Cím: Megjegyzés az Erdős-Mordell tételhez
Szerző(k):  Komornik Vilmos 
Füzet: 1996/január, 4 - 5. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 1995. októberi számában egy érdekes cikk jelent meg az Erdős‐Mordell tétel első közlésének hatvanadik évfordulója alkalmából, bemutatva a tétel számos alkalmazását és általánosítását. (Lásd [1], [2].)
A tétel fontosságára való tekintettel talán érdeklődésre tarthat számot a cikkben közölt bizonyítás alábbi, egyszerűsített változata.

 

Tétel. Legyen P az ABC háromszög egy belső vagy határpontja. Legyen P távolsága a csúcsoktól rendre Ra, Rb, Rc, az oldalegyenesektől pedig rendre ra, rb, rc. Ekkor fennáll az
Ra+Rb+Rc2(ra+rb+rc)(1)
egyenlőtlenség (1. ábra)
.
A bizonyítás három lépésből áll. A továbbiakban használjuk a szokásos a=BC, b=CA és c=AB jelöléseket.
1. Ha P a BC oldalon fekszik (2. ábra), akkor az APC háromszög kétszeres területe brb-vel, az ABP háromszög kétszeres területe pedig crc-vel egyenlő, így az ABC háromszög kétszeres területe brb+crc. Másrészt Ra nem lehet rövidebb az ABC háromszög A-ból induló magasságánál, így aRa nem lehet kisebb az ABC háromszög kétszeres területénél. Tehát
aRabrb+crc.(2)
Vegyük észre, hogy ez az egyenlőtlenség érvényben marad a BAC szögtartomány bármely P pontjára, hiszen P-t az AP félegyenes és a BC oldal P' metszéspontjára cserélve a P'-re vonatkozó egyenlőtlenség hasonlóság miatt ekvivalens (2)-vel.
2. Alkalmazzuk (2)-t P helyett annak a BAC szögtartomány szögfelezőjére vett P' tükörképére. Minthogy értelemszerű jelölésekkel Ra'=Ra, r'b=rc és rc'=rb, innen a BAC szögtartomány bármely P pontjára az
aRabrc+crb.(3)
összefüggést nyerjük.
3. Ha P az ABC háromszög belső- vagy határpontja, akkor az a, b, c indexek ciklikus permutálásával látható, hogy (3) mellett fennállnak a
bRbcra+arcéscRcarb+bra
összefüggések is. A három egyenlőtlenséget rendre a-val, b-vel, c-vel leosztva, majd összeadva őket, a tétel állítása adódik:
Ra+Rb+Rcb2+c2bcra+c2+a2carb+a2+b2abrc2(ra+rb+rc).

 

A fenti bizonyítás elemzésével könnyen látható, hogy pontosan akkor áll egyenlőség (1)-ben, ha az ABC háromszög szabályos és P a középpontja. Ennek végiggondolását az olvasóra bízzuk.
 

Referenciák

 

*[1]Egy geometriai probléma megoldása, Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, (11. évf., 1935. febr.)
*[2]Reiman István: 60 éve jelent meg a Középiskolai Matematikai Lapokban az Erdős‐Mordell tétel, Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (45. évf., 1995., 385‐394. o.)
Komornik Vilmos, Strasbourg