Cím: 1995-96. Beszámoló a Téli Matematika és Fizika Ankétról
Szerző(k):  Bános Noémi 
Füzet: 1996/március, 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A múlt év végén | december 27 és 29 között | közös matematika-fizika Téli Ankétot rendezett a KöMaL Szerkesztősége a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat támogatásával. A rendezvényre, melynek az ELTE lágymányosi Kémia Tanszékcsoportja adott otthont, több mint 150 középiskolás érkezett. A matematika és a fizika (vagy mindkettő) iránt érdeklődő diákok és tanárok Magyarország legkülönbözőbb vidékeiről érkeztek és voltak a határon túli résztvevők is.
A rendezvény első napja a matematikáé volt. A programot Reiman István tanár úr szervezte meg. Füredi Zoltán előadásából megtudhattuk: ahhoz, hogy az ötös lottón biztosan legyen egy kettes találatunk, elég 100 szelvényt (ügyesen) kitöltenünk. (Kár, hogy 100 lottószelvény ára sokkal több, mint amennyit egy kettesért fizetnek.) Ezután Benczúr Péter ismertette a legutóbbi Matematikai Diákolimpia ,,tartalék'' (a versenyre nem került) feladatainak megoldását. Ez a hallgatóság többségének igen nehéz témának bizonyult. Ebéd után Laczkovich Miklós érdekes előadásában háromszögeket darabolt egybevágó, illetve hasonló részekre.
A második napon közös ,,matfizes'' programokra került sor. Reggel minden résztvevő megkapta a TOTÓ-t, melyen az előadások között (alatt) délutánig lehetett gondolkozni. (A TOTÓ feladatait a múlt havi számunkban közöltük. | A Szerk.) Az első előadó, Tél Tamás nagy sikert aratott előadásában a matematikai és a fizikai értelemben használt fraktálokról, azok rokonságáról és különbözőségéről beszélt. A rövid matematikai előkészítés után számos földrajzi, fizikai és biológiai jelenségről derült ki, hogy a dimenziója nem egész szám. Megtudtuk, hogy a karfiol és az emberi érhálózat is (fizikai) fraktál, továbbá hogy a Hold felszíne a természetben megfigyelhető ,,legfraktálabb'' képződmény. Ezután két rövidebb előadás a matematika és a fizika határterületein kalandozott. Varga István két egyetemi fizika felvételi feladat matematikai ínyencségeit ecsetelte, Gnädig Péter pedig a kúpszeletek fizikai előfordulásait mutatta be.

 

Eredményhirdetés. A bizottság tagjai: Katona Gyula, a BJMT főtitkára, Radnai Gyula, a fizika szerkesztőbizottság vezetője, Révész Pál, a BJMT elnöke, Surányi János, a KöMaL új sorozatának alapítója, Hermann Péter, a matematika szerkesztőbizottság vezetője és Oláh Vera főszerkesztő.
 


Major János előadó és lánya, Zsuzsa a mérési verseny nyertese a vándorserleggel

Délután a KöMaL 1994‐95. évi pontversenyének díjkiosztó ünnepségére került sor. Bár az eredmények a szeptemberi számban már megjelentek, *Megjegyezzük, hogy decemberi számunkban az 567. oldalon Horváth Gábor iskoláját tévesen tüntettük fel; ő a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. az ünnepélyes eredményhirdetésre nagyon sokan eljöttek. A helyezettek itt vehették át okleveleiket és | a korábbi évek gyakorlatától eltérően | pénzjutalom helyett értékes és szép könyvek, CD-ROM-ok közül választhatták ki a kedvükrevalót. A jutalmak nagy része szponzorok ajándéka volt: A SZÁMALK Disztribúció a KöMaL részére 15 értékes ismeretterjesztő MICROSOFT CD-ROM-ot, 10 Microsoft pólót és 50 Microsoft Mousepad-et ajánlott fel, a szerkesztőség pedig megkapta a WINDOWS'95 szoftvert. A NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ RT. több mint 100 matematika és fizika szakkönyvet illetve szépirodalmi művet ajándékozott a díjazáshoz. A további szakkönyveket a TYPOTeX könyvkiadó kedvezményes áron adta a KöMaL-nak.
A mérési pontverseny győztesének a kazincbarcikai Ságvári E. Gimnázium által felajánlott vándorserleg idén újra a tavalyi (egyik) nyerteshez, Major Zsuzsannához került. *Itt említjük meg, hogy a Stuttgartban tanuló Major Zs. 1995 nyarán az Ifjú Fizikusok Nemzetközi versenyén a lengyelországi Spalában az aranyérmes német együttes csapatkapitánya volt.

Nehéz a választás: 
Méder Áron, az egyik győztes válogat a nyeremények között

A zárónap programjában a fizika kapta a főszerepet. Az első ,,rendkivüli'' előadáson Honti Ákos és Pataki Szilárd (Esztergom-Kertváros, Hell J. Műszaki Szki. IV. oszt. tanulói, mindketten a KöMaL mérési pontversenyének helyezettei) bemutatták találmányukat, az önvezérlés folytán változó szárnyállású szélkereket, amellyel a Fiatal Környezetvédelmi Kutatók VI. Európai versenyén I. díjat nyertek. Előzetes számításaik alapján állítják, hogy szélkerekük hatásfoka jobb, mint a hagyományosaké, s további előnye: nem kell tudni, merről fúj a szél! A következő, nagyon nagy tetszést aratott előadást Radnai Gyula tartotta a fizikai játékokról és a játékok fizikájáról, és sok látványos, tanulságos kísérletet mutatott be. Ezután Major János a 100 éve felfedezett röntgensugárzásról és a ,,kicsapott diák'', a későbbi Nobel-díjas Röntgen érdekes egyéniségéről beszélt. Az utolsó előadásban Marx György az Univerzum sorsát vázolta fel a kezdet kezdetétől napjainkig. Többek között megtudtuk, hogy a fizikusok a Világegyetem titkai közül már majdnem mindent megfejtettek, a jövő generációra ,,már csak egy apró'' feladat maradt: kideríteni, hogy mi alkotja az Univerzum anyagának láthatatlan 99 %-át!
Az előadások közötti szünetekben folytatott szóbeli közvéleménykutatás és a program végén leadott írásos szavazatok alapján megállapítható, hogy a résztvevők többsége jól érezte magát, nem vette zokon a matematika és a fizika összekeverését. A jó hangulat, a változatos, színes program, az új és a régi ismerősök, barátok találkozása biztosította a jelenlévőket, hogy felejthetetlen élményben legyen részük. Legtöbben úgy érezzük, jövőre is szívesen eljönnénk egy hasonló rendezvényre.
Bános Noémi

Temesvár, Bartók Béla Líceum


*1

*2