Cím: Ló és lovasa, avagy a párbaállítás módszere II. rész
Szerző(k):  Róka Sándor 
Füzet: 1996/április, 193 - 196. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nézzünk továbbra is olyan feladatokat, amelyeknél az A halmaz elemeinek számát úgy határozzuk meg, hogy A elemeihez hozzárendeljük egy olyan B halmaz elemeit, amelyben könnyebb az elemek megszámlálása (lovak helyett a lovasokat számoljuk meg). A párbaállítást valamilyen kódolási eljárás adja meg. Kódolási módszereket használva különféle tételeket tudunk bizonyítani.

 
 
Cayley-tétele és a Prüfer-kód1
 
 

Fának nevezünk egy összefüggő gráfot, ha nem tartalmaz kört. Az ábra két fagráfot ábrázol. A fákra vonatkozó legegyszerűbb tétel a következő:

1. ábra

 
2. ábra


 
Tétel. Egy n szögpontú fa éleinek száma n-1.
A bizonyítás a következő: Válasszuk ki a fa egy tetszőleges szögpontját, és nevezzük ezt a fa ,,gyökerének". Számozzuk meg a többi pontot az 1, 2, ..., n-1 számokkal. Számozzunk meg minden élt az él azon végpontjának számával, amely a gyökértől induló és a szóban forgó éllel záródó útnak a végpontja. Ilyen módon minden élt megszámoztunk, és az 1, 2, ..., n-1 számok mindegyikét pontosan egyszer használtuk fel (minthogy minden pont a gyökérrel egyetlen úttal van összekötve), azaz az élek száma n-1.
Az első nem triviális kérdést a fákról Cayley vetette fel, és ő is oldotta meg: Hány adott pontú különböző fa létezik? A válasz legalább kétféle lehet, attól függően, hogy mikor tekintünk két fát különbözőnek. Mi a számozott szögpontú fák számát fogjuk meghatározni.
 
Cayley-tétele. Az n számozott szögpontú fák száma: Cn=nn-2.
 

A tétel legszebb bizonyítása Prüfertől 1918-ból származik. A bizonyítás fő gondolata az, hogy minden fához hozzárendel egy olyan n-2 számból álló sorozatot, amelynek minden eleme az 1, 2, ..., n számok valamelyike. Egy ilyen sorozatot a fa Prüfer-kódszavának neveznek. Minthogy az ilyen kódszavak száma nn-2, Cayley formulájának bizonyításához elegendő megmutatni, hogy kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés van az n-szögpontú számozott fák és a Prüfer-kódszavak között. Ahhoz, hogy ezt belássuk, elég megmutatni, hogyan végezhető el a kódolás és a dekódolás folyamata.
Előbb két egyszerű fogalmat értelmezünk. Egy gráf egy P pontját a gráf végpontjának nevezzük, ha fokszáma (a pontból induló élek száma) 1. Az olyan élt, amelynek legalább egyik végpontja a gráfnak végpontja, határoló élnek nevezzük.
A kódolási eljárás:
a) Válasszuk ki a legkisebb számmal megszámozott végpontot (az ábrán levő gráf 3-as számú pontját), távolítsuk el ezt a fából a hozzá vezető határoló éllel együtt, és írjuk le ezen elhagyott él másik végpontjának indexét (a 4-et); ez lesz a kódszó első jele.



44112 Prüfer-kódszó

 


Prüfer-kódszó: 6233
Dekódolási eljárás: 6233  233  33  3  145  456  256  56  56  36
A megfelelő fa:


b) Ismételjük meg ugyanezt az eljárást a megmaradó fával egészen addig, amíg csak egy 2-szögpontú gráf marad, azután álljunk meg.
A dekódolási eljárás:
Írjuk a kódszó alá növekvő sorrendben az 1, 2, ..., n számok közül mindazokat, amelyek nem fordulnak elő a kódszóban. Nevezzük ezt a sorozatot antikódnak. Kössük össze a kódszó első jelével számozott pontot az antikód első jegyével számozott ponttal. Hagyjuk el ezeket a jeleket; ha a kódszó elhagyott jegye nem fordul elő többször a kódszó megmaradt részében, írjuk ezt az antikódba a megfelelő helyre. Ismételjük az eljárást az új kódszóval és antikóddal mindaddig, amíg a szó eltűnik. Kössük össze végül azt a két pontot, amelyeknek indexei az utolsó antikódot alkotják.
 
 
Az Erdős-Szekeres tétel
 
 

 
Tétel. A különböző valós számokból álló a1, a2, ..., amn+1 sorozatnak vagy létezik egy m-nél hosszabb csökkenő részsorozata, vagy van egy n-nél hosszabb növekvő részsorozata.
 
Bizonyítás. A sorozat minden eleméhez egy számpárt rendelhetünk: ai(li+,li-), ahol li+ jelenti az ai-vel kezdődő leghosszabb növekvő részsorozat elemeinek számát, li- az ai-vel kezdődő leghosszabb csökkenő részsorozat elemeinek számát jelenti.
Az így képzett számpárok különbözők. Hiszen, ha i<j és ai<aj, akkor li+>lj+, ha pedig ai>aj, akkor li->lj-.
li+ és li- pozitív egész számot jelöl. Az olyan különböző számpárok száma, melyben li+n, li-m, mn. Mivel a sorozat elemeihez rendelt számpárok száma mn+1, ezért valamelyik i-re vagy li+>n vagy li->m, mely a tétel igazolását jelenti.
A Sperner-lemma

 

 
Tétel. Ha egy n elemű H halmaznak A1, A2, A3, ..., Am olyan részhalmazai, hogy egyik sem tartalmazza semelyik másik halmazt, akkor m(n[n2]).
 
Megjegyzés. Az m=(n[n2]) érték elérhető, ha vesszük az n elemű H halmaz összes [n2] elemű részhalmazát.
A tétel (a Sperner-lemma) bizonyítása többféleképp elvégezhető. Lássuk azt, amelynek ötlete az eddigiek közé illik.
 
Bizonyítás. A BsBs-1...B2B1 sorozatot láncnak nevezzük. A H halmaz n hosszúságú láncainak száma n!. Ha |Ai|=ki, akkor Ai részhalmaz ki!(n-ki)! db n hosszúságú láncban szerepel, s ha ij, akkor Ai és Aj nem lehet ugyanabban a láncban, tehát
n!i=1mki!(n-ki)!m[n2]!(n-[n2])!
azaz m(n[n2]).
 
 
A diagram-módszer2
 
 

Az n szám pozitív egészek összegeként való előállításait az n szám partícióinak nevezzük. Különféle kérdések, állítások megfogalmazhatók ehhez kapcsolódva.
 
Tétel. Az n szám olyan felosztásainak száma, amelyekben k a legnagyobb rész, egyenlő az n szám k részre való felosztásainak számával.
 
Bizonyítás. Ha például n=7 és k=4, akkor 4+1+1+1, 4+2+1, 4+3 a 7 azon felosztásai, amelyekben a legnagyobb rész 4. A 7-nek négy részre való felosztásai pedig: 4+1+1+1, 3+2+1+1, 2+2+2+1.
A tétel bizonyítását szemléletesebbé tehetjük, ha az n tetszőleges felosztásához egy ún. Ferrers-féle diagramot rendelünk. Például a 3+2+1+1 felosztáshoz tartozó diagramot a bal oldai ábra mutatja.


5. ábra

 

6.ábra


A diagramot átalakítjuk úgy, hogy a sorokból oszlopok, az oszlopokból pedig sorok váljanak. Ez lesz a konjugált diagram. (Egy diagram konjugáltjának konjugáltja az eredeti diagram lesz.) A jobb oldalon látható az előbbi diagram konjugáltja, mely a 7-nek az egyik olyan felosztását (4+2+1) mutatja, amelyben a legnagyobb rész 4.
A diagramok (és konjugált diagramok) segítségével ‐ ahogyan a példa mutatja ‐ párbaállíthatók az n szám olyan felosztásai, amelyekben k a legnagyobb rész, azokkal a felosztásokkal, amelyekben az n számot k részre osztjuk fel. Ez a megfeleltetés igazolja a tételt.
Róka Sándor, Nyíregyháza

1Lásd Rényi Alfréd: Napló az információelméletről (Gondolat Kiadó, Budapest, 1976) c. könyv 164‐187. oldalait. Arthur Cayley (1821‐1895) angol matematikus, Als Heinz Prüfer a Münsteri Egyetem matematikaprofesszora volt, 1934-ben halt meg.

2A diagram-módszer egyéb szép alkalmazásait találjuk Vilenkin: Kombinatorika (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987) c. könyvében a 113‐119. oldalakon.