Cím: Az 1995. évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpia
Füzet: 1995/szeptember, 364 - 367. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát július 5‐12. között Ausztrália fővárosában, Canberrában rendezték meg. A versenyen | amelyet első ízben rendeztek a déli féltekén, s emiatt téli olimpiává változott, | 51 ország 297 tanulója vett részt.
A csapattagok kiválasztása két fordulóban történt. A Sopronban megrendezett Fényes Imre versenyre az olimpiai szakkörök és a korábbi országos fizikaversenyek legjobbjait hívták meg. Ez a verseny az olimpiához hasonló körülmények között zajlik (3 elméleti és 2 kísérleti feladat; zsebszámológépen kívül semmilyen segédeszköz nem használható). Az első 10 helyezett közül a budapesti fordulóban választották ki a csapatvezetők, Gnädig Péter (ELTE Atomfizikai Tanszéke) és Honyek Gyula (ELTE Trefort Ágoston Gyak. Isk.) az öt fős induló csapatot. A csapattagok (valamennyien idén érettségizettek):

Horváth Péter (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimn., tanára: Horváth Gábor, szakkörvezetői: Gnädig P. és Honyek Gy.),
Kovács Krisztián (Békéscsaba, Kemény Gábor Szki., tanárai: Mekis László és dr. Szabó János, szakkörvezetője: Varga István),
Németh Tibor (Győr, Révai Miklós Gimn., tanárai: dr. Somogyi Sándor és Székely László),
Szabó János Zoltán (Budapest, Apáczai Csere János Gyak. Gimn., tanára: Zsigri Ferenc, szakkörvezetői: Gnädig P. és Honyek Gy.),
Varga Dezső (Miskolc, Földes Ferenc Gimn., tanára:id. Szabó Kálmán, szakkörvezetői: Gnädig P. és Honyek Gy.).

Júniusban, a verseny előtt négynapos felkészítésen vettünk részt Budapesten, a Trefort Á. Gimnáziumban, illetve az ELTE Atomfizikai Tanszékén. A felkészítés során nyújtott segítségükért köszönettel tartozunk az ELTE tanárainak, elsősorban Szabó István adjunktusnak, a fizika tanárszakos laboratórium egyik vezetőjének, aki a kísérleti munka számos fogására tanított bennünket, valamint Marx György professzornak, aki felvette a kapcsolatot az Ausztráliai Magyar Szövetséggel, és megszervezte az idő-átállást is megkönnyítő Sydney-beli tartózkodásunkat.
A versenyre július 1-én indultunk Budapestről, London és Bangkok érintésével 3-án hajnalban érkeztünk Sydneybe. Az ottani magyarok, pontosabban az egykori Sydneyi Magyar Egyetemisták Szervezetének utódja, a ,,Deák Kör'' vendégszeretetét élvezve töltöttünk el két napot ebben a különlegesen szép városban. Megismertük Sydney főbb nevezetességeit: a lenyűgöző méretű és látványú Kikötői Hidat, a világhíres Operát (kívül-belül) és a TV-tornyot (mintegy 300 méterével ez Ausztrália legmagasabb épülete). Két nap alatt sikerült jól kipihennünk a hosszú repülőút és a 8 órás időeltolódás fáradalmait, s már alig vártuk, hogy versenyezhessünk.
Július 5-én érkeztünk autóbusszal Canberrába, a város szélén elterülő Canberrai Egyetem diákszállására. Másnap az ünnepélyes megnyitón a hivatalos beszédek után ízelítőt kaptunk Ausztrália őslakosainak, a kb. 60000 éve itt elő ,,fekete emberek''-nek tánckultúrájából, zenei hagyományaiból, majd bumerángdobó-bemutatót láthattunk. A csapatvezetők hajnalig tartó (a későbbi hallomásaink szerint néhol igen heves) vitában véglegesítették az elméleti feladatok szövegét, majd reggelre magyarra fordították a példákat. (Sajnos egy mondat véletlenül kimaradt, de szerencsére anélkül is megértettük a feladatot.)
Július 7-én délelőtt volt az 5 órás elméleti verseny, melyen 3 feladatot kellett megoldanunk. Az első a fény gravitációs vöröseltolódásával volt kapcsolatos, a másodikban a tenger vizében terjedő, (és a változó sótartalom miatt helyről-helyre változó sebességgel) görbe pályán haladó hang (,,hangsugár'') pályáját tanulmányoztuk, a harmadikban pedig egy vízben úszó hengeres, de nehezékkel is ellátott tengeri bója különböző rengési módusait kellett vizsgálnunk.
Egynapos pihenő után került sor a kísérleti fordulóra, itt kétszer 2,5 óra alatt két különböző jellegű mérési feladatot kellett megoldanunk. Az elsőben a kicsiny hengeres testekre ható közegellenállási erő méret- és sebességfüggését tanulmányoztuk oly módon, hogy glicerinbe ejtve mértük a süllyedés végsebességét. A másik kísérletben lézerfény kolloid oldatban (vizes tejben) történő szóródását mértük . Ez a feladat bizonyult a legnehezebbnek (nemcsak a magyar csapatnak, hanem szinte mindenkinek), mert bizonyos méréstechnikai problémák merültek fel. (A feladatokat és azok megoldását részletesen ismertetjük a KÖMAL következő számában. A Szerk.)
A versenyek közötti időben, majd az eredményekre várva Canberra és a környék nevezetességeivel ismerkedtünk. Megnéztük az ausztrál szövetségi parlament épületét, a Háborús Emlékművet, a Tudomány Múzeumát és a város fölötti hegyre épült, önmagában 200 méter magas TELECOM (távközlési) tornyot. A verseny után ellátogattunk egy tipikus ausztrál birkafarmra, majd megnéztük a Tidbinbillában épült Deep Space Tracking Stationt. (Ezt a rádiótávcső-állomást a NASA építtette az űreszközök követésére és a velük való kapcsolattartásra. A legnagyobb ,,távcső'' 70 méter átmérőjű, a mozgatható része kb. 1000000 kg tömegű, amely egy 0,2 mm vastag olajfilmen csúszva forgatható és billenthető.) Megismertük a fiatal főváros történetét is. 1912-ben alapították, s egy chicagoi építész, Burley Griffin tervei alapján kezdték építeni. A ,,második Washingtonnak'' szánt ,,rajzasztal-város'', hasonlóan a többi ausztrál városhoz, hatalmas területen helyezkedik el. Ez a tény, no meg az, hogy az egyetem a város szélén, a központtól mintegy félórányi autóútnyira fekszik, megnehezíti a város ,,gyalogos'' megismerését. Szerencsére is itt segítettek a helybéli magyarok egy esti autós városnézéssel. A Magyar Nagykövetség is vendégül látta az egész csapatot a verseny után.

 
 
ÉREMTÁBLÁZAT
 
 

 összpont   ország     arany     ezüst     bronz     dicséret     449   Kína      5      ‐      ‐      ‐     420   USA      4      1      ‐      ‐     403   Irán      2      3      ‐      ‐     394   Németország      2      2      1      ‐     375   Oroszország      2      2      1      ‐     375   Vietnam      1      3      1      ‐     362   Nagy-Britannia      2      ‐      3      ‐     356   Románia      ‐      3      2      ‐     347   Magyarország      1      1      3      ‐     346   Törökország      1      1      3      ‐     344   Dél-Korea      1      2      1      1     339   Ausztrália      ‐      2      3      ‐     323   Ukrajna      ‐      1      3      1     321   Izrael      ‐      2      2      1     313   Bulgária      2      ‐      ‐      2     300   Csehország      ‐      ‐      3      2     294   Olaszország      1      ‐      1      2     294   Indonézia      ‐      1      1      3     294   Tajvan      ‐      1      1      3     290   Szlovákia      ‐      1      1      3     280   Kanada      ‐      2      ‐      2     276   Szingapúr      ‐      1      1      2     269   Észtország      ‐      ‐      2      1     264   Hollandia      1      ‐      ‐      3     263   Ausztria      ‐      ‐      2      1     238   Svédország      ‐      ‐      ‐      3     230   Lengyelország      ‐      ‐      1      3     221   Litvánia      ‐      ‐      1      1     219   Izland      ‐      ‐      1      ‐     216   Horvátország      ‐      ‐      1      1     213   Új-Zéland      ‐      ‐      1      1     212   Jugoszlávia      ‐      ‐      1      2     198   Belgium      ‐      ‐      1      2     197   Finnország      ‐      ‐      ‐      3     188   Norvégia      ‐      ‐      ‐      2     179   Belorusszia      ‐      ‐      ‐      2     177   Svájc      ‐      ‐      ‐      2     167   Szlovénia      ‐      ‐      1      1     165   Spanyolország      ‐      ‐      ‐      ‐     156   Ciprus      ‐      ‐      ‐      1     151   Argentína (4 versenyző)      ‐      ‐      ‐      1     146   Thaiföld      ‐      ‐      ‐      ‐     141   Moldávia      ‐      ‐      ‐      1     125   Görögország      ‐      ‐      ‐      1     110   Portugália      ‐      ‐      ‐      ‐      74   Mexikó      ‐      ‐      ‐      ‐      72   Suriname      ‐      ‐      ‐      ‐      59   Fülöp-szigetek      ‐      ‐      ‐      ‐      58   Kuvait      ‐      ‐      ‐      ‐      55   Kolumbia (2 versenyző)      ‐      ‐      ‐      ‐      41   Kuba (1 versenyző)      ‐      ‐      ‐      ‐   


A verseny végeredményét csak a záróünnepségen tudtuk meg, így néhányunknak váratlan, de kellemes meglepetést szerzett a nyakunkba akasztott érem. A versenyen a legeredményesebben idén is kínai versenyzők szerepeltek, mind az öt diákjuk aranyérmes lett. Valamennyi versenyző közül a legsikeresebben a kínai Yu Haitao szerepelt, az elvileg elérhető 100 pontból 95-öt szerzett meg. A magyar csapat tagjainak eredménye:
Varga Dezső (88 pont) aranyérem,
Horváth Péter (70 pont) ezüstérem,
Kovács Krisztián (66 pont) bronzérem,
Németh Tibor (64 pont) bronzérem,
Szabó János Zoltán (59 pont) bronzérem.
Összesen 25 aranyérmet, 29 ezüstérmet, 43 bronzérmet osztottak ki, 54 versenyző pedig dicséretben részesült. Varga Dezső eredménye az abszolút ranglistán az igen jó 8‐9. helynek felelt meg.
Az országok nem-hivatalos összesített pontversenye és éremtáblázata a mellékelt táblázat szerint alakult.
A jövő évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát 1996. június 30.‐július 7. között Norvégiában, Osloban rendezik meg. Mi már sajnos nem pályázhatunk (szeptembertől ketten az ELTE fizikus szakán, hárman pedig a BME-n fogunk tanulni, de a még középiskolásokat szívesen fogadják a vidéki és a budapesti olimpiai szakkörök. Jelentkezni a következő tanároknál lehet:
Hilbert Margit (Szeged, József A. Tudományegyetem),
Kotek László (Pécs, Janus Pannonius Tudományegyetem),
Kovách Lászlóné (Eger, Eszterházy K. Tanárképző Főiskola),
Kovács László (Szombathely, Berzsenyi D. Tanárképző Főiskola),
Szegedi Ervin (Debrecen, KLTE Gyakorló Gimnázium),
Varga István (Békéscsaba, Tevan A. Gimn.).

Budapesten az első szakköri foglalkozást október első hétfőjén, 3‐5 óráig tartják az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimn. (Bp., VIII. Trefort u. 8.) I. emeleti fizika előadójában.
 

Kelt: A British Airways 868-as járatán, 1995. július 14-én.
A magyar olimpiai csapat