Cím: 1994. Centenáriumi Eötvös-verseny
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 1995/április, 237 - 248. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1994-ben nemcsak a Lapok, hanem az Eötvös verseny is centenáriumot ünnepelt: éppen 100 évvel ezelőtt, 1894-ben indította útjára a Tanulóversenyt a Mathematikai és Physikai Társulat. Ezzel akarták - és sikerült - emlékezetessé tenni azt a tényt, hogy a társulat elnöke, Báró Eötvös Loránd 1894 nyarán Magyarország kultuszminisztere lett.
Az első versenyt 1894 szeptember 17-én tartották az abban az évben érettségizett tanulók számára, összesen két helyszínen - a két egyetemi városban -, Budapesten és Kolozsváron. Összesen 29 diák adott be dolgozatot. Az eredményt október 25-én, a Társulat ünnepélyes ülésén hirdették ki, ahol Eötvös, a Társulat elnöke - egyben miniszter és az Akadémia elnöke - személyesen adta át az első és második helyezettnek a díjakat. Ezeket a díjakat már akkor ,,Báró Eötvös-díj''-nak nevezték. Később érem is járt a díjjal, amelyet Eötvös csináltatott. Ma már sajnos egyetlen ilyen érem sem lelhető fel Magyarországon, de megmaradt Eötvös hagyatékában az érem terve. Ennek alapján készíttette el a centenáriumra az Eötvös Loránd Fizikai Társulat azt a díszes oklevelet, amelyet idén először kaptak az Eötvös verseny nyertesei.
1994 október 21-én tizenöt helyszínen: Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Veszprémben, Győrött, Egerben, Nyíregyházán, Békéscsabán, Nagykanizsán, Pakson, Sopronban, Székesfehérváron és Szombathelyen rendezték meg egyidőben a versenyt a szokásos feltételekkel: indulhattak az az évben érettségizettek, valamint középiskolai tanulók. A megoldási idő 300 perc volt, minden segédeszközt (könyveket, jegyzeteket, zsebszámológépet) lehetett használni. Összesen 336 versenyszerű dolgozat érkezett be a feladatokat kitűző és a megoldásokat értékelő Versenybizottsághoz (elnök: Radnai Gyula, tagok: Károlyházy Frigyes, Gnädig Péter).

Ismertetjük a feladatokat, azok megoldását és a verseny eredményét.

 
1. feladat. Egy tóba 20 m mélyre lesűllyesztett, 1m3 űrtartalmú búvárharang megtelt vízzel. A felszínen úszó hajóból vékony csövön át levegőt pumpálunk a harang alá. (A harang súlyos, még ekkor sem emelkedik fel.) A levegő és a víz hőmérséklete között nincs számottevő különbség.
| Legalább mekkora munkát végez a kompresszor az 1m3 víz kiszorítása során?
 Károlyházy Frigyes 

 
Megoldás. Készítsünk vázlatos ábrát a folyamatról! Hagyjunk el minden felesleges részletet, hogy maga a termodinamikai folyamat jól látható legyen. Két, egymást követő részfolyamatról van szó:
| először össze kell nyomni a gázt a megfelelő nagyobb nyomásra (20 méterrel a víz felszíne alatt a nyomás a légkori nyomásnak kereken háromszorosa);
| ezután a megfelelő nyomású gázt át kell nyomni a búvárharang alá, a víz helyére.
Mindezt az 1. ábrán vázoltuk.
Úgy tűnik, hogy a dugattyút nyomó erő munkáját kell meghatározni. Ez azonban nagyobb, mint a kompresszor által végzett munka, mert ,,besegít'' a külső légnyomás is. Így a kompresszor által végzett munka a 2. ábrán bevonalkázott területtel lesz egyenlő: a dugattyú által végzett összes munkából le kell vonni a légköri nyomás által végzett p0V0 munkát.
Az izotermikus tágulási munka kiszámítási formája megtalálható a függvénytáblázatban:
W=NkTlnV2V1.

Esetünkben izoterm összenyomásról van szó, és a külső munkát kell kiszámítanunk. Felhasználva az állapotegyenletet (p0V0=NkT0) és azt, hogy a térfogatot harmadrészére kell csökkenteni, az izoterm összenyomáshoz szükséges munka:
WT=p0V0ln3.

Behelyettesítve p0105 Pa és V0=3m3 értékeket:
WT330kJ.
Ehhez kell hozzáadnunk az átnyomáshoz szükséges munkát, amelyet úgy számíthatunk ki, hogy a dugattyút nyomó állandó erőt megszorozzuk a dugattyú elmozdulásával:
Wátnyomási=Fs=3p0AV0/3A=p0V0=300kJ.
Így az összes munka 630 kJ.
Most már csak a külső p0 nyomás által végzett p0V0 munkát kell levonnunk, hogy megkapjuk a kompresszorra jutó részt:
Wkompresszor=630kJ-300kJ=330kJ.

Ezzel válaszoltunk a feladat kérdésére.
 
Kiegészítő megjegyzések.
1. Az izoterm munka kiszámítási formulájához úgy lehet eljutni, hogy az izoterma alatti területet határozzuk meg:
W=V1V2pdV=V1V2NkTVdV=NkTV1V21VdV,W=NkTlnV2V1.

2. Vajon nem lehet-e az izotermikus folyamat helyett más folyamattal, kevesebb befektetett munka árán is célhoz érni?
Adiabatikus összenyomáskor kevesebb munka is elég lenne a 3p0 nyomás eléréséhez. Viszont akkor fel is melegedne a gáz, amely azután az átnyomás közben kezdene lehűlni, s így csökkenne a nyomása. Épp ezért 3p0-nál jóval nagyobb nyomásra kellene adiabatikusan összenyomni, ehhez pedig már több munkára lenne szükség, mint az izotermikus esetben.
És ha először lehűtenénk a gázt? Állandó p0 nyomáson T03 hőmérsékletűre hűtve, a térfogata V03 lenne. Eközben csak a külső légkör végezne munkát. Majd pedig hagynánk a gázt állandó V03 térfogaton visszamelegedni T0 hőmérsékletre, ekkor a nyomása elérné a 3p0 értéket, s csak az átnyomási munkát kellene a kompresszorral végeztetni. Lehet, hogy 200 kJ is elég lenne? Ez már ravaszabb gondolat, de azt lehet ellene felhozni, hogy a feladatban szó se volt arról, hogy a hajón még egy megfelelő hűtőberendezés is működik, amelyet felhasználhatunk a probléma megoldásához. De tegyük fel, hogy megengednénk a hűtőgép használatát, akkor viszont azt a munkát is illene számításba venni, amivel a hűtőgépet | pl. a hűtőgép kompresszorát | működtetni kell. Nem lenne nehéz megmutatni, hogy ismét ,,ráfizetünk'': összesen több munkát kell végeznünk.
3. Úgy is ki lehet számítani a kompresszor által végzett munkát, hogy elképzeljük: a kezdetben 3m3-nyi levegőt egy ,,zsákba'' zárjuk, és a zsákot lassan lehúzzuk 10 m-nyire a víz alá. Mivel x méter mélységben az izotermikusan összenyomott gázra F(x)=3104(1+x/10)-1 felhajtóerő hat, a lehúzás során végzett munka (SI-egységrendszerben számolva)
W=020f(x)dx=02031041+x/10dx=3105ln3330kJ.

 
2. feladat. Egy henger alakú edény szuperfolyékony héliummal van tele. Az edény magassága 1 dm, belső alapterülete 1dm2.
A héliumra kellő óvatossággal egy ugyancsak henger alakú, 1 dm magas, de csak 0,99dm2 alapterületű ,,dugót'' helyezünk, és elengedjük. A dugó sűrűsége a hélium sűrűségével egyenlő.
| Hogyan mozog a dugó?
| Mennyi idő alatt ér le az edény aljára?
Az egész berendezés hőmérséklete 0 K közvetlen közelében van, a folyadék súrlódása és felületi feszültsége figyelmen kívül hagyható.
 Gnädig Péter 

 
Megoldás. Amikor elengedjük a dugót (3. ábra), ennek esését az alatta lévő folyadék hirtelen lefékezi bizonyos v0 sebességre. Ezt a dugó további mozgása során kezdősebességnek fogjuk tekinteni.
Próbáljuk meg kiszámítani ezt a v0 kezdősebességet, s csak utána keressük a választ a feladat kérdésére: Hogyan mozog a dugó?
Amint a dugó v0 sebességgel elindul lefelé, oldalt felspriccel a folyadék. Jelöljük a folyadék kiömlési sebességét u0-lal. Ez sokkal nagyobb, mint v0, hiszen a folyadék összenyomhatatlansága miatt a ΔA területű résen ugyanannyi folyadéknak kell kifreccsennie, mint amennyi az A területű dugó alól kiszorul:
v0A=u0ΔA.
v0 kiszámításához lehet, hogy először u0-t kell meghatároznunk? Ez elég is lenne, hiszen a feladat adataiból az A:ΔA=100 arány kiolvasható.
Milyen összefüggésben szerepelhet még a kiömlő folyadék sebessége? Mivel a folyadék súrlódása és felületi feszültsége figyelmen kívül hagyható, ezért érdemes lesz felírni az egész rendszerre a a munkatételt. Eszerint a rendszeren végzett munka a rendszer mozgási energiájának megváltozásával egyenlő.
Munkát végző erő a dugóra ható nehézségi erő. Amíg a dugó | a test |, egy kicsiny Δx-szel elmozdul lefelé, kiszorít Δmfoly tömegű folyadékot, amely u0 sebességgel hagyja el a tartályt. Ezért írhatjuk:
mtestgΔx=12Δmfolyu02.

Igaz, a dugónak is megváltozott a mozgási energiája, de a sokkal kisebb sebesség miatt ezt a folyadék mozgási energiájának változásához képest elhanyagolhatjuk.
Helyettesítsük a fenti egyenletbe a következőket:
mtest=AlϱtestésΔmfoly=AΔxϱfoly.
Egyszerűsítés után a következő összefüggés adódik:
lϱtestg=12ϱfolyu02.
Ez éppen a ,,jó öreg'' Bernoulli-törvény (1738) speciális esete, akár ebből is kiindulhattunk volna u0 kiszámításához. Ha pedig azt is kihasználjuk, hogy a feladatban most a test és a folyadék sűrűsége egyenlő, a folyadék kiömlési sebességére kapjuk:
u0=2gl.
Ez a Torricelli-féle kiöntési törvény (1646) még egy évszázaddal korábbról.
Akár át is fogalmazhatjuk a feladatot: Ahelyett, hogy ,,Hogyan mozog a dugó?'', azt kérdezhetjük: ,,Hogyan mozog egy lyukas edényből súrlódásmentesen kiömlő folyadék esetén a folyadék felső szintje?'' Azt már tudjuk, hogyan indul el. Kezdősebessége:
v0=ΔAAu0=ΔAA2gl.

Tekintsünk most egy közbülső esetet a mozgás során. Tegyük fel, hogy a dugónak még h magasságú része áll ki a hengerből. A dugó úgy mozog ekkor, mint az oldalt lyukas edényben lévő folyadékok felső szintje abban a pillanatban, amikor ez a szint éppen h magasságban van a lyuk felett (4. ábra). Ugyanis mindkét esetben a súrlódásmentesen kiömlő folyadék sebessége
u=2gh,
és így a dugó sebessége
v=ΔAAu=ΔAA2gh.
Ez még így is írható:
v=2(ΔAA)2gh,
amiből látszik, hogy a dugó mozgása egyenletesen változik, lassulásának nagysága pedig
(ΔAA)2g=10-4g=10-3ms2.
A dugó mozgásának sebesség‐idő grafikonja az 5. ábrán látható.
A dugó sebessége éppen akkor csökken egyébként is zérusra, amikor a dugó alja eléri az edény alját, teteje pedig a hengeres edény tetejével kerül egy szintre. (Az analóg példában: a kiömlő folyadék felszíne a lyukhoz ér.)
Így a dugó leérkezéséig eltelt τ idő
τ=2lv0=2lΔAA2gl=AΔA2lg=14,1s.

 
Kiegészítő megjegyzések.
1. A leérkezési idő kiszámításakor elhanyagoltuk azt az időtartamot, amennyi idő alatt a dugó felveszi a kezdősebességet, s azt az utat is, amit ez alatt megtesz. Az elhanyagolás jogosságát a következő becsléssel ellenőrzihetjük. A dugó valódi kezdősebessége nulla, de ebből az állapotából | feltételezésünk szerint igen hamar | felgyorsul a kérdéses v0 sebességre. Amikor elengedjük, a dugó tetején és az aljánál egyaránt a légköri nyomás hat rá, tehát a dugó kezdeti gyorsulása g (szabadesés!). Ez a gyorsulás bizonyos τ0 idő alatt gyarkorlatilag nullára (10-4g-re) csökken, s a dugó sebessége v0 lesz. Ha átlagosan g/2 értékkel számolunk, a (g/2)τ0=v0 összefüggésekből τ0=2v0/g=2ΔAA2lg0,003s adódik. Ez ez idő és a dugó által ezalatt megtett kb. v0τ0/2=0,02 mm út valóban elhanyagolható.
2. A szuperfolyékony héliumnak semmi más különleges extrém tulajdonságát | például, hogy lassan magától is kimászna az edényből | nem használtuk ki azon az egyen kívül, hogy nincs belső súrlódása. Éppen elég meglepő ez is!
 
3. feladat. Függőleges földelt fémsíktól d távolságra felfüggesztünk egy l hosszúságú fonálingát. Miután az m tömegű, kicsiny ingatestet elektromosan feltöltöttük, az inga újra egyensúlyi helyzetet vett fel, s most α szöget zár be a függőlegessel (6. ábra).
| Mekkora az ingatest töltése?
| Mennyivel kell közelebb vinnünk a fémsíkot az inga felfüggesztési pontjához, ha azt akarjuk, hogy a függőleges fémsík magához rántsa az ingát?
| Anélkül, hogy közelebb vinnénk, tudjuk-e úgy mozgatni a mindig függőleges fémsíkot, hogy hozzácsapódjon az inga?
A fonál szigetelő, a levegő hatása elhanyagolható, s a feladatot az alábbi numerikus értékek esetén oldjuk meg: d=0,5 m;  l=4 m;  m=10-3 kg;  α=1.
 Radnai Gyula 


 
Megoldás. Tisztázzuk először a fémsík szerepét! Tudjuk, hogy elektrosztatikus esetben a fémek felülete mindig ekvipotenciális. (Addig-addig mozognak, rendeződnek rajtuk a töltések, amíg ez az állapot ki nem alakul.) Ez azt jelenti, hogy a fémek felületénél az elektromos térerősségnek nem lehet érintő irányú komponense, vagyis a térerősség minden pontban merőleges a fém felületére. A feladatban ponttöltés és sík fémfelület szerepel, ezért az erőtérnek a 7(a) ábrán vázolt szerkezetűnek kell lennie. Ezzel az erőtérrel ekvivalens egy olyan dipólus erőterének ,,egyik fele'', amelyet egymástól 2x távolságra lévő Q és -Q ponttöltések hoznak létre, ahogyan azt a 7(b) ábrán vázoltuk.
A fémsík hatása tehát minden tekintetben helyettesíthető egy -Q nagyságú ú.n. ,,tükörtöltés'' hatásával. Ennek a felismerésnek köszönhetően azt az erőt, amit a fémsík fejt ki a Q tötésre, úgy is kiszámíthatjuk, mint a tükörtöltés által kifejtett vonzóerőt.
A Coulomb-erőn kívül a Q töltésre még két erő hat (8. ábra): a nehézségi erő és a fonálerő. A három erő eredője akkor zérus | akkor van egyensúly |, ha a Coulomb-erő és a nehézségi erő hányadosa tgα-val egyenlő. Ebből határozhatjuk meg a Q töltés keresett értékét.
mgtgα=kQ2[2(d-lsinα)]2.
Átrendezés után:
Q=2(d-lsinα)mgktgα,
(k=9109Nm2C2,  g=9,81ms2, a többi paraméter értéke a feladatban adott). Behelyettesítések után kapjuk:
Q=1,18710-7C.

Mi történik, ha a fémsíkot közelebb visszük az ingához? A Coulomb-erő nő, mivel a tükörtöltéstől való távolság csökken. A nehézségi erő nem változik, tehát egy nagyobb α szög esetén tud újra beállni az egyensúly. De van-e ilyen új α szög? Hiszen az inga kilendülésével a Coulomb-erő tovább nő, és lehet, hogy az inga meg se áll addig, amíg hozzá nem csapódik a fémsíkhoz.
Meg kell határoznunk azt az összefüggést, amely egyensúly esetén fennáll d és α között. Formálisan tekintsük d-t α függvényének, s fejezzük ki ezt a függvényt az egyensúlyra már felírt fenti összefüggésből. Ezt kapjuk:
d=d(α)=lsinα+kQ24mg1tgα.
A függvény menete viszonylag kis α értékek környezetében a 9. ábrán látható módon egy minimumot mutat. Van tehát egy olyan legkisebb d érték, amelynél közelebb nem vihetjük a fémsíkot. Ha közelebb visszük, nincs egyensúlyi állapot, tehát hozzácsapódik az inga a fémsíkhoz.
Határozzuk meg d minimumát!
(Akiknek gondot okoz e kissé bonyolult függvény differenciálása, úgy segíthetnek magukon, ha | felismerve, hogy csak kis szögekröl van szó |, sinα és tgα helyére α-t írnak. Ekkor csak hatványfüggvényeket kell deriválni, s a végeredmény legfeljebb a negyedik‐ötödik értékes jegyben tér el a pontos eredménytől.)
A minimum helyére (α*) kapjuk:
sin2α*(2α*)=kQ22mgl23,ebbőlα*=2,12,
d legkisebb lehetséges értékére pedig ez adódik:
dmin=0,4435m=44,35cm.

Mivel a fémsík eredetileg 0,5 méterre volt az inga felfüggesztési pontjától, ezért ahhoz, hogy a fémsík magához rántsa az ingát, legalább Δd=5,65cm-rel közelebb kell vinni.
Már csak arra kell válaszolnunk, hogy tudjuk-e úgy mozgatni a fél méterre lévő fémsíkot, hogy hozzácsapódjon az inga akkor is, ha sohasem kerül a fémsík fél méternél közelebb a felfüggesztési ponthoz.
Igen, tudjuk: ,,be kell lengetni az ingát'', mint egy hintát. Elöször eltávolítjuk a fémsíkot, ekkor az inga hátralendül. Amikor az inga elindul visszafelé, visszahozzuk a fémsíkot, hogy vonzóerejével növelje a lengés amplitúdóját. Lényegében az inga lengésével szinkronban, de mindig ellentétes fázisban kell mozgatni a fémsíkot. Akármilyen kis amplitúdóval is rezegtetjük a fémsíkot, ha ez megfelelő fázisban történik, előbb-utóbb hozzácsapódik az inga.
 
Kiegészítő megjegyzések.
1. Tanulságos áttekinteni a feladat energetikai megoldását is. Nemcsak azért, mert ez egy második megoldás, hanem azért is, mert olyan új felismeréshez vezet, amely az előző megoldásból nem derült ki.
A fémsíkon influált (elektromosan megosztott) töltésrendszer potenciális energiájának felírása elég bonyolult feladat, ezért ismét alkalmazzuk a tükörtöltéses módszert. Az inga + fémsík rendszer helyett tekintsük az inga + tükörképinga rendszert (10. ábra), és írjuk fel e két ingából álló rendszer öszes potenciális energiáját! Ez a két ingatest gravitációs helyzeti energiáiból és az elektrosztatikus kölcsönhatási energiáiból tevődik össze (az utóbbi negatív).
U=mg(l-lcosα)+mg(l-lcosα)-kQ22(d-lsinα).
Egyetlen inga potenciális energiája ennek a fele lesz:
U1=mg(l-lcosα)-kQ24(d-lsinα).

Az egyszerűség kedvéért foglalkozzunk most is a kis szögek esetével, legyen
x=lsinαkα,ésh=l-lcosαlα22.EzzelU1(α)=mg2lα2-kQ241d-lα,vagy áttérve az  x=lα  változóra:U1(x)=mg2lx2-kQ241d-x.
Ezt az U1(x) függvényt x szerint differenciálva kapjuk meg az ingatestre ható (x irányú) erő -1-szeresét, tehát az erő:
F1(x)=-dU1(x)dx=mglx-kQ241(d-x)2.

Mind az U1(x), mind az F1(x) függvények menete a paraméterek értékeitől függ. Ha m, g, l, k, Q állandó, akkor egyedül d-től. A 11. ábrán vázoltunk három különböző esetet. Az a) esetben a potenciális energia minimuma jelöli ki az inga stabilis egyensúlyi helyzetét, a maximum egy labilis egyensúlyt jelez. A c) esetben nincs egyensúlyi helyzet. A kettő közti átmenetet, a határesetet mutatja az ábra b) része, amikor a potenciális energiának ,,vízszintes'' érintőjű inflexiós pontja van, itt valósulhat meg még utoljára egyensúlyi helyzet. Az ehhez tartozó d paraméterérték lesz d legkisebb értéke.
x=x* helyen tehát dU1dx=0 és dF1dx=0 is igaz.
Ebből a két feltevésből az alábbi egyenletekre jutunk:
2x(d-x)2=kQ2l2mg,illetve(d-x)3=kQ2l2mg.

Ezek szerint 2x=d-x, vagyis x=d3 a határesetben!
A fenti jelölésekkel: x*=dmin3.
Ez az a szép és érdekes eredmény, ami nem jött ki az első megoldás során: a fémsík egészen addig közelíthető az ingához, amíg az inga kilendüléséhez tartozó x érték el nem éri az éppen akkori d távolság harmadrészét. Ha elérte, s még tovább közelítjük a fémsíkot, akkor már nekicsapódik az inga.
Természetesen a feltételi egyenletek bármelyikébe behelyettesítve x=d3 értékét, megkapjuk d=dmin értékét:
d=dmin=32kQ2l2mg3=0,4435m

2. A feladat harmadik kérdésére a ,,belengetésen'' kívül más ötletes válaszok, megoldási javaslatok is születtek. Ilyen például a fémsík körbeforgatása, amely körmozgásra csábítja az ingatestet. Voltak, akik a fémsík saját síkjában történő mozgatással próbálkoztak, számítva az elektronok tehetetlenségére, s a mozgó töltésekre ható Lorentz erővel is többen próbálkoztak | nem sok sikerrel. Elág sok jó fizikai szemléletű versenyző akadt, aki | ha nem is tudta megoldani a feladat nehéz, középső részét |, erre a befejező kérdésre jól válaszolt.

 
 
A verseny eredménye
 
 

Megosztott I‐II. díjat nyert egyenlő helyezésben a következő három versenyző:
Horváth Péter, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója (felső fénykép), Horváth Gábor tanítványa;
Kovács Krisztián, a békéscsabai Kemény Gábor Műszaki Szakközépiskola IV. osztályos tanulója (középső fénykép), Mekis László és Varga István tanítványa;

Varga Dezső, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium IV. osztályos tanulója (alsó fénykép), id. Szabó Kálmán tanítványa.
III. díjat nyert egyenlő helyezésben a következő hét versenyző:
Borsányi Szabolcs, a budapesti Piarista Gimnázium IV. osztályos tanulója, Görbe László tanítványa;
Burcsi Péter, a pápai Türr István Gimnázium III. osztályos tanulója, Németh Zsolt tanítványa;
Futó Gábor, az ELTE TTK matematikus szakos hallgatója, aki a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett, mint Horváth Gábor tanítványa;
Juhász Sándor, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa;
Koblinger Egmont, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa;
Mizera Ferenc, az ELTE TTK fizikus szakos hallgatója, aki Szlovákiában, Rév-Komáromban érettségizett, mint Szakál Ildikó, Spátai Lotár és Szabó Endre tanítványa;
Tóth Gábor Zsolt, a budapesti Árpád Gimnázium III. osztályos tanulója, Vankó Péter tanítványa.
Dicséretben részesültek, s erről oklevelet kaptak a verseny 11‐15. helyezettjei:
11. Halbritter András, a BME mérnök‐fizikus szakos hallgatója, aki a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett, mint Csonka László tanítványa; 12‐13. Bárász Mihály, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium III. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa; Várhegyi Péter, a BME mérnök‐fizikus szakos hallgatója, aki a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett, mint Horváth Gábor tanítványa; 14‐15. Koncz Imre, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium II. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa; Lovas Rezső, a debreceni KLTE Gyakorló Gimnáziumának III. osztályos tanulója, Dudics Pál, Kirsch Éva és Szegedi Ervin tanítványa.
Jegyzőkönyvi dicséretben részesültek a 16‐20. helyezett versenyzők egyenlő helyezésben:
Feldmann Márton, a soproni Vas- és Villamosipari Szakközépiskola IV. osztályos tanulója, Lendvay Péterné tanítványa; Juhász Bertalan, a debreceni KLTE Gyakorló Gimnáziumának IV. osztályos tanulója, Dudics Pál tanítványa; Madarassy Pál, a ELTE TTK térképész szakos hallgatója, aki a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban érettségizett, mint Horváth Gábor tanítványa; Radnóti Gergely, a paksi Vak Bottyán Gimnázium IV. osztályos tanulója, Horváthné Szabó Julianna és Gálosiné Kimle Mária tanítványa; Salk Miklós, a pécsi Babits Mihály Gimnázium IV. osztályos tanulója, Koncz Károly tanítványa.
Gratulálunk a nyerteseknek!
 

Radnai Gyula