Cím: KENGURU-tábor Zakopanéban
Szerző(k):  Megyeri Csaba 
Füzet: 1996/október, 402. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nemzetközi matematika táborban látták vendégül a lengyel KENGURU verseny szervezői augusztusban a magyar diákok csoportját. A résztvevőket a díjazottak közül sorsolták ki.
A 6 fős ,,magyar csapat'' ‐ Varga Gábor (Szombathely), Varga Gábor (Paks), Bakondy Péter (Eger), Rigó Mariann (a békéscsabai Barák Tamás váratlan lemondása után az utolsó pillanatban vállalta a részvételt) és Megyeri Csaba (Nagykanizsa), valamint Zsovár Anita tanárnő (Nagykanizsa) ‐ augusztus 11-én indult útnak, és közel egynapos utazás végén érkezett meg a festői Zakopanéba.
A tábor kb. 40 fős volt, benne lengyel, litván és magyar diákokkal, tanárokkal. Az időjárástől függően kirándultunk vagy matematika előadásokat hallgattunk lengyelül, amelyeket tolmácsoltak angol nyelven. Ilyenkor délután szabad programot kaptunk, ezt rendszerint a táborvezetők által szervezett pingpong- és sakkversenyek töltötték ki. Esténként városnézésre indultunk. Egy alkalommal Krakkóba is ellátogattunk, ahol a belváros nevezetességeit csodáltuk meg.
A kirándulások alkalmával előbb felmásztunk a városhoz közeli 1377 m-es csúcsra, máskor meg a gyönyörű Koscieliska völgyben sétálgattunk. Egy szabad program keretében megcsodáltuk a lengyel Tátra egyik legszebb tengerszemét, a Morskie Okót, majd a 200 m-rel magasabban fekvő Czarny Stawot is. A táborvezetők máskor jegyet váltottak a síliftre, amellyel 2000 m magasba emelkedve csodáltuk meg a táj szépségeit. Utolsó kirándulásunkkor Zakopane környékének legmagasabb csúcsát, az 1894 m magas Giewontot másztuk meg. A közel 1000 m-es szintkülönbség még a gyakorlottabb túrázókat is többszöri pihenésre késztette.
Utolsó este kisebb fogadással leptek meg bennünket a szervezők, majd diszkó szórakoztatta a diákokat. Másnap a versenyek helyezettjeit jutalmazták értékes könyvekkel.
Összességében nagyon jól éreztük magunkat e 10 nap során, és köszönetet szeretnénk mondani a verseny és a tábor szervezőinek, hogy részt vehettünk ezen a kiránduláson, ahonnan baráti kapcsolatokkal, élményekben gazdagon térhettünk haza.

 

Megyeri Csaba Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimn. IV. b. oszt. tanuló