Cím: Egyenlőtlenségek egy háromszög oldalaival
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 1996/május, 266 - 268. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Versenyeken ‐ a KöMaL-ban is ‐ gyakran kell olyan egyenlőtlenséget igazolni, amelyben egy háromszög oldalhosszai szerepelnek. Ezeknek a feladatoknak a megoldásakor általában nemcsak azt kell felhasználni, hogy az oldalak hossza pozitív, hanem azt is, hogy teljesül a háromszög-egyenlőtlenség; ez összesen hat feltétel. Ha a bizonyítandó egyenlőtlenség bonyolult, a lehetőségek száma olyan nagy lesz, hogy a néhány soros megoldás megtalálása, ha egyszerűen csak próbálgatással dolgozunk, nagyon hosszú időbe telik.
Például egyszer a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián szerepelt az az egyenlőtlenség, hogy ha a, b és c egy háromszög oldalai, akkor

a2b(a-b)+b2c(b-c)+c2a(c-a)0.(1)
A versenyen az akkori magyar csapatból ezt senki sem tudta bebizonyítani, pedig a feladatra létezik rövid megoldás: könnyen ellenőrizhető, hogy a bal oldalon álló mennyiség nem más, mint
(b+c-a)(c+a-b)(b-c)2+(c+a-b)(a+b-c)(c-a)2+(a+b-c)(b+c-a)(a-b)22.
A kérdés csak az: hogyan lehet egy ilyen megoldást megtalálni?
Most egy olyan módszert szeretnék vázolni, amivel a kiindulási feltételek számát hatról háromra csökkentjük. Ez nem oldja meg automatikusan a feladatot, de sok esetben könnyebben felismerhetővé teszi a megoldást.
Legyenek a háromszög oldalai a, b, c, félkerülete s. Legyen x=s-a=12(b+c-a), y=s-b=12(c+a-b) és z=s-c=12(a+b-c). Ismeretes, hogy ezek a mennyiségek azoknak a szakaszoknak a hosszai, amelyekre a beírt kör érintési pontjai az oldalakat felosztják, azaz a=y+z, b=z+x és c=x+y (ez egyszerű behelyettesítéssel is igazolható). Az x, y, z mennyiségek pozitívak. Ez a feltétel, ami valójában három egyenlőtlenséget jelent, ekvivalens azzal, hogy a, b, c pozitív, valamint a>b+c, b>c+a és c>a+b. Ha a, b, c helyére behelyettesítjük (y+z)-t, (z+x)-et és (x+y)-t, akkor a feladatot egy olyan egyenlőtlenség bizonyításává alakíthatjuk át, amely már nem egy háromszög oldalairól, hanem három közönséges pozitív számról szól.
Ezzel a módszerrel (1) így alakul:
(y+z)2(z+x)(y-x)+(z+x)2(x+y)(z-y)+(x+y)2(y+z)(x-z)0;xy3+yz3+zx3-x2yz-y2zx-z2xy0;xy(y-z)2+yz(z-x)2+zx(x-y)20.
Az utolsó lépésig minden számolás mechanikus, csupán a négyzetösszeggé alakítás megtalálásához kell egy kicsit gondolkodni.
A háromszögnek sok más adata is kifejezhető x, y, z segítségével. Például a félkerület s=x+y+z, a terület a Héron-képletből t=xyz(x+y+z), a beírt kör sugara r=ts=xyzx+y+z, a körülírt kör sugara R=abc4t=(x+y)(y+z)(z+x)4xyz(x+y+z).
 
 
Gyakorlás céljára néhány feladat:
 
 

 
1. Bizonyítsuk be, hogy
278(a+b+c)3(a+b)(b+c)(c+a)<4.

 
2. Igazoljuk, hogy R2r.
 
3. Bizonyítsuk be, hogy 3(a+b)(b+c)(c+a)2(a3+b3+c3)+18abc.
 
4. Legyenek a háromszög súlyvonalai sa, sb, sc. Igazoljuk, hogy
(sa-|b-c|2)(sb-|c-a|2)(sc-|a-b|2)st.

Kós Géza