Előfordulhat, hogy az ernyőn végül már csak egyetlen halvány, összefüggő, vízszintes vonal látható.
Most válaszoljunk a b) kérdésre! Ha a rést elforgatjuk, ,,előre döntjük'' a megadott vízszintes tengely körül, akkor a lézerből jövő fénynyaláb eredeti irányában továbbra is erősítést tapasztalunk. Ez azért van így, mert igaz ugyan, hogy a rés különböző pontjaiba (a lézertől mért távolságok különbözősége miatt) más-más fázissal érkezik a síkhullám, de a résen áthaladva és az eredeti irányban terjedve éppen akkora útkülönbséggel érkeznek az elemi hullámok az ernyőhöz, hogy a teljes fáziskülönbség közöttük nulla. Ennek elképzelését sugallta a feladat szövegében az a zárójelbe tett mondat, hogy ,,a rést tekinthetjük egymáshoz nagyon közeli, egymástól egyenlő távolságra levő piciny lyukak sorozatának''.
Most már csak azt kell észrevennünk, hogy ha az elemi hullámok a φ szögben megdöntött réssel γ szöget bezáró irányban (γ=90-φ) erősítik egymást (6. ábra), akkor ez nemcsak az ábra síkjában következik be, hanem a háromdimenziós tér minden olyan irányában, amely a rés irányával ugyancsak γ szöget zár be! (Az eredeti, függőlegesen álló rés esetén γ=90, ezért kaptunk ott az ernyőn vízszintes vonalat.)
Általában tehát azt mondhatjuk, hogy az ernyőn megfigyelhető vonal egy kúpnak valamely síkmetszete lesz (7. ábra). A kúp csúcsa a rés közepe, tengelyének iránya a rés iránya, fél nyílásszöge a fenti γ, amely az elforgatás szögének pótszöge. A sík az ernyő síkja.
A megfigyelhető vonal egy kúpszelet, ami ─ mint tudjuk ─ ellipszis, parabola vagy hiperbola lehet. Parabolát éppen akkor kapunk, ha az ernyő síkja a kúp valamelyik alkotójával párhuzamos. Esetünkben ez akkor következik be, ha a kúpnak van függőleges alkotója. Vízszintes alkotója az eredeti fénysugár, függőleges tehát csak akkor lehet a másik alkotó, ha a kúp nyílásszöge 90. Ekkor γ=45, φ=90-γ=45, ez az elforgatási szög szerepelt példaként a feladatban.
Ha a rés felső része 45-ban előre dől az ernyő felé, akkor az ernyőn látható parabola ágai fölfelé állnak. A fény intenzitása a csúcspontban a legnagyobb, a szárakon fokozatosan gyengül.
 
 
A verseny eredménye
 
 

A beérkezett 262 dolgozat alapos átvizsgálása után a Versenybizottság az alábbi döntést hozta:
 
Első díjat, s vele járó 6000 Ft pénzjutalmat nyert
Tóth Gábor Zsolt, a budapesti Árpád Gimnázium IV. osztályos tanulója, Vankó Péter tanítványa.
 
Második díjat nyert és egyenként 4000 Ft pénzjutalomban részesült a következő három versenyző:
Bárász Mihály, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa;
Lengyel Krisztián, az ELTE fizikus hallgatója, aki Cegléden, a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, mint Tűri László tanítványa;
Lovas Rezső, a KLTE Gyakorló Gimnáziumának IV. osztályos tanulója, Dudics Pál, Kirsch Éva és Szegedi Ervin tanítványa.
 
Harmadik díjat nyert és egyenként 3000 Ft pénzjutalomban részesült a következő négy versenyző:
Fazekas Péter, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának IV. osztályos tanulója, Flórik György tanítványa;
Hegyes István, a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium IV. osztályos tanulója, Módis Ákos tanítványa;
Szabó János Zoltán, az BME műszaki informatika szakos hallgatója, aki Budapesten, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumában érettségizett, mint Zsigri Ferenc tanítványa;
Varga Dezső, az ELTE fizikus hallgatója, aki a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, mint id. Szabó Kálmán tanítványa.
 
Dicséretben részesült a versenyen 9‐10. helyezést elért következő két versenyző: Kurucz Zoltán, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium IV. osztályos tanulója, Vincze Gábor tanítványa; Perényi Márton, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa.
 
Hasonlóképpen dicséretben részesült a versenyen 11-18. helyezést elért alábbi nyolc versenyző:
Agod Attila, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium IV. osztályos tanulója, Kovács Miklós tanítványa; Bíró Domokos Botond, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum XII. osztályos tanulója, Bíró Tibor tanítványa; Csonka Szabolcs, a budapesti Árpád Gimnázium IV. osztályos tanulója, Vankó Péter tanítványa; Farkas Illés, az ELTE fizikus hallgatója, aki az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumában érettségizett, mint Pákó Gyula tanítványa; a szolnoki Varga Katalin Gimnázium IV. osztályos tanulója, Vincze Gábor tanítványa; Frenkel Péter, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium III. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa; Lohner Roland, az BME műszaki informatika szakos hallgatója, aki az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett, mint Halmai László tanítványa; Németh Tibor, az BME műszaki informatika szakos hallgatója, aki a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, mint Somogyi Sándor tanítványa; Vörös Zoltán, a tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium IV. osztályos tanulója, Víg Csaba tanítványa.
 
A díjkiosztásra 1995. november 24-én került sor. Ekkor az érdeklődő diákok és tanárok megtekinthették a feladatokhoz kapcsolódó kísérleteket is, melyeket a Versenybizottság állított össze. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által biztosított pénzjutalmakat a Nemzeti Tankönyvkiadó nagyjából azonos értékű könyvutalványokkal egészítette ki, ezen kívül a nyertes versenyzők megjelent tanárai a Tankönyvkiadótól és a TypoTeX Kiadótól jutalomkönyveket vehettek át.
A társulati díjakat Németh Judit egyetemi tanár, a Társulat alelnöke adta át biztató szavak kíséretében, míg a Nemzeti Tankönyvkiadó által felajánlott jutalmakat Ábrahám István vezérigazgatótól vehették át a nyertesek és tanáraik. Jelen volt és dedikálta könyvét Staar Gyula, a Természet Világa főszerkesztője is, s a díjkiosztó ünnepségről még aznap sugározta a helyszínen készült tudósítását a Duna Televízió.
Radnai Gyula