Cím: 250 000 Ft-os adomány KÖMAL versenyzők és tanáraik részére
Füzet: 1996/október, 385 - 386. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pollák Simon édesapja, Pollák Miksa nyomdász volt, aki hazavihette a próbanyomatokat és a selejtes lapokat. Fia ezekből tanult meg olvasni még iskoláskora előtt: mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került.
A budapesti Barcsay utcai főreál gimnáziumba járt, ahol kedvenc tárgya a matematika volt. Hogy taníttatásának költségeit fedezze, korrepetálást vállalt. A Középiskolai Matematikai Lapok 1905 és 1908 között megjelent feladványainak megfejtésében elért sikerei nyomán matematikatanárnak készült. Sikeres érettségije után megtudta, hogy az akkori kultuszminiszter zsidó pályázót nem nevez ki tanárnak. Ezért végül mérnök lett, a budapesti József nádor Műszaki Egyetemen szerzett diplomát.
Egy 1908-ban a lapban megjelent megoldása:

A matematikát nagyszerűen tudta elmagyarázni, megértetni és megkedveltetni. Bizonyíték erre az, hogy nemcsak ő, de fia, Párkány Mihály (1946‐48 között), unokái, Erzsébet és Katalin (1969‐73 között), dédunokái, Ágnes és Katalin jelenleg is a KöMaL sikeres megoldói közé tartoznak.

Édesapjuk emlékére fia és lánya összesen 250.000 Ft-ot ajándékoz az 1996‐97-es tanév KöMaL matematika gyakorlatok I. és II. osztályos, a feladatok III. és IV. osztályos első helyezettjeinek, valamint a nehezebb feladatok versenyének első helyezettjének és tanáraiknak. A felsotolt öt kategóriában a diákok és tanáraik 25-25 ezer forintos jutalomban részesülnek. (Holtverseny, illetve több tanár esetén ezt az összeget egyenlő részekre osztva.)

 

A nagylelkű felajánlást a KöMaL szerkesztősége nevében köszönjük. Nagyon reméljük, hogy a kezdeményezést mások is követik majd. Sajnos az idei állami támogatás olyan kevés volt, hogy lapunk léte ismét veszélyben forog. Úgy tűnik, szükségünk van magánszemélyek, vállalatok támogatására is ahhoz, hogy a diákok felnövő negyedik generációja is tanulhasson a KöMaL egy évszázada jól bevált módszerével.
Aki bármilyen tárgyi, anyagi, erkölcsi segítséget fel tud ajánlani, kérjük, írjon szerkesztőségünknek.