Cím: 1996. Beszámoló a fizika OKTV-ről
Szerző(k):  Holics László 
Füzet: 1996/február, 111 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fizika OKTV-t az előző évek gyakorlatához hasonlóan az elmúlt tanévben is három kategóriában és három fordulóban rendezték meg. Az első (iskolai) és a második (megyei) fordulón elméleti problémákat, a harmadik fordulón pedig mérési feladatokat oldottak meg a versenyzők. Az I. kategóriába a szakközépiskolások tartoztak. A II. kategóriában a harmadik gimnazisták (a speciális tantervű osztályok kivételével) és a fizika fakultáción részt nem vevő negyedik gimnazisták, a III. kategóriában pedig a többi gimnazisták versenyezhettek. A végső sorrendet a második és a harmadik fordulóban elért pontszám összege alapján állapította meg a versenybizottság.
Az alábbiakban ismertetjük a verseny II. fordulójának feladatait és azok rövid megoldását, 1 továbbá vázlatosan utalunk a kísérleti fordulóban szereplő mérési feladatokra is.

 
 
Az I. kategória (szakközépiskolások) feladatai
 
 

 
1. feladat. Függőlegesen csapágyazott forgástengelyre erősített vízszintes, elhanyagolható tömegű pálcára négyzet alakú, 100%-osan visszaverő tükör van felszerelve az ábra szerint. A tükör tömege M=20g, a négyzet oldala a=10cm. A négyzet középpontja a forgástengelytől r=20cm távolságban van. A tükörre merőlegesen erős napfény süt, amely a tükör minden cm2-nyi felületére 1s alatt 0,125J energiát juttat.
A fénynyomás következtében a berendezés forgásba jön. Mekkora lesz a szögelfordulás 1 perc alatt, ha a rendszer mozgását semmi sem akadályozza, miközben biztosítjuk, hogy a fény a forgás minden fázisában a tükörre merőlegesen haladjon? (A foton energiája és lendülete közötti kapcsolat: E=Ic, ahol c a fénysebesség.)

 (Blészer Jenő) 

 
Megoldás. A tükörre eső fotonok lendületváltozása (elhanyagolható fluktuációtól eltekintve) időben egyenletes, emiatt a tükörre állandó nagyságú erő hat. A fotonok lendületváltozása éppen a kétszerese az általuk szállított lendületnek. (A tükör rendkívül lassan mozog, így a fotonok hullámhossza nem változik meg számottevően a visszaverődés során.)
A tükörre ható erő:
F=ΔIΔt=AΔI1Δt=2AE1ΔtcΔt=2AE1c=8,3310-8N.
(ΔI a Δt idő alatti teljes lendületváltozás, I1 a lendületsűrűség, ΔE1 pedig az energiaáramsűrűség, vagyis a másodpercenként területegységenként beérkező energia.) Ennek az erőnek a forgatónyomatéka (átlagos erőkarral számolva):
M=8,3310-8N0,2m=1,6710-8N m.
A szerkezet szöggyorsulása a forgómozgás dinamikai alapegyenletéből (β=M/Θ) határozható meg. A tükör tehetetlenségi nyomatéka a csapágyazott tengelyre vonatkozóan a Steiner-tétel szerint:
Θ=ΘTKP+mr2=112ma2+mr2=8,1710-4kg m2.
A szöggyorsulás eszerint β=2,0410-5s-2, az 1 perc alatt bekövetkező szögelfordulás pedig: φ=βt2/2=0,0367rad2,1. (Kérdéses, hogy van-e olyan finom csapágyazás, amivel ez a művelet megvalósítható.)

 
2. feladat. Egy 0,1m sugarú, kör alakú fémgyűrű a Föld mágneses terében állandó szögsebességgel forog egy olyan függőleges tengely körül, amely átmegy a gyűrű középpontján.
A fémgyűrű középpontjában egy kis mágnestű található, amely függőleges tengely körül szabadon foroghat. Ha a fémgyűrű nem forog, a mágnestű a Föld mágneses tere vízszintes komponensének irányába áll be. Ha a gyűrű 10 fordulatot végez másodpercenként, a mágnestű átlagosan 2 fokkal fordul el ettől az iránytól. Mekkora a gyűrű elektromos ellenállása?

 (Honyek Gyula) 

 
Megoldás. A Föld mágneses terének függőleges komponense nem indukál körfeszültséget a gyűrűben, mert ennek a komponensnek megfelelő fluxus állandó (mindvégig nulla). A mágneses indukció vízszintes komponensét jelöljük B-vel! Ha a gyűrű ω szögsebességgel forog, annak mágneses fluxusa: Φ=r2πBcosωt. A gyűrűben indukálódó elektromotoros erő (a harmonikus rezgőmozgás analógiája alapján):
E=-ΔΦΔt=r2πBωsinωt.
A gyűrűben folyó áram erőssége:
I=ER=r2πBωRsinωt,
ahol R a gyűrű ellenállása. Jelöljük a gyűrű árama által keltett mágneses tér indukcióját a gyűrű középpontjában B0-lal. Ennek nagysága:
B0=μ0I2r=μ0rπBω2Rsinωt.
A B0 mágneses indukció iránya merőleges a gyűrű síkjára és vele együtt forog. Bontsuk fel a B0 vektort a Földi mágneses tér vízszintes B indukciójával párhuzamos és rá merőleges komponensre. A párhuzamos komponens sin(2ωt)-vel arányos, ennek időátlaga tehát nulla. A merőleges komponens:
B0=μ0rπBω2Rsin2ωt.
Ennek időátlaga (a szinuszosan változó áram erőssége effektív értékének analógiája alapján):
B0=μ0rπBω4R.
Ez az átlagos indukció térítí el a mágnestűt a Föld mágneses terének irányából.
Az iránytű B és B0 eredőjének irányába áll be. Az eltérülés α szögére fennáll:
tgα=B0B=μ0rπω4R=μ0rπ2f2R,
ahol f a gyűrű fordulatszáma. Vegyük észre, hogy a mágnestű elfordulásának szöge nem függ a Föld mágneses tere indukciójának nagyságától, egyedül csak annak van jelentősége, hogy a földi mágneses térnek legyen nullától különböző vízszintes komponense. Továbbá a fenti összefüggés az eltérülés átlagos értékét adja meg. Elképzelhető, hogy a mágnestű kismértékben berezeg új egyensúlyi helyzete körül.

A gyűrű elektromos ellenállásának numerikus értéke:
R=μ0π2rf2tgα=1,7810-4Ω0,18mΩ.

 
3. feladat. Mekkora vízszintes F erővel kell hatnunk az α hajlásszögű, M tömegű ékre, hogy a rá helyezett m tömegű test kétszer annyi idő alatt csússzon az ék mint lejtő tetejéről az aljára, mint nyugvó ék esetén? Az ék és a vízszintes talaj között a súrlódás elhanyagolhatóan kicsi, az ék és a test között a súrlódási tényező μ. Az időmérés kezdetén mindkét test nyugalomban van. (M=1kg, m=1kg, α=30, μ=0,2, g=9,81m/s2.)
 (Jurisits József) 

 
Megoldás. A lejtőn lecsúszó test függőleges elmozdulása mindkét esetben ugyanakkora, mozgó lejtő esetén azonban kétszer annyi idő kell ehhez. A test függőleges gyorsuláskomponense eszerint nyugvó lejtő esetén négyszer nagyobb, mint mozgó lejtő esetén. Felírva a testek (az ék illetve a rajta csúszó m tömegű test) Newton-féle mozgásegyenleteit, a kényszerfeltételt (miszerint az m tömegű test mindvégig az ék felületén marad) és a feladat speciális követelményét (a gyorsulások 1:4 arányát), olyan egyenletrendszert kapunk, melyből a keresett erő (hosszabb számolás és egyenletrendezés után) az alábbi alakban fejezhető ki:
F=g(sinα-μcosα)[(M+m)4-(sinα-μcosα)sinα4(cosα+μsinα)-M4cosα],
számértékekkel: F=5,67N.
 

 
 
A II. és III. kategória (valamennyi gimnazista) feladatai
 
 

 

 
1. feladat. Egy rögzített henger kerületének felére az 1. ábrán látható módon könnyű, nyújthatatlan fonalat feszítünk ki. Ha a fonál A pontját tetszőleges FA erővel húzzuk, a fonál súrlódás következtében akkor tapad a hengerre, ha a B pontban ható FB erő nagyságára a következő egyenlőtlenség teljesül: (1/2)FAFB2FA. A fonál és a henger között a tapadási és csúszási súrlódási együttható megegyezik.
A fentiekben leírt fonállal és a hengerrel a következő kísérletet végezzük el: az M tömegű, R sugarú tömör hengert vízszintes helyzetű szimmetriatengelyében súrlódásmentesen csapágyazzuk, a hengeren átvetjük a fonalat, amelynek végeire m1 és m2 tömegű testeket akasztunk (2. ábra). A hengert rögzítve tarjuk, és a t=0 időpillanatban a fonálon függő két testet elengedjük. A henger rögzítését 1 másodperc múlva megszüntetjük. Mekkora lesz a testek sebessége a t=4s időpillanatban?
Adatok: M=9,9kg, m1=0,9kg, m2=2,2kg, R=0,1m, g10m/s2.

 (Honyek Gyula) 

 
Megoldás. Mivel m2>2m1, a nehezebb test a kötélsúrlódás ellenére felhúzza a könnyebbet. A két test gyorsulása mindvégig azonos. A mozgást három szakaszra lehet bontani: az 1. szakasz addig tart, amíg a hengert rögzítve tartjuk; a 2. szakasz addig, amíg a forgásnak induló henger kerületi sebessége fel nem veszi a fonál sebességét; végül a 3. szakasz alatt a fonál a henger felületéhez tapadva mozog a t=4s időpillanatig. Vegyük sorra az egyes mozgásszakaszokat!
1. szakasz. A bal oldali fonáldarabban 0t11s között az erő (a megadott egyenlőtlenségek határhelyzetének megfelelően) kétszer akkora, mint a jobb oldali fonalat feszítő F erő. A mozgásegyenletek:
m2g-2F=m2a,F-m1g=m1a.
Innen a közös gyorsulás:
a=m2-2m1m2+2m1g=1ms2.

A fonálerők ekkor: FA=F=m1(a+g)=9,9N, illetve FB=2FA=19,8N. A testek sebessége t1=1s-kor v1=at1=1m/s.
2. szakasz: A testek ugyanúgy mozognak, mint az első szakaszban, azonban az elengedett henger gyorsuló forgást végez. A forgatónyomaték-tétel alapján a henger szöggyorsulása:
β=MnyΘ=(2F-F)R12MR2,
ahol Mny a hengerre ható erők eredő forgatónyomatéka, M a henger tömege. Innen a henger palástjának kerületi gyorsulása:
at=Rβ=2FM=2ms2.
A henger palástjának pontjai tehát kétszer akkora gyorsulással mozognak, mint a fonálra akasztott testek. A hengerpalást pontjainak sebessége tehát rövid idő múlva megegyezik a fonál sebességével, s ettől kezdve a fonál tapad a hengerhez. Ez az idő a következő egyenletből számítható: v1+at2=2at2, ahonnan t2=v1/a=1s. Tehát t=2s-kor mind a hengerpalást pontjainak, mind a vele érintkező fonálnak ugyanakkora, v2=2 m/s lesz a sebessége. Ez a mozgásszakasz tehát az 1st2s időintervallumba esik.
3. szakasz: Ennek a hossza 2 s, vagyis a 2st4s intervallumba kerül. Ekkor a fonál a henger felületére tapadt, a henger kerületi gyorsulása megegyezik a fonalvégeken függő testek gyorsulásával. A mozgásegyenletek:
(F'B-F'A)R=12MR2β'=12MR2a'R,m2g-F'B=m2a',F'A-m1g=m1a'.
Az egyenletrendszer megoldása:
a'=m2-m1m2+m1+M2g=1,615ms2.
A végsebesség: v3=v2+a'Δt=2m/s+1,615m/s22s=5,23m/s.
Megjegyezzük, hogy ebben a szakaszban (amikor fonál már nem csúszik a hengeren) az FB'=18,45 N erő kisebb, mint az FA'=10,45 N nagyságú erő kétszerese.
 
2. feladat. Egy adott mennyiségű nitrogéngáz kezdeti, minimális hőmérséklete T0, maximális hőmérséklete 4T0. A gázt először állandó térfogaton melegítjük, majd állandó nyomáson tágulni hagyjuk. Ezután állandó térfogaton hűtjük és végül állandó nyomáson összenyomjuk. Ekkor a gáz kiindulási állapotába jut vissza. Legfeljebb mekkora lehet a körfolyamat hatásfoka?
 (Szegedi Ervin) 

 
Megoldás. Jelöljük a kezdeti nyomást p0-lal és a kezdeti térfogatot V0-lal! A folyamat során a gáz által felvett legnagyobb térfogat legyen xV0. A maximális p1 nyomás ekkor a gáztörvényből számítható:
p0V0T0=p1xV04T0,
ahonnan
p1=4p0x.

A folyamat hatásfoka:
η=WhasznosQfel.
A gáz által végzett (vagyis a hasznos) munka a körfolyamat diagramja által határolt területtel egyenlő:
Whasznos=(4p0x-p0)(xV0-V0)=p0V0(4x-1)(x-1)=p0V0x(4-x)(x-1).
(Látható, hogy csak az 1x4 térfogatarányokkal kell foglalkoznunk.)
A gáz a (01) és az (12) szakaszokon vesz fel hőt. Mivel állandó térfogaton Q01=ΔE1:
Q01=f2NkΔT=f2ΔpV0=52(4p0x-p0)V0=52p0V04-xx.
Állandó nyomáson:
Q12=ΔE2+pΔV=f2p1ΔV+p1ΔV=72p1ΔV=724p0x(xV0-V0)=14p0V0x-1x.
Ezzel az összesen felvett hő:
Qfel=Q01+Q02=52p0V04-xx+14p0V0x-1x=p0V0x(11,5x-4).
A folyamat hatásfoka tehát az x paraméter függvényében:
η(x)=WhasznosQfel=(4-x)(x-1)11,5x-4=x2-5x+44-11,5x=f(x)g(x).

Ezt a hatásfok-függvényt az 1x4 intervallumon ábrázolva és elemezve (vagy deriválás segítségével) kimutatható, hogy maximuma van az x=1,89 helyen. 2 Ezt az értéket visszahelyettesítve a függvénybe a hatásfok maximumára ηmax=0,106, tehát 10,6% adódik.
 
3. feladat. l1=30m hosszú, hajlékony, tömör supermalloyhuzal-kötegre, amelynek relatív permeabilitása μrel=100000, kör keresztmetszete A1=4cm2, n1=3 rétegben szorosan felcsévélünk d1=1mm átmérőjű rézhuzalt. Az így kapott jobbmenetű tekercset egy d2=10cm átmérőjű körhengerre szintén jobbmenetűen, n2=1 rétegben feltekercselve kapunk egy kb. 175cm hosszú kettős tekercset. Ennek a tekercsnek szorosan a végéhez igen vékony, l=50cm hosszú fonálra függesztett q=10-7C töltésű, m=10mg tömegű vékonyfalú alumíniumgömböcskét helyezünk.
A dupla tekercsben az eredetileg az ingával átellenes végén befolyó, állandó I1=40A erősségű áramot Δt=0,05s alatt I2=-40A-re változtatjuk. A berendezés vákuumban van.
a) Mi történik a kis elektrosztatikai ingával? Állításunkat indokoljuk!
b) Annak az ismeretnek a birtokában, hogy (elméleti számítások szerint) egy hosszú, vékony egyenes tekercs véglapjánál a mágneses indukció a tekercs közepén mért indukciójának a fele, írjuk le az inga viselkedését!

 (Holics László) 

 
Megoldás. Oldjuk meg általánosan (paraméteresen) a feladatot! A d2 átmérőjű hengerre tulajdonképpen mágneses fluxust ,,csévéltünk fel'', amikor az áramjárta vékony tekercsből egy második tekercset készítettünk. Ha a föltekercselt fluxus az időben változik, az indukciótörvény szerint elektromos mező keletkezik. A geometriai analógia miatt ennek az elektromos mezőnek a szerkezete pontosan olyan, mint egy közönséges szolenoid (egyenes tekercs) árama keltette mágneses mezőé. Nem kell tehát mást tenni, mint az áramot fluxusváltozási
gyorsasággal helyettesíteni, és formálisan úgy számolni, mint amikor a tekercs mágneses terét írtuk le, vagyis a gerjesztési törvény helyett az indukciótörvényt alkalmazni.
Mivel mind az elsődleges, mind a másodlagos tekercs a saját átmérőjéhez viszonyítva igen hosszú, jó közelítéssel használhatók a végtelen hosszú szolenoidra vonatkozó összefüggések. Oldjuk meg lépésenként a feladatot!
1. lépés. Meghatározzuk a vékony tekercs mágneses fluxusát. A felcsévélt (elsődleges) tekercs mágneses fluxusa a tengelye mentén mért indukció és a keresztmetszet területének szorzatával egyenlő, s ez érvényes marad a feltekercselés után is. Az elsődleges tekercs menetszáma annyi, amennyi elfér a d1 átmérőjű, szorosan csévélt huzalból az l1=30m hosszú supermalloy-kötegre, szorozva a rétegek számával:
N1=n1l1d1.(1)
Ennek a tekercsnek a kezdeti mágneses fluxusa:
Φ1=μ0μrelI1N1l1A1=μ0μrelI1n1l1d1l1A1=μ0μrelI1n1A1d1.(2)

2. lépés. Meghatározzuk az indukált elektromos mező térerősségét. A feltekercselt fluxus keresztmetszetének és a fluxusváltozás keltette elektromos mezőnek az ábrán látható vázlatos képe alapján meghatározhatjuk az indukált elektromos mező térerősségét a nagy tekercs belsejében. Alkalmazzuk az ABCDA zárt görbére az indukciótörvényt! Maxwell II. törvénye szerint
EΔs=E0Δl+0+0+0=-ΔΦΔt=-ΔΔtΦ1,(3)
ahol E0 a duplatekercs közepén mért elektromos térerősség, és Φ1=N2Φ1. Itt N2 a Δl szakaszra jutó menetek száma, vagyis  N2=n2Δl/D, ahol D az elsődleges tekercs egy menetének külső átmérője.
Ez közelítőleg a vasmag D*=2A1/π átmérője, pontosabban a vasmagátmérő és a három rétegű rézhuzaltekercs rétegvastagságának kétszerese, ami egyszerű tekercselésnél D**=2A1/π+6d1, még pontosabban a legszorosabb tekercselés esetén D=2[A1/π+d1(1+3)]. Ezzel
N2=n2Δl2[A1/π+d1(1+3)].(4)
(2)-t (3)-ba írva és (4)-et is felhasználva megkapjuk a tekercs belsejében az elektromos térerősséget:
E0=μ0μrelΔI1Δtn1n22d1A1A1/π+d1(1+3).

A duplatekercs végénél (a szolenoid mágneses terének analógiája alapján) az elektromos térerősség nagysága E=E0/2. (Figyeljük meg, hogy az AB=Δl szakasz hossza, valamint a duplatekercs teljes l1 hossza az elektromos térerősség végképletéből kiesett. A feladat szövegében a tekercs körülbelüli hosszának megadása arra utalt, hogy a tekercs igen hosszú az átmérőjéhez képest.) Így tehát a kis ingára a fentebb számolt E térerősségű elektromos mező hat egy rövid ideig, mégpedig az irányviszonyok miatt a tekercstől eltaszító irányban!
3. lépés. Az ingára ható elektromos erőtér Δt idő alatt EqΔt erőlökést fejt ki, s emiatt az inga
v=EqΔtm=12μ0μrelΔIqmn1n22d1A1A1/π+d1(1+3)
kezdősebességgel kilendül. (Látható, hogy a Δt idő a kezdősebesség képletéből kiesett. Megadására csak azért volt szükség, hogy felmérjük, valóban ,,ballisztikus ingaként'' viselkedik az elektrosztatikai inga, vagyis a rá ható erőlökés ideje sokkal kisebb a lengésidőnél, tehát az elektromos taszító erő nem ,,kíséri végig'' az ingát kitérése során.)
4. lépés. Az inga kitérésének α szögét a munkatételből kapjuk: mgl(1-cosα)=12mv2, ahonnan
cosα=1-v22gl=1-12gl(12μ0μrel(ΔI)qmn1n22d1A1A1/π+d1(1+3))2.
A feladat számadataival numerikusan cosα=0,53 adódik, tehát a kis inga közelítőleg α=arccos0,53=58-os szöggel lendül ki.
 
Megjegyzések. 1. Ha a tekercsátmérőt nem a szoros csévélésnek megfelelő ,,hatszögrácsos'' menetelhelyezkedésből, hanem durvább közelítésben, a ,,négyzetrácsban'' elhelyezkedő rézhuzalokkal számoljuk, akkor α=56 adódik. Ha még durvábban járunk el és a tekercsátmérő számításánál a rézvezeték rétegvastagságát elhanyagoljuk, α=74-ot kapunk. Látható, hogy ennek a 3 mm-es rétegvastagságnak a 22,6 mm vasmagátmérő melletti elhanyagolása igen tekintélyes eltérést eredményez.
2. A feladat elvben megoldható, de a kísérlet a valóságban az itt leírt módon több ok miatt sem végezhető el.
─ A megvalósításához többmillió volt feszültséget kellene alkalmazni a rendkívül nagy önindukciós együttható miatt, ami megoldhatatlan szigetelési problémákat okozna.
─ A nagyon nagy relatív permeabilitású anyagoknál viszonylag kicsi gerjesztés hatására formálisan nagyon nagy mágneses fluxus adódik. A valóságban ez nem következik be, mert az anyag sokkal hamarabb ,,telítésbe megy'', a mágnesezettsége nem képes egy bizonyos érték fölé emelkedni.
─ A duplatekercs körülbelüli hosszának megadása erős alábecslés volt, nem fér rá 175 cm-re annyi menet. Ez nem befolyásolja a paraméteres megoldást, mert bármilyen helyes számítási módszer esetén a tekercs hossza kiesik.

 
 
A kísérleti forduló feladatai
 
 

A verseny harmadik, mérési fordulóját kategóriánként más-más helyszínen rendezték meg. Az I. kategóriába tartozók szakközépiskolások Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen versenyeztek. Két feladatot kaptak, melyek kidolgozására 2‐2 óra idejük volt. Az egyik mérésnél egy négypólusú ,,fekete dobozba'' elrejtett ohmos ellenállás, kondenzátor, tekercs és félvezető dióda elhelyezését és jellemző adatait kellett meghatározniuk a rendelkezésre álló csengőreduktor és egy kombinált mérőműszer segítségével. (A feladat szövegéből kiderült, hogy a négy áramköri elem egy-egy vége a fekete doboz kivezetéseihez, a másik végük pedig egy közös ponthoz csatlakozott.) A másik mérési feladatban 2 fénykibocsátó dióda (LED), optikai pad (réssel és ráccsal), valamint tápegység és multiméter segítségével h/e-t (a Planck-állandónak és az elemi töltés arányát) határozták meg a versenyzők.
A II. kategóriába tartozók kísérleti fordulóját Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen rendezték meg, ugyancsak két mérési feladattal. Az első mérésben egy villanymotor fordulatszámát kellett meghatározniuk a versenyzőknek a motor által felvett áram függvényében. Ehhez különböző eszközök (villogó LED, léggömb, univerzális mérőműszer, üvegfúvóka, tolómérő, Bunsen-állvány, mérőhenger vízzel stb.) álltak rendelkezésre. Vizsgálniuk kellett még a LED fényét forgó tárcsán keresztül, s alkalmas fordulatszámnál megfigyelhető sötét csík megjelenéséből a LED működési sajátságaira következtethettek a versenyzők. A másik mérési feladatban NaNO3 oldat ismeretlen koncentrációját határozták meg a versenyzők az oldat elektromos vezetőképességének mérése segítségével. Rendelkezésükre állt egy ismert koncentrációjú ,,standard'' oldat, elektrolit-tank, 2 univerzális műszer, időmérő, edények és tartóeszközök. Feladat volt még a KMnO4 kristály oldódásának és a színes KMnO4- ionok vándorlásának megfigyelése, s ebből a KMnO4- ionok sugarára kellett becslést adjanak a versenyzők.
A III. kategória mérési versenyét Budapesti Műszaki Egyetemen tartották. A verseny (melyben egy adott cukoroldat ismeretlen koncentrációját kellett meghatározni) két részből állt: egy dolgozat (mérési terv) megírásából és a mérés (többféle módon is megoldható) gyakorlati végrehajtásából. A rendelkezésre álló 4 órányi időt a versenyzők saját belátásuk szerint oszthatták meg a két rész között. Miután a mérési terv 1 példányát beadták, megkapták a rendezők által előre megírt ,,segítséget'', amely további elméleti támpontokak, ötleteket adhatott a tényleges méréshez. A rendelkezésre álló eszközök és anyagok: négyféle ismert és egy ismeretlen koncentrációjú oldat, lombikok, mérleg, Bunsen-állvány, Abbe-féle refraktométer (lámpával és kezelési útmutatóval), U-alakú üvegcső, tölcsér, pipetta, cseppentő, stopperóra, kétkarú emelő, vonalzó, pelenka, gumidugó, filctoll és iratkapcsok.

 
 
A fizika I. kategória végeredménye
 
 


1. Gál Marcell (Budapest, Trefort Á. Műsz. Szki. és Gimn., IV. o.t.), 
tanára: Katona Adrásné;

2. Kovács Krisztián (Békéscsaba, Kemény G. Műsz. Szki., IV. o.t.), 
tanárai: Mekis László és Varga István;

3. Füzesi Csaba (Debrecen, Gábor D. Műsz. Középisk., IV. o.t.), 
tanára: dr. Kopcsa József;

4. Molnár Zsolt (Paks, Energetikai Szakképzési Int., III. o.t.), tanára: Csajági Sándor; 5. Varga Gábor (Pécs, Széchenyi I. Gimn. és Ipari Szki., IV. o.t.), tanára: Juhászné Bányai Zsuzsa; 6. Gyöpös Balázs (Pécs, Széchenyi I. Gimn. és Ipari Szki., IV. o..t.); 7. Kiss Béla (Vác, Boronkay Gy. Műsz. Szki., III. o.t.); 8. Robotka Tamás (Salgótarján, Stromfeld A. Műsz. Szki., IV. o.t.); 9. Bognár Zsolt (Kaposvár, Eötvös L. Műsz. Szki., III. o.t.); 10. Szabó Bálint (Pécs, Zipernowsky K. Ipari Szki., III. o.t.); 11. Birner Norbert (Jászberény, Liska J. Erősáramú Szki. és Gimn., IV. o.t.); 12. Feldmann Márton (Sopron, Vas- és Villamosipari Szki. és Gimn., IV. o.t.).
 
 
A fizika II. kategória eredménye
 
 


1. Németh Tibor (Győr, Révai M. Gimn., IV. o.t.), 
tanárai: dr. Somogyi Sándor és Székely László;

2. Lovas Rezső (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., III. o.t.), 
tanárai: Dudics Pál és dr. Szegedi Ervin;

3. Kurucz Zoltán (Szolnok, Varga K. Gimn., III. o.t.), 
tanára: Vincze Gábor;

4. Valkó Benedek (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 5. Kovács Baldvin (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 6. Gröller Ákos (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 7. Bárász Mihály (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 8. Juhász Sándor (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 9. Horváth Péter (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.), tanára: Horváth Gábor; 10. Szegedi Kornél (Szolnok, Varga K. Gimn., IV. o.t.), tanára: Nagy Tibor; 11. Király Csaba (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.); 12. Gillemot László (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.); 13. Wágner Ferenc (Tata, Eötvös J. Gimn., IV. o.t.); 14. Tóth Péter (Miskolc, Földes F. Gimn., III. o.t.); 15. Kanta Szabolcs (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., IV. o.t.); 16. Payrits Szabolcs (Sopron, Széchenyi I. Gimn., III. o.t.); 17. Perényi Márton (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.); 18. Havasi Ferenc (Szolnok, Varga K. Gimn., III. o.t.); 19. Bokodi Géza (Pécs, Nagy Lajos Gimn., III. o.t.); 20. Hegedűs Márton (Fazekas M. Fő. Gyak. Gimn., III. o.t.); 21. Elek Péter (Budapest, Árpád Gimn., III. o.t.); 22. Hegyi Barnabás (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., III. o.t.); 23. Czirók Dénes (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., III. o.t.); 24. Orosz Róbert (Nyíregyháza, Krúdy Gy. Gimn., IV. o.t.).
 
 
A fizika III. kategória eredménye
 
 


1. Varga Dezső (Miskolc, Földes F. Gimn., IV. o.t.),  
tanára: Szabó Kálmán;

2. Valenta Ferenc (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn., IV. o.t.),  
tanára: Zsigri Ferenc;

3. Szabó János Zoltán (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn., IV. o.t.),  
tanára: Zsigri Ferenc;

4. Hartmann Péter (Budapest, Petőfi S. Gimn., IV. o.t.), tanára: Szvetnik Endre; 5. Tóth Csaba (Szombathely, Kanizsai D. Gimn., IV. o.t.), tanára: Sinkó Zoltánné; 6. Juhász Bertalan (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., IV. o.t.), tanára: Dudics Pál; 7. Kovács Gábor (Budapest, Radnóti M. Gimn., IV. o.t.), tanára: Markovits Tibor; 8. Katona Gábor (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., III. o.t.), tanára: Szegediné Nagy Judit; 9. Rácz Péter (Budapest, Petőfi S. Gimn., IV. o.t.), tanára: Szvetnik Endre; 10. Buronyi László (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.), tanára: Takács Lajos; 11. Salk Miklós (Pécs, Babits M. Gimn., IV. o.t.); 12. Gilyén Péter (Budapest, Piarista Gimn., IV. o.t.); 13. Borsányi Szabolcs (Budapest, Piarista Gimn., IV. o.t.); 14. Nagy Lajos (Miskolc, Földes F. Gimn., IV. o.t.); 15. Szaszkó Sándor (Jászberény, Lehel Vezér Gimn., IV. o.t.); 16. Radnóczi György (Dunakeszi, Radnóti M. Gimn., IV. o.t.); 17. Steiner Gábor (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn., IV. o.t.); 18. Görbe Mihály (Kecskemét, Katona J. Gimn., IV. o.t.); 19. Ehreth Imre (Bonyhád, Petőfi S. Gimn., IV. o.t.); 20. Hussami Péter (Budapest, Radnóti M. Gimn., IV. o.t.).

Holics László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1Az I. forduló feladatai, valamint feladatok részletes megoldása Holics László: Versenyfeladatok ‐ A fizika OKTV feladatai és megoldásai 1961-1995 című könyvében (TYPOTeX Kiadó, Budapest, 1995) található meg. | A Szerk.

2A maximumhely elemi eszközökkel is meghatározható, ha áttérünk a z=11,5x-4 új változóra, s a vizsgálandó η(z)=Az+B+C/z kifejezésnél alkalmazzuk a számtani és mértani közepekre vonatkozó ismert Az+C/z2AC egyenlőtlenséget.