Cím: 1995. Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciája
Szerző(k):  Rajkovits Zsuzsa 
Füzet: 1995/december, 551. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A belorussziai Baranavichitól 20 km-re lévő fenyőerdőben fekvő üdülőhelyen 1995 április 24‐30 között tartották az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáját (International Conference of Young Scientists).
A mintegy 30 középiskolás diák előadásához témát a matematika, fizika, informatika és környezetvédelem bármely területéről választhatott.
A magyar középiskolások a versenyről a KöMaL-ban is közzétett pályázati felhívásból értesülhettek. A magyarul megírt dolgozatukat egyetemi oktatók minősítették, ez alapján juthattak a diákok a nemzetközi versenyre. Ebben az évben igen magas színvonalú dolgozatokkal pályáztak tanulóink. Mindegyik beküldött munka alkalmas volt arra, hogy azt nemzetközi versenyen bemutassák. A beadott dolgozatok közül csupán egy nem került a versenyre, mert az egyébként igen kiváló tanulmány írója, Buronyi László, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Iskola negyedikes tanulója a fizika OKTV kísérleti fordulóján való részvétele miatt nem szerepelhetett a konferencián.
A részvétel költségeit (diákonként kb. 34 ezer Ft.) ebben az évben több forrásból fedeztük. Az útiköltséget a Soros Alapítvány Közoktatásfejlesztési Programja fizette, a részvételi díjat (100 $/fő) dr. Inzelt György, az ELTE Oktatási és Tudományszervezési rektorhelyettese, dr. Kiss Ádám, az ELTE TTK dékánja, középiskolák és polgármesterek támogatásával sikerült előteremteni. Támogatóinknak ezúton mondunk köszönetet, nélkülük a versenyen diákjaink nem vehettek volna részt.
A magyar diákok eredményei és az általuk tartott előadások címei:

 
MATEMATIKA
 
I. díj: Zaupper Bence (Győr, Krúdy Gyula Szki., III. o.) tanára: Babarczi Imréné)
,,Döntési kritériumok alkalmazásának korlátai''
 
FIZIKA
 
I. díj: Farkas Illés (Budapest, ELTE Apáczai Csere János Gyakorlóiskola, IV. o. tanára: Pákó Gyula)
,,Modelling Ecological Competition in Artificial `Life' Systems'' (eredetileg angolul beadott előadás)
 
II. díj: Ivády Gabriella (Dunaújváros, Széchenyi István Gimnázium, IV. o. tanárai: Trencséniné Berzai Zsuzsanna, Kobzos Ferenc)
,,Az interferencia jelensége a rovarvilágban''
Kardos Adél, Nagy Gábor (Túrkeve, Ványai Ambrus Gimnázium, II. o., tanáruk: Simon László)
,,Az alumínium hővezetésének kísérleti vizsgálata''
Nagy Péter (Túrkeve, Ványai Ambrus Gimnázium, II. o., tanára: Simon László
,,Transzportjelenségek vizsgálata gázokban, a levegő fajhőjének mérése''
 
KÖRNYEZETVÉDELEM
 
I. díj: Bukovinszky Tibor (Érd, Vörösmarty Mihály Gimnázium, IV. o., tanára: dr. Szerényi Gábor)
,,Megfigyeléseim és vizsgálataim a védett Semanotus russicus Fabr. életmódjával és populációdinamikájával kapcsolatban''
 
I. díj: Menyhért Judit (ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, III. o., tanára: dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes)
,,Ameddig egy patak élhet..'' (A Rákos-patakról)
 
II. díj: Martus Melinda (Csongrád, Batsányi János Gimnázium, II. o., tanára: Szucsán András)
,,Savasodás Magyarországon''

 

A környezetvédelem az idei versenyen szerepelt először. A tudományterületek kibővítésével az volt a célunk, hogy a természettudományokban járatos diákok közül a kémiát, biológiát kedvelő tanulók is bekapcsolódhassanak a versenybe. A magyar diákok szereplése nagyon figyelemreméltó eredménnyel zárult. Nemcsak a dolgozatok tartalma volt érdekes, hanem az angol nyelven tartott előadásuk is nagy tetszést aratott.
1996-ban az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáját ismét Magyarországon rendezzük meg, számítva arra, hogy e verseny egyre ,,nemzetközibbé'' válik. E sikeres szereplés, reméljük, kedvet csinál másoknak is a munkához. (A részvétel feltételei a KöMaL októberi számában olvashatók.) Szeretnénk, ha e verseny legalább olyan érdeklődésre tarthatna számot a jövőben, mint a már eddig ismert, megszokott hazai tanulmányi versenyek. Ezt kívánja elősegíteni az ELTE TTK vezetésének döntése: a fizika szekcióban I., II. vagy III. díjat elérő tanulók felvételi mentességet nyernek az ELTE-n a fizikus vagy a fizika tanári szakán.
Rajkovits Zsuzsa