Cím: 1996. Fizikusnapok (Középiskolás Fizika Pályázat)
Szerző(k):  Pálinkás József 
Füzet: 1995/szeptember, 381. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete 1996. március első hetében 17. alkalommal tartja a FIZIKUSNAPOK rendezvénysorozatát. Ebből az alkalomból az alábbi témakörökben hirdetünk pályázatot:

 


Minden, mi él, egyenlő soká él,
A százados fa s egynapos rovar.
Eszmél, örül, szeret és elbukik,
Midőn napszámát s vágyait betölté.
Nem az idő halad: mi változunk,
Egy század, egy nap szinte egyre megy.
 Madách Imre

 

*1. Periodikus és véletlenszerű folyamatok felhasználása időmérésre. Az idő, mint fizikai alapmennyiség. Hogyan lehet egy véletlenszerű folyamat alkalmas időmérésre?
 

*2.Tetszőleges fizikai folyamat időbeliségének kísérleti vizsgálata.
 

A pályázók csak röviden foglalják össze a vizsgált jelenség elméleti hátterét, de részletes leírást adjanak az alkalmazott kísérleti összeállításról, a mérési eredményekről és azok körültekintő kiértékeléséről.
A pályamunkák előzetes elbírálása alapján kiválasztott pályázóknak a díjazásra javasolt kísérleti munkákat | az eredményhirdetés napján | a bírálóbizottságnak be kell mutatniuk.
A legfeljebb 10 gépelt oldal terjedelmű pályamunkákat 1996. január 20-ig az MTA ATOMKI Igazgatói Titkárságának címére (Debrecen, Pf. 51. 4001 Bem tér 18/c.) kérjük beküldeni. A pályamunka tartalmazza a pályázó(k) személyi adatait (név, iskola, cím, osztály, szaktanárok neve), valamint a felhasznált forrásmunkák pontos adatait.
A pályadíjak témakörönként a következők:
 
 I.   díj 4000 Ft,   II.  díj 3000 Ft,   III. díj 2000 Ft. 
 

A legkiemelkedőbb pályamunka az ATOMKI 6000 Ft-os Hatvani-díját kapja. A pályázat nyilvános eredményhirdetésére a FIZIKUSNAPOK keretében kerül sor.
 

Dr. Pálinkás József
igazgató, ATOMKI, Debrecen